Επίκαιρα

Τα ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο... - Μια εξαιρετική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

Τα ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο... - Μια εξαιρετική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

Σε μία χρονική περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες, η εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Δικηγορικός σύλλογος Ηλείας, με φιλοξενούμενο τον δικηγόρο και αναπληρωτή καθηγητή διεθνών σχέσεων, κοινοτικού δικαίου και προμηθειών στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, Πολύκαρπο Αδαμίδη ήταν το λιγότερο που μπορούμε να πούμε διαφωτιστική αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας. Ο κ. Αδαμίδης παρουσίασε το βιβλίο του το οποίο φέρει τον τίτλο

“Η αρχή της μέσης γραμμής στο δίκαιο της θάλασσας” και ανέλυσε μία σειρά ζητημάτων, τα οποία διατυμπανίζει η Τουρκία προς όφελός της, καταρρίπτοντάς τα ένα προς ένα.

Το βιβλίο του κ. Αδαμίδη, πραγματεύεται την μεθοδολογία - καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Δηλαδή τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα για τον δεσμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, το βιβλίο, μέσα από μία συστηματική αναδίφηση στην νομολογία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, του δικαστηρίου του Αμβούργου και των σημαντικότερων διεθνών δικαστηρίων που έχουν συγκροτηθεί για την διευθέτηση θαλάσσιων διαφορών, καταγράφει, αρχές και κανόνες μέσα από τις οποίες εφαρμόζεται και ερμηνεύεται το δίκαιο της θάλασσας.

Όπως έκανε σαφές ο κ. Αδαμίδης «Μεταξύ των κανόνων αυτών, είναι και η μεθοδολογική διαδικασία της μέσης γραμμής. Είναι η γραμμή που εισάγει το αντικειμενικό κριτήριο της απόστασης με βάση το οποίο καθορίζονται και τα χωρικά ύδατα και η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ δύο συνορευουσών χωρών. Η μέση γραμμή είναι το πλέον αντικειμενικό και αξιόπιστο κριτήριο, διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, την διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την σταθερότητα. Αποτελεί βέβαια και το κριτήριο στο οποίο πρέπει εμείς να εστιάσουμε και να επιμείνουμε, έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να διευθετηθεί και η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας.

Στο πλαίσιο αυτό το συνυποσχετικό που θα μας οδηγήσει στην Χάγη, πρέπει ρητά να μνημονεύει ότι η υφαλοκρηπίδα είναι η μόνη διαφορά που θα εκδικαστεί από το δικαστήριο και ότι η εκδίκαση αυτή θα γίνει με βάση το φυσικό δίκαιο για τις θαλάσσιες διαφορές που δεν είναι άλλο από το δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία προβάλλει σειρά ανιστόρητων επιχειρημάτων που μέσα από το βιβλίο ανασκευάζονται και καταρρίπτονται. Ένα από αυτά τα επιχειρήματα, είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, χρησιμοποιώντας το λεγόμενο γεωλογικό επιχείρημα, που πλέον έχει πάψει να υφίσταται με βάση τη συνθήκη του δικαίου της θάλασσας, κατά δεύτερον ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο είναι μία περίκλειστη Θάλασσα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή της μέσης γραμμής, που και αυτό επίσης καταρρίπτεται γιατί η Τουρκία η ίδια, εφαρμόζει την μέση γραμμή στη Μαύρη Θάλασσα που δεν είναι απλά περίκλειστη θάλασσα αλλά είναι ουσιαστικά μία λίμνη.

Κατά τρίτον, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δε δεσμεύεται από το δίκαιο της θάλασσας γιατί δεν έχει υπογράψει και δεν έχει κυρώσει το δίκαιο της θάλασσας και αυτό φυσικά το επιχείρημα καταρρίπτεται γιατί η Τουρκία ναι μεν δεν το έχει υπογράψει αλλά το εφαρμόζει στη μμή στη Μαύρη Θάλασσα και πλέον το δίκαιο της θάλασσας έχει υπογραφεί από 168 κράτη μέλη του Ο.Η.Ε άρα λοιπόν έχει αποκτήσει ισχύ γενικών αρχών του δικαίου και δεσμεύει τους πάντες ακόμα και όσους δεν το έχουν υπογράψει. Και η Τουρκία επίσης υποστηρίζει, ότι το δίκαιο της θάλασσας δεν περιλαμβάνει ως κανόνα μόνο την μέση γραμμή αλλά και ορισμένους άλλους κανόνες όπως είναι η διαγώνιος και η διχοτόμος αλλά και αυτοί οι κανόνες έχουν να κάνουν με την γεωγραφία και είναι εξαιρέσεις. Τέλος, το βιβλίο αναδεικνύει, ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, στην υφαλοκρηπίδα δηλαδή, τα χωρικά ύδατα και αποκλειστική οικονομική ζώνη και με βάση τις διατάξεις του δικαίου της θάλασσας, και με βάση την ομολογία της Χάγης και όλων των συναφών διεθνών διοικητικών οργάνων. Άρα λοιπόν η Τουρκία δεν έχει κανένα έρεισμα στο να ισχυρίζεται να πιστεύει και να υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να έχουν μειωμένη ή και καθόλου επιρροή στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Με τον τρόπο λοιπόν αυτό ανασκευάζονται πλήρως τα επιχειρήματα της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται και η λεγόμενη αρχή της νησιωτικότητας, που σημαίνει ότι όχι μόνο τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα ο διεθνής νομοθέτης, έχει μεριμνήσει να δώσει πρόσθετα μέσα στα νησιά για τους νησιώτες, έτσι ώστε να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες και τις δυσκολίες της νησιωτικής ζωής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης συμπληρώνοντας παράλληλα ότι το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο στην ούτως ή άλλως πλήρη νομικών επιχειρημάτων φαρέτρα της χώρας μας, έτσι ώστε αν χρειαστεί ανάγκη να πάμε στην Χάγη, όχι μόνο να μην διστάσουμε αλλά να το τολμήσουμε και να το επιδιώξουμε, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα μιλήσουμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα με βάση το δίκαιο της θάλασσας και σε μία τέτοια περίπτωση όχι μόνο οι προοπτικές δεν είναι άσχημες αλλά έχουμε όλες τις δυνατότητες να πετύχουμε το μέγιστο και να κατοχυρώσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανέφερε πως: «Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε τον καθηγητή των διεθνών σχέσεων Πολύκαρπο Αδαμίδη, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο δικηγορικός σύλλογος Ηλείας στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων που κάνει με διάφορα θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το ζήτημα ασφαλώς που βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των Ελλήνων πολιτών, αφορά το δίκαιο της θάλασσας και τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί διαρκώς γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων για τα οποία η χώρα μας εκφράζει τις απόψεις της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να αντικρούσει τις θέσεις που διατυπώνει για το ίδιο ζήτημα η τουρκική πλευρά. Η συγκυρία δικαιολογεί μία τέτοια εκδήλωση, διότι βρισκόμαστε πάλι σε μία φάση όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες στους Έλληνες πολίτες. Προκειμένου λοιπόν να καταστούν σαφή με έναν απλό και κατανοητό για όλους τρόπο, ζητήματα τα οποία στη βάση τους και στην αφετηρία τους είναι δύσκολα και δυσχερή, επιλέξαμε να καλέσουμε τον εξειδικευμένο στα συγκεκριμένα θέματα εμπειρογνώμονα, προκειμένου να μας βοηθήσει να ιχνηλατήσουμε έννοιες και διάφορες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, να διατυπώσουμε τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς μας και να φύγουμε από εδώ έχοντας διαμορφώσει μία πληρέστερη και σαφέστερη άποψη επί ζητημάτων τα οποία ασφαλώς απασχολούν όλους μας και πιθανότατα να συνεχίσουν να μας απασχολούν και το επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

dikigoroi 2

dikigoroi 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα