Επίκαιρα

Κρούσματα με υποπαραλλαγές BQ1 και BQ1.1 στην Ελλάδα: Όλα όσα ξέρουμε

Κρούσματα με υποπαραλλαγές BQ1 και BQ1.1 στην Ελλάδα: Όλα όσα ξέρουμε

Η παραλλαγή BQ1 της Όμικρον βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα. Όλα όσα γνωρίζουν οι ειδικοί.

Σε ρεπορτάζ του iEidiseis της Τρίτης (26/10) για την πορεία της πανδημίας με δηλώσεις του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο ειδικός ανέφερε ότι είναι ζήτημα χρόνου να εντοπιστούν και στη χώρα μας οι υποπαραλλές BQ1 και BQ1,1 της Όμικρον.

Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες για να επιβεβαιώσει ο ΕΟΔΥ ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ήδη 15 κρούσματα των νέων υποπαραλλαγών που ενοχοποιούνται για ανοσοδιαφυγή από εμβόλια και προηγούμενες νοσήσεις…

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Damian McNamara στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD με θέμα τα νέα υποστελέχη του SARS-CoV-2, αναφέροντας:

«Τρία νέα υποστελέχη BQ.1, BQ1.1 και XBB φαίνεται να ανησυχούν τους επιστήμονες στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ένα ή περισσότερα υποστελέχη να παρακάμπτουν την ανοσολογική μας προστασία. Παρόλα αυτά τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολλά για τον ιό SARS-CoV-2 καθώς και οι πολίτες πώς να προφυλάσσονται από αυτόν.

Η επιδημιολογική αύξηση των συγκεκριμένων υποστελεχών, δεν είναι ανεξήγητη αναφέρει η Amesh Adalja, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός, οπότε οι υπομεταλλάξεις BQ.1, BQ1.1 και XBB ήταν αναμενόμενες. Η υπομετάλλαξη XBB κυριαρχεί αυτή την στιγμή στη Σιγκαπούρη, με το ποσοστό επαναλοίμωξης να υπολογίζεται στο 17% ενώ μόλις τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 5%. Το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού είναι στο 92% και ο αριθμός των ατόμων που έχουν λάβει την ενισχυμένη δόση, είναι διπλάσιος από το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στο νέο ενισχυμένο εμβόλιο, είναι πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι έναντι των καινούργιων υποστελεχών. Η Newman είναι αισιόδοξη ότι το ενισχυμένο εμβόλιο θα βοηθήσει, αυξάνοντας την ανοσία έναντι των υποστελεχών της Όμικρον και ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί με αυτό.

Όσον αφορά στις αντιικές θεραπείες, το αντιικό φάρμακο Paxlovid θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πιο σοβαρής νόσησης, αναφέρει η Adalja, καθώς δρα σε μία εντελώς διαφορετική περιοχή του ιού, διαφορετική από αυτές που αφορούν μεταλλάξεις που περιβάλλουν την ανοσία.

Σε αντίθεση με το Paxlovid, τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, αναφέρουν ότι δεν θα είναι αποτελεσματικά για τις νέες μεταλλάξεις, καθώς εάν τα στελέχη είναι σε θέση να ξεφύγουν από την ανοσία των αντισωμάτων και τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι αποτελεσματικά, έτσι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή συμπτωματολογία παρά τη λήψη των μονοκλνωνικών αντισωμάτων.

Παράλληλα, η Adalja αναφέρει ότι ο πληθυσμός που νόσησε τους τελευταίους 3 με 6 μήνες θα έχει αρκετά υψηλή προστασία έναντι σοβαρής νόσησης. Μετά τη μείωση της φυσικής ανοσίας, οι νέες υπομεταλλάξεις είναι πιθανό να επαναμολύνουν τον ίδιο πληθυσμό αλλά με πιο ήπια συμπτωματολογία».

Τι μας λένε οι ειδικοί

Βασικά μάς λένε ότι δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι θα συμβεί καθώς πρόκειται για νέες υποπαραλλαγές του SARS-CoV-2 που δεν γνωρίζουμε πώς θα «συμπεριφερθούν»… Πλην όμως, οι νέες υποπαραλλαγές προέρχονται από την Όμικρον 5 και έτσι όσοι έχουν νοσήσει από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, όπως και όσοι έκαναν προσφάτως το επικαιροποιημένο εμβόλιο με τα στελέχη 4 και 5 της Όμικρον, έχουν σαφώς περισσότερες ελπίδες αν όχι να μην κολλήσουν, τότε να το περάσουν ασυμπτωματικά.

Μάς λένε και κάτι άλλο επίσης: Ο SARS-CoV-2 όπως όλοι οι ιοί, όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος. Μεταλλάσσεται δηλαδή σε πιο μεταδοτικά στελέχη για να επιβιώσει, και σε λιγότερα θανατηφόρα επειδή για να διασπείρεται, δεν πρέπει να σκοτώσει όλους τους πιθανούς ξενιστές του…

Και για ένα λόγο ακόμα που έχει να κάνει όχι με τη φυσική πορεία αλλά με την ανθρώπινη παρέμβαση: Επειδή με τους μαζικούς και συνεχείς εμβολιασμούς, ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο …έδαφος να μεταλλαχτεί σε κάτι πιο επικίνδυνο.

Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε μαζί, καταλαβαίνουμε ότι όσοι το έχουν ανάγκη πρέπει να εμβολιαστούν με τα τελευταία επικαιροποιημένα εμβόλια, και όλοι μας να προσέχουμε καθώς προχωράει ο χειμώνας ώστε να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους, να αερίζουμε τακτικά τους χώρους με πολλά άτομα και να προστατεύουμε όπως μπορούμε όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι και αδύναμοι.

Με την ελπίδα ότι δεν θα δούμε να γεμίζουν οι ΜΕΘ και ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα το περνάει πια ως μία ταλαιπωρητική ίωση.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup