Επίκαιρα

Γιατί πρέπει να σταματήσει η υπερδιενέργεια τεστ κορονοϊού και γρίπης σε δημόσιους χώρους - Τι εξηγεί ο καθηγητής Γουργουλιάνης

Γιατί πρέπει να σταματήσει η υπερδιενέργεια τεστ κορονοϊού και γρίπης σε δημόσιους χώρους - Τι εξηγεί ο καθηγητής Γουργουλιάνης

Την άποψη ότι πρέπει να σταματήσει πλέον στις πλατείες και σε άλλους δημόσιους χώρους η διενέργεια τεστ για κορονοϊό, γρίπη και άλλες ιώσεις και να σταματήσει η υπερδιάγνωση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, αφού πλέον τα συμπτώματα στους ασθενείς δεν είναι σοβαρά και σπάνια απαιτείται η μεταφορά τους στο νοσοκομείο, εκφράζει στο ethnos.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Όπως υποστηρίζει, σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο έχει σταματήσει η υπερδιενέργεια τεστ για λοιμώξεις του αναπνευστικού, κάτι που δε συμβαίνει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποτελεί «μια παγκόσμια πρωτοτυπία».

Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, όσο συνεχίζεται η διενέργεια πολλών τεστ σε καθημερινή βάση, τόσο πιθανότερο είναι να εντοπιστεί θετικός κάποιος σε οποιαδήποτε λοίμωξη, χωρίς να έχει συμπτώματα. Τότε θα πρέπει αναγκαστικά να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, αν και ουσιαστικά δεν κινδυνεύει η ζωή του και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ούτε η ζωή των ατόμων του περιβάλλοντός του, αφούθάνατοι και εισαγωγές στα νοσοκομεία από λοιμώξεις είναι πλέον περιορισμένες.

«Τα πολλά τεστ σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους πρέπει πλέον να καταργηθούν, αφού, στη φάση που βρισκόμαστε, δεν έχει καμία σημασία η υπερδιάγνωση. Τα πολλά τεστ αυξάνουν την πιθανότητα να εντοπιστεί κάποιος θετικός σε μία απλή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Τότε θα πρέπει να καθίσει στο σπίτι του, αν και δε θα έχει συμπτώματα και θα πάνε πίσω οι δουλειές του. Σε ολόκληρο τον κόσμο τα πολλά τεστ έχουν καταργηθεί και εμείς στην Ελλάδα συνεχίζουμε να τα διεξάγουμε σε πλατείες, αν και οι θάνατοι όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Η χώρα μας είναι σήμερα πρωταθλήτρια στη διενέργεια των τεστ και αποτελούμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Είμαι απολύτως σύμφωνος να διεξάγονται τεστ στα νοσοκομεία, όταν κάποιος έχει συμπτώματα, ώστε να ξέρουμε οι γιατροί από τι πάσχει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι εδώ και περίπου 1,5 χρόνο αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με πολύ μικρό αριθμό θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας ιώσεων.

«Υπάρχουν και άλλες ασθένειες, οι οποίες είναι βαρύτερες και πρέπει πλέον εκεί να ρίξουμε το βάρος μας εμείς οι γιατροί αλλά και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς ιατρικής», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αυξημένα κρούσματα από ιώσεις

Τις τελευταίες μέρες, αν και βρισκόμαστε στην «καρδιά» της άνοιξης και αυτήν την εποχή δεν καταγράφονται συνήθως «κύματα» ιώσεων, αρκετά άτομα, ενήλικες και παιδιά, νοσούν από κορονοϊό, γρίπη και άλλες ιώσεις του ανώτατου αναπνευστικού, χωρίς, ευτυχώς, να παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα.

«Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε έναν αυξημένο αριθμό νοσούντων από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αν και αυτή η εποχή δεν προσφέρεται για έξαρση των ιώσεων. Όμως, δεν πρέπει να κοιτάμε τις απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πρόβλημα θα υπήρχε, αν είχαμε βαριές νόσους με έντονα συμπτώματα και οδηγούνταν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Ευτυχώς, οι εισαγωγές δεν είναι πολλές και αφορούν μεγάλης ηλικίας άτομα, ενώ και οι θάνατοι είναι περιορισμένοι σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που εντοπίζουμε, δεν προκαλούν κανένα λόγο ανησυχίας. Να τονίσω ξανά ότι τα σχετικώς αυξημένα κρούσματα που εντοπίζουμε, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα πολλά τεστ που διεξάγουμε», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup