Επίκαιρα

Ατσαλάκης: Γιατί έγινε τόσο μεταδοτικός ο κορωνοϊός - Τα εμβόλια η ισχυρότερη ασπίδα

Ατσαλάκης: Γιατί έγινε τόσο μεταδοτικός ο κορωνοϊός - Τα εμβόλια η ισχυρότερη ασπίδα

Ακόμα και με την τρίτη δόση, η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία πάνω από 20 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν, κάνοντας τον κορωνοϊό πιο μεταδοτικό.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η νέα έκθεση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιώργου Ατσαλάκη.

Στην έκθεση, που δημοσιεύει το iefimerida.gr, αναφέρεται ότι «οι παραλλαγές του ιού πριν την Όμικρον ενεργοποιούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργούσαν φυσική ανοσία, με αποτέλεσμα οι επαναλοιμώξεις να είναι περίπου 1% των νέων λοιμώξεων.

»Η μόλυνση από Όμικρον και κυρίως με τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ενεργοποιεί ελάχιστα το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι δεν προστατεύει από επαναλοιμώξεις, με αποτέλεσμα σήμερα οι επαναλοιμώξεις να είναι πάνω από 20%».

Επιπλέον, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξαρτάται από ποια προηγούμενη μετάλλαξη νοσήσαμε και από τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων.

Ο κ. Ατσαλάκης σημειώνει ότι «όσοι δεν νόσησαν με τις παραλλαγές πριν την Όμικρον έχουν ελάχιστη ανοσία. Αλλά και το να μην έχει μολυνθεί κάποιος πολύ καιρό με κορωνοϊό μετά από μια προηγούμενη μόλυνση στα προηγούμενα κύματα, δεν προσφέρει καμία εγγύηση ότι δεν θα μολυνθεί με την Όμικρον».

Η ανοσία μέσω των εμβολίων προστατεύει περισσότερο από την ανοσία μέσω της νόσησης

Τα δεδομένα των επαναμολύνσεων δείχνουν ότι όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία με φυσική νόσηση παρακάμπτεται ευκολότερα η ανοσία τους.

Αρχικά, οι επανανοσήσαντες είχαν προηγουμένως νοσήσει με την Άλφα ή τη Δέλτα, στη συνέχεια όμως το 1/3 είχε νοσήσει από την αρχική υποκατηγορία της Όμικρον, τη ΒΑ1.

«Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 παρόλο που παρακάμπτουν την ανοσία σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό, δεν έδωσαν περισσότερους θανάτους στη Νότια Αφρική όπου πρωτοεμφανίστηκαν. Στην Πορτογαλία όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι αυξάνονταν κάθε εβδομάδα. Τα κρούσματα έφθασαν στο 50% του υψηλού των κρουσμάτων της αρχικής Όμικρον, του περασμένου χειμώνα, αλλά οι θάνατοι ήταν πολύ αυξημένοι και έφθασαν στο 80% του υψηλού των θανάτων του περασμένου χειμώνα και αφορούσαν κυρίως τις ηλικίες πάνω από 60 ετών», αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, η ΒΑ.5 κυριαρχεί στις ΗΠΑ με πάνω από 50%, όπου τις τελευταίες 14 μέρες η αύξηση κρουσμάτων είναι 12%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 10%, οι εισαγωγές στην εντατική κατά 9% και οι θάνατοι 23%.

Επίσης, τα κρούσματα με τις υποπαραλλαγές τις Όμικρον αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός των παιδιών κάτω των 18 ετών.

Σε μια άλλη μελέτη, το ποσοστό μόλυνσης των πολύ μικρών παιδιών, 3 μηνών έως 8 ετών, στο σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε από 3,6% στη Δέλτα σε 10,9% στην Όμικρον.

Νέες υποπαραλλαγές Όμικρον μεταδίδονται ταχέως σε πολλές χώρες

«Μετά την εμφάνιση της Όμικρον έχει καταγραφεί περίπου το 50% των παγκόσμιων κρουσμάτων και μόλις το 17% των παγκόσμιων θανάτων.

»Κύριο χαρακτηριστικό της Όμικρον ήταν η υψηλή μεταδοτικότητα και οι πολλές υποκατηγορίες της.

»Η σειρά εμφάνισης των υποκατηγοριών της Όμικρον είναι: ΒΑ.1 (η αρχική), BA.2, BA.2.11, BA.2.12.1, BA.4, BA.5.

»Στην Ινδία έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό η ΒΑ.2.38 και πολύ πρόσφατα η υποκατηγορία ΒΑ.2.75, η οποία έχει αρκετές μεταβολές στην ακίδα και αντιστοιχεί στο 18% των κρουσμάτων. Μένει να δούμε εάν θα επικρατήσει και αυτή με τη σειρά της, καθώς μεταδίδεται ταχέως σε πολλές χώρες. Στην Ινδία άρχισε να συναγωνίζεται τη ΒΑ.5», τονίζει ο κ. Ατσαλάκης.

Αύξηση κρουσμάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού

Παρ' όλα αυτά, οι εμβολιασμένοι, όπως λέει ο Γιώργος Ατσαλάκης, έχοντας λάβει και την αναμνηστική δόση, προστατεύονται περισσότερο έναντι της εισαγωγής στα νοσοκομεία και τον θάνατο.

Η προστασία των εμβολίων από εισαγωγή στα νοσοκομεία με τρεις δόσεις μειώνεται από 89% για τη Δέλτα, σε 80% για την Όμικρον ΒΑ.1 και σε 74% για την Όμικρον ΒΑ.2.

Σήμερα, η BA.5 έχει παγκόσμιο μερίδιο 30% περίπου, αλλά ολοένα αυξάνεται.

«Καθώς η ΒΑ.5 θα κυριαρχεί, θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα κρούσματα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτός ο μυστηριώδης, παρατεταμένος ιός βρίσκει τον τρόπο να συνεχίσει να προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, από μια υποτιθέμενη πιο ήπια παραλλαγή. Χωρίς μάσκες στα αεροπλάνα και σε κλειστούς χώρους, ο ιός θα μεταφέρεται ταχύτατα. Δυστυχώς, πλέον σχεδόν όποιος νοσήσει με την Όμικρον δεν αποκτά ανοσία, οπότε χάνεται το όποιο τοίχος ανοσίας», καταλήγει.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup