Τα νέα στοιχεία για την υποπαραλλαγή Κένταυρος και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Η μετάλλαξη Κένταυρος μετρά πλέον 31 κρούσματα στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία για την υποπαραλλαγή στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.
Τι στέλεχος αυτό, που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία, χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, εντούτοις φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με την Όμικρον 5, ενώ παράλληλα δεν δίνει βαριές νοσηλείες, όπως και οι υπόλοιπες υποπαραλλαγές.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός στη νέα έκθεση για τα εβδομαδιαία κρούσματα, στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού
SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 277 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Σεπτεμβρίου 2022 έως 09 Οκτωβρίου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Δεκαέξι εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75). Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 31 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 63.584 αλληλουχηθέντα δείγματα (62.845 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 739 από εισαγόμενα).
Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία (Ν=58.266) ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 40 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 10.
Στο Διάγραμμα 11 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των υπο-παραλλαγών του στελέχους Omicron. Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 09 Οκτωβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 95,9%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 2,5% (Πίνακας 3).
Όσον αφορά τις υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον Πίνακα 4.
Διάγραμμα 10. Σχετική συχνότητα αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, ανά 15νθήμερο, από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS CoV-2 (Ιανουάριος 2021) έως 09/10/2022
Οι σχετικοί πίνακες του ΕΟΔΥ
Πηγή: iEidiseis.gr