Επίκαιρα

Λίμνη Πηνειού: Αδικημένη και αδικαιολόγητα αναξιοποίητη μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ηλείας

Λίμνη Πηνειού: Αδικημένη και αδικαιολόγητα αναξιοποίητη μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ηλείας

Σημαντική παρουσία πολιτών και φορέων είχε η κινητοποίηση που προκάλεσε η Κίνηση Πολιτών Ανδραβίδας - Κυλλήνης, το μεσημέρι της Κυριακής στο χώρο του εγκαταλελειμμένου αναψυκτηρίου στις παρυφές της λίμνης Πηνειού. Κοινό ζητούμενο για όλους είναι η ανάπτυξη της περιοχής που παρά τα φυσικά της πλεονεκτήματα, αδικείται κατάφωρα.

Το θέμα αυτό αποτελεί το επίκεντρο της συζήτησης όχι μόνο για τους δήμους Ήλιδας και Ανδραβίδας - Κυλλήνης αλλά όλης της Ηλείας, καθώς ένας πολύ σημαντικός πόλος του νομού παραμένει αδικαιολόγητα αναξιοποίητος.

Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, τόνισε πως “…είμαστε εδώ για να δούμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αξιοποίηση της περιοχής. Καταρχάς με επικοινωνία την οποία έκανα με την περιφέρεια φαίνεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεχίσει το έργο της αξιοποίησης του αναψυκτηρίου με επόμενο εργολάβο. Στόχος μας είναι να μη χαθούν αυτά τα χρήματα και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του αναψυκτηρίου άμεσα. Ταυτόχρονα θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία της Αρμάτοβας, μίας περιοχής πολύ σημαντικής ιστορικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών για την υπογραφή της μελέτης για το φράγμα Πηνειού ύψος 8.610.000 € η οποία θα οδηγήσει σε συνολική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής με όρους βιώσιμης ανάπτυξης”.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στην τοποθέτηση του σημείωσε πως η παρουσία του στην κινητοποίηση έχει ως στόχο να δηλώσουν όλοι μαζί ότι αυτός ο ξεχωριστός τόπος αξίζει πολλά περισσότερα. “Αυτός ο τόπος θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της παραγωγικότητας, της αγροτικής εξέλιξης, της κτηνοτροφίας αλλά ταυτόχρονα και της επισκεψιμότητας. Ήδη από τον Ιούνιο του 2019 έχει ετοιμαστεί, έχει υπογραφεί μελέτη για την βελτίωση των υποδομών του φράγματος και επίσης έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε στην κοινή κατεύθυνση, έτσι ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα για την βελτίωση του τεχνικού έργου των δομών και των υποδομών και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί τουριστικά ο τόπος που αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή”.

Ο Παναγιώτης Καραδήμας, ιδρυτής της κίνησης Ενεργών Πολιτών Ανδραβίδας - Κυλλήνης, που απηύθυνε και το κάλεσμα σημείωσε πως “… είμαστε εδώ με πολλούς κατοίκους που ενδιαφερόμαστε για την αξιοποίηση της λίμνης με ήπια περιβαλλοντική ανάπτυξη, κόντρα στα σχέδια της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας και των δήμων Ανδραβίδας Κυλλήνης και Ήλιδας που επιθυμούν και επιδιώκουν κάτι διαφορετικό που δεν το επιθυμούμε. Τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να προχωρήσουν ήπια περιβαλλοντική ανάπτυξη είναι αυτή που χρειάζεται η λίμνη για την αξιοποίηση της”.

Ο Χρήστος Λιακόπουλος, από την Κίνηση Πολιτών Ήλιδας αναφέρθηκε στο επί σειρά ετών αναξιοποίητο αναψυκτήριο της τεχνικής λίμνης. “Δυστυχώς μάθαμε ότι ο εργολάβος το άφησε έτσι, πλέον έχει μείνει έρμαιο και λεηλατείται. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα έπρεπε να είχε τελειώσει και να έχει παραδοθεί στο Δήμου Ήλιδας προκειμένου να αξιοποιηθεί. Δεν είναι μόνο αυτό αλλά υποβαθμίζεται και όλοι γύρω περιοχή. Οι ενεργοί πολίτες Ήλιδας και Ανδραβίδας Κυλλήνης διοργάνωσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Έχουν κληθεί όλοι οι πολίτες και οι υποψήφιοι για να πουν τις απόψεις τους”.

Ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας Δημήτρης Κράλλης τόνισε ότι “… έχουμε μαζευτεί όλοι στο σημείο μηδέν για την ανάπτυξη της λίμνης φράγματος Πηνειόυ. Ένα αναψυκτήριο που το παραδώσαμε επί της δημοτικής μας αρχής να λειτουργεί και τώρα έχει παραδοθεί σε καθεστώς λεηλασίας. Με την τοπική κοινωνία να είναι παραιτημένη και θεατής αυτών των εξελίξεων. Γίνεται τώρα μία προσπάθεια ανάφλεξης του ενδιαφέροντος της ευρύτερης κοινωνίας και όλοι μαζί να κωδικοποιήσουμε τα αιτήματα και τα καθήκοντά μας να αξιοποιήσουμε την λίμνη υπέρ της τοπικής κοινωνίας με την λειτουργία του αναψυκτηρίου, με την αξιοποίηση της πανελλήνιας έκθεσης, με την διεξαγωγή πανελληνίων κωπηλατικών αγώνων, για την δημιουργία του κέντρου κωπηλασίας στην υπάρχουσα μελέτη του 1990 στα συρτάρια του Δήμου Ήλιδας. Όλα μαζί αυτά πρέπει γονιμοποιήσουν ένα νέο αναπτυξιακό μέτωπο που να δημιουργήσει συνθήκες ανάφλεξης και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή”.

Ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στην τοποθέτηση του ανέφερε πως “… είμαστε εδώ για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα ανάπλασης στην περιοχή. Επί δημαρχίας μου σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την προηγούμενη είχε χρηματοδοτηθεί το έργο με 700.000 για να γίνει η αποπεράτωση της ανάπλασης, η αποπεράτωση του λεηλατημένο τουριστικού περιπτέρου, να γίνει ένα μουσείο βιοποικιλότητας στο υπόγειο κάτω από την ανάπλαση και να είναι το κτίριο και ο γύρω χώρος επισκέψιμος, έτσι ώστε να δοθεί για χρήση, να μπορούμε να ερχόμαστε στην περιοχή μας και να μην παραμένει άλλο σε εγκατάλειψη. Θέλουμε να το συνδέσουμε και με τα φωτοβολταϊκά, όπου η εταιρεία αγροτικών συνεταιρισμών Αιτωλοκαρνανίας προχωράει απέναντι στην περιοχή, είμαστε αντίθετοι, το είχαμε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, το δημοτικό συμβούλιο με ελάχιστες ψήφους θετικές είχε απαντήσει σχεδόν ομόφωνα ότι δεν τα θέλουμε και παρόλα αυτά μας είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει αν είναι η σύμφωνη γνώμη. Έχουμε κάνει μηνυτήρια αναφορά η οποία δεν προχωράει, να ξεκινήσει να μας πει και η δικαιοσύνη αν όλο αυτό είναι νόμιμο, να αποδοθούν 6.500 στρέμματα του υπουργείου Γεωργίας που τα εκμεταλλεύεται το υπουργείο Οικονομικών που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα έχει διεκδικήσει ο Δήμος, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν εγκαταστάσεις εκεί, για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Και να δημοπρατηθεί η μελέτη του υπουργείου δημοσίων έργων, τα 8.600.000 €, όπου σιγά-σιγά από εκεί να αρχίσουν να υλοποιούνται έργα…”.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αετορράχης, Αναστάσιος Αντωνακόπουλος, ανέφερε ότι “… διαμαρτυρόμαστε με όλους τους κατοίκους της περιοχής γιατί τα τελευταία 15 χρόνια βλέπουμε μία εγκατάλειψη σε αυτό το έργο που έχει γίνει επί Καραμανλή και ανησυχούμε περισσότερο εμείς οι νέοι, διότι έχουμε αρχίσει και κάνουμε κάποιες δραστηριότητες εδώ τα τελευταία χρόνια και δε βλέπουμε καμιά αξιοποίηση στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στο φράγμα. Περιμένουμε την μελέτη που μας λένε κάποιοι βουλευτές ότι έχουν βγει κάποια χρήματα αλλά εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα. Τελευταία ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται το αναψυκτήριο αλλά βλέπουμε ότι διαλύεται μέρα με τη μέρα. Το εγκατέλειψαν…”.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μπορσίου Χρήστος Παναγόπουλος σχολίασε πως “… δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια ακόμα η λίμνη είναι αναξιοποίητη. Κάτι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να έρχονται οι τουρίστες, να φτιαχτούν αρχικά οι δρόμοι, να συνεργαστούν οι δύο δήμοι για να έχουμε σωστά αποτελέσματα. Επίσης τα φωτοβολταϊκά θεωρώ ότι είναι λάθος να υπάρχουν δίπλα στη λίμνη. Είμαι αντίθετος…”.

Τοποθετήσεις μεταξύ άλλων έκαναν ακόμα ο πρώην και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μάκης Μπαλαούρας, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιώργος Παναγιώτοπουλος, η υποψήφια βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Άννα - Μαρία Βλαγκούλη (στη μνήμη του πατέρα της Θεόδωρου Βλαγκούλη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή) και η πρόεδρος της Τ.Κ. Μέλισσας Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλο.

Limni Pin 2

Limni Pin 3

Limni Pin 4

Limni Pin 5

Limni Pin 6

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα