Ολοκληρώνεται η μετακόμιση του εξοπλισμού του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου για την Πάτρα και παραμένουν αναπάντητα τα “γιατί” υπήρξε αυτή η εξέλιξη, με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας να αρχίζει και να τελειώνει στην Ηλεία. Ο νομός μας είναι ο μοναδικός χωρίς τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και αυτό φέρει την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και φυσικά χρεώνεται στην διοίκηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα.
Για εμάς το “κακό” με τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία ξεκίνησε την εποχή του περίφημου σχεδίου “Αθηνά”. Τότε που κυρίως για τον Πύργο, ένα τμήμα που είχε μέλλον αφού αναφερόταν στον κλάδο των new media, αυτό της Πληροφορικής και ΜΜΕ, μετατράπηκε σε τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων και έπειτα σε Τμήμα Μουσειολογίας.
Ουσιαστικά τότε τελείωσαν όλα, όταν το “ΠΛΗ και ΜΜΕ” έπαψε να υπάρχει στον Πύργο και το πλήθος των σπουδαστών - όσων δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είτε εγκατέλειψαν, είτε μεταπήδησαν σε άλλο τμήμα και φυσικά έφυγαν από την περιοχή.
Έκτοτε η πορεία του ΤΕΙ Πύργου ή μετέπειτα τμήματος ΑΕΙ, παρουσίασε μια πτωτική πορεία χωρίς επιστροφή.
Η μετακόμιση στην Πάτρα
Μιλώντας στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας έως τις 31/8 και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι “… κλείνει ο κύκλος μίας διαδρομής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ηλείας. Ουσιαστικά σήμερα με την μετακόμιση του εξοπλισμό του εργαστηριακού και του υλικού που υπήρχε στην υπηρεσία των φοιτητών που υπήρχαν μέχρι σήμερα προς την Πάτρα. Από 1/9 το πρόγραμμα για το τμήμα ουσιαστικά καταργείται, θα λειτουργεί μέσα στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας που και αυτό μετακινείται από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Αυτό που έχω εγώ σήμερα ως ευθύνη είναι να συντονίσω αυτή την μεταφορά όπως είμαι υποχρεωμένος από τον ρόλο μου και την ιδιότητά μου από τη μία, από την άλλη όμως αποτελεί και μία συμβολική μέρα ήττας για το νομό για ένα γεγονός που έχει προαναγγελθεί εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, όπου ο ομίλων έχει εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του, όχι ως πρόεδρος του τμήματος αλλά ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου”.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ακόμα “… θεωρώ ότι είναι μία ιδιαίτερα άσχημη μέρα για το νομό, η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα εργαλείο επιστημονικό, κοινωνικό και οικονομικό – αναπτυξιακό για το νόμο, απόδειξη είναι ότι όλοι οι νομοί της χώρας, ιδιαιτέρως οι πρωτεύουσες, και αυτό ήταν μία πολιτική του ελληνικού κράτους, φιλοξενούν τμήματα τα οποία συμβάλλουν στην λειτουργία γενικότερα της ποιότητας της κοινωνίας. Εδώ όπως βλέπετε παραδίδεται το κτίριο μάλιστα στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκε και ο αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος του Δήμου για να δει ποια είναι η διαδικασία της παράδοσης, τον ενημέρωσα ότι το πανεπιστήμιο θα είναι μέχρι 31/8 για να γίνει ουσιαστικά η μεταφορά, όλου του εξοπλισμού που είχε και μετά βεβαίως το θέμα το ιδιοκτησιακό αφορά το πανεπιστήμιο και τον Δήμο, δεν αφορά εμένα και δεν επεισέρχομαι στο συγκεκριμένο”.
Αναφερόμενος στην απώλεια του τμήματος ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι “… όπως καταλαβαίνετε ο νομός χάνει ένα εργαλείο που είχε. Από ότι βλέπουμε ο νομός έχει μόνο ήττες και προσφέρει μία ακόμα ήττα στην διαδρομή του. Όπως και η ήττα στο χώρο της υγείας, στο χώρο των νοσοκομείων, ήττα στην καθημερινότητα του πολίτη που σχετίζεται με το αυξημένο κόστος ζωής, ήττα στα ζητήματα της επικοινωνίας και αναφέρομαι στους δρόμους και τα υπόλοιπα, ήττα στον πρωτογενή τομέα, ήττα και στην εκπαίδευση. Νομίζω ότι τα λέει όλα η εικόνα που δεν είναι μόνο 1000 λέξεις, αυτή η εικόνα της μεταφοράς που θα έλεγα ότι είναι πολύ περισσότερες από 1000 λέξεις και δεν ξέρω κατά πόσο νιώθουν περήφανοι οι γείτονες του νομού, οι θεσμικοί εκφραστές του νομού και οι βουλευτές που συνετέλεσαν με την συνδρομή τους ή με την απάθεια τους στο να ξεγραφτεί ο νομός Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη ως ο μοναδικός νομός, όχι της Πελοποννήσου αλλά της χώρας που είναι εκτός ακαδημαϊκού χάρτη. Είκοσι χρόνια μετά λοιπόν τίτλοι τέλους”.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τα θέματα που αφορούν το προσωπικό. “Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το προσωπικό, αναφέρομαι καταρχήν στην γραμματεία, που θα πρέπει να μετακινηθεί στην Πάτρα και αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ζήτημα και κόστους μεταφοράς των εργαζομένων οι οποίοι είναι από την Ηλεία. Όπως επίσης και το υπόλοιπο υποστηρικτικό προσωπικό και αναφέρομαι στις καθαρίστριες που έχουμε εδώ οι οποίες πρέπει να μεταφερθούν στην Πάτρα. Το τρίτο είναι ότι θα περάσει στην ανεργία μία ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν στην φύλαξη. Με ρωτούσαν πριν λίγο τι θα κάνουμε εμείς… Δεν μπορούσα να απαντήσω όπως είναι κατανοητό… Το πιθανότερο είναι να περάσουν στην ανεργία και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία εξέλιξη που συνάδει με την ουσία και τον συμβολισμό της Ολυμπιακής γης. Είναι μία ημέρα άσχημη και δεν ξέρω ποιος νιώθει ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη. Σίγουρα ο αντίκτυπος θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα για την κοινωνία του Πύργου, αλλά και για την κοινωνία της Αμαλιάδας. Τα κτίρια θα παραδοθούν και φαντάζομαι να φιλοξενήσουν κάτι που θα αντικαταστήσει τους εκατοντάδες φοιτητές ή τους χιλιάδες φοιτητές που επί 20 χρόνια πέρασαν, έζησαν, άφησαν με την παρουσία τους το αποτύπωμα τους στην τοπική μας κοινωνία” κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.