Αγόραζαν από Αθήνα, μετέφεραν στη Μεσσηνία, πωλούσαν και σε Αρκαδία – Λακωνία
Με πολύ ισχυρή δομή και συνοχή, και με απόλυτους κανόνες εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, λειτουργούσε η ομάδα των Ρομά που εξαρθρώθηκε προχθές από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας για διακίνηση, τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια, σκληρών ναρκωτικών (ηρωίνης και κοκαΐνης) σε πάνω από 100 χρήστες σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.
Ως μέλη της ταυτοποιήθηκαν συνολικά δεκαεννέα άτομα σε Καλαμάτα και Αθήνα, εκ των οποίων τα δώδεκα συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης με εντάλματα του ανακριτή Καλαμάτας, τέσσερα δε συνελήφθησαν και άλλα τρία είναι ήδη έγκλειστα σε φυλακές για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών που συνδέονται με τη συγκεκριμένη.
Όλοι τους φαίνεται πως είχαν στήσει μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση, καθώς μεταξύ τους είχαν κοντινή ή μακρινή συγγένεια, όπως ακριβώς έχει συμβεί και παλαιότερα με εξάρθρωση παρόμοιων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από Ρομά.
Μάλιστα, η Αστυνομία παρομοιάζει τον τρόπο δράσης τους με τα πρότυπα της ιταλικής “Ndraghetta” (Ντράγκετα), που ήταν η πρώτη εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών οικογενειακής συνοχής.
Τα ναρκωτικά προμηθευόταν η ομάδα από τη Δυτική Αττική, ενώ τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, από το 2021 έως τώρα, έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες ηρωίνης που έφερναν μέλη της στη Μεσσηνία, μετά την αγορά τους από την Αθήνα. Παρά ταύτα, η δράση τους δεν πτοήθηκε.
Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματισθεί δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει και τα τρία άτομα τα οποία βρίσκονται έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης.
Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας. Εννέα εξ αυτών, μαζί με έναν 40χρονο που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης, θα απολογηθούν στον ανακριτή σήμερα το πρωί και οι υπόλοιποι τρεις το πρωί της Δευτέρας.
Τα έκρυβαν στα αυτοκίνητα
Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση δεκαεννέα μελών της οργάνωσης (δεκατρείς άνδρες και έξι γυναίκες), όλοι Ρομά, εκ των οποίων τα δώδεκα συνελήφθησαν έπειτα από εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας.
Τέσσερα άτομα δε συνελήφθησαν, ενώ τα άλλα τρία κρατούνται σε φυλακές του Ναυπλίου και των Χανίων, καθώς το 2021 και το 2022 είχαν συλληφθεί για μεταφορά ναρκωτικών προς τη Μεσσηνία.
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές των Δήμων Οιχαλίας και Καλαμάτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Μεσσηνίας και Δίκυκλης Αστυνόμευσης Μεσσηνίας, κατά τις οποίες συνελήφθησαν οι 12 Ρομά, ηλικίας από 22 έως 56 ετών.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν σε καταυλισμούς σε Αρφαρά, Αριοχώρι, Μικρομάνη, Άγιο Φλώρο και Μελιγαλά ένας 40χρονος που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης, ένας 24χρονος, ένας 47χρονος, ένας 36χρονος, ένας 27χρονος, ένας 56χρονος, μια 21χρονη, μια 33χρονη, μια 28χρονη και μια 38χρονη, καθώς κι ένας 23χρονος από τη Μαγούλα Αττικής και μια 22χρονη από την Αθήνα.
Δε συνελήφθησαν μια 48χρονη από τα Αρφαρά, καθώς και τρία άτομα που κατηγορούνται πως προμήθευαν την οργάνωση με ναρκωτικά, ένας 38χρονος από τις Αρχάνες Αττικής, ένας 25χρονος κι ένας 49χρονος από το Ζεφύρι Αττικής.
Άλλοι τρεις, όπως αναφέραμε, είναι ήδη κρατούμενοι και συγκεκριμένα, ένας 28χρονος από τον Άγιο Φλώρο, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2021 συνελήφθη με άλλους δύο Ρομά συγγενείς του να μεταφέρουν σε ειδική κρύπτη αγροτικού αυτοκινήτου από την Αθήνα στην Καλαμάτα πέντε ανισοβαρείς ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους 1.840 γραμμαρίων, αλλά και κοκαΐνη συνολικού βάρους 44 γραμμαρίων.
Πάλι, το Φεβρουάριο του 2021, λίγες ημέρες μετά, είχε γίνει νέα προσπάθεια μεταφοράς ναρκωτικών στην Καλαμάτα, οπότε και πάλι στον αυτοκινητόδρομο συνελήφθη ο 40χρονος, που τώρα κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης, να μεταφέρει κρυμμένα στα φίλτρα του αεραγωγού του αυτοκινήτου ένα κιλό ηρωίνης σε δύο συσκευασίες και σχεδόν 70 γραμμάρια κοκαΐνης.
Ο δεύτερος, που είναι ήδη κρατούμενος, είναι ένας 36χρονος, ο οποίος τον Αύγουστο του 2021 συνελήφθη και πάλι στον αυτοκινητόδρομο να έχει σε ειδική κρύπτη ανάμεσα στη φάσα και στο μεταλλικό σκελετό της πίσω πόρτας του αυτοκινήτου του, επιμελώς κρυμμένες, τρεις ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους 1.033 γραμμαρίων.
Τέλος, ο τρίτος κρατούμενος είναι ένας 33χρονος, που επίσης κρατείται για υπόθεση ναρκωτικών.
Ισχυρά μέτρα αντιπαρακολούθησης
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών για να καταφέρουν την εξάρθρωση της οργάνωσης χρειάσθηκε να αξιοποιήσουν κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, με παρακολούθηση, αλλά και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών.
Η έρευνα απέδειξε ότι η οργάνωση είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019 έως και το Σεπτέμβριο του 2022, ενώ προμηθευόταν σκληρά ναρκωτικά από περιοχές της Δυτικής Αττικής και τις διακινούσαν σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.
Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ηγετικό μέλος ήταν ο 40χρονος. Συγκεκριμένα, εκτός από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ενέταξε σταδιακά και τα λοιπά μέλη, ορίζοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα, στους άξονες της μεταφοράς, αποθήκευσης, απόκρυψης, πώλησης, παράδοσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ο καθένας είχε το ρόλο του, ενώ κάποια μέλη είχαν αποκλειστικά το ρόλο προστασίας των «πωλητών», ώστε οι χώροι που κινούνταν να είναι «καθαροί» από αστυνομικούς ή να τους ειδοποιήσουν / προστατεύσουν σε περίπτωση αιφνίδιας αστυνομικής παρουσίας.
Κατά τη μεταφορά, λοιπόν, των ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους όπου τα έκρυβαν στους χώρους διακίνησης, η οργάνωση λάμβανε εξαιρετικά και συνεχή μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς πρώτα αναπτύσσονταν οι «τσιλιαδόροι» και «καθάριζαν» την περιοχή, ακολούθως συγκέντρωναν τους αγοραστές σε προκαθορισμένα σημεία και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους διακινητές, τους οδηγούσαν έναν έναν στα σημεία της τελικής αγοραπωλησίας.
Η δε διακίνηση σε Αρκαδία και Λακωνία γινόταν με επιτόπια επίσκεψη μελών της οργάνωσης στην κάθε περιοχή.
Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας, είναι πως αν και τα τελευταία χρόνια βασικά μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν και η Αστυνομία προσπαθούσε να ξηλώσει το κύκλωμα του θανάτου που είχε στηθεί, τα υπόλοιπα μέλη δεν αποπροσανατολίσθηκαν από το έργο της διακίνησης ναρκωτικών και συνέχιζαν ακάθεκτοι.
Τα δε ναρκωτικά που προμηθεύονταν είτε φρόντιζαν να τα πωλούν σε τοξικομανείς αυθημερόν, είτε τα έθαβαν σε μεγάλα οικόπεδα και μακριά από το σπίτι τους, είτε τα έκρυβαν σε σκουπίδια.
Με κριτήρια ανταγωνισμού
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι για τις δευτερεύουσες ενέργειες της οργάνωσης (πράξεις κατόπτευσης) ορισμένα από τα μέλη είχαν στρατολογήσει και τα ανήλικα τέκνα τους, στα οποία προφανώς είχαν άμεση και ουσιώδη επιρροή.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.
Τα μέτρα αντιπαρακολούθησης που λάμβαναν ήταν αυξημένα, καθώς ακόμα και στις συνομιλίες τους από αυτά τα τηλέφωνα δεν ανέφεραν ούτε το όνομά τους ούτε τα σημεία που βρίσκονταν και δρούσαν, ενώ άλλαζαν τηλεφωνικές συνδέσεις συνεχώς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι η οργάνωση λειτουργούσε με κριτήρια ανταγωνισμού, αφού οι τιμές και η ποιότητα των ναρκωτικών διαφοροποιούνταν από τη ζήτηση.
Η τιμή πώλησης της ηρωίνης ήταν 10 ευρώ το γραμμάριο, ενώ πάντα υπήρχε διαθέσιμο μέλος που θα εξυπηρετούσε τον αγοραστή, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
4,5 κιλά ηρωίνης
Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και αυτοκίνητα των δώδεκα συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των 660 ευρώ ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, επτά κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες sim, τέσσερα ναρκωτικά δισκία και 79 γραμμάρια υγρής μεθαδόνης.
Τέλος, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την αποδόμηση του κυκλώματος, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν κατασχεθεί: ποσότητες ηρωίνης συνολικού βάρους 4.449,6 γραμμαρίων, ποσότητες κοκαΐνης συνολικού βάρους 110,8 γραμμαρίων, ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 10,3 γραμμαρίων, 44 ναρκωτικά δισκία, δύο δενδρύλλια κάνναβης, κινητά τηλέφωνα, τρία οχήματα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, κυνηγετικά όπλα τα οποία είχαν κλαπεί και το χρηματικό ποσό των 1.795 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Πηγή: tharrosnews.gr