Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται ότι ήταν η θέση που πήρε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφορικά με το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου Πύργου καθώς απέκλεισε την πιθανότητα κήρυξης της περιοχής ως άγονη ζώνη τύπου Α.
Για τον λόγο αυτό χθες ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη φορέων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αυτό και να βρεθεί κάποια λύση. Στην σύσκεψη που συμμετείχαν περισσότεροι από 30 φορείς της Ηλείας, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αιτηθούν άμεση συνάντηση, με κύρια αιτήματα την στελέχωση του Γ.Ν Ηλείας και ιδιαίτερα της Παθολογικής Κλινικής, καθώς και την τροπολογία προκειμένου να υπαχθεί η νοσηλευτική μονάδα στις υπηρεσίες υγείας που χαρακτηρίζονται ως άγονη ζώνη τύπου Α.
Μάλιστα όπως συμφώνησαν όλοι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα είναι πλέον μονόδρομος.
Αρχικά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου, ο οποίος τόνισε ότι αν κριθεί άγονη ζώνη τύπου Α στον χώρο της υγείας το νοσοκομείο του Πύργου, αυτό εκτός από οικονομικά αυξημένα κίνητρα, σημαίνει και νομιμότητα της δαπάνης εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των γιατρών μέσω επιδότησης ενοικίου στον Πύργο.
Χρησιμοποίησε μάλιστα, το παράδειγμα της Κέρκυρας, όταν ομόφωνα οι βουλευτές της με τροπολογία που κατέθεσαν και έγινε έγινε αποδεκτή, χαρακτήρισαν το νοσοκομείο τους, ως υπηρεσία που εμπίπτει στα χαρακτηριστικά της άγονης ζώνης τύπου Α. Το ίδιο όπως σημείωσε έγινε και στην Καλαμάτα εδώ και χρόνια, την Κοζάνη, την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και τη Ρόδο.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο του Πύργου υπογράμμισε ότι «…Τα πράγματα δεν είναι απλά δύσκολα, είναι επικίνδυνα για τη ζωή των ασθενών με παθολογικά προβλήματα που πηγαίνουν στο νοσοκομείο». Ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί ένας γιατρός να καλύψει όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου, όταν ο κανονισμός προβλέπει έξι γιατρούς για τις ανάγκες αυτές, δεδομένων και των περιστατικών Covid που αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο με την έλευση του χειμώνα.
«Με μαθηματική εξίσωση χάνονται άνθρωποι…» συνέχισε ο κ. Αντωνακόπουλος, προτρέποντας όλους τους παρόντες για συλλογικές και δυναμικές αντιδράσεις. Ακολούθως, αφού ανέγνωσε την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλου, κάλεσε όλους τους βουλευτές της Ηλείας να υπογράψουν μία τροπολογία όλοι μαζί, προτρέποντάς τους παράλληλα, να μην προτάσσουν συναισθηματισμούς πειθαρχίας και φοβίας απέναντι στο αθηνοκεντρικό κράτος σημειώνοντας ότι σίγουρα κάποιος λόγος υπάρχει που αθηνοκεντρικό κράτος δεν θέλει την πρόοδο της Ηλείας.
«Να βάλουμε ένα πλαίσιο συλλογικής, δυναμικής εντός της δημοκρατικής νομιμότητας, κινητοποίησης και αντίδρασης» κατέληξε ο Τάκης Αντωνακόπουλος.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος ο οποίος αφού συνεχάρη τον δήμαρχο για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι: «Είμαστε δίπλα σας, θέλουμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο του Πύργου καθώς η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό», μεταφέροντας παράλληλα και την στήριξη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού καθώς και της Ι.Μ. Ηλείας.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ΓΝ Ηλείας ήταν η περιγραφή της συνταξιούχου νοσηλεύτριας κ. Τζέλου, όπου πρόσφατα χρειάστηκε να νοσηλευτεί η μητέρα της περιγράφοντας την Οδύσσεια που βίωσαν στο διάστημα αυτό.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ηλείας Αλέξης Γαλανόπουλος ανέφερε πως «Ό,τι αποφασίσει σήμερα αυτή η σύσκεψη θα μας βρει σύμφωνους» αφήνοντας αιχμές για κάποιους βουλευτές που όπως σχολίασε, κάτω από την κυβερνητική πειθαρχία δεν μιλάνε ανοιχτά. Πρότεινε μάλιστα αν υπάρχει δυνατότητα από την πλευρά του ο Δήμος, να προσφέρει κάποια κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να έρθουν στο νοσοκομείο του Πύργου, σχολιάζοντας βέβαια ότι πρόκειται για μια πρόταση απόγνωσης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πύργου και πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ανέφερε ότι: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμου. Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με ένα απαξιωμένο νοσοκομείο. Η Παθολογική αυτή τη στιγμή λειτουργεί σαν σταθμός πρώτων βοηθειών και όχι ως νοσοκομείο».
Ο κ. Νικολούτσος, σημείωσε επίσης ότι έως τώρα όλα όσα έχουν γίνει από την τις συσκέψεις που έχουν προηγηθεί δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα γεγονός που πρέπει να τους προβληματίσει, για να προκύψει κάτι θετικό από την συγκεκριμένη σύσκεψη. Έθεσε επίσης ένα επιπλέον ζήτημα, αυτό της ασφάλειας των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας κάθε καλοκαίρι, τονίζοντας ότι ένα νοσοκομείο με τέτοιες συνθήκες, δεν παράγει ασφάλεια και αν αυτό γίνει ευρύτερα γνωστό, θα πλήξει και τον τουρισμό της περιοχής.
«Δεν έγιναν οι σωστές κινήσεις την εποχή που θα μπορούσα να έρθουν οι γιατροί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις» δήλωσε στη συνέχεια η πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Πύργου και διευθύντρια της χειρουργικής κλινικής Αγγελική Σαραντοπούλου, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η αρχή του προβλήματος και φτάσαμε στην σημερινή εξέλιξη.
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις για όλες τις ειδικότητες αφού δεν είναι μόνο οι παθολόγοι που λείπουν, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα, καθώς δεν φτάνουν μόνο τα οικονομικά. Όπως σημείωσε, με τις τροπολογίες του υπουργείου, δεν έρχονται οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί, με αποτέλεσμα ένας γιατρός που μπορεί να είναι 60 χρόνων, να μην αντέχει 36 ώρες ξύπνιος, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα απλό περιστατικό.
Ιδιαίτερα επικριτικός με τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου Πύργου εμφανίστηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου ο οποίος ανέφερε ότι την τελευταία τριετία το νοσοκομείο του Πύργου είναι δυσφημισμένο εξαιτίας του.
«Ο λόγος είναι ότι κάποιοι επέβαλαν τον προηγούμενο διοικητή, ο οποίος άρχισε τις αψιμαχίες με τους γιατρούς και ειδικά τους παθολόγους. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι οι τρεις παθολόγοι έφυγαν εξαιτίας του, οι δύο εντατικολόγοι και δεν έφυγαν μόνο αυτοί ήταν κι άλλες ειδικότητες οι οποίες πρόσφεραν υπηρεσίες. Ο ενδοκρινολόγος, πνευμονολόγος…» τόνισε ο κ. Γεωργίου σημειώνοντας παράλληλα ότι η μόνη οδός είναι η τροπολογία για το άγονο που θα λύσει το πρόβλημα για μία πενταετία, ενώ πρέπει να ακολουθήσουν και δυναμικές κινητοποιήσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτείας, έτσι ώστε να δώσει κάποιες λύσεις. Τις απόψεις αυτές συμμερίστηκε στη συνέχεια και ο γραμματέας του συλλόγου Παναγιώτης Μυλωνάς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, τόνισε για μία ακόμα φορά την ανάγκη ένταξης της Ηλείας σε άγονη και προβληματική περιοχή της Α ζώνης, σημειώνοντας πως είναι και το μοναδικό νομικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Αναφερόμενος μάλιστα στην τροπολογία, πρότεινε η σύνταξή της να γίνει με την βοήθεια νομικών και ακολούθως να σταλεί στους βουλευτές προκειμένου να κατατεθεί.
Στην ανάγκη συστράτευσης όλων των δυνάμεων της Ηλείας, στάθηκε στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Μπορούμε” Νίκος Θεόδωρου, σημειώνοντας πως στην σύσκεψη θα έπρεπε να έχουν κληθεί όλοι οι δήμαρχοι του νομού.
Έργα και όχι λόγια πρότεινε ακολούθως ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πύργος Έργο Πολιτών” Αντώνης Καράμπελας, κάνοντας λόγο για παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και δυναμικές κινητοποιήσεις από όλη την κοινωνία του Δήμου Πύργου, ζητώντας παράλληλα να απαγορευθεί οποιαδήποτε συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες εάν δεν υπάρξει λύση του προβλήματος. Θετικός στη λήψη πρωτοβουλιών διεκδίκησης για το νοσοκομείο, συμφωνώντας με τους υπόλοιπους για το θέμα της άγονης ζώνης, ήταν και ο υποψήφιος δήμαρχος Πύργου Διονύσης Μπέλτσος που συμμετείχε στη σύσκεψη. Σημείωσε δε μεταξύ άλλων, πως το νοσοκομείο Πύργου εξυπηρετεί όλο το νομό και πρέπει να αποτελεί βασικό θέμα για όλους τους δήμους.
Υπέρ των κινητοποιήσεων και των δράσεων που θα αποφασιστούν τάχθηκε με την σειρά του και ο γραμματέας της Ν.Ε Ηλείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο οποίος έκανε λόγο για απαξίωση του ΕΣΥ που έχει προκύψει από την κυβερνητική πολιτική. Έκανε παράλληλα μία σύντομη αναφορά στον επικεφαλής της ΚΟ του κινήματος, Μιχάλη Κατρίνη και τις θέσεις του σχετικά με την στελέχωση του νοσοκομείου στη Βουλή, οι οποίες προκάλεσαν και την περιβόητη απάντηση της κα Γκάγκα.