Του Γιάννη Σπυρούνη
Μια από τις σημαντικότερες μορφές του ηλειακού ποδοσφαίρου, πραγματικός ευπατρίδης της διαιτησίας, ο Νίκος Λαμπρόπουλος, έφυγε από τη ζωή σήμερα, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία.
Ευγενής, αγαπητός, Κύριος, εξαίρετος οικογενειάρχης, ένας άνθρωπος που μεταλαμπάδευσε στην αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία, φωτεινό παράδειγμα για το νομό και το χώρο, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που μπορούμε να αποδώσουμε στο Νίκο Λαμπρόπουλο.
Γέννημα - θρέμμα Πυργιώτης, από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στον αθλητισμό. Μεταπολεμικά αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στον Ηρακλή Πύργου, ως τερματοφύλακας αλλά και σε άλλες θέσεις. μαζί με τους αείμνηστους Θανάση Κατσιρόπουλο Νίκο Μπουλαμάτση, Σπύρο Βούρτση.
Ασχολήθηκε στη συνέχεια στα διοικητικά των τοπικών ομάδων και αργότερα με την διαιτησία. Εργαζόταν στον ΟΤΕ ως ανώτερο στέλεχος και εκεί γνώρισε και τη σύζυγό του Άννα υπάλληλο στον Οργανισμό στον Πύργο.
Μαζί με συναδέλφους του από τον ΟΤΕ, τον Πασχαλίνο, τον Μεσσήνη, τον Δάρρα αλλά και τον καθηγητή Κώστα Αντωνόπουλο - παλιούς ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, του Εθνικού και του Απόλλωνα Πύργου, ασχολήθηκαν με τη διαιτησία στην πρώιμη περίοδο των Ηλείων διαιτητών και στη συνέχεια μαζί πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Συνδέσμου Διαιτητών Ηλείας το 1969.
Μάλιστα ο Νίκος Λαμπρόπουλος είχε φιλοτεχνήσει και το σήμα του συνδέσμου χρησιμοποιώντας τη δάδα, που ήδη είχε περάσει στο σήμα του Πανηλειακού, 12 χρόνια νωρίτερα. Οι παράγοντες αυτοί κράτησαν όρθιο το σύνδεσμο σε δύσκολες εποχές και κατάφεραν να αναδείξουν τον πρώτο Ηλείο διαιτητή στην Α΄Εθνική, τον Σάκη Δάρρα.
Ο Νίκος Λαμπρόπουλος ακολούθησε και αυτός λίγο αργότερα στην Α’ Εθνική, διευθύνοντας το πρώτο του παιχνίδι στις 17-10-1976, στην Κατερίνη, το Πιερικός - Ολυμπιακός (0-1) με βοηθούς τους Πυργιώτες Γιάννη Δακουρά και Θανάση Γιαννόπουλο. Με τη σημαντική του εμπειρία στην Α’ Εθνική, χρήστηκε και διεθνής. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει ουδέποτε δέχθηκε δώρο από κάποια ομάδα έχοντας αγωνιστεί σε δεκάδες ματς στην μεγάλη κατηγορία της χώρας.
Επίσης διεύθυνε τα διεθνή παιχνίδια που έδωσε ο Πανηλειακός στην περίοδο της επταετίας με ομάδες από τη Ρουμανία στον Πύργο, όπως αυτό με τη Στεάουα - χωρίς να φοβηθεί τυχόν συνέπειες - ενώ φιλοξένησε και το διεθνή Ρουμάνο διαιτητή Ραϊνέα.
Ως πρόεδρος του ΣΔΠ Ηλείας, οργάνωσε και ανέδειξε το έργο του συνδέσμου, ενώ στην διαιτητική του διαδρομή ήταν παρών σε όλα τα διεθνή σεμινάρια της ΟΔΠΕ.
Ολοκλήρωσε τη διαδρομή του ως παρατηρητής διαιτησίας στην Α’ Εθνική.
Στην κοινωνική του διαδρομή υπηρέτησε και την τοπική αυτοδιοίκηση στο δήμο Πύργου.
Πέρα από το πάθος του για τον αθλητισμό, αγάπησε και την φωτογραφία, ως ερασιτέχνης.
Με τη σύζυγό του Άννα απέκτησε έναν γιο, το Θέμη, που ζει και εργάζεται στη Βιέννη, ως μεταφραστής στο ίδρυμα Γκαίτε.
Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
* με πληροφορίες από τον δάσκαλο, αθλητικογράφο και συγγραφέα, Θέμη Μαντά.
Νεότερη ενημέρωση
Η κηδεία του Νίκου Λαμπρόπουλου θα τελεστεί την Τετάρτη 19 Απριλίου στις 4.30 το απόγευμα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.
Το σήμα του Συνδέσμου Διαιτητών φιλοτέχνησε ο ίδιος.
Πρεμιέρα του Πυργιώτη ρέφερι στην Α’ Εθνική Νίκου Λαμπρόπουλου, 17-10-1976 Πιερικός-Ολυμπιακός Π.0-1. Δεξιά του ο Χρυσοστόμου (Πιερικός) και ο βοηθός του Θανάσης Γιαννόπουλος. Αριστερά του, ο Σιώκος (ΟΣΦΠ) και ο Γιάννης Δακουράς (βοηθός).. (Αρχείο Ν. Λαμπρόπουλου από το βιβλίο «Τα δοκάρια του Πύργου».
Ηρακλής Πύργου. Στη θέση δεύτερη από αριστερά.