Επίκαιρα

Ζάκυνθος: Ανατροπή με την παραλία Ναυάγιο - Τι θα επιτρέπεται τελικά

Ζάκυνθος: Ανατροπή με την παραλία Ναυάγιο - Τι θα επιτρέπεται τελικά

Υπό προϋποθέσεις το κολύμπι στην παραλία της Ζακύνθου «Ναυάγιο».

Η είδηση της απαγόρευσης της καθολικής πρόσβασης σε μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Ελλάδας, το «Ναυάγιο» προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, με Έλληνες και ξένους τουρίστες να δηλώνουν την απογοήτευσή τους.

Οι λόγοι για το «προσωρινό» καθολικό λουκέτο της παραλίας αφορούσαν την ασφάλεια των λουόμενων, καθώς ο κίνδυνος των κατολισθήσεων ήταν μεγάλος και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι ένα εγχείρημα που κρίνεται δύσκολο, λόγω της ιδιομορφίας του τοπίου.

Η πρώτη ΚΥΑ προέβλεπε τόσο την απαγόρευση της πρόσβασης στην παραλία για τους λουόμενους, όπως και το κολύμπι, όσο και την απαγόρευση προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μέσου. Ωστόσο, υπήρξε ανατροπή…

Συγκεκριμένα η πρόσβαση στο «Ναυάγιο» θα επιτρέπεται τελικά, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ποιοι θα κολυμπούν στο «Ναυάγιο»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το Ναυάγιο της Ζακύνθου θα είναι ανοιχτό μόνο από θαλάσσης.

Τα σκάφη με επιβάτες θα μπορούν να προσεγγίζουν τον κόλπο του ναυαγίου σε συγκεκριμένη απόσταση και όσοι θέλουν να βουτήξουν στα νερά της φημισμένης παραλίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αναμένεται άμεσα η εξειδίκευση της ΚΥΑ.

Όσον αφορά στην απόσταση που θα μπορούν να δένουν τα πλοιάρια πιθανότατα θα είναι περίπου 40 μέτρα από την ακτή. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κολυμβητές. Θα μπορούν να κολυμπούν σε απόσταση 40 μέτρων από το «Ναυάγιο», αλλά δεν θα μπορούν να περπατήσουν στην παραλία.

Υπενθυμίζεται πως οι απαγορεύσεις θα ισχύουν έως τις 31 Οκτωβρίου.

Οι λόγοι που κλείνει το «Ναυάγιο»

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) είχε αναφερθεί σε συνεντεύξεις του στους λόγους για τους οποίους προτάθηκε να κλείσει η παραλία για λόγους ασφαλείας. Οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με τον κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω της διάβρωσης στα βραχώδη τμήματα που περιβάλλουν την παραλία Ναυάγιο. Μάλιστα, σε αυτοψίες που έχουν γίνει ο κίνδυνος κατολισθήσεων χαρακτηρίστηκε εκτεταμένος.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 είχε γίνει κατολίσθηση στο Ναυάγιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Τότε η κατολίσθηση έγινε σε τρία στάδια. Αρχικά έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου. Στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο τμήμα βράχου και στο τέλος έγινε η μεγάλη κατολίσθηση, σε ώρα που η παραλία ήταν γεμάτη με τουρίστες.

Τα μέτρα που προβλέπει το ΦΕΚ

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τις απαγορεύσεις στην πρόσβαση στο Ναυάγιο (που αποτελούσε το νούμερο ένα προορισμό για τους τουρίστες του νησιού) τα μέτρα περιγράφονται ως εξής (αναμένονται διευκρινίσεις):

α) Απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης», ως αυτές μνημονεύονται στην Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ. β) την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς. γ) Την κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

2. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης - αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόρειο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup