Με προθέσεις… δεν βάφονται αυγά… Και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που για δεύτερη φορά επισκέφθηκε τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, δεν εξέφρασε παρά μόνο τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας. Την ίδια ώρα ο τομέας της υγείας στο νομό υπολειτουργεί και η χθεσινή της παρουσία, έμοιαζε με κομματική φιέστα, παρά με ουσιαστική επίσκεψη που θα δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα.
Ίσως οι προσδοκίες μας από μια επιστήμονα να ήταν μεγαλύτερες και η πολιτική, να κατέβασε τον πήχη…
Η κα Γκάγκα εξέφρασε τις προθέσεις της, καλές μεν αλλά δεν επαρκούν όταν τα προβλήματα σχηματίζουν βουνό που πλακώνει, ασθενείς και προσωπικό στα νοσοκομεία της Ηλείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπήρξε λαλίστατη κατά την παρουσία της σε Πύργο και Αμαλιάδα και κρατάμε τη φράση της, σε απάντηση που έδωσε στους δημοσιογράφους “μην περιμένετε αλλαγές στην υγεία από τη μία ημέρα στην άλλη”…
Οι μέρες στην Ηλεία όμως περνούν, περνούν οι μήνες, περνούν και τα χρόνια και το μόνο που εισπράτει ο Ηλείος πολίτης είναι απαξίωση, όταν του στερούν και τα αυτονόητα.
Κατά τα άλλα η κα Γκάγκα κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο Πύργου δεν έκρυψε τη χαρά της που επισκέφθηκε ένα από τα ωραιότερα νοσοκομεία στη χώρα… Ομορφιά που αλήθεια είναι πως είχε το νοσοκομείο όταν παραδόθηκε το 2004. Γιατί σήμερα ακόμα και τα ντουβάρια παρουσιάζουν την εικόνα εγκατάλειψης. Φυσικά τα ντουβάρια δεν κάνουν ένα νοσοκομείο, το νοσοκομείο το κάνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό και ο εξοπλισμός… Και εδώ τα πράγματα δεν παρουσιάζουν καμία ομορφιά.
Η κα Γκάγκα μίλησε με το προσωπικό, χαιρέτισε κόσμο και κοσμάκη, αλλά οι δημόσιες σχέσεις και οι χαιρετούρες δεν λύνουν προβλήματα. “Μίλησα με όλους τους συναδέλφους εδώ και με τους γιατρούς και με τους νοσηλευτές και με το διοικητικό προσωπικό, τους εκπροσώπους των γιατρών, συζητάμε λίγο το θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο, με πολύ μεγάλες δυνατότητες, είναι μία περιοχή που αναπτύσσεται, είναι μία εύφορη περιοχή, έχει κόσμο που μένει και που αυξάνεται ουσιαστικά, έχει πολύ τουρισμό το καλοκαίρι άρα σαφώς μας ενδιαφέρει να το στηρίξουμε. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και τα επείγοντα και την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου και τα χρόνια νοσήματα. Ανοίγει η πλατφόρμα στις 12 Αυγούστου για τις μόνιμες θέσεις των γιατρών, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τους νοσηλευτές που είναι στον ΑΣΕΠ αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα αυτή θα ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα και τα προσωρινά αποτελέσματα θα τα έχουμε τον Δεκέμβριο, άρα σε αυτό το θέμα προχωράμε, είμαστε σε στενή επαφή για ό,τι χρειαστεί, αυτή τη στιγμή που έχουμε κάποιες ελλείψεις, χρειάζεται να κάνουμε μετακινήσεις ιατρών που της κάνει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ” ήταν τα πρώτα λόγια της.
“Θέλουμε πραγματικά να δουλέψει αυτό το νοσοκομείο, γιατί και το χρειάζεται η περιοχή και ο νόμος και είναι ένα στολίδι αλλά και έχει και προσωπικό που το αγαπάει και προσπαθεί πάρα πολύ. Έχει δηλαδή μία παθολογική κλινική που είναι νευραλγική και χρειάζεται προσωπικό έχει ένα νεφρολογικό τμήμα που δουλεύει πάρα πολύ καλά, όλα τα τμήματα δουλεύουν πολύ καλά. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας στο υπουργείο, για να έχουμε υποψήφιους για τις θέσεις που θα προκηρύσσουμε και να στελεχωθεί σύντομα” είπε η κα Γκάγκα, στη δεύτερη επίσκεψή της στην Ηλεία, τη στιγμή που θα περίμενε κανείς πως μετά την πρώτη εδώ παρουσία της, στην επιστροφή της, θα έφερνε και λύσεις να ανακοινώσεις…
Κατά τα άλλα οι χαμηλοί μισθοί των υγειονομικών, οι περαιτέρω δυνατότητες και τα άλλα ζητήματα της Υγείας, κρύβονται αυτή την ώρα πίσω από την δύσκολη δημοσιονομικά χρονιά, πίσω από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, λες και μετά την έξαρση της πανδημίας, όπου η υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο, στην Ηλεία είδαμε να δουλεύουν όλα ρολόι…
Οι προθέσεις δεν βάφουν αυγά…
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μετακίνηση των ιατρών από τον Πύργο στην Αμαλιάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως “… η πρόθεσή μας εξακολουθεί να είναι να στελεχωθεί πρώτα το νοσοκομείο του Πύργου. Η πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσει πρώτα αυτό το νοσοκομείο, στην Αμαλιάδα θέλουμε καθημερινά να γίνονται τα εξωτερικά ιατρεία, η καθημερινή συνταγογράφηση, μία ημέρα την εβδομάδα μικρά χειρουργεία και πιθανώς και περισσότερα. Όλος ο σχεδιασμός είναι να μπορούν να μετακινούνται οι γιατροί. Θα το δω και θα σας απαντήσω…” είπε χαρακτηριστικά.
Ας μην ξεχνάμε πως από τη θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, τότε που εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Αμαλιάδας (τότε που γελάγανε και οι μεταφερόμενες κλίνες με την κατάντια) οι προθέσεις παραμένουν… Η ουσία και η υγεία… χάθηκαν.
Για την καρατόμηση του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας, Χρήστου Χριστόπουλου έφταιξε η κακή αξιολόγηση που έγινε στο υπουργείο. Το πρόβλημα κατά την κα Γκάγκα είναι να υπάρχει διοίκηση με καλή αξιολόγηση… Βέβαια η υπουργός δεν διευκρίνησε τι είδους αξιολόγηση εννοούσε, κομματική ή επιστημονική…
“Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και νευραλγικό κομμάτι για τα νοσοκομεία μία διοίκηση που έχει καλή αξιολόγηση. Και αυτός ήταν ο λόγος της αλλαγής. Υπάρχει μία ομάδα τριών ατόμων που ελέγχει τις διοικητικές ικανότητες, την ασφάλεια του προσωπικού, την λειτουργία του νοσοκομείου, γίνεται μία βαθμολόγηση από διάφορα μέρη και υπάρχει στη συνέχεια μία πενταμελής επιτροπή που εξετάζει. Αυτή είναι η διαδικασία της αξιολόγησης” σχολίασε.
Η κα Γκάγκα, “έταξε” και χημειοθεραπείες στη Ν.Μ. Αμαλιάδας, κάτι που αν δεν δούμε να υλοποιείται άμεσα, θα αποτελέσει τραγικό εμπαιγμό για τους καρκινοπαθείς του νομού.
“Για την Αμαλιάδα μας ενδιαφέρει μία ημέρα την εβδομάδα να γίνονται εκεί χημειοθεραπείες και χρόνιες θεραπείες των αρρώστων που δεν θα μετακινούνται. Και έχουμε ήδη συνεννοηθεί και με τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας τα ογκολογικά τμήματα να εκπαιδευτεί κάποιος που θα έρχεται εδώ” σημείωσε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας πως “… όλος ο σχεδιασμός που έχουμε στο υπουργείο είναι επείγοντα παντού από εκπαιδευμένους γιατρούς. Δηλαδή είτε είναι θύμα τροχαίου ατυχήματος είτε κάποιος με εγκεφαλικό είτε έμφραγμα σε οποιαδήποτε δομή της χώρας να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Να πάρει τις πρώτες βοήθειες και όχι να νοσηλευτεί. Για την νοσηλεία χρειάζεται μία εμπειρία, χρειάζονται περιστατικά. Αλλά σε ένα μέρος που βλέπει 50 ασθενείς το μήνα δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η εμπειρία. Άρα μας ενδιαφέρει να έχουμε πολύ καλά επείγοντα παντού και να σώζονται ζωές, αλλά και χρόνιες θεραπείες να μην ταλαιπωρούν τους ασθενείς και να υπάρχουν μετακινήσεις ιατρών και προσωπικού. Ξεκινάμε προσλήψεις ήδη, όπως ξέρετε με τα μνημόνια για πάρα πολλά χρόνια δε γινόταν προσλήψεις, οπότε δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε ένα χρόνο και παράλληλα γίνεται και ένας ανασχεδιασμός του χάρτη υγείας που προχωράει και που θα σας αφήσει όλους ικανοποιημένους. Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας κάνουμε όλη τη χρόνια θεραπεία, τα χρόνια θέματα κάνουμε χειρουργεία, κάνουμε την εξυπηρέτηση των ανθρώπων τοπικά και θα δούμε αν χρειάζεται κάτι άλλο ειδικό να κάνουμε”.
Η κα Γκάγκα απάντησε σχετικά και για την λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών της Ν.Μ. Αμαλιάδας. “Έχουν γίνει κινήσεις, να γίνει παραλαβή, άδεια από την πυροσβεστική που μας χρειάζεται για να φέρουμε ασθενείς μέσα, που έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και βέβαια βλέπω ένα τμήμα πολύ καλύτερα έτοιμο τώρα από ότι το είδα την προηγούμενη φορά. Δεν υπάρχει σύγκριση δηλαδή σε αυτό που είχα δει στην προηγούμενη επίσκεψη από τώρα. Βλέπω επίσης τους συναδέλφους γύρω μου, που είναι πολύ πιο ήρεμοι από την προηγούμενη φορά. Αισθάνονται δηλαδή ότι ήδη έχει αρχίσει κάτι. Έχουν αρχίσει ήδη κάποια χειρουργεία, έχουμε κάνει συζητήσεις και με τον διοικητή της ΥΠΕ και με τον δήμαρχο και με τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας για να μπορεί να λειτουργήσει τμήμα χημειοθεραπείας εδώ, έτσι ώστε να μην μετακινούνται οι άρρωστοι σε άλλα νοσοκομεία, να μένουν κοντά στο σπίτι τους, να έχουν τη βοήθεια των δικών τους. Μας ενδιαφέρει πολύ να λειτουργήσουν και τα επείγοντα με τρόπο ασφαλή φυσικά για τους πολίτες, να μπορούν να γίνονται όλες οι πρώτες βοήθειες, όπως πρέπει και να μπορεί επίσης να γίνεται η νοσηλεία μέχρι κάποιο βαθμό για τους ανθρώπους που είναι εδώ χωρίς να μετακινούνται. Δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα τριτοβάθμια σε κάθε νοσοκομείο της χώρας αλλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλουμε να γίνονται στην Αμαλιάδα. Τακτικά χειρουργεία, χημειοθεραπεία, αυτά που θα βοηθούσαν την καθημερινότητα όλων μας” είπε η υπουργός.
Για την εικόνα του ΕΣΥ σήμερα, έριξε την ευθύνη στα μνημόνια. Κι ας έχουμε βγει εδώ και καιρό από το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία. “Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ σε αυτά τα χρόνια τον πρώτο καιρό ξεκινήσαμε πλουσιοπάροχα. Τα τελευταία 12 χρόνια περίπου θέσεις με τα μνημόνια δεν προκηρύσσονται άρα έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 700 θέσεις για 127 νοσοκομεία. Κάποια από αυτά κάνουν 1000 εισαγωγές τον χρόνο, κάποια κάνουν 3.000, 6.000 και φτάνουμε και σε κάποια που κάνουν 80.000 εισαγωγές. Άρα πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην κατανομή και με τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε γιατρούς σε κάθε δομή. Το δεύτερο πράγμα που θέλουμε ως υπουργείο, είναι να έχουμε μία συνεργατικότητα. Δηλαδή μπορούμε ωραιότατα να έρθει ένα ειδικό ιατρείο είτε από τον Πύργο είτε από την Πάτρα, μια φορά στις 20 μέρες και να κάνουν ένα ειδικό ιατρείο εδώ και αντί να μετακινηθούν 10 άνθρωποι, να έχει μετακινηθεί ένας γιατρός. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και γενικά θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική μία συνεργατική κουλτούρα. Αλλάζουμε την εκπαίδευση των γιατρών πάρα πολύ με στροφή και προς τα παθολογικά περιστατικά και προς τα επείγοντα, άρα μην περιμένετε αλλαγές στην υγεία από τη μία η μέρα στην άλλη, γιατί ιατρική εκπαίδευση είναι εξαιρετικά μακροχρόνια. Δηλαδή ένας γιατρός θέλει έξι χρόνια για να πάρει δίπλωμα ιατρικής, τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια εκπαίδευσης για την ειδικότητα και υπολογίστε ότι υπάρχουν ειδικότητες που έχουν αυτή τη στιγμή αναμονή 10 χρόνια όπως επίσης η Δερματολογία στο Συγγρός, και ειδικότητες που μπορεί να ξεκινήσεις άμεσα. Άρα λοιπόν ξεκινάμε πολλές αλλαγές, θα τις δείτε να βγαίνουν σιγά-σιγά και να γίνονται αντιληπτές από όλους μας και πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους γιατρούς.
Και βέβαια και από τον ασθενή. Ο άρρωστος θα αισθάνεται σε κάθε σημείο της Ελλάδας ότι είναι εκεί το σύστημα για αυτόν, ότι υπάρχει ασφάλεια. Αυτό που επίσης ξεκινάμε είναι προτυποποιημένα και οι διακομιδές αλλά και οι συνεργασίες μεταξύ των νοσοκομείων. Δηλαδή εγώ είμαι καρδιολόγος εδώ, θέλω να κάνω δύο μήνες μετεκπαίδευση, πηγαίνω στην Αθήνα στην Αγία Όλγα και έρχεται ένας γιατρός από την Αγία Όλγα εδώ και με αναπληρώνει και έτσι εγώ μπορώ να κάνω καινούρια πράγματα, να αποκτήσω την εμπειρία και να μπορέσω να γυρίσω. Αυτά είναι μέσα στον σχεδιασμό του υπουργείου και νομίζω ότι θα τα δούμε όλοι πολύ σύντομα και να είναι πολύ καλά για όλους μας” ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας για το νέο ρόλο του νοσοκομείου Αμαλιάδας στον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας, η κα Γκάγκα είπε πως “… δεν έχουμε τελειώσει με τον υγειονομικό χάρτη αλλά σίγουρα θεωρούμε ότι υγειονομική μονάδα της Αμαλιάδας είναι πάρα πολύ σημαντική, εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό πληθυσμό γύρω γύρω και άρα θέλουμε να λειτουργήσει. Και σας λέω και πάλι. Ο γενικός σχεδιασμός είναι επείγοντα, οτιδήποτε χρειαστεί εδώ στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και χρόνια νοσήματα όσο μπορούμε περισσότερο.
Ο νομός Ηλείας έχει 150.000 πληθυσμό περίπου. Αντίστοιχα η Ρόδος έχει 136.000 πληθυσμό και έχει ένα νοσοκομείο. Οι δομές λειτουργούν και θα λειτουργούν για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Αλλά αν ξεκινούσαμε τώρα έναν χάρτη υγείας δεν θα κάναμε 127 νοσοκομεία στην Ελλάδα, θα κάναμε πιθανότατα 55 – 70 και θα βλέπαμε που είναι το κέντρο και που βολεύει τον περισσότερο κόσμο να κάνουμε μία δομή με όλες τις ειδικότητες και πάλι σε ένα σύστημα δευτεροβάθμιο και ίσως κατά τόπους τριτοβάθμιο.
Γιατί υπάρχουν και κάποια νοσοκομεία που θα είναι μοιραία μητροπολιτικά όπως και σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς να έχεις καρδιοχειρουργική, ακόμα περισσότερο παιδοκαρδιοχειρουργική σε κάθε νοσοκομείο” σημείωσε.
Παρέδωσαν υπομνήματα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας
Οι εργαζόμενοι στη Ν.Μ. Πύργου παρέδωσαν υπόμνημα στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Σε αυτό αναφέρουν τα εξής:
"Με το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το γενικό νοσοκομείο Πύργου οι ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού αγγίζουν το 50% στο Νοσηλευτικό το 30% και στο υπόλοιπο προσωπικό στο 40% βασικές ανάγκες και μεγάλο ποσοστό καλύπτουν οι επικουρικό προσωπικό το οποίο πρέπει να φροντίσετε να μονιμοποιηθεί καθώς στο Νοσοκομείο καλύπτουν πάγιες ανάγκες κ όχι έκτακτες.
Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση δύο παθολογικών κλινικών σε επίπεδο νομού καθώς μια δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού του Νομού ήδη την καλοκαιρινή περίοδο έχει πληρότητα 125% και υπάρχουν ασθενείς σε διασπορά σε άλλες κλινικές να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας παθολόγος με οργανική θέση στο νοσοκομείο Πύργου και λειτουργεί με εντελεστε σε ιατρούς από άλλες νοσηλευτικές μονάδες του Νομού κ των γύρω νομών
Το νοσοκομείο επίσης δεν διαθέτει πνευμονολογία βασικό για την σωστή λειτουργία της παθολογικής κλινικής επίσης υπάρχει μόνο ένας νευρολόγος
Διεκδικούμε επίσης την άμεση πρόσληψη καρδιολόγων, χειρουργών και Ω.Ρ.Λ
Σε τραγική θέση και η ουρολογική κλινική που προσπαθεί να σταθεί όρθια χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των δύο εναπομεινάντων ιατρών που δεν σταμάτησαν να δουλεύουν αδιάκοπα ακόμα κ κατά την περίοδο της πανδημίας παρότι για πολλές ειδικότητες τα εξωτερικά ιατρεία είχαν αναστέλλει την λειτουργία τους άμεση πρόσληψη ιατρών ομολόγων.
Οσον αφορά την ορθοπεδική κλινική είναι και αυτή μοναδική στο νομό, και εξυπηρετεί αρκετά περιστατικά. . Κρίνεται απαραίτητη η αυτόνομη λειτουργία της με προκήρυξη μονίμων ορθοπεδικών...καθώς για την ώρα υπάρχουν μόνο δύο!
Άμεση πληρώσει των κενών θέσεων στη μονάδα τεχνητού νεφρού καθώς είναι η μόνη δημόσια δομή στο νομό και με την πρόσφατη μετακίνηση του νοσηλευτικού προσωπικού αναγκάστηκε σε μείωση του όγκου των ασθενών
Επίσης άμεση κρίνετε κ η πρόσληψη εντατικολογων καθώς υπάρχουν ελλείψεις είναι μόνο δύο κ οι ανάγκες καλύπτονται από γιατρούς άλλων κλινικών
Άμεση πρόσληψη ενός τουλάχιστον ψυχιάτρου καθώς υπάρχουν μόνο τρεις με επιδότηση τις ανάγκες της κλινικής των εξωτερικών ασθενών στο τακτικά ιατρεία της εισαγγελικές παραγγελίες καθώς και των ξενώνα ψυχαργως η λειτουργία όλων αυτών των τμημάτων με μόνο δύο ιατρούς κατά την γνώμη μας κρίνετε επισφαλείς
Επίσης διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη οφθαλμολογικής κλινικής καθώς διενεργούνται επεμβάσεις καταρράκτη που απαιτούν προ εγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα , επεμβάσεις αφαίρεσης πτερυγίων και ενδοοφθαλμικες ενέσεις.
Τέλος όσον αφορά την θέσπιση κινήτρων φοβάμαι ότι με τα μέτρα αυτά που θεσπίσατε αντί να ενισχυθεί το νοσοκομείο μας κινδυνεύει να αποδυναμωθεί γιατί είναι πολύ πιθανόν ακόμα κ οι τελευταίοι εναπομείναντες ιατροί να αναζητήσουν θέσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι ουσιαστική θέσπιση κινήτρων είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως άγονη, και ειδικά για τους παθολόγους η παθολογία να γίνει άγονη ειδικότητα"...
Ομοίως και οι εργαζόμενοι στη Ν.Μ. Αμαλιάδας παρέδωσαν υπόμνημα στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Σε αυτό αναφέρουν τα εξής:
"Κυρία Υπουργέ,
Με αφορμή την επίσκεψή σας, στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, με σκοπό τη θετική συμβολή στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στον πληθυσμό ευθύνης μας.
Η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, δυναμικότητας εκατό (100) κλινών, λειτουργεί ανελλιπώς από το 1949, σε κτήριο το οποίο επεκτάθηκε σταδιακά το 1986 και το 1992. Σήμερα είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα, ώστε να λειτουργήσουν ΤΕΠ, αίθουσες Χειρουργείου, αποστείρωση, ΜΑΦ κ.λ.π.
Δυστυχώς όμως οι πολιτικές στην υγεία ειδικά την τελευταία δεκαετία οδήγησαν μια Νοσηλευτική μονάδα πρότυπο, να μην έχει τα δύο τελευταία χρόνια ούτε ΕΝΑΝ νοσηλευόμενο ασθενή. Αποτέλεσμα της «λεηλασίας» του προσωπικού με τις μαζικές και αλλεπάλληλες μετακινήσεις !!!! Έχουν κλείσει εντελώς οι κλινικές ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ.
Όλα αυτά μας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για τη συνέχιση της λειτουργίας και τη βιωσιμότητα της Μονάδας μας.
Προκειμένου για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών των αναφερομένων, διεκδικούμε την πλήρη λειτουργία της Νοσηλευτικής μας Μονάδας και:
- Αύξηση των ορίων του προϋπολογισμού και επιχορήγηση για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών όπως η πρόσληψη Επικουρικών Ιατρών
- Επιστροφή όλων των μετακινημένων υπαλλήλων. Άξιο αναφοράς πως από τις 42 οργανικές θέσεις γιατρών σήμερα παρέχουν υπηρεσίες στη μονάδα μας μόλις 7 !!!! Στη Μονάδα μας υπηρετεί ΜΙΑ και μοναδική Αναισθησιολόγος, με αυταπάρνηση και μεγάλη ευθύνη (η οποία καλύπτει εφημεριακά και το Γ.Ν. Κεφαλληνίας!). Επίσης από το λοιπό προσωπικό 62 υπάλληλοι έχουν μετακινηθεί στη Ν.Μ. Πύργου!
- Λήψη απόφασης για κατάρτιση και κάλυψη εφημεριακού προγράμματος. Σήμερα ο νομός Ηλείας αριθμεί πάνω από 500.000 μόνιμους και εποχικούς κατοίκους. Η Ν.Μ. Πύργου με οργανικές 170 κλίνες που αν αφαιρεθούν αυτές των μονάδων με βία έχει διαθέσιμες για νοσηλεία 150 κλίνες. Καταλαβαίνετε πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η ανάπτυξη και λειτουργία των κλινικών και κλινών στη Ν.Μ. Αμαλιάδας ειδικά σε ειδικότητες «πρώτης γραμμής».
Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι ζητάμε πράξεις και όχι λόγια…".