Επίκαιρα

Δάσος Στροφυλιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού - Εξαιρετικός προορισμός για τους φίλους της φύσης

Δάσος Στροφυλιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού - Εξαιρετικός προορισμός για τους φίλους της φύσης

Μία υπέροχη βόλτα, στο πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν χθες πολίτες αλλά και φορείς του τόπου και να θαυμάσουν την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο των εργασιών αντιπυρικής προστασίας και καθαρισμού από το Δασαρχείο Ολυμπίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τις εργασίες είχε αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ και όλο αυτό το διάστημα, προχώρησε σε καθαρισμούς, κλαδεύσεις δέντρων και απομάκρυνση της υλοτομηθείσας βιομάζας, προκειμένου να εξασφαλίσει τόσο την όμορφη εικόνα του δάσος όσο και την προστασία του από μία πιθανή πυρκαγιά.

Επόμενος στόχος του Δασαρχείου είναι ο καθαρισμός να συνεχιστεί κατά μήκος όλου του παραλιακού δάσος προς την περιοχή του Καϊάφα.

Ο δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής αναφερόμενος αυτή την προσπάθεια τόνισε ότι «Η υπηρεσία μας σε συνεργασία με το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ οργανώσαμε και καθαρίσαμε το δάσος Στροφυλιάς – Κάτω Σαμικό – Ραχών περίπου 1200 στρέμματα. Ο καθαρισμός αφορούσε την προστασία του δάσους για λόγους αντιπυρικής προστασίας. Καθαρίστηκε όλη η καύσιμη βιομάζα η οποία μειώνει τον κίνδυνο και την καύσιμη ύλη για μεγάλες πυρκαγιές, καθαρίσαμε και κλαδέψαμε τα δέντρα γίνανε αραιώσεις έτσι ώστε να κάνουμε ένα δάσος, το δάσος της Στροφυλιάς εδώ στην περιοχή προσιτό στον κάθε επισκέπτη, περιπατητή και όποιον θέλει να ευχαριστηθεί μία παραλιακή ζώνη στην περιοχή κάτω Σαμικό – Ράχες και Καϊάφα, σκεφτόμαστε μελλοντικά να προχωρήσουμε και σε αυτή τη ζώνη, στόχος μας είναι βέβαια η προστασία. Αφαιρέσαμε περίπου 70.000 κυβικά βιομάζα είτε φυλλομάζα είτε ξυλομάζα. Δώσαμε σε πάνω από 200 οικογένειες από τις αραιώσεις που κάναμε ξύλα για ατομική χρήση.

Φτιάξαμε ένα δάσος το οποίο θύμιζε παλιά αυτό που έκαναν οι πατεράδες μας που καθάρισαν τα δάση, που δεν είχαν τα μέσα τα σημερινά και δεν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουμε σήμερα. Πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία πως πρέπει να είναι το δάσος λειτουργικό αλλά και προστατευμένο από τις φωτιές. Και η πολιτεία για πρώτη φορά ίσως ξεκινήσει να κάνει αυτούς τους καθαρισμούς και ο στόχος ο δικός μας είναι να προχωρήσουμε σε όλη την παραλιακή ζώνη αλλά ακόμα και τα περιαστικά καθαρίζοντας τα να μειώσουμε την καύσιμη ύλη που υπάρχει στα δάση. να γίνει μια σωστή διαχείριση και να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα δάση από τις πυρκαγιές αλλά και την περιουσία του κόσμου. Έγινε από μία εταιρεία που έκανε μία πολύ καλή δουλειά, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ίσως ντόπιους εργάτες από αυτή την περιοχή, οι οποίοι επειδή ήταν κι από δω έδειξαν μία ιδιαίτερη ευαισθησία. Μέσα στο χώρο έχουμε αναδείξει τις αποθήκες της ρητίνης. Και πλέον έχει γίνει ένας χώρος επισκέψιμος και για τα σχολεία και για όλους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος συμπλήρωσε πως «Βλέπουμε σήμερα ένα έργο το οποίο φυλάσσει το δάσος, αποφεύγουμε πυρκαγιές και γίνεται σε έναν χώρο εντόνως πολυσύχναστο το καλοκαίρι. Έρχονται στη μνήμη μου εικόνες του 2007 το βράδυ της 24 Αυγούστου, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε κατέβει και καιγόταν η περιοχή και όλοι είμαστε σε αμηχανία και σε φόβο αν θα καεί αυτός ο πλούτος. Εδώ σε αυτό το δρόμο είχαν στηθεί όλες οι εγκαταστάσεις των αγροτών μας που πότιζαν τις καλλιέργιες τους, αυτά τα κανόνια. Οι μπουλντόζες δούλευαν και μας έκλεινε η φωτιά. Με αυτό το έργο όμως δεν θα χρειαστεί πλέον αφού το συντηρήσουμε και το διατηρήσουμε. Κυρίως πρέπει να το δει η πολιτεία, που μπορεί να το έκανε αυτή αλλά άργησε. Αυτό το έργο πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους δασόβιους και παραδασόβιους οικισμούς. Εκεί θα έχει ουσία και σ’ αυτούς τους χώρους τους πολυσύχναστος. Τέθησαν τα ζητήματα και με χαρά διαπίστωσα ότι στο περιφερειακό συμβούλιο προχθές που έγινε στο νομό μπήκαν τέτοια θέματα. Μάλιστα στο περιφερειακό άκουσα και για χρηματοδοτήσεις, για συνέχιση των χρηματοδοτήσεων γιατί εκεί υπήρχε καλύτερη ενημέρωση από ότι έχουμε εμείς στους Δήμους. Προφανώς είναι σκέψεις του υπουργείου τις οποίες περιμένουμε να υλοποιηθούν. Να συνεχιστεί αυτό το έργο στον Καϊάφα, να εξασφαλίσουμε την ζωή και σε αυτό το δάσος, να γίνει ελκυστικό και προσιτό. Τους συγχαίρουμε όλους, το προσωπικό και τον δασάρχη που έδωσαν αγώνα να έχουμε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα και να έρθουν αλλά καλύτερα και μεγαλύτερα».

Τέλος, η αναπληρώτρια διευθύντρια δασών Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα επεσήμανε ότι «Μετά από πολλά χρόνια γίνονται καθαρισμοί στα δασικά οικοσυστήματα του νομού Ηλείας όπως βλέπετε και στο δάσος εδώ αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία στον αρχαιολογικό χώρο γύρω στα 240 στρέμματα γίνονται στις Θίνες Βαρθολομιού 291 στρέμματα όπως έχει γίνει και στην Στροφιλιά της κάτω Μανωλάδας που είναι στα 240 στρέμματα. Άρα βλέπετε μία ευρύτητα. Στο γραφείο μου τώρα βρίσκεται μία μελέτη που περιλαμβάνει 2000 στρέμματα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που θα γίνουν καθαρισμοί. Στόχος μας είναι κυρίως να μειώσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό πρέπει και οι πολίτες να ενεργοποιηθούν και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τις δασικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην έχουμε φωτιές και να γλιτώσουν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους και φυσικά τα δασικά οικοσυστήματα. Είχαν πολλά χρόνια να γίνουν αντίστοιχα έργα».

samiko 3

samiko 4

samiko 5

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup