Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 07:23

Ηλεία: Χιλιάδες ευρώ - ξανά - στα σκουπίδια - Στεναχώρια για αυτούς που τα πέταξαν, χαρά για αυτούς που τα βρήκαν

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Δεν είναι η πρώτη φορά και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία… Στον ίδιο χώρο σε περιοχή της κεντρικής Ηλείας, βρέθηκαν ξανά χρηματικά ποσά, που κάποιοι τα είχαν πετάξει στα σκουπίδια…

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο περίπου όταν στα σκουπίδια κατέληξαν σακούλες με χιλιάδες ευρώ και όποιος πρόλαβε είδε το χρώμα του χρήματος.

Αυτή τη φορά, την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκαν μικρότερα ποσά - κάποιες χιλιάδες ευρώ - όχι όλα μαζί, αλλά διάφορα ποσά και χαρτονομίσματα.

Τώρα είναι πραγματικά απορίας άξιο, και την περασμένη φορά και τώρα, ποιος είναι αυτός που κάνει “εκκαθάριση” και πετά λεφτά στα σκουπίδια.

Ή ξεχνά που τα έβαλε προς φύλαξη και χάνονται λόγω αφηρημάδας, ή κάποιος τα έχει πολλά και τα πετάει…

Από εκεί και ύστερα, πέρα από τη στεναχώρια αυτών που τα έχασαν, υπάρχει και η χαρά αυτών που τα βρήκαν…

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 10:06

Σχετικά Άρθρα

  • Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εμμονή με τα χρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς
    Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εμμονή με τα χρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς

    Μπορεί τα χρήματα να μη φέρνουν την ευτυχία, όμως γιατί θέλουμε συνεχώς περισσότερα;

    Ο σοφός λαός λέει πως «τα χρήματα δεν είναι το παν στη ζωή». Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η ανάγκη για οικονομική ασφάλεια μας κατατρώει. Από την αρχαιότητα, το χρήμα έχει γίνει εμμονή. Σήμερα, επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας και αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τη διαχείριση των οικονομικών μας.

    Σύμφωνα με την επιστήμη, τίποτα δεν διεγείρει τον εγκέφαλό μας περισσότερο από τα χρήματα. Με άλλα λόγια, το να βλέπεις τα χρήματα στον τραπεζικό σου λογαριασμό να αυξάνονται σε ενεργοποιεί, δημιουργώντας έναν μόνιμο κύκλο ευχαρίστησης και ανάγκης. Γιατί όμως αυτή η εμμονή με τα χρήματα; Τι μας ωθεί να θέλουμε όλο και περισσότερα;

    Για να κατανοήσουμν αυτήν την περίπλοκη σχέση, το περιοδικό GQ τς Γαλλίας συμβουλεύτηκε δύο ειδικούς, την ψυχολόγο Emmanuelle Dobbelaere και τον ψυχαναλυτή Christian Richomme, ειδικευμένοι στις διαταραχές άγχους και εθισμού. Ένα από τα πρώτα πράγματα που προέκυψε από τη συνομιλία τους με την Emmanuelle Dobbelaere είναι η ιδέα ότι η σχέση μας με τα χρήματα συχνά καθορίζεται από τις προσωπικές μας εμπειρίες, ειδικά εκείνες που χαρακτηρίζονται από έλλειψη . «Συχνά, συνδέεται με την ανασφάλεια ή με τραύματα που σχετίζονται με την έλλειψη χρημάτων», υποστήριξε η ψυχολόγος.

    Αυτή η ανάγκη για ασφάλεια γίνεται εμμονή όταν τα χρήματα γίνονται συνώνυμα με την προστασία από τους κινδύνους της ζωής. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε επισφαλείς συνθήκες, για παράδειγμα, αναπτύσσουν έναν μηχανισμό συσσώρευσης, συσσωρεύοντας αποταμιεύσεις πολύ πέρα από αυτό που είναι απαραίτητο από φόβο μήπως ξαναβρεθούν σε οικονομική αστάθεια . «Ξέρω κάποιον που είναι εκατομμυριούχος και συνεχίζει να μειώνει την κατανάλωση θέρμανσης», εξηγεί. Αυτό είναι το παράδοξο της εμμονής με το χρήμα: ακόμα και όταν έχεις αρκετά, ο φόβος να ξεμείνεις από αυτά παραμένει.

    Ο Christian Richomme εξηγεί ότι αυτή η αδιάκοπη αναζήτηση χρημάτων μπορεί γρήγορα να γίνει εθισμός. «Το χρήμα δρα στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με ένα φάρμακο, ενεργοποιώντας το κύκλωμα ανταμοιβής», παρατηρεί ο ψυχαναλυτής. Κάθε κέρδος, κάθε αύξηση, κάθε οικονομική ευκαιρία απελευθερώνει μια δόση ντοπαμίνης, τη διάσημη ορμόνη της ευχαρίστησης. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που εκδηλώνεται σε εθισμούς όπως στον τζόγο. «Αυτό οδηγεί σε ψυχολογική εξάρτηση», τονίζει.

    Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι τα χρήματα, σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι πλέον ένα απλό εργαλείο ή μέσο ανταλλαγής. Μετατρέπονται σε αναζήτηση προσωπικής επικύρωσης. Όσο περισσότερα κερδίζεις, τόσο περισσότερα θέλεις, λες και τα χρήματα μπορούν να λύσουν όλα σου τα προβλήματα. Τα χρήματα επίσης συχνά γίνονται υποκατάστατο της αυτοεκτίμησης.

    Η Emmanuelle Dobbelaere τονίζει ότι ορισμένα άτομα αξιολογούν την προσωπική τους αξία με βάση τα χρήματα που κερδίζουν. «Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία τους με βάση τον τραπεζικό τους λογαριασμό», λέει. Αυτός ο μηχανισμός έχει συνήθως τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, όταν μαθαίνουμε να συνδέουμε την υλική επιτυχία με την προσωπική επιτυχία. Εκείνοι που δεν έχουν λάβει αρκετή στοργή ή συναισθηματική έγκριση αναπτύσσουν τότε την ιδέα ότι ο πλούτος είναι ο μόνος δείκτης αξίας.

    Δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για εμμονή με τα χρήματα χωρίς να αναφέρουμε την επιρροή των social media και τη σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα. Ο Christian Richomme μας υπενθυμίζει ότι «η σημερινή κουλτούρα εκτιμά ιδιαίτερα την οικονομική επιτυχία, η οποία δημιουργεί έντονη κοινωνική πίεση». Διαφημίσεις, influencers και πολυτελείς «βιτρίνες»: όλα μας ενθαρρύνουν να πιστεύουμε ότι η ευτυχία βρίσκεται σε αυτό που κατέχουμε.

    Πώς θα βγούμε λοιπόν από όλο αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που αποτελούν τη βάση της σχέσης μας με το χρήμα. Κατανοώντας από πού προέρχονται αυτά τα άγχη, θα μπορέσουμε να απενεργοποιήσουμε την υπερβολική σημασία που δίνουμε στα χρήματα. Είναι ακόμα σημαντικό να μάθουμε να βλέπουμε τα χρήματα για αυτό που πραγματικά είναι: ένα εργαλείο, όχι αυτοσκοπός.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Συνεργασία με τους Δημότες ζητάει η υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση της καθημερινότητας
    Συνεργασία με τους Δημότες ζητάει η υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση της καθημερινότητας

    Καθημερινή «μάχη» με τα απορρίμματα δίνει η αρμόδια διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Ήλιδας, με τους πολίτες σχεδόν στο σύνολό τους να αποτελούν συμμάχους στην προσπάθεια αυτή.

    Ωστόσο, δεν λείπουν και οι παραφωνίες, οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα που διαμορφώθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή της Αμαλιάδας, όπου μέσα σε ένα βράδυ το σημείο μετατράπηκε σε αυτοσχέδια χωματερή, με τους κάδους να ξεχειλίζουν και να θυμίζουν έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

    Μάλιστα, για το καθαρισμό του χρειάστηκε μια ολόκληρη ημέρα προσπάθειας και ενεργειών από τα συνεργεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο προγραμματισμό της υπηρεσίας καθαριότητας.

    Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιοι της υπηρεσίας καθαριότητας παρακαλούν τους δημότες σε ανάλογες περιπτώσεις, να έρχονται σε συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και να μην παρουσιάζεται αυτή η εικόνα στην πόλη.

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την υπηρεσία για προγραμματισμό ενεργειών αποκομιδής απορριμμάτων είναι: 2622029716 και 2622022554.

    ilida kath dimotes 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το ζώδιο που είναι πολύ πιθανό να γίνει εκατομμυριούχος
    Το ζώδιο που είναι πολύ πιθανό να γίνει εκατομμυριούχος

    Έχει μια φυσική κλίση προς τα χρήματα.

    ναμφισβήτητα η επιτυχία μας είναι αποτέλεσμα της φιλοδοξίας, του ταλέντου, των πηγών και των προσπαθειών μας. Μπορεί, όμως, να έιναι γραμμένη και στα αστέρια; Τα στοιχεία υποδεικνύουν μια μικρή σύνδεση. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η πλατφόρμα Zodiac Story, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις πιο πλούσιες γυναίκες της Αμερικής (με βάση τα στοιχεία του Forbes), αποδείχθηκε ότι συγκεκριμένα ζώδια έχουν μια κλίση προς τα χρήματα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το ζώδιο ενός ανθρώπου παίζει ρόλο στο κατά πόσο θα κερδίσει πολλά χρήματα στη ζωή του.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, το ζώδιο που δεν είναι πολύ τυχερό με τα χρήματα είναι ο Ταύρος και αυτό ίσως επειδή έχει μια τάση προς την καλοπέραση, τα ακριβά πράγματα και τα πολυτελή ταξίδια. Αν και αγαπά τη σταθερότητα και τη ρουτίνα, η λαχτάρα του για πολυτέλεια τον οδηγεί σε σπατάλες. Ωστόσο, αυτή του η αγάπη για την καλή ζωή, ίσως γίνει και το κίνητρο για να κερδίσει πολλά χρήματα.

    Τα ζώδια εκείνα που είναι πιθανότερο να κερδίσουν περισσότερα χρήματα στη ζωή τους είναι πέντε, με ένα μόνο να κατακτά την κορυφή των εκατομμυριούχων.

    Καρκίνος

    Είναι πολύ διπλωμάτες και παρά τις ευαισθησίες τους, γίνονται αρκετά αδίστακτοι ορισμένες φορές. Παράλληλα, λόγω του φόβου και της ανασφάλειάς τους λειτουργούν πολύ συντηρητικά με τα χρήματά τους, ενώ προσπαθούν να προλαμβάνουν με κάθε τρόπο τις κακοποτοπιές.

    Άνετοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, οι Λέοντες, ξέρουν πώς να κινηθούν σε έναν χώρο και να κεντρίσουν την προσοχή. Αναλαμβάνουν συχνά, θέσεις ευθύνης σε εταιρείες και οργανισμούς, ενώ δεν διστάζουν να ζητήσουν όσα του; αναλογούν, ιδίως αν τα αξίζουν και το ξέρουν.

    Παρθένος

    Είναι οξυδερκείς και έξυπνοι και ξέρουν να κυνηγούν τα όνειρά τους. Μπορούν να γίνουν αδίστακτοι και συχνά λειτουργούν υπογείως, ώστε να πετύχουν αυτό που θέλουν. Η ικανότητα που έχουν να εστιάζουν σε κάθε λεπτομέρεια τούς βοηθά επίσης στον επιχειρηματικό κόσμο.

    Ζυγός

    Η αγάπη τους για το χρήμα είναι έμφυτη και τους βοηθά να δημιουργούν ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο. Το ζώδιο της καλαισθησίας, «ζυγίζει» πολύ τα χρήματά του, είναι συνετό στις κινήσεις του και κυρίως, υπολογίζει πολύ το κύρος που προσδίδουν σε κάποιον τα μηδενικά που έχει ο τραπεζικός του λογαριασμός.

    Τη λίστα με τα ζώδια που θα βγάλουν περισσότερα χρήματα στη ζωή τους, συμπληρώνει – από την πρώτη θέση – ο Αιγόκερως.

    Γεννημένοι φιλόδοξοι και αποφασιστικοί, οι Αιγόκεροι, δεν παρασύρονται από το συναίσθημα και παραμένουν ρεαλιστές. Χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο. Διαχειρίζονται άριστα τα οικονομικά τους και απεχθάνονται τα χρέη. Αποφεύγουν τα περιττά έξοδα και δρουν προνοητικά και μεθοδικά αναφορικά με τα επαγγελματικά και τα οικονομικά τους βήματα. Το πιο σημαντικό είναι πως είναι πολύ φιλόδοξοι και δεν τα παρατούν εύκολα. Όσο για εκείνους που προσπαθούν να τους μπουν εμπόδιο; Οι Αιγόκεροι θα καταφέρουν με σκληρή δουλειά να τους κάνουν στην άκρη.

    Με κυβερνήτη τους τον Κρόνο εργάζονται σχολαστικά και ακούραστα για να πετύχει και δεν το βάζει κάτω μέχρι να επιτύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να βγάλουν πολλά χρήματα! Άλλωστε, ένας από τους πιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερω και δεν είναι άλλος από τον Jeff Bezos. Εξίσου γνωστή και πλούσια είναι άλλη μία εκπρόσωπος του ζωδίου, η Doly Parton!

    Πηγή: marieclaire.gr

  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου
    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου

    Η Πολιτεία αναγνωρίζει τις σπουδαίες διακρίσεις των αθλητών και για τον λόγο αυτό χορηγεί χρήματα αλλά και άλλα προνόμια

    Πέρα από τους τίτλους και την τιμή που αποκτούν εφ’ όρου ζωής, οι Έλληνες αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν από την Πολιτεία ένα πριμ αλλά και διάφορα άλλα προνόμια ως ελάχιστη αναγνώριση.

    Ειικότερα σύμφωνα με ΚΥΑ, η Πολιτεία θα δώσει:

    - 90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο
    - 60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο
    - 50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο

    Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση χορηγείται ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.

    Ακόμη, το κράτος δίνει στους Ολυμπιονίκες τη δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ναυπακτία: Ζευγάρι στον Πλατανίτη βρήκε στο δρομο 5500 Ευρώ και τα παρέδωσε
    Ναυπακτία: Ζευγάρι στον Πλατανίτη βρήκε στο δρομο 5500 Ευρώ και τα παρέδωσε

    Μια απίστευτη κίνηση ανθρωπιάς από Ζευγάρι στον Πλατανίτη Ναυπακτίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Nafpaktia news.gr Βρήκε στο δρόμο 5,500 Ευρώ και τα παρέδωσε στην αστυνομία.

    Μετά από έρευνα η κάτοχος του ποσού που ήταν επισκέπτης εξωτερικού ειδοποιήθηκε και το ποσό της παραδόθηκε.

    Μπράβο όμως στα παιδιά για την κίνηση που έκαναν.

  • Ντόμπρινο Λαστείκων: Προκλητικά - εγκληματικά αδιόρθωτοι - Πέταξαν σκουπίδια εκεί που ξέσπασε πυρκαγιά την Παρασκευή
    Ντόμπρινο Λαστείκων: Προκλητικά - εγκληματικά αδιόρθωτοι - Πέταξαν σκουπίδια εκεί που ξέσπασε πυρκαγιά την Παρασκευή

    Δεν είναι μόνο ο εμπρηστής, το "κακό χέρι" που ευθύνεται για την πυρκαγιά στην περιοχή "Ντόμπρινο" στα Λαστέικα την περασμένη Παρασκευή. Είναι και η εγκληματική θα την χαρακτηρίζαμε αδιαφορία, εκείνων που στο ίδιο σημείο λίγες ημέρες μετά, εναπόθεσαν σκουπίδια.

    Οι εικόνες που καταγράφουν οι φωτογραφίες αποτελούν ντροπή.

    Σε ένα σημείο όπου την περασμένη Παρασκευή, ξεκάθαρα εμπρηστής έβαλε φωτιά, όπως σε ακόμα τρία σημεία την ίδια ώρα σε κοντινή απόσταση και που πυροσβέστες και εθελοντές πρόλαβαν την επέκταση μέσα στο δάσος, κάποιοι που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, άφησαν στην άκρη του δρόμου, τα σκουπίδια τους.

    Λες και δεν υπάρχουν κάδοι στο χωριό, δεν υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης για ογκώδη αντικείμενα.

    Ntomprino skoupidia 2

    Ntomprino skoupidia 3

    Ntomprino skoupidia 4

  • Η Βόρεια Κορέα έστειλε άλλα 350 μπαλόνια με σκουπίδια στη Νότια Κορέα
    Η Βόρεια Κορέα έστειλε άλλα 350 μπαλόνια με σκουπίδια στη Νότια Κορέα

    Συνεχίζεται ο «βρώμικος» πόλεμος» από τη Βόρεια Κορέα προς τη Νότια Κορέα.

    Νέα παρτίδα με εκατοντάδες μπαλόνια με σκουπίδια έστειλε η Βόρεια Κορέα νότια των συνόρων της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ, σε μια πράξη που ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κατήγγειλε ως «ποταπή και παράλογη πρόκληση».

    Η Πιονγιάνγκ απέστειλε περίπου 350 μπαλόνια γεμάτα με σκουπίδια στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, ιδίως στην επαρχία Γιεονγκί, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Κορέας, και στην πρωτεύουσα Σεούλ.

    Οι σακούλες που ήταν δεμένες στα μπαλόνια περιείχαν «κυρίως απορρίμματα χαρτιού», όπως διευκρίνισε ο νοτιοκορεατικός στρατός, προσθέτοντας ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, κάτι το οποίο είχε συμβεί ξανά πριν μερικές μέρες.

    «Ο νοτιοκορεατικός στρατός προτίθεται να διεξαγάγει αμέσως τον δικό του ψυχολογικό πόλεμο», πρόσθεσε το γενικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του.

    Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ καταδίκασε την πρόσφατη αποστολή μπαλονιών, χαρακτηρίζοντάς την "ποταπή και παράλογη πρόκληση" σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Κορέας.

    Κατήγγειλε επίσης την συμφωνία ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, που υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    «Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να διασφαλίσουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα τολμήσει να προκαλέσει την Νότια Κορέα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και θα απαντήσουν με συντριπτικό και αποφασιστικό τρόπο σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Βόρειας», πρόσθεσε ο Γιουν.

    Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη αποστείλει πάνω από χίλια μπαλόνια που μεταφέρουν σκουπίδια στη Νότια Κορέα, σε αντίποινα, όπως δηλώνει, σε αποστολές μπαλονιών που μεταφέρουν προπαγανδιστικό υλικό από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές.

    Σε απάντηση, η Σεούλ ανέστειλε τελείως την ισχύ στρατιωτικής συμφωνίας που αποσκοπούσε στη μείωση των εντάσεων και χρησιμοποίησε ξανά ορισμένες φορές τα μεγάφωνα κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών για την εκπομπή προπαγανδιστικού υλικού.

    Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και βασική εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, η Κιμ Γιο Γιονγκ, προειδοποίησε τη Νότια Κορέα στις αρχές του μήνα ότι, αν συνεχιστούν οι ρίψεις φυλλαδίων και οι μεταδόσεις από μεγάφωνα, η Σεούλ «θα ζήσει αναμφίβολα τη νέα αντεπίθεση της Βόρειας Κορέας».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ROK JCS / HANDOUT
  • Εκατοντάδες κομμάτια σκουπιδιών ξεβράζονται κάθε ώρα στις ακτές του Νησιού του Πάσχα
    Εκατοντάδες κομμάτια σκουπιδιών ξεβράζονται κάθε ώρα στις ακτές του Νησιού του Πάσχα

    Περίπου 3.700 χιλιόμετρα δυτικά της κεντρικής Χιλής, το Νησί του Πάσχα (γνωστό και ως Ράπα Νούι) είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Γης – και από τα πιο μολυσμένα.

    Υπολογίζεται ότι στις παραλίες του ξεβράζονται 50 φορές περισσότερα πλαστικά από ό,τι στην ηπειρωτική Χιλή, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του τεράστιου σπειροειδούς ρεύματος που είναι γνωστό ως Γύρος του Νότιου Ειρηνικού.

    Αυτό το ρεύμα λειτουργεί σαν χοάνη που ρουφάει πλαστικό από περιοχές τόσο μακρινές όσο τα νησιά Γκαλαπάγκος και η Νέα Ζηλανδία και, με κάθε παλίρροια, αποθέτει ένα κύμα πλωτών σκουπιδιών στο Νησί του Πάσχα.

    Τα κοράλλια και τα θρυμματισμένα από το κύμα κοχύλια που χαρίζουν στην παραλία Ovahe τη μοναδική ομορφιά της, έχουν δώσει τη θέση τους σε πολύχρωμα πλαστικά σκουπίδια. Η 22χρονη Kina Paoa Kannegiesser, χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο, μαζεύει καπάκια μπουκαλιών, θραύσματα από μπουκάλια σαμπουάν και ξυραφάκια μιας χρήσης, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Guardian.

    Στη συνέχεια μεταφέρει όλο το πλαστικό που συλλέγει στην παραλία – 10 κιλά κατά μέσο όρο – στο εργαστήριο του σπιτιού της στην πρωτεύουσα Χάνγκα Ρόα, όπου το λιώνει και το χρησιμοποιεί να φτιάξει πλαστικές μινιατούρες των Μοάι, των εμβληματικών πέτρινων αγαλμάτων του Νησιού του Πάσχα. Τα πουλάει σε κρουαζιερόπλοια, διώχνοντας έτσι λίγο πλαστικό από το νησί.

    «Το πλαστικό σας είναι εδώ»

    Στους λόφους πάνω από τη Χάνγκα Ρόα, το εργοστάσιο ανακύκλωσης Orito δέχεται βουνά από σκουπίδια που συλλέγονται από τις περιπολίες καθαρισμού των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν διακόπηκε ο τουρισμός στο νησί, εκατοντάδες κάτοικοι πέρασαν μήνες καθαρίζοντας τις παραλίες, και απομάκρυναν περίπου 11 τόνους απορριμμάτων.

    Τα πλαστικά που βρίσκονται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης συχνά αποκαλύπτουν την προέλευσή τους. Μια ταμπέλα φέρει το όνομα μιας αλιευτικής επιχείρησης με έδρα τη Χιλή, της El Golfo. Άλλα κομμάτια, από την Wellington Trawling Company και την United Fisheries, προέρχονται από πλοία της Νέας Ζηλανδίας.

    «Τους γράψαμε επιστολές λέγοντάς τους: “Το πλαστικό σας είναι εδώ. Γιατί; Τι πρόκειται να κάνετε γι' αυτό;” Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση», λέει η Kannegiesser.

    Οι εργαζόμενοι στη χωματερή της πόλης αλέθουν τώρα το πλαστικό σε χάντρες που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές. Στο νησί υπάρχει ένα μουσικό σχολείο κατασκευασμένο από 2.500 ελαστικά, 40.000 γυάλινα μπουκάλια και 40.000 κουτιά αλουμινίου.

    «Είναι επικίνδυνο να τρως ψάρια»

    Ωστόσο, το βουνό των σκουπιδιών μεγαλώνει. Μελέτη του Καθολικού Πανεπιστημίου του Βορρά στη Χιλή υπολόγισε ότι 4,4 εκατομμύρια κομμάτια σκουπιδιών το χρόνο –περισσότερα από 500 κομμάτια την ώρα – καταφθάνουν στις ακτές του Νησιού του Πάσχα.

    «Η κυβέρνηση της Χιλής πρέπει να μιλήσει με τις περιφέρειές της για να τις πείσει να σταματήσουν να πετούν τα σκουπίδια στα ποτάμια τους», λέει ο Felipe Tepano, πρόεδρος του Consejo del Mar (Συμβούλιο της Θάλασσας) του νησιού.

    «Αν πετάνε τα σκουπίδια στο ποτάμι, το ποτάμι τα πετάει στη θάλασσα και τρία ή τέσσερα χρόνια αργότερα φτάνουν εδώ».

    «Η κληρονομιά μου στα εγγόνια μου θα πρέπει να είναι να μπορούν ακόμα να τρώνε ψάρια», λέει ο Tepano, ο οποίος, ενώ ξεκοίλιαζε τόνο λίγες εβδομάδες νωρίτερα, βρήκε μέσα σε αυτόν μια συλλογή πλαστικών. Το πλαστικό είχε φράξει τα έντερα του ψαριού. «Αυτό το ψάρι δεν μπορούσε να αφοδεύσει. Πλέον είναι επικίνδυνο να τρώει κανείς ψάρια».

    Η εργοστασιακή αλιεία το βασικό πρόβλημα

    Ο συνεπώνυμός του Petero Tepano, ο οποίος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νήσου του Πάσχα, λέει ότι το νησί βρίσκεται στο κέντρο πολλών ροών πλαστικών, όπως οι ποταμοί που διακλαδίζονται από τον ευρύτερο Γύρο του Νότιου Ειρηνικού.

    «Είναι προφανές ότι τα μικροπλαστικά προέρχονται από τη Χιλή και την Ασία, αλλά το βασικό μας πρόβλημα είναι η εργοστασιακή αλιεία», λέει. «Δείτε τα σκουπίδια σε όλο το νησί, προέρχονται από πλοία. Σημαδούρες, βαρέλια πετρελαίου, σχοινιά και τεράστια δίχτυα».

    Τόσα πολλά πλάσματα τραυματίζονται στα ανοικτά του Ράπα Νούι από τα δίχτυα αυτά, ώστε η κυβέρνηση της Χιλής λειτουργεί πλέον ένα κέντρο αποκατάστασης στο νησί για τη διάσωση πουλιών και ζώων που σακατεύονται στη θάλασσα.

    Ο αλιευτικός στόλος που απορρίπτει τόσο πολύ πλαστικό στα ανοιχτά υπολογίζεται σε 300 πλοία. Ωστόσο, πρόκειται για μια «αόρατη αρμάδα», η οποία σπάνια εντοπίζεται, εκτός και αν ένα μέλος του πληρώματος υποστεί επείγον ιατρικό περιστατικό όπως υψηλό πυρετό ή ακρωτηριασμό και αποβιβαστεί στο νησί πριν το πλοίο απομακρυνθεί ξανά.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ IAN SALAS

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο