Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 07:51

Σήμερα στην Ηλεία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα - Τα αιτήματα των εργαζομένων του Γ.Ν. Πύργου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Την Ηλεία και τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας επισκέπτεται η υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σε μια περίοδο έκρυθμη για τον τομέα της Υγείας στο νομό και με την αποπομπή του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χριστόπουλου στην επικαιρότητα, η κα Γκάγκα καλείται να βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα και να δώσει λύσεις.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Πύργου, που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Γεωργίου, αναφέρουν ότι “… η επόμενη μέρα της αλλαγής σκυτάλης στην διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας και η επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Και αυτό γιατί συνεχίζουν να βγάζουν προκηρύξεις δίχως κίνητρα όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει και δυστυχώς φοβάμαι ότι οι διαγωνισμοί θα συνεχίσουν να βγαίνουν άγονοι και εμείς θα αναλωνόμαστε σε δελτία τύπου για μετακινήσεις ιατρών και νοσηλευτών και σε αναστολές νοσηλευτικών δομών και κλινικών.

Ευελπιστούμε επίσης σε διαγωνισμούς νοσηλευτικού προσωπικού καθώς η νοσηλευτική μονάδα Πύργου υπολείπεται κατά 1/3 της στελέχωσης. Άμεσα θα πρέπει να δουν και το θέμα των επικουρικών καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παθολογική του το μισό νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από Επικουρικούς.

Στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό δεν πρέπει να σταθούμε στα λόγια αλλά στα έργα. Θέλουμε έργα και όχι πυροτεχνήματα.

Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση δύο παθολογικών κλινικών σε επίπεδο νομού καθώς μια δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού του Νομού. Ήδη την καλοκαιρινή περίοδο έχει πληρότητα 125% και υπάρχει διασπορά του κορονοϊού και σε άλλες κλινικές.

Το νοσοκομείο επίσης δεν διαθέτει Πνευμονολόγο, βασική ειδικότητα για την σωστή λειτουργία της παθολογικής κλινικής ενώ επίσης υπάρχει μόλις ένας Νευρολόγος.

Σε ακόμα πιο τραγική θέση είναι η Ουρολογική κλινική που προσπαθεί με το ζόρι στέκεται όρθια και αυτό χάρις τις φιλότιμες προσπάθειες των δύο εναπομεινάντων ιατρών που δεν σταμάτησαν να δουλεύουν αδιάκοπα ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας παρότι για πολλές ειδικότητες τα εξωτερικά ιατρεία είχαν αναστείλει την λειτουργία τους.

Διεκδικούμε ακόμα, άμεση πλήρωση των κενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καθώς είναι η μόνη δημόσια δομή στο νομό και με την πρόσφατη μετακίνηση του νοσηλευτικού προσωπικού αναγκάστηκε σε μείωση του όγκου των ασθενών.

Τέλος, διεκδικούμε άμεση πρόσληψη ενός τουλάχιστον Ψυχιάτρου καθώς οι ανάγκες λειτουργίας της κλινικής, των εξωτερικών ασθενών στα τακτικά ιατρεία, των Εισαγγελικών παραγγελιών και του Ξενώνα Ψυχαργώς με μόνο τρεις ιατρούς κρίνετε επισφαλής”…

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 12:06

Σχετικά Άρθρα

  • Αγαπηδάκη: Ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευθεί τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις
    Αγαπηδάκη: Ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευθεί τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

    Στη σημασία του προγράμματος δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    «Είναι πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Αποτελεί όραμα του πρωθυπουργού και δική μου προσωπική δέσμευση και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό. Το έχουμε πλέον πράξη. Δεν είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε ότι είναι καλό. Είναι μία απτή πραγματικότητα για κάθε πολίτη», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

    Πρόσθεσε ότι πάνω από 430.000 γυναίκες έχουν κάνει τη μαστογραφία και σε περίπου 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα. Ακολούθησε το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή sms προς τους δικαιούχους ηλικίας 50-69 ετών για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Έχουν αποσταλεί 1,5 εκατομμύριο ηλεκτρονικά παραπεμπτικά. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχουν φύγει τα υπόλοιπα, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

    Ανακοίνωσε ότι σε τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμο και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά, το οποίο αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 ως 70 ετών.

    Η διαδικασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο πρόγραμμα για τον κακρίνο του παχέος εντέρου. Όσοι έχουν άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν sms, αυτοί που δεν έχουν είναι τυπωμένο το παραπεμπτικό στο σύστημα, ή ζητούν από το γιατρό τους να τους το τυπώσει.

    Στη συνέχεια, μπαίνουν στο site που αναγράφεται στο μήνυμα www.col.gov.gr, βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία. Είναι πάνω από 6.500 σε όλη τη χώρα τα φαρμακεία που συνεργάζονται με το πρόγραμμα. Μόνο από αυτά τα φαρμακεία θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν οι πολίτες το self-test.

    Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο self-test χρησιμοποιείται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και είναι αυτά που έχει συστήσει η Επιτροπή των Ειδικών Δημόσιας Υγείας στο υπουργείο. Αν το self-test είναι θετικό, ο πολίτης επισκέπτεται γαστρεντερολόγο, γίνεται μία διεξοδική διερεύνηση και μετά ακολουθεί κολονοσκόπηση.

    «Όλα αυτά, self-test, γιατρός και η κολονοσκόπηση είναι δωρεάν για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις δωρεάν εξετάσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Αγαπηδάκη για κορονοϊό: Όλα έτοιμα για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Πώς θα γίνει πράξη
    Αγαπηδάκη για κορονοϊό: Όλα έτοιμα για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Πώς θα γίνει πράξη

    «Είμαστε σε διαδικασία να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και στα φαρμακεία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Πώς θα γίνει στην πράξη

    Όπως διευκρίνισε η ίδια, «αυτό επιδιώκουμε. Είμαστε σε διαδικασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για να δούμε πώς θα γίνει αυτό ακριβώς επιχειρησιακά και το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες. Η πολιτική βούληση είναι να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο για όλους τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στους εμβολιασμούς κατά του covid από τα φαρμακεία».

    Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα

    Σε ό,τι αφορά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε: «Είχαμε αύξηση στις απλές κλίνες γιατί έχουμε πολλαπλές λοιμώξεις και η γρίπη προκαλεί πολύ πιο βαριά νόσηση. Ωστόσο υπάρχει από χθες τάση αποκλιμάκωσης με τάση σταθεροποίησης. Μέσα σε λίγες μέρες έχουν διπλασιαστεί οι εμβολιασμοί για κορονοϊό».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ειρήνη Αγαπηδάκη - Κορωνοϊός: Θα υπάρξουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων
    Ειρήνη Αγαπηδάκη - Κορωνοϊός: Θα υπάρξουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

    Είμαστε σε μια φάση που δεν μετράμε δόσεις αλλά θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο για τον κορωνοϊό εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

    Την αποστολή οδηγιών από τον ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων δεδομένης της έξαρσης του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης προανήγγειλα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    «Η συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή. Θα βγάλουμε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ αυτές τις ημέρες» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η κυρία Αγαπηδάκη.

    Η κυρία Αγαπηδάκη έκανε λόγο για αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία καθώς, όπως είπε, «φέτος έχουμε πολύ έντονη κυκλοφορία και της γρίπης εκτός από τον κορωνοϊό». Ωστόσο τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας «που σημαίνει πρόστιμο» λέγοντας ότι «στις δομές υγείας θα μπορούσαμε να εποπτεύουμε τη χρήση του μέτρου της μάσκας».

    Όσον αφορά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό συνέστησε σε όσους είναι 60+ ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα να προχωρήσουν «χθες σε εμβολιασμό και για γρίπη και για τον κορωνοϊό». Όπως πρόσθεσε «είμαστε σε μια φάση που δεν μετράμε δόσεις αλλά θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο κορωνοϊός δεν είναι γρίπη γιατί δεν έχει εποχικότητα».

    Ερωτηθείσα για τον μίνι ανασχηματισμό η κυρία Αγαπηδάκη σχολίασε ότι οι αλλαγές έγιναν προς όφελος της εκσυγχρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα προεκλογικό πλάνο, το οποίο υπηρετούν όλα τα στελέχη.

    Για το ΕΣΥ, τέλος, είπε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις γιατρών στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς και ότι προχωρά η επιλογή νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

  • M. Γκάγκα: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο
    M. Γκάγκα: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο

    Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, είπε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

    «Περιμένουμε όλες τις οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.Πιστεύω προσωπικά ότι θα χρειαστεί κάποια δόση το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για την γρίπηπου αλλάζει υποπαραλλαγές κάθε χρόνο και κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε φθινόπωρο για να το θυμηθούμε».

    Όσο για τα νέα στελέχη του κορονοϊού, η κ. Γκάγκα είπε στην ΕΡΤ: «Έχουμε υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλάζουν λίγο και αυξάνονται τα κρούσματα. Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 70%, αλλά μιλάμε για περίπου 450 εισαγωγές όλη την εβδομάδα. Μιλάμε για 8 διασωληνώσεις όλη την βδομάδα, και είναι κυρίως άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν προβλήματα υγείας. Άρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι υπάρχει κορονοϊός, είναι ανάμεσα μας, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και αυτοί πρέπει να προσέχουν να το έχουμε στο νου μας αλλά δεν είναι ανησυχητικά τα μεγέθη» ανέφερε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γ.Ν. Ηλείας: “Πράσινο φως” από Γκάγκα για προκήρυξη δυο μόνιμων ιατρών
    Γ.Ν. Ηλείας: “Πράσινο φως” από Γκάγκα για προκήρυξη δυο μόνιμων ιατρών

    Το πράσινο φως για δυο ακόμα θέσεις μόνιμων γιατρών για το Γ. Ν. Ηλείας έδωσε χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

    Οι συγκεκριμένες θέσεις, των οποίων η προκήρυξη αναμένεται το προσεχές διάστημα, αφορούν στην Παθολογική Κλινική και την μονάδα εμφραγμάτων αντίστοιχα.

    Επιπλέον, στόχος είναι να ενισχυθεί η νοσηλευτική μονάδα και με άλλες ειδικότητες σε μια προσπάθεια να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης. Ωστόσο αυτό που βρίσκεται τώρα υπό εξέταση είναι η προκήρυξη θέσεων νεφρολόγων.

    Ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας Σπύρος Πολίτης αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη σημείωσε ότι "Σήμερα εγκρίθηκαν και άμεσα θα προκηρυχθούν δύο ακόμα θέσεις Μόνιμων Ιατρών για το ΓΝ Ηλείας. Μετά από προσπάθεια και συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας συνεχίζονται οι προκηρύξεις Μόνιμων Ιατρών με στόχο άμεσα να καλυφθούν σημαντικές θέσεις στο Ιατρικό Προσωπικό του ΓΝ Ηλείας και του Υγειονομικού χάρτη του Νομού.

    Σήμερα εγκρίθηκαν για προκήρυξη ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στο βαθμό συντονιστή Διευθυντή με την σχετική εγκύκλιο «Καθορισμός διαδικασίας προκήρυξης, υποβολής υποψηφιοτήτων και κριτηρίων μοριοδότησης, αξιολόγησης και επιλογής» για θέσεις Συντονιστή Διευθυντή κλάδου ιατρών Εσωτερικής Παθολογίας και Καρδιολογίας (Μονάδα Εμφραγμάτων) Ε.Σ.Υ. Η συντονισμένη προσπάθεια όλων συνεχίζεται για την αναβάθμιση της Υγειονομικής περίθαλψης στον Νομό μας".

  • Συνάντηση Δημάρχου Πηνειού με αν. Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα
    Συνάντηση Δημάρχου Πηνειού με αν. Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα

    Με στόχο την αναβάθμιση του Κ.Υ. Γαστούνης

    Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος , συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Γιώργο Καραστέργιο, είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.

    Το Κέντρο Υγείας Γαστούνης και η εύρυθμη λειτουργία του ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

    Σε ανάρτησή του στο f/b ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος αναφέρει: «Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα. Η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας στους πολίτες είναι πάντα κορυφαία προτεραιότητά μας!»

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Η Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» - Τι εξηγεί η Μίνα Γκάγκα για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη που προβληματίζει
    «Η Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» - Τι εξηγεί η Μίνα Γκάγκα για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη που προβληματίζει

    Καθησυχαστική για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Κράκεν εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και στο Τώρα Μαζί. «Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα «Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα. Επομένως, δεν βλέπουμε ακόμα αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε. Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

    Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και όσα καταγγέλλονται για ανυπαρξία διαθέσιμων κλινών, διευκρίνισε ότι «Στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε τον ίδιο περίπου αριθμό ΜΕΘ για τα παιδιά. Γενικά, η πολιτική είναι να υπάρχουν ΜΕΘ εκεί που υπάρχει εμπειρία και τα παιδιά θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Διαχρονικά η κάλυψη στην Αθήνα δεν ξεπέρασε ποτέ το 60% και γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη. Άρα δεν είναι ότι δεν φτάνουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Για να φτιάξεις δομές υγείας πρέπει να είσαι βέβαιος ότι έχουν αρκετά περιστατικά ώστε το προσωπικό να έχει εμπειρία».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι προστίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας 50 κρεβάτια ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές, στα οποία θα μπορούν να νοσηλευτούν κρούσματα που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊο. «Δεν θα χρειαστούμε περισσότερες. Απλώς, επειδή, εμείς κρατάμε όλα τα κρούσματα κορονοϊου και υπάρχει μια πιθανότητα επειδή είναι χειμώνας να έχουμε περισσότερα, είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να έχουμε περισσότερα κρεβάτια».

    Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη σε σιρόπια για παιδιά, αλλά σημείωσε ότι οι γονείς μπορούν να βρουν στα φαρμακεία παρακεταμόλη. «Η παιδιατρική εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαλύσουμε τα αναβράζοντα δισκία σε χυμό για τα παιδιά και να το πιουν. Άρα υπάρχουν οδηγίες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παραγωγή. Μπορούμε να παράξουμε όλα τα φάρμακα, που είναι σε έλλειψη. Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα τα δούμε στα φαρμακεία», είπε.

    Σχετικά με τα φάρμακα για καρκινοπαθείς, σημείωσε ότι υπήρχε έλλειψη διεθνώς σε συγκεκριμένα σκευάσματα που οι εταιρείες δεν ήθελαν να παράξουν αλλά η κυκλοφορία τους σήμερα έχεις αποκατασταθεί.

    Ανησυχία για τους αναπνευστικούς ιούς: Μπορούν και «χτυπούν» πέντε διαφορετικοί, ταυτόχρονα - Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

    Πρωτόγνωρο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών είναι στο μεταξύ η ταυτόχρονη εμφάνιση 4-5 αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα στα παιδιά, δηλώνει ο παιδίατρος, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Σπύρος Μαζάνης, επισημαίνοντας μάλιστα πως σχεδόν ένα στα 10 παιδάκια που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας.

    Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη τον τελευταίο μήνα, παρόλο που παρατηρείται αύξηση ήδη από τον Οκτώβριο. Καθώς προχωράμε στο χειμώνα, η νοσηρότητα θα αυξηθεί και άλλο. Αυτό το κύμα θα χειροτερεύσει τους επόμενους δύο μήνες, και η κορύφωση αναμένεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, λέει ο κ. Μαζάνης, στο Πρακτορείο FM.

    Τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου

    Σε αυτό το σημείο, παραθέτει τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου που τώρα διανύουμε:

    «1. Η ταυτόχρονη αύξηση και παρουσία 4-5 ιών, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια

    2. Η έλλειψη φαρμάκων για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση της νοσηρότητας και

    3. η έλλειψη κλινών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού η αυξημένη νοσηρότητα έφερε και αυξημένες εισαγωγές».

    Για το θέμα των παιδιατρικών ΜΕΘ που είναι σε έλλειψη στη χώρα μας -ειδικά στην περιφέρεια, και δη στην Κεντρική Ελλάδα- ο κ. Μαζάνης αναφέρει πως είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν παρουσιάστηκε τώρα ξαφνικά, απλά τώρα φάνηκε περισσότερο, λόγω έξαρσης της νοσηρότητας.

    Πολύωρες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς λόγο - Τι να κάνουν οι γονείς

    Όσον αφορά στις αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, ο παιδίατρος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι πολύωρες, γιατί φτάνουν εκατοντάδες παιδιά προκειμένου να εξεταστούν, ακόμη και για κάτι απλό, λόγω του ότι οι γονείς είναι φοβισμένοι.

    «Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά παραμένουν πολλές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε κινδυνεύουν ακόμα και αν δεν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να κολλήσουν τελικά. Και το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνονται πάρα πολύ τα νοσοκομεία. Για αυτό συστήνουμε στους γονείς να απευθύνονται πρώτα στον παιδίατρο, ώστε εκείνος να ασκήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και αυτός να κρίνει αν το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Άλλωστε το 74% των παιδιών παρακολουθούνται από προσωπικούς παιδιάτρους».

    Στο ερώτημα ποιος ιός είναι επικρατέστερος αυτή τη στιγμή στα παιδιά, γρίπη, Covid, ή RSV, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων απαντά ότι είναι μοιρασμένα, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται κάποια μεγαλύτερη έξαρση του ενός ιού από τον άλλο.

    Η αλλαγή συμπεριφοράς του RSV

    «Μέχρι πριν από μία εβδομάδα επικρατούσε η γρίπη σε μεγάλο βαθμό, άρχισε να παίρνει κεφάλι ο κορονοϊός τις τελευταίες ημέρες και αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα πολύ αυξημένο της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, οδεύοντας προς το Φεβρουάριο. Ο δε RSV, που συνήθως επικρατεί στα μικρά παιδάκια κάτω των δύο ετών, έχει αλλάξει συμπεριφορά και πλέον βλέπουμε να κολλάνε και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους».

    Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται παιδιά έως 16 ετών, αλλά περισσότερο νοσηλεύονται παιδάκια κάτω του ενός έτους, γιατί αυτά πλήττονται περισσότερο από τον RSV, ο οποίος τους προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια. Ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το διάστημα λέει ο παιδίατρος είναι, εκτός από την τήρηση μέτρων προστασίας, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών.

    Όσο περισσότερο λίπος τόσο μεγαλύτερο ιικό φορτίο

    «Και αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: 1.την καλή διατροφή (φρούτα, χόρτα, καλό κρέας, όχι τηγανητά και γλυκά) 2. τον καλό ύπνο, τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο και 3. την άσκηση. Οι βιταμίνες που κάποιοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους είναι σχεδόν άχρηστες, γιατί δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γονείς έχουν μία ψευδαίσθηση ότι προσφέρουν κάτι στο παιδί τους, αλλά αυτό δεν είναι αληθές».

    Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς στην καταπολέμηση των ιών είναι η παχυσαρκία, λέει ο κ. Μαζάνης και αυτό γιατί το λίπος αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

    «Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι ιοί οι οποίοι είναι λιποτρόφοι, δηλαδή όσο περισσότερο λίπος έχει ένα παιδί τόσο περισσότερο οι ιοί αυτοί πάνε στο λίπος και πολλαπλασιάζονται, οπότε αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

    Τέλος, όσον αφορά στις μάσκες, ο κ Μαζάνης λέει ότι «εμείς συστήνουμε να φοράνε μάσκες προαιρετικά, τα παιδιά που έχουν κάποια ευπάθεια, ή αυτά που διαμένουν με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ή με βρέφη».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελλείψεις φαρμάκων: Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση – Οι εκτιμήσεις της Μίνας Γκάγκα
    Ελλείψεις φαρμάκων: Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση – Οι εκτιμήσεις της Μίνας Γκάγκα

    Ελλείψεις παρατηρούνται σε πάνω από 500 κωδικούς φαρμάκων, από τις οποίες ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023. Οι εν λόγω ελλείψεις έχουν δημιουργήσει και «πονοκέφαλο» στο υπουργείο υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    Προτείνει γενόσημα

    «Καταρχήν έχουμε γενόσημα φάρμακα για τα αντιπυρετικά σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε όλοι είναι ότι αντιπυρετικά και γενικά παυσίπονα υπάρχουν, σε άλλες ονομασίες, αλλά πάντως υπάρχουν. Κάνουμε επίσης μια πολύ μεγάλη συνεργασία με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, ώστε να έχουμε περισσότερα. Και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό και μια σειρά άλλων μέτρων που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων», σημείωσε η ίδια σχετικά με τις ελλείψεις.

    Η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι μία πτυχή του προβλήματος συνδέεται με διεθνείς ελλείψεις. «Υπάρχουν ελλείψεις στην Αμερική, υπάρχουν ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίον έχουμε ελλείψεις είναι ότι οι μεγάλες χώρες που κάνουν παραγωγή πρώτων υλών, όπως είναι η Κίνα και Ινδία, σταμάτησαν, ή μείωσαν την παραγωγή», ισχυρίστηκε.

    Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στην παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει από τη νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, τονίζοντας ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος πιο επικίνδυνος ιός. Το πρόβλημά της Κίνας είναι ότι έχει πάρα πολλούς ανεμβολίαστους, και πολλούς ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οπότε είναι σαν να είμαστε εμείς ένα χρόνο πριν. Αυτό που φαίνεται να γίνεται εισήγηση είναι πιθανώς να χρειαστεί να ταξιδέψουν με αρνητικό τεστ από την Κίνα ταξιδιώτες. Όλη η Ευρώπη είναι σε εγρήγορση, αλλά δε φαίνεται να υπάρχει λόγος συναγερμού, αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο