Επίκαιρα

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας αν αυξηθούν τα κρούσματα - 1 στους 5 λέει ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας αν αυξηθούν τα κρούσματα - 1 στους 5 λέει ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει

Επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα προβλέπει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Όπως είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του ΙΣΘ για την υγεία την Πέμπτη, στα ιατρεία που έχει παραμείνει υποχρεωτική η χρήση της, το μέτρο λειτούργησε καθώς παρατηρείται μικρή μετάδοση του ιού.

«Έχουμε κύματα. Αν δούμε ότι έχουμε αυξημένη πίεση στο σύστημα τότε θα επανέλθει τουλάχιστον η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πίεση αλλά δεν είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Στην Ελλάδα με 40 βαθμούς έξω είναι δύσκολο ο καθένας να φορά μάσκα. Σε χώρους όμως που γίνεται χρήση της μάσκας, όπως στα νοσοκομεία και στα ιατρεία, η μετάδοση του κορονοϊού είναι πάρα πολύ μικρή», τόνισε ο κ. Νίτσας παρουσία και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας to the point Δημήτρη Κατσαντώνη που την διενέργησε την έρευνα για λογαριασμό του ΙΣΘ.

Σύμφωνα με αυτήν, ένας στους πέντε Θεσσαλονικείς εκτιμά ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε ένα τρόπο ζωής που δεν θα επηρεάζεται από τον κορονοϊό ενώ δύο στους πέντε απάντησαν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα μετά το 2023. Μόλις 18,9% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αυξήθηκε το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών μέσα στην πανδημία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα το 47.5% των πολιτών θεωρεί πως το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από την έξαρση της πανδημίας. Παρόλα αυτά οι αμοιβές των γιατρών παραμένουν σταθερές και «υποπολλαπλάσιες γιατρών του εξωτερικού με το ίδιο ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως στη Μάλτα και στην Κύπρο. Στον ιδιωτικό τομέα δε, οι αμοιβές των γιατρών βρίσκονται στα ίδια επίπεδα».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και... 4η δόση

Για το περσινό ‘’καυτό’’ θέμα των εμβολιασμών, φέτος έχουμε πιο καθαρή εικόνα είπε ο κ Νίτσας. «Το 86,7% απαντά Ναι (εκ των οποίων το 72,6% με τρεις δόσεις και το 10,3% με τέσσερις δόσεις) και το 12,7% απαντά Όχι (όπου την πρωτοκαθεδρία την έχουν οι ηλικίες 17- 24 ετών , στους οποίους εντοπίζεται και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό άρνησης γενικά των εμβολίων με 14% περίπου – προηγούνται οι της ηλικιακής κατηγορίας 45- 54 ετών , με 22% περίπου).

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, το 59% περίπου δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει ως κανονιστική ρύθμιση ενώ το 32% είναι αντίθετο (όπου και πάλι η κατηγορία των 45-54 ετών εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ οι νεότεροι, 17-34 ετών, έχουν μεγάλη αδυναμία να τοποθετηθούν επί αυτού- περίπου ένας στους τρεις δεν τοποθετείται). Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των αντίθετων προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είναι ουσιαστικά σταθερό, σε σχέση με πέρυσι. Η κάποια μείωση των εχόντων θετική άποψη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, οφείλεται στη μετατόπιση τους προς τη ζώνη του «Δε γνωρίζω/δεν απαντώ».

Πάντως, το 62,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό με ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του ιού, εφόσον γίνουν οι σχετικές συστάσεις από τον επιστημονικό κόσμο. Το 22% δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει , παρά τις ενδεχόμενες συστάσεις».

Ζήτημα η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας επεσήμανε ότι «με το νέο νόμο, προκύπτει ως ζήτημα η εγγραφή σε προσωπικό/οικογενειακό γιατρό. Παραπάνω από 1 στους 3 (36,6%) δηλώνει ότι έχει ήδη εγγραφεί. Από το 60% που δεν έχει εγγραφεί ,το 56% απάντησε πως σκοπεύει να εγγραφεί σχετικά σύντομα. Το 29,5%περίπου απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό το ποσοστό μειώνεται κατά 10 μονάδες περίπου όταν τους επισημάνθηκε ότι η μη εγγραφή έως 1ηςΟκτωβρίου επιφέρει αυξημένες δαπάνες περίθαλψης και φαρμάκων ,σύμφωνα με το νέο νόμο»

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 11-15 Ιουλίου σε ισχυρό δείγμα 1.072 ατόμων, ανδρών και γυναικών άνω των 17 ετών, μονίμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ήταν τηλεφωνική με την υποστήριξη Η/Υ (μέθοδος CATI).

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις