Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 11:33

Δυτική Ελλάδα: Ερχονται από το εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί – Ο ρόλος των δικαστηρίων στη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αδειες παρένθετης μητρότητας βγάζουν τα δικαστήρια σε Πάτρα και Πύργο

Διαστάσεις προσλαμβάνει και στην Πάτρα η μέθοδος της παρένθετης μητρότητας, από ζευγάρια ή μόνες γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω άλλης γυναίκας, λόγω προβλημάτων υγείας.

Η μεταφορά των ξένων γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της κυοφόρου, επιτρέπεται μόνο με δικαστική άδεια-απόφαση και οι αιτήσεις χορήγησης τέτοιου είδους αδειών, αυξήθηκαν μετά την διεύρυνση του ηλικιακού ορίου της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι το 52ο έτος της ηλικίας.

Στα δικαστήρια της Πάτρας βγαίνουν συχνά πλέον, τέτοιες άδειες, ενώ πλέον και οι δικηγόροι αρχίζουν να εξειδικεύονται πάνω στον τομέα αυτό.
Μια τέτοια υπόθεση εξετάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες από το Πρωτοδικείο Πατρών, που έκανε δεκτή αίτηση για παροχή άδειας μεταφοράς στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων με το γενετικό υλικό του συζύγου της αιτούσας, προκειμένου η τελευταία να κυοφορήσει το τέκνο ή τα τέκνα που η αιτούσα και ο σύζυγός της επιθυμούν να αποκτήσουν

Η αιτούσα, ήταν κάτοικος Πατρών και βρίσκεται σε ηλικία φυσικής αναπαραγωγής, πλην, όμως, αδυνατεί να κυοφορήσει λόγω προβλήματος υγείας, καθώς πρέπει να υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή.

Η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει για λογαριασμό της αιτούσας είναι ξένη υπήκοος και διαμένει στην Αθήνα. Είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και ήδη μητέρα παιδιών, αλλά, έχει χάσει τον σύζυγό της.

ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Πρόσφατα, στον Πύργο της Ηλείας, δικαστήριο έκανε μια ακόμα αίτηση δεκτή, αυτή τη φορά από ζευγάρι ξένων υπηκόων. Πρόκειται για ζευγάρι από την Γενεύη της Ελβετίας που ήρθαν στον Πύργο και μένουν προσωρινά μέχρι να αποκτήσουν παιδί με αυτή την μέθοδο καθώς η γυναίκα λόγω ιατρικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, είχε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κυοφορίας.

Ετσι κατέφυγαν σε κυοφορία με παρένθετη μητέρα. Η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει κατοικεί στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, και είναι μητέρα ενός παιδιού που έχει αποκτήσει εκτός γάμου.

Με συμβολαιογραφικό έγγραφο συνομολογήθηκε ότι το ζεύγος των Ελβετών δεν έχουν καταβάλει και δεν πρόκειται να καταβάλουν στην κυοφόρο κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, πέραν των δαπανών της επίτευξης της εγκυμοσύνης, της κυοφορίας και του τοκετού.

Τέλος, σε μια άλλη περίπτωση, το Πρωτοδικείο Πατρών έκανε δεκτή αίτηση γυναίκας από το Ντουμπάι, που ήρθε και αυτή μαζί με τον σύζυγό της να μείνει προσωρινά εδώ, μέχρι να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, η οποία δήλωσε ότι είναι φίλη της και προσφέρθηκε να κυοφορήσει στη θέση αυτής, λόγω προβλήματος υγείας.

Πηγή: pelop.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 11:32

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”
    Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα δικαστήρια βρέθηκε για μια ακόμη φορά ως κατηγορούμενος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης εξαιτίας μιας κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δυο χρόνια, κατά την διάρκεια της οποία αγρότες έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου στον Πύργου.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο κ. Βομπίρης, από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών προκειμένου να κάμψουν το ηθικό τους και να σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους.

    Εμφανίστηκε όμως αποφασισμένος τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του παραγωγοί, να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις, αφού ως μοναδικό στόχο έχουν την επιβίωσή τους και την παραμονή στην γη που χρόνια τώρα υπηρετούν.

    OASI Dikast 3

    «Είμαστε για άλλη μια φορά στα δικαστήρια, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το ηθικό μας.

    Σήμερα βρισκόμαστε στο δικαστήριο για μια κινητοποίηση που έγινε το 2022 που κλείσαμε συμβολικά τον δρόμο στο ύψος της Αγ. Γεωργίου, για 20-30 λεπτά χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    Σήμερα μας κουβάλησαν εδώ όπως και άλλες φορές. Εμείς θέλουν δεν θέλουν θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να παραμείνουμε στα χωράφια μας γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο. Είναι μονόδρομος η διεκδίκηση για την επιβίωσή μας και αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.

    Σήμερα είμαι μόνο εγώ κατηγορούμενος ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Τώρα σε ό,τι τις φετινές κινητοποιήσεις μας η αστυνομία καλεί συναδέλφους μας με στόχο να τους τρομοκρατήσει και ζητούν να δώσουν στοιχεία για το ποιοι συμμετείχαν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

    OASI Dikast 2

  • Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την μητρότητα χωρίς διακρίσεις - Περίπου 1000 ευρώ για εννέα μήνες
    Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την μητρότητα χωρίς διακρίσεις - Περίπου 1000 ευρώ για εννέα μήνες

    Τις πολιτικές στήριξης της μητρότητας από την κυβέρνηση τόνισε στην καθιερωμένη του ανασκόπηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «στηρίζουμε την μητρότητα χωρίς διακρίσεις».

    Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ που άνοιξε για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες.

    Μία επέκταση της στήριξης της μητρότητας, που όπως λέει «την οφείλαμε και που πια έρχεται να διορθώσει μία αδικία, αφού πλέον δεν χωρίζουμε τις οικογένειες και τη μητρότητα σε διαφορετικές ταχύτητες».

    «Για πρώτη φορά λοιπόν ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν, καθαρά στο χέρι -αφαιρώντας φόρους και εισφορές- περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ το μήνα -δηλαδή, 6.354 καθαρός βασικός μισθός για 9 μήνες συν 2.400 το αυξημένο πια επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί».

    «Το ποσό ανεβαίνει στα 9.054 αν πρόκειται για δεύτερο παιδί, 9.354 για τρίτο, και 9.854 για το τέταρτο».

    Η αναβάθμιση της Standard and Poors επιβεβαίωση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας

    Εκτός από τις πολιτικές στήριξης της μητρότητας όμως, ειδική αναφορά έκανε και στην νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poors, η οποία «επιβεβαιώνει, όπως λέει η ανακοίνωση της S&P, τη δυναμική πορεία της οικονομίας μας και την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη».

    Παραδέχθηκε, δε, πως η αναβάθμιση αυτή που αποτυπώνει την θετική πορεία της οικονομίας δεν διαφαίνεται σε όλη την κοινωνία καθώς, όπως εξηγεί «ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων».

    «Είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Και πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα ελληνικά εισοδήματα από τα ευρωπαϊκά» αναλύει.

    Πηγή: cnn.gr

  • 2ο Γυμνάσιο Πύργου: Διδακτική επίσκεψη μαθητών/τριών στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου
    2ο Γυμνάσιο Πύργου: Διδακτική επίσκεψη μαθητών/τριών στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου

    Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη μαθητών/τριών της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Πύργου στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

    Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο των Δικαστηρίων από κοντά και να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή μίας ολοκληρωμένης δίκης στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας. Ήταν μία μοναδική και ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Μαρία Μπαντούνα, Διευθύντρια του σχολείου και η κ. Παναγιώτα Ρούτουλα, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ένα Πρωτοδικείο στην Ηλεία με κεντρική έδρα στον Πύργο και παράλληλη στην Αμαλιάδα
    Ένα Πρωτοδικείο στην Ηλεία με κεντρική έδρα στον Πύργο και παράλληλη στην Αμαλιάδα

    Αναπόφευκτες είναι οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» στην Ηλεία. Το σχέδιο νόμου που τέθηκε από την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, σε δημόσια διαβούλευση και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 18.04.2024, αλλάζει το χάρτη και στην Ηλεία με ένα Πρωτοδικείο στο νομό με κεντρική έδρα στον Πύργο και παράλληλη έδρα στην Αμαλιάδα, Παράλληλα καταργούνται ιστορικά Ειρηνοδικεία, σε συνέχεια της συρρίκνωσης τους, από τα προηγούμενα χρόνια.

    Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 και ώρα 12.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Λάμπρος Μαργαρίτης" (Μεσογείων 96, ισόγειο), θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας. Θέμα της συνέντευξης θα είναι η παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

    Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: “Πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες”

    Ως πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες χαρακτηρίζει τις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου στη Δικαιοσύνη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας. Στην ανακοίνωσή του, στέκεται στις καταργήσεις των Ειρηνοδικείων, ενώ παρουσιάζει ως “θετικό στοιχείο” τη διατήρηση της παράλληλης έδρας του Πρωτοδικείου στην Αμαλιάδα “… με πλήρη αρμοδιότητα ως προς τις υποθέσεις που εκδικάζονταν μέχρι σήμερα και βεβαίως η δικαστική ενοποίηση πλέον της Ηλείας ώστε να ταυτίζονται τα διοικητικά με τα δικαστικά όρια της και να σταματήσουν διαιρέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα” όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του: “Μετά από πολύμηνη κυοφορία το Υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες περιπτώσεις κομβικών νομοθετημάτων, στην περίπτωση αυτή προηγήθηκε μακρύς και συχνά επίπονος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να αποτυπώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης χωρίς να προκαλεί διαιρέσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δεν επιτεύχθηκε σε όλες τις περιπτώσεις και ως προς όλα τα σημεία που ρυθμίζει το συγκεκριμένο σχέδιο. Διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κατάργησης των ειρηνοδικείων και κατά πόσον αυτή θα οδηγήσει σε συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που στελεχώνουν μέχρι τώρα τα ειρηνοδικεία θα κληθούν πλέον, μεταξύ άλλων, να διαχειριστούν σοβαρές ποινικές υποθέσεις που δεν αποτελούσαν το αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους και συνεπώς στερούνται της αντίστοιχης εμπειρίας. Γενικώς η κατάργηση των ειρηνοδικείων και ιδίως των περιφερειακών αποτελεί ένα πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες και επιτείνει το φαινόμενο της ερημοποίησής τους. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και για το νομό μας, όπου το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση όλων των ειρηνοδικείων, ακόμα και αυτών που υπήρχαν σοβαροί λόγοι για τη διατήρησή τους, όπως τα ειρηνοδικεία Ολυμπίων και Αρήνης (Ζαχάρως). Ωστόσο για την Ηλεία υπάρχουν και αρκετά θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η διατήρηση της παράλληλης έδρας του Πρωτοδικείου στην Αμαλιάδα με πλήρη αρμοδιότητα ως προς τις υποθέσεις που εκδικάζονταν μέχρι σήμερα και βεβαίως η δικαστική ενοποίηση πλέον της Ηλείας ώστε να ταυτίζονται τα διοικητικά με τα δικαστικά όρια της και να σταματήσουν διαιρέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Στο δημόσιο διάλογο που ξεκινά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προσέλθουμε με συγκροτημένες θέσεις και απόψεις, ώστε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές βελτιώσεις στα σημεία που το νομοσχέδιο θεωρούμε ότι θα προκαλέσει προβλήματα όταν ψηφιστεί και εφαρμοστεί”.

    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας «Το Πρωτοδικείου Αμαλιάδας υποβαθμίζεται - Υπάρχουν κενά σε σχέση με τη λειτουργία του»

    Την αντίθεσή του στο, υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιάταξη του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, εκφράζει το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, καθώς όπως σημειώνει το προεδρείο, το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υποβαθμίζεται, ενώ υπάρχουν πολλά κενά σε σχέση με την λειτουργία του.

    Στην τελευταία του συνεδρίαση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, ομόφωνα, αναφέρει τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας αποφασίζοντας ομόφωνα, εκφράζει την αντίθεσή του στο κατατεθέν στην διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Το Πρωτοδικείου Αμαλιάδας υποβαθμίζεται καθόσον μετατρέπεται σε παράλληλη έδρα Πρωτοδικείου, χάνοντας την αυτοτέλεια του, χωρίς πλέον οργανικές θέσεις δικαστών και υπαλλήλων. Η δε πρόβλεψη του Σχεδίου Νόμου για διατήρηση πλήρους αρμοδιότητας στην παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, αφήνει πολλά κενά σε σχέση με την πραγματική έννοια της πλήρους λειτουργίας.

    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Το Πρωτοδικείο μας χάνει την αυτοτέλεια του

    Η ανακοίνωση του σχεδίου νόμου μόνο ικανοποίηση δεν φέρνει στους νομικούς κύκλους της Αμαλιάδας και του κάμπου, που ξεκαθαρίζουν πως το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υπό αυτή την εξέλιξη χάνει την αυτοτέλεια του. Σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, που υπογράφουν ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: “Το Διοικητικό Συμβούλιου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας αποφασίζοντας ομόφωνα, εκφράζει την αντίθεσή του στο κατατεθέν στην διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Το Πρωτοδικείου Αμαλιάδας υποβαθμίζεται καθόσον μετατρέπεται σε παράλληλη έδρα Πρωτοδικείου, χάνοντας την αυτοτέλεια του, χωρίς πλέον οργανικές θέσεις δικαστών και υπαλλήλων. Η δε πρόβλεψη του Σχεδίου Νόμου για διατήρηση πλήρους αρμοδιότητας στην παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, αφήνει πολλά κενά σε σχέση με την πραγματική έννοια της πλήρους λειτουργίας.

    Αλλαγές και σκοποί στη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

    Σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων του Μέρους Α’ του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της (χρονικής) αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και της καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα. Βασικό ανασχετικό παράγοντα του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί η άνιση κατανομή εργασίας στους δικαστές του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (ειρηνοδίκες - πρωτοδίκες).

    Το αντικείμενο των νέων διατάξεων συνίσταται:

    α) στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης,

    β) στην ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών,

    γ) στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων,

    δ) στην απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα (εκτός των δικαστικών - δικαιοδοτικών τους καθηκόντων), όπως προμήθειες, επισκευές/συντήρηση δικαστικών κτιρίων.

    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατάργηση των ειρηνοδικείων ως θεσμού του δικαστικού μας συστήματος.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο συγκεκριμένος τρόπος ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας επιλέχθηκε, καθώς, σύμφωνα με όλα τα συγκεντρωμένα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (European Commission for the Efficiency of Justice, CEPEJ), των σχετικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, αλλά και της πρακτικής, δεν επιτυγχάνεται η απαιτούμενη αποτελεσματικότητα σε δικαστήρια με λιγότερο από 15 υπηρετούντες δικαστές, τα οποία στην Ελλάδα αποτελούν την πλειοψηφία των δικαστικών σχηματισμών.

    Επιπροσθέτως, κρίθηκε αναγκαίο να εναρμονιστεί το σύστημα πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με το ισχύον σύστημα διοικητικής δικαιοσύνης, ήτοι με ένα μόνο δικαστήριο στον πρώτο βαθμό (πρωτοδικείο).

    Επιπλέον, κρίθηκε αναγκαίο να τερματιστεί η ανορθολογικότητα της εκδίκασης, από ξεχωριστά δικαστήρια και δικαστές, υποθέσεων με μόνο κριτήριο το χρηματικό όριο των 20.000 ευρώ, μολονότι εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία.

    Με αυτά τα δεδομένα, προκρίθηκε, ως λύση στο πρόβλημα, η ενοποίηση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία, με στόχο την ύπαρξη δικαστηρίων με σωστή κατανομή δικαστών και υποθέσεων αναλογικά με τον πληθυσμό.

    Αναφορικά με τις οργανικές θέσεις των δικαστών και εισαγγελέων, η συγκέντρωση όλων των οργανικών θέσεων στην κεντρική έδρα του εκάστοτε πρωτοδικείου, καθιστά το πρωτοδικείο έναν παραγωγικό δικαστικό σχηματισμό, αφού, σύμφωνα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (European Commission for the Efficiency of Justice, CEPEJ), η καμπύλη παραγωγικότητας στα δικαστήρια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στα δικαστήρια με μέχρι 20 υπηρετούντες δικαστές και στο υψηλότερο σημείο στα δικαστήρια με περισσότερους από 25 υπηρετούντες δικαστές, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων.

    Στο άρθρο 5 προβλέπεται η καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων. Οι κεντρικές και οι παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα πρωτοδικείου, ενώ οι περιφερειακές έδρες εκδικάζουν υποθέσεις αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτόφωρων.

    Ακολούθως, στο άρθρο 6 επιδιώκεται ο λελογισμένος περιορισμός του αριθμού των υφιστάμενων δικαστηρίων, με τη διατήρηση του αναγκαίου και χρήσιμου αριθμού δικαστηρίων πρώτου βαθμού.

    Ειδικότερα, ορίζονται οι κεντρικές και οι τυχόν παράλληλες και περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων κάθε περιφερειακής ενότητας (πρώην νομού), καθώς και η κατά τόπο αρμοδιότητά τους. Οι βασικοί κανόνες που ακολουθούνται είναι οι εξής: α) κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) έχει ένα κεντρικό δικαστήριο πρώτου βαθμού (πρωτοδικείο) και σε όποια περιφερειακή ενότητα υπάρχουν σήμερα 2 ή περισσότερες έδρες πρωτοδικείων, προβλέπεται η σύσταση έδρας παράλληλης με την κεντρική, β) τα όρια της κάθε πρωτοδικειακής περιφέρειας, ταυτίζονται κατ’ αρχήν με τα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας και γ) ειδική μέριμνα λαμβάνεται στα σύνορα και στα νησιά για εθνικούς λόγους (Έβρος, Δωδεκάνησα, Πέλλα).

    Επίσης, πλην των κεντρικών και παράλληλων εδρών των πρωτοδικείων, όπου υπάρχουν ανάγκες και το επιτρέπουν οι συνθήκες (κυρίως φόρτος εργασίας, κτιριακές υποδομές, απόσταση από την κεντρική έδρα), ορίζονται περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων, με σκοπό την αποφόρτιση των κεντρικών (και παράλληλων) εδρών και την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

    Όσον αφορά στην περιφέρεια Αττικής, προτείνεται να διατηρηθούν 3 περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών και 2 περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς, με ορθολογική κατανομή της τοπικής αρμοδιότητας των εν λόγω πρωτοδικείων.

    Με το άρθρο 7 καταργείται ο ειρηνοδίκης ως βαθμός ιεραρχίας των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ειδική επετηρίδα, η οποία ορίζεται ως ο πίνακας αρχαιότητας των ειρηνοδικών.

    Επιπλέον, αφενός αυξάνεται το οικονομικό αντικείμενο των πολιτικών υποθέσεων που δύνανται να δικάζουν οι ειρηνοδίκες [δεν θα περιορίζονται σε υποθέσεις έως 20.000 ευρώ όπως σήμερα], αφετέρου δίνεται στους ειρηνοδίκες η δυνατότητα, μετά από κατάλληλη και υποχρεωτική επιμόρφωση, να έχουν σταδιακά ισότιμη συμμετοχή στην ποινική διαδικασία (προδικασία και κύρια διαδικασία), γεγονός που προδήλως θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

    Στο Μέρος Β’, επιχειρείται η άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τη δικαστική αστυνομία, τη διαμεσολαβητική διευθέτηση, τη σύνταξη διαπιστωτικών εκθέσεων από τους δικαστικούς επιμελητές και τα αδικήματα που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμεσότερα ή πιο έμμεσα συμβάλλουν στην ποιοτικότερη παροχή δικαιοσύνης.

    Συγκεκριμένα, το αντικείμενο των νέων διατάξεων συνίσταται, μεταξύ άλλων:

    α) στην αντιμετώπιση πρακτικών δυσχερειών στον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων, μέσω σημειακών παρεμβάσεων στον ν. 4871/2021 (Α’ 246), ενόψει και του επερχόμενου διαγωνισμού,

    β) σε παρεμβάσεις στον ν. 3251/2004 (Α’ 127), που ενσωματώνει την υπό στοιχεία 2002/584/ΔΕΥ Απόφαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να επέλθει πλήρης εναρμόνιση,

    γ) σε σημειακές παρεμβάσεις στον ν. 4963/2022 (Α΄ 149), ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική η λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας,

    δ) στην τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 4640/2019 (Α΄ 190), ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα ερμηνείας που διαπιστώθηκε στην πράξη και προκάλεσε συμφόρηση στα δικαστήρια, αναφορικά με τις διαφορές που υπάγονται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και την υποχρέωση ενημέρωσης του εντολέα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο,

    ε) στην τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 2318/1995 (Α΄ 126), ώστε μέσω της σύνταξης διαπιστωτικών εκθέσεων από δικαστικούς επιμελητές έπειτα από παραγγελία, να παρασχεθεί στον πολίτη η δυνατότητα προσκόμισης ενός ακόμη αποδεικτικού μέσου στην πολιτική δίκη.

    Πηγή: Lawpost.gr

  • Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και σε αγρότισσες – Πότε χορηγείται
    Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και σε αγρότισσες – Πότε χορηγείται

    Τι προβλέπει τροπολογία

    Με την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ θα χορηγείται και στις αγρότισσες, όπως και σε ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

    Ο χρόνος άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε αγρότισσες, ορίζεται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση, στην αιτιολογική έκθεση, διευκρινίζεται «αφενός το σημείο έναρξης άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, ενώ στην περίπτωση της υιοθεσίας η τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, αφετέρου ότι η άσκηση του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον μισθωτό πατέρα γίνεται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που διέπουν την εξαρτημένη εργασία και ως εκ τούτου λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, αναλογίες επιδόματος αδείας και δώρων εορτών, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη».

    Η έναρξη άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, είναι η καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ

    Η προτεινόμενη ρύθμιση

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, στο άρθρο 151 του ν. 5078/2023 (Α’ 211), περί χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

    «α) στην παρ. 1, αα) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «τη λήξη» αντικαθίστανται με τις λέξεις «την καταβολή» και διαγράφεται η φράση «βάσει του άρθρου 6 του ν. 4097/2012 (Α’ 235), και συγκεκριμένα μετά το πέρας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων από την επομένη του τοκετού» αβ) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο,

    β) στην παρ. 3 προστίθεται τρίτο εδάφιο και το άρθρο 151 διαμορφώνεται ως εξής:

    «1. Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ. Ειδικά για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.

    2. Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετείτέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου για τις έννοιες «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» και «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α’ 222).

    3. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της παρ. 1 στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές της παρ. 1 εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται. Ειδικότερα, ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού, από τον οποίο η Δ.ΥΠ.Α. παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη Δ.ΥΠ.Α.

    3Α. Σε περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής του παρόντος γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

    4. Η καταβολή της παροχής της παρ. 1 στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152). Από 1ης.1.2024 στους σκοπούς του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού προστίθεται η προστασία της μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων μέσω της ειδικής παροχής της παρ. 1 και αυτός μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.

    5. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023.

    6. Η παροχή της παρ. 1 είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ».

    Δείτε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ

    Πηγή: in.gr

  • Ένοχος ο οδηγός του απορριμματοφόρου για τη θανατηφόρα παράσυρση της Ανδριάνας Σταμοπούλου
    Σε ποινή φυλάκισης 30 ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας ο οδηγός απορριμματοφόρου για τη θανατηφόρα παράσυρση της 30χρονης Ανδριάνας Σταμοπούλου , υπάλληλο στην υπηρεσία καθαριότητας στο Δήμο Πύργου, τον Αύγουστο του 2017 στην περιοχή Αλκυώνα στο Κατάκολο. Ο οδηγός κρίθηκε ένοχος γιατί, από αμέλειά του δηλαδή έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και επέφερε το θάνατο της Ανδριάνας Σταμοπούλου. Κατά το κατηγορητήριο δεν οδηγούσε με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή του, ούτε ασκούσε την αναγκαία επί της οδού και επί του οχήματος εποπτεία. Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2017, όταν στην προσπάθεια του οδηγού να προσεγγίσει με οπισθοπορεία τον κάδο απορριμμάτων, ο τροχός του οχήματος που οδηγούσε καταπλάκωσε την άτυχη 30χρονη, η οποία είχε κατέβει από το όχημα για να συλλέξει απορρίμματα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατό της. Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους που εργάζονταν εκείνη την περίοδο στο Δήμο Πύργου, το δικαστήριο αποφάσισε την αθωότητά τους και ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που βρισκόταν το απορριμματοφόρο, το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν διέθετε κάμερα επισκόπησης, συστήματα ηχητικής επικοινωνίας και τα ηλεκτρονικά συστήματα φωτοκύτταρων στο πίσω μέρος του οχήματος δεν λειτουργούσαν.

    Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας ο οδηγός απορριμματοφόρου για τη θανατηφόρα παράσυρση της 30χρονης Ανδριάνας Σταμοπούλου , υπάλληλο στην υπηρεσία καθαριότητας στο Δήμο Πύργου, τον Αύγουστο του 2017 στην περιοχή Αλκυώνα στο Κατάκολο.

    Ο οδηγός κρίθηκε ένοχος γιατί, από αμέλειά του δηλαδή έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και επέφερε το θάνατο της Ανδριάνας Σταμοπούλου. Κατά το κατηγορητήριο δεν οδηγούσε με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή του, ούτε ασκούσε την αναγκαία επί της οδού και επί του οχήματος εποπτεία.

    Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2017, όταν στην προσπάθεια του οδηγού να προσεγγίσει με οπισθοπορεία τον κάδο απορριμμάτων, ο τροχός του οχήματος που οδηγούσε καταπλάκωσε την άτυχη 30χρονη, η οποία είχε κατέβει από το όχημα για να συλλέξει απορρίμματα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατό της.

    Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους που εργάζονταν εκείνη την περίοδο στο Δήμο Πύργου, το δικαστήριο αποφάσισε την αθωότητά τους και ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που βρισκόταν το απορριμματοφόρο, το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν διέθετε κάμερα επισκόπησης, συστήματα ηχητικής επικοινωνίας και τα ηλεκτρονικά συστήματα φωτοκύτταρων στο πίσω μέρος του οχήματος δεν λειτουργούσαν.

    Όπως δήλωσε στο ilialive ο συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των έξι κατηγορουμένων υπαλλήλων του Δήμου Πύργου, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος "Από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ξεκάθαρα ότι καμία ευθύνη δεν είχαν για το τραγικό συμβάν, στο οποίο έχασε την ζωή της η νεαρή εργαζόμενη, οι υπάλληλοι του Δήμου Πύργου. Δεν αποδείχθηκε ότι γνώριζαν με οποιονδήποτε τρόπο την ύπαρξη προβλημάτων στα συστήματα ασφαλείας του απορριμματοφόρου ή ότι υποχρεούνταν να ακινητοποιήσουν το όχημα αυτό και να μην το έχουν θέσει σε κυκλοφορία. Η απόφαση του δικαστηρίου προφανώς ικανοποίησε ιδιαίτερα τους εντολείς μου διότι από την αρχή ισχυρίζονταν ότι δεν παρέλειψαν καμία από τις υποχρεώσεις τους και δεν είχαν καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό. Η ικανοποίησή τους όμως αυτή σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την λύπη τους για το θάνατο της άτυχης κοπέλας και τον πόνο των συγγενών της. Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα της δίκης, αυτό το οποίο κατέστη σαφές και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά είναι η ανάγκη να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανονισμοί που καθιερώνουν συγκεκριμένες διαδικασίες τόσο για τον τρόπο κίνησης των οχημάτων όσο και για την συντήρησή τους και γενικώς να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας που η νομοθεσία προβλέπει για την αποτροπή τέτοιου είδους δραματικών περιστατικών.

  • Παρένθετη μητρότητα: «Ναι» για τις γυναίκες, με «αγκάθια» για τους άνδρες - Ο νόμος και η απόφαση «βόμβα» του δικαστηρίου
    Παρένθετη μητρότητα: «Ναι» για τις γυναίκες, με «αγκάθια» για τους άνδρες - Ο νόμος και η απόφαση «βόμβα» του δικαστηρίου

    Θολό είναι ακόμη το νομικό τοπίο στη χώρα μας για την «παρένθετη μητέρα», αφού φαίνεται ότι προς ώρας επιτρέπεται μόνο για τις γυναίκες και όχι για τους άνδρες. Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σημείωσε ότι θέλει να αποκτήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.

    Παρότι η διαδικασία της «παρένθετης μητρότητας» θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2005 μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλά θολά σημεία που δημιουργούν προσκόμματα τόσο για ζευγάρια όσο και για μεμονωμένα άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί με τη συγκεκριμένη μέθοδο.Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νόμος προβλέπει ότι τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας μπορεί να ακολουθήσει ουσιαστικά μόνο γυναίκα, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου σε άνδρες.

    Ωστόσο, μία πρωτοποριακή απόφαση δικαστηρίου που επετεύχθη από τον δικηγόρο Νίκο Ρουσσόπουλο αποτελεί την πρώτη απόφαση ενός μεμονωμένου άνδρα ο οποίος δικαιώθηκε στα δικαστήρια που αποφάσισαν ότι μπορεί να αποκτήσει παιδί με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως είναι με παρένθετη μητέρα, χωρίς να είναι παντρεμένος ή να έχει σύμφωνο συμβίωσης. Πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει νέους δρόμους στο θέμα, αφού φέρνει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στο θέμα της απόκτησης παιδιού.

    Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη «αγκάθια» από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η οποία και θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως. Κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

    Τι αναφέρει ο νόμος για την Παρένθετη μητέρα

    Ο νόμος πάντως για την παρένθετη μητέρα αναφέρεται ουσιαστικά μόνο στις γυναίκες που μπορούν να αποκτήσουν παιδί με αυτή τη μέθοδο όταν, όπως αναφέρει, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Αναφέρεται στον νόμο χαρακτηριστικά: «Παρένθετη μητρότητα: η περίπτωση κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά (φέρουσα ή κυοφόρος), ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, με χρήση ωαρίου ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό μίας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους». Πάντως, καθίσταται σαφές πως απαγορεύεται η μέθοδος της παρένθετης μητέρας έναντι χρηματικού ποσού.

    Όπως υπογραμμίζεται στον νόμο:

    «Η γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει υποβάλλεται στις ιατρικές εξετάσεις του άρθρου 4 και σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση. Το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3 εφαρμόζεται επίσης για τον έλεγχο της υγείας των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο. Η συμφωνία για κυοφορία από τρίτη γυναίκα γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Δε συνιστά αντάλλαγμα:

    • η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία,
    • κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.

    Το ύψος των καλυπτόμενων δαπανών και αποζημιώσεων καθορίζεται με απόφαση της Αρχής.

    Με απόφαση της Αρχής ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, όπως ζητήματα σχετικά με την προσφυγή σε παρένθετη μητέρα, ήτοι τον τρόπο και τη διαδικασία ανεύρεσης παρένθετης μητέρας από τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα». Η όλη διαδικασία πάντως ανατίθεται για σχετικές εγκρίσεις στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Η πρώτη απόφαση υπέρ ενός άνδρα

    Ωστόσο, μία πράγματι πρωτοποριακή απόφαση ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου. Άνδρας ο οποίος δεν βρίσκεται σε γάμο, ούτε σε συνθήκη συμφώνου συμβίωσης, δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη η οποία του δίνει τη δυνατότητα - για λόγους ισότητας όπως και στις γυναίκες - να τεκνοποιήσει με παρένθετη μητέρα.

    Όμως η απόφαση παρότι δίνει το πράσινο φως στον άνδρα, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί καθώς σκοντάφτει στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Νικόλαος Π.Ρουσσόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών Παρ’ Αρείω Πάγω που είναι ο άνθρωπος που προσέφυγε στην δικαιοσύνη για λογαριασμό του άνδρα που ήθελε να τεκνοποιήσει:

    «Πρόκειται για μία πρωτοποριακή απόφαση που ουσιαστικά ρυθμίζει τα θέματα απόκτησης τέκνων για άντρα χωρίς να είναι παντρεμένος και να έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζεται αναγνωρίζοντας την αρχή της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Βέβαια, η εφαρμογή της μέχρι σήμερα συναντά διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα που καλό θα ήταν να έχουν διευθετηθεί».

    Το ethnos.gr επικοινώνησε και με την αναπληρώτρια Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Δήμητρα Παπαδοπούλου σχετικά με το αν επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα και σε άνδρες. Η ίδια τόνισε ότι η μέθοδος της παρένθετης μητέρας επιτρέπεται γενικότερα με δικαστική άδεια, σημείωσε όμως ότι για τους άνδρες είναι ένα «αμφισβητούμενο ζήτημα αλλά και ένα πολύπλοκο θέμα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κλινική στα Χανιά: Σε «ομηρία» 150 ζευγάρια Αυστραλών - Παραλαμβάνουν τα μωρά τους με test DNA
    Κλινική στα Χανιά: Σε «ομηρία» 150 ζευγάρια Αυστραλών - Παραλαμβάνουν τα μωρά τους με test DNA

    Δύο ζευγάρια Αυστραλών και ακόμη ένα Ιταλών έχουν παραλάβει τα συνολικά 4 βρέφη τους - Σε αναμονή των αποτελεσμάτων DNA για άλλα 4 μωρά - Η κλινική λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια με παρένθετες μητέρες από Γεωργία και Ρουμανία

    Τα φώτα της δημοσιότητας στην Αυστραλία έχει τραβήξει η υπόθεση παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών μέσω κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά καθώς οι εκεί Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζευγαριών που είναι σε ενεργή συνεργασία με την κλινική για την απόκτηση παιδιού φτάνει τα… 150!

    9news



    Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, την Παρασκευή στάλθηκαν τα αποτελέσματα για τέσσερα από τα εννέα συνολικά βρέφη, που είναι υγιέστατα και φιλοξενούνται στη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Και στις 4 περιπτώσεις υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, δύο ζευγάρια από την Αυστραλία και ένα ζευγάρι από την Ιταλία, πήραν -μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Εισαγγελέως- τα μωρά τους. Ένα ζευγάρι Ιταλών αποχώρησε με δίδυμα και δύο ακόμα ζευγάρια Αυστραλών έφυγαν με τα μωρά τους. Από το Νοσοκομείο αποχώρησαν και οι παρένθετες μητέρες.

    Επιπλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα για 4 ακόμα μωρά -δύο δίδυμα και δύο μονά- αφού έχουν εμφανιστεί και έχουν δώσει δείγμα DNA ένα ζευγάρι Ιταλών, ένα ζευγάρι Βρετανών και ένα ζευγάρι Ελλήνων. Τη Δευτέρα οι γονείς, που πήραν τα μωρά θα επιστρέψουν στο Νοσοκομείο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ οι γιατροί της Μονάδας Νεογνών θα εξετάσουν τα βρέφη.

    Στο μεταξύ, μετά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις γιατρού και εμβρυολόγου, τα ζευγάρια έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γεννέσθαι με τα έμβρυά τους ενώ αρκετοι από αυτούς αναφέρουν ότι «έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά» από τις εξελίξεις. Οι παρένθετες μητέρες είναι με καταγωγή από Γεωργία και Ρουμανία ενώ οι λεχώνες μετά την παράδοση των νεογνών έλαβαν επίσης εξιτήριο από την μαιευτική κλινική.

    Όπως πληροφορεί το zarpanews.gr, στα Χανιά βρίσκονται εδώ και τρεις μέρες ανταποκριτές από τέσσερα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 10 news first, to 7news Australia και το 9news Australia κανάλια εθνικής εμβέλειας και της εφημερίδας Herald Sun που είναι η πρώτη σε κυκλοφορία στην Αυστραλία.

    Τα τηλεοπτικά δελτία καλύπτουν την υπόθεση με εκτενή ρεπορτάζ ενώ παρά την μεγάλη διαφορά ώρας, προχωρούν και σε ζωνταντές συνδέσεις τρεις φορές την ημέρα.

    Χθες, έξω από την κλινική, ένας εκ των ανταποκριτών μετέδωσε ότι μίλησε με Αυστραλή υπήκοο η οποία προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την κλινική για να παραλάβει τα ωάριά της, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

    «Οι γονείς έχουν μείνει μετέωροι μετά τις συλλήψεις και το κλείσιμο της κλινικής. Τα μωρά τους είναι σε ειδική μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων και τους ζητούν ταυτοποίηση DNA ώστε στη συνέχεια με εισαγγελική εντολή να μπορέσουν να τα δουν και μετά να τα πάρουν» ανέφερε στην ανταπόκρισή της η Ashlee Mullany για το δίκτυο 7.

    «Βαθαίνει το σκάνδαλο»

    Η Carrie-Anne Greenbank για το 9news σημειώνει πως όσα μωρά ταυτοποιούνται μπορούν άμεσα να παραλαμβάνονται από τους γονείς. «Τα μωρά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου» σημειώνει ενώ την κατάσταση χαρακτηρίζει «μπάχαλο» σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των ζευγαριών. Ο ίδιος μεταφέρει την έκπληξή του για την συγκεκριμένη κλινική η οποία όπως λέει λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια με επαγγελματισμό.

    Ο Sam Everingham, πρόεδρος οργανισμού που λειτουργούσε ενίοτε ως «σύνδεσμος» για την προωήθηση της γονεϊκότητας σημειώνει πως πάνω από 100 οικογένειες έχουν επηρεαστεί από το σκάνδαλο ενώ νομικοί υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για τις παρένθετες ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να κάνουν την διαδικασία στην Αυστραλία.

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο