Επίκαιρα

Σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών σχολών - Ανάμεσά τους και της Αμαλιάδας

Σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών σχολών - Ανάμεσά τους και της Αμαλιάδας

Η πολιτεία δεν τους αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα, που δικαιούνται. Με καταλήψεις και καταγγελίες αντιδρούν οι φοιτητές και οι σχολές της Γεωπονικής.

Τα λάθη και τις παραλείψεις υπουργών πληρώνουν χιλιάδες απόφοιτοι και φοιτητές Γεωπονικών σχολών καθώς ακόμη και σήμερα δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία τους ως πενταετούς φοίτησης και τα επαγγελματικά τους δικαιωμάτων καταδικάζοντάς σε ανεργία τους νέους και τις σχολές σε μαρασμό. Ανάμεσά τους και όσοι επέλεξαν το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας που πλέον συνενώθηκε με άλλα τμήματα από το Μεσολόγγι και δημιουργήθηκε η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι φοιτητές δηλώνουν όμηροι μιας κατάφωρης αδικίας και ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας. Οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα Γεωπονίας του πανεπιστημίου της Πάτρας στο Μεσολόγγι. Οι φοιτητές μάλιστα ξεκίνησαν κατάληψη από τις 16 του μήνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας όπως λένε «στην άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να υποβάλλουν προς ψήφιση στην βουλή την αναγνώριση του πτυχίου και της Γεωπονικής Σχολής ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Με αυτή την αφορμή, ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας». Το θέμα αυτό αφορά τους φοιτητές και πτυχιούχους των σχολών Γεωπονίας που «αναβαθμίστηκαν» το 2019 μετά την κατάργηση των ΤΕΙ αλλά κανείς δεν πρόβλεψε το πρόβλημα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φοιτητές «δυο ταχυτήτων» από ίδιες σχολές.

Οι φοιτητές όλων αυτών των τμημάτων έχουν στείλει προς την κυβέρνηση δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας αλλά κανείς δεν τους ακούει. Ζητούν θεσμική παρέμβαση ώστε να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να συμπεριλαμβάνει τα συγκεκριμένα τμήματα με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα. Σχετική επιστολή έστειλε στο υπουργείο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας, προκειμένου να ενημερώσει για το πρόβλημα και να ζητήσει λύση.

foitites patra2

Η επιστολή του πρύτανη για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

Στην επιστολή του ο πρύτανης αναφέρει ότι : Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών απαρτίζεται σήμερα από τέσσερα Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών), τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση, που έλαβε χώρα με το Π.Δ. 52/2022 και περιλαμβάνουν και τους απόφοιτους των πρώην Τμημάτων 5ετούς φοίτησης (πρώην Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι, και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι).

Όλα τα παραπάνω Τμήματα ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα της νεοσύστατης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάϊο του 2019 (Νόμος 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019) και έχουν αυτή τη στιγμή πλέον των 3500 ενεργών φοιτητών. Τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής υλοποιούν σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πενταετούς διάρκειας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των Προπτυχιακών Σπουδών αναμένεται να αποδώσει στους αποφοίτους τους πτυχίο ισοδύναμο με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά. Μέχρι σήμερα, στους πτυχιούχους των πρώην και νυν Τμημάτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών δεν αποδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου. Με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι), καθορίζοντας αφετέρου την προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων. Με βάση τα παραπάνω, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τα πρώην και νυν Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία.

Η κατάσταση αυτή τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών, ενώ μπορεί να καταδικάσουν σε μαρασμό και αποσύνθεση τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία. Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου, καθώς παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014). Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε τη θεσμική σας παρέμβαση ώστε να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000 (Α ́ 297) (όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) και ισχύει) ώστε να συμπεριλαμβάνει τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην που προαναφέρθηκαν.

Tα αιτήματα των φοιτητών της Πάτρας

Στις 16/03/23, αποφασίστηκε ομόφωνα, από τους φοιτητές όλων των τμημάτων Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι, παρέμβαση με γενική κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για: Την άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να υποβάλλουν προς ψήφιση στην βουλή την αναγνώριση του πτυχίου και της Γεωπονικής Σχολής ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Με αυτή την αφορμή, ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη, έως ότου ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα:

- Αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής

- Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων

- Ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Η διαμαρτυρία αυτή είναι το τελευταίο μέσο που διαθέτουμε μετά την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για το μέλλον των φοιτητριών και φοιτητών, την αδιαφορία για το μέλλον της Σχολής και της πόλης που μας φιλοξενεί. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι καταγγελίες φοιτητών Γεωπονίας, από 7 πανεπιστήμια

Οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. «Γεωπονία δύο ταχυτήτων λοιπόν. Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγελαφικού θιάσου όπου η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται πεισματικά εδώ και πέντε χρόνια να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. Νεοϊδρυθέντα, τρόπος του λέγειν καθότι έχουν μεσολαβήσει ήδη 5 χρόνια από το μακρινό 2019 από την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ ,όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.

Στην παρούσα επιστολή συνυπογράφουν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων. Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάφορης αδικίας. Σπουδάζουν δηλαδή σε Ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που το ίδιο το κράτος, με νόμους του κράτους ίδρυσε, τα οποία δεν χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα, τίτλο, integrated Master, πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και σαφώς πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στην αγορά εργασίας. Μερικές εκατοντάδες είναι πλέον οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων, οι οποίοι μετά λύπης τους διαπιστώνουν ότι το πτυχίο που με τόσο κόπο και θυσίες απέκτησαν, δεν έχει καμία χρησιμότητα και αναγνώριση. Σκεφτείτε δε, ότι το πτυχίο αυτών τον τμημάτων δεν αποδίδει καν τον τίτλο του γεωπόνου στον/στην απόφοιτο.

Τμήματα τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί με Α από την ΕΘΑΑΕ (ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ) δεν αναγνωρίζονται από το κράτος. Να τονιστεί ότι παραδοσιακά γεωπονικά πχ ΑΠΘ και ΓΠΑ αξιολογήθηκαν με Β. Σύμφωνη γνώμη έχει διατυπώσει και το ΓΕΩΤΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του. Είναι καιρός λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία να προβεί σε ΑΜΕΣΗ αναγνώριση των τμημάτων αυτών, στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές. Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεννόηση να κινηθούμε νομικά εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας. Οι εκλογές άλλωστε είναι κοντά και όλοι θα μετρηθούμε.

Ας το έχουν στο νου τους. Την επιστολή συνυπογράφουν σύσσωμοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των παρακάτω νεοϊδρυθέντων γεωπονικών τμημάτων: Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις