Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 08:13

ΔΙΠΥΝ Ηλείας: Πρεμιέρα τη Δευτέρα για την αντιπυρική περίοδο - Ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τις πυρκαγιές

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας, υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.
• Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου
• Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
• Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

• Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
- το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
- την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
- το είδος της βλάστησης που καίγεται
• Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών
• Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Τονίζουμε ότι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!!!

Ο Διοικητής

Βασίλειος Ρ. Σολδάτος
Αρχιπύραρχος

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 15:54

Σχετικά Άρθρα

  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική
    Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική

    Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά, που ξέσπασε χθες στην Κορινθία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλία.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για δύσκολη περιοχή με κλήματα και λοφίσκους, όπου δεν είναι εύκολο να επιχειρούν τα Canadair και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εστίες που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα σε δυο χαράδρες της περιοχής.

    27 drones πετούν πάνω από την Αττική

    Ο Βασίλης Κικίλιας υπουργός υπογράμμισε ότι από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές, με τα στατιστικά να μαρτυρούν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. «Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 20 ετών, με πολλές ενάρξεις. Δυστυχώς είχαμε έναν πολύ άνυδρο χειμώνα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει φέτος ως προς την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, αρχικά σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα. «Μπήκε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση μετά από 50 χρόνια και κάνουν ζώνες καθαρισμού, με δασάρχη παρόντα, εθελοντές στην πρώτη γραμμή και τα εναέρια σε επιφυλακή, ακόμη και η πληροφόρηση για υποψία φωτιάς να είναι λανθασμένη», είπε ο κ. Κικίλιας, ενημερώνοντας ότι ο αριθμός των drones που πετούν πάνω από την Αττική ανέρχεται στα 27, ενώ αναμένονται άλλα 101 από την αντιπυρική περίοδο του 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δήμος Πηνειού: Ενημέρωση για την αντιπυρική περίοδο
    Δήμος Πηνειού: Ενημέρωση για την αντιπυρική περίοδο

    Τα μέτρα πρόληψης της αντιπυρικής περιόδου και οι τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης υπό τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Καλαρίτης, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων.

    Στη σύντομη τοποθέτησή του κατά την έναρξη της σύσκεψης ο κ. Καστρινός επεσήμανε ότι απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας ενώ παράλληλα ζήτησε τη συνδρομή των πρόεδρων των δημοτικών κοινοτήτων για την ενημέρωση της κοινωνίας αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών πυρκαγιάς. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Αντιπύραρχος Χρήστος Δούγερης στάθηκε ιδιαίτερα στις ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα οι πολίτες προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ειδικότερα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η νομοθεσία αναφορικά με την πρόληψη έχει αυστηροποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφενός να «τρέξουν» οι εργασίες για τον καθαρισμό των οικοπέδων αφετέρου οι πολίτες να εφαρμόζουν πιστά όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τους κανονισμούς της αντιπυρικής περιόδου.

    dimos Pin susk antp 24 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κικίλιας: Η διαχείριση της πυρκαγιάς στη Ρόδο «πρότυπο» για την αντιπυρική περίοδο
    Κικίλιας: Η διαχείριση της πυρκαγιάς στη Ρόδο «πρότυπο» για την αντιπυρική περίοδο

    Στο μοντέλο που αξιοποιήθηκε για την διαχείριση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο (12/5) στην Ρόδο θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά την διάρκεια όλης της αντιπυρικής περιόδου, επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    «Η μάχη χτες τη νύχτα στα δυο μέτωπα της επικίνδυνης πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Ρόδο, κερδήθηκε χάρη στους διοικητές, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές τους αυτοδιοικητικούς και όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού» τόνισε στην ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο υπουργός.

    Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για την πρότυπη» όπως την χαρακτήριασε, διαχείριση της πυρκαγιάς και σημείωσε ότι «σε αυτό το μοντέλο θα πρέπει να κινηθούμε όλη την αντιπυρική περίοδο που θα είναι δύσκολη».

    Πηγή: cnn.gr

  • Αντιπυρική περίοδος: Εννέα μέτρα για τη δασοπυρόσβεση
    Αντιπυρική περίοδος: Εννέα μέτρα για τη δασοπυρόσβεση

    Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζονται πυρετωδώς ίσως για το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι… το επόμενο

    Με την αντιπυρική περίοδο στη χώρα να έχει επισήμως ξεκινήσει από τη Μεγάλη Τετάρτη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζονται ίσως για το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι…το επόμενο. Και αυτό γιατί θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ ότι η αντιπυρική περίοδος κρατά περισσότερο από τα συνηθισμένα, εκκινώντας ουσιαστικά νωρίτερα και σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Με αυτό το δεδομένο, η πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής προβαίνει σε ουσιαστικές τροποποιήσεις του επιχειρησιακού δόγματος, με βασική προτεραιότητα την πρώτη προσβολή της φωτιάς, όταν ξεκινά, και την αυτοματοποίηση της επιστράτευσης έμψυχων και υλικών μέσων για τον όσο το δυνατόν πιο γρήγορο έλεγχο της.

    Ήδη αυτές τις μέρες, παρά την προ-πασχαλινή ραστώνη, στο κτίριο της οδού Κηφισίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρος Βάγιας είναι επί ποδός πολέμου, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου ΑΙΓΙΣ για τον επανεξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Μέχρι, όμως, να συμβασιοποιηθούν και να τρέξουν όλες οι δράσεις που προβλέπονται στο σχέδιο, μας περιμένουν δύσκολα καλοκαίρια που απαιτούν επιχειρησιακές ενέργειες. Κάπως έτσι, το νέο δόγμα περιλαμβάνει εννιά κρίσιμα νέα μέτρα και παρεμβάσεις μέτρων που παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr»:

    1. Τα εναέρια μέσα κινητοποιούνται άμεσα, στην έναρξη της δασικής πυρκαγιάς, με στόχο τον έγκαιρο έλεγχο και περιορισμό του μετώπου. Όλα τα εναέρια μέσα ετοιμάζονται εντός 20λέπτου και σηκώνονται αυτομάτως. Εάν στο μεταξύ η πυρκαγιά αντιμετωπιστεί, η εντολή ακυρώνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, το αεροσκάφος ή το ελικόπτερο κάνει διαβροχή ή επιτήρηση πάνω από τις περιοχές που θεωρούνται επιχειρησιακά κρίσιμες,
    2. Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στο σημείο σπεύδουν 2 πυροσβεστικά οχήματα και όχι ένα, όπως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα σπεύδει και όχημα με επιχειρησιακό αξιωματικό,

    3. Άμεσα, με την έναρξη της πυρκαγιάς, κινητοποιούνται και τα εθελοντικά σώματα και όχι όταν τους ζητηθεί,
    4. Οι μονάδες δασοκομάντος από 6 υπερδιπλασιάζονται σε 16, εκ των οποίων οι 10 θα είναι αερομεταφερόμενες. Για να καταστεί αυτό εφικτό, έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα 700 προσλήψεις,

    5. Η στελέχωση των δασικών περιπολιών αυξάνεται από 2 άτομα σε 3,
    6. Οι ομάδες της Δασικής Υπηρεσίας θα επιχειρούν υποχρεωτικά στο πεδίο υποστηρικτικά στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος,
    7. Οι δήμοι της χώρας θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την έναρξη και εξέλιξη των πυρκαγιών από τα Περιφερειακά Κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω της εφαρμογής Engage- CIVIL, έτσι ώστε να συντονίζονται αποτελεσματικά όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν στο πεδίο. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ δρομολογούνται και τα 13 Περιφερειακά Συντονιστικά Κέντρα που, όταν ετοιμαστούν, θα αποτελούν βασικό κρίκο στην αλυσίδα του συντονισμού,
    8. Ενισχύεται η στελέχωση του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ με εξειδικευμένο προσωπικό και εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, ΟΤΑ, Δασική Υπηρεσία, μετεωρόλογους κ.α) με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και διαχείριση των πυρκαγιών. Με άλλα λόγια, στο σημείο της πυρκαγιάς θα βρίσκονται εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων και δεν θα έχουν «ξεμείνει» κάποιοι στο Συντονιστικό,

    9. Στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος συστήνονται υποστηρικτικές ομάδες με επικεφαλής ανώτερους αξιωματικούς, οι οποίες θα είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο με σκοπό τον άμεσο συντονισμό και την αποτελεσματική διαχείριση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Πρακτικά, ενώ οι επικεφαλής θα βρίσκονται στον ΟΛΥΜΠΟ ή σε άλλο κινητό συντονιστικό, θα υπάρχει μόνιμο backup στο κτίριο της Κηφισίας.

    «Καθοριστική η άμεση προσβολή»
    Για την Πολιτεία, η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ένα σημαντικό crash test, μετά τις μεγάλες δυσκολίες του περυσινού καλοκαιριού, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι οι ίδιες οι πυρκαγιές είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες και πιο ανθεκτικές στα παραδοσιακά μέσα πυρόσβεσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
    Αυτό επισημαίνει και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο «protothema.gr». «Ο δεύτερος άνυδρος χειμώνας που είχαμε φέτος, οι ακραίοι καύσωνες λόγω της κλιματικής κρίσης και η γεωγραφική θέση της χώρας μας που αποτελεί hotspot, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αυτή η αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη και η μάχη που έχουμε να δώσουμε μεγάλη. Επομένως η έμφαση στην πρόληψη και η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποτελεί μονόδρομο: Γνωρίζουμε καλά ότι το νέο δόγμα του πυροσβεστικού σώματος που εφαρμόζουμε απαιτεί από τους πυροσβέστες μας το 110% των δυνάμεών τους. Η καταπόνηση θα είναι σίγουρα τεράστια, αλλά ο σκοπός ιερός και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες τους και τα δάση μας», επισημαίνει.
    «Η άμεση προσβολή της φωτιάς είναι καθοριστική: Φέτος τα εναέρια μέσα σηκώνονται άμεσα, αυξάνονται οι επίγειες δυνάμεις που σπεύδουν πρώτες στο μέτωπο, ενώ από την πρώτη στιγμή συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών οι εθελοντές μας, η δασική υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στόχος μας να προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές στο πρώτο κρίσιμο διάστημα , προτού επεκταθούν και καταστούν δύσκολα διαχειρίσιμες», προσθέτει ο κ. Κικίλιας.
    Πηγή: protothema.gr
  • Ενισχύονται οι φόβοι για πύρινο εφιάλτη το καλοκαίρι – Συναγερμός από τα μετεωρολογικά στοιχεία
    Ενισχύονται οι φόβοι για πύρινο εφιάλτη το καλοκαίρι – Συναγερμός από τα μετεωρολογικά στοιχεία

    Χειμώνες οι οποίοι είναι θερμοί και άνυδροι σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών.

    «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή πρόγνωση για το τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι, τα στοιχεία όμως που έχουμε από εποχιακές προγνώσεις είναι ανησυχητικά». Με αυτά τα λόγια ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, μας προϊδεάζει για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος.

    «Είμαστε πολύ πιο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, είμαστε έναν με δύο βαθμούς, τις επόμενες ημέρες θα πάμε 2 – 3, ακολουθεί μια πτώση και μετά θα βρεθούμε και πάλι αρκετά υψηλά», δηλώνει (Mega) ο κ. Γιάνναρος.

    Τα ρεκόρ των θερμοκρασιών

    Πράγματι, επί πέντε συνεχόμενους μήνες καταγράφονται θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και το ένα ρεκόρ διαδέχεται το ένα το άλλο.

    Ο φετινός Απρίλιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός από το 2010 στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και τα Νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης).

    Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Απρίλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

    Στην Αθήνα +2,9 °C, στη Θεσσαλονίκη +2,5 ºC

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,9 °C, με 23 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 22 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    Σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας κυμάνθηκε και ο φετινός Μάρτιος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.

    Τα ρεκόρ των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν από το πρώτο τρίμηνο του 2024 στην Ελλάδα έδειξαν τον… δρόμο. Ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α.

    Κατά τη διάρκεια των μηνών Δεκεμβρίου 2023, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2024 σημειώθηκαν θερμοκρασίες με τιμές αρκετά υψηλές για τα επίπεδα της εποχής. Μάλιστα όπως επισημαίνει το meteo.gr/Ε.Α.Α. ο χειμώνας του 2023-2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας τον χειμώνα του 2015-2016..

    «Οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουμε, ο άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε είναι στοιχεία πολύ ανησυχητικά για τις πυρκαγιές. Χειμώνες οι οποίοι είναι θερμοί και άνυδροι, σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών, πυρκαγιές οι οποίες ενδεχομένως να έχουν πολύ μεγάλη ένταση και να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες», ανέφερε ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    O θερμός φετινός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρκετών νεκρών βασικών καυσίμων σε πολλές εκτάσεις της χώρας, δηλαδή νεκρής βλάστησης η οποία προσφέρεται ως προσάναμμα σε μια πυρκαγιά.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας δρομολογεί άλλα φαινόμενα

    Τις ανησυχίες του κ. Γιάνναρου συμμερίζεται και καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. «Η άνοδος της θερμοκρασίας, όσο μικρή και αν φαίνεται, δρομολογεί άλλα φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούμε να συλλάβουμε σε όλη την έκτασή τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε διαπιστώσει ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα, δηλαδή οι κατολισθήσεις, τα κύματα τσουνάμι, συνδέονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή με αυτά που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα».

    Τα καιρικά φαινόμενα και η αλυσίδα που τα συνδέει

    «Η άνοδος της θερμοκρασίας συμπαρασύρει φαινόμενα. Έχουμε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις δασικές πυρκαγιές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της αποσταθεροποίησης του κλίματος, έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές, δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, που δημιουργούν κατολισθήσεις, διαβρώσεις, έχουμε να κάνουμε με έναν κύκλο φαινομένων, ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται. Εκείνο το οποίο κατανοούμε και συνειδητοποιούμε είναι ότι κάτι έχει αλλάξει και σε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να προσαρμοστούμε», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

    Η προετοιμασία στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    «Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, η κλιματική κρίση είναι εδώ» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο Associated Press.

    «Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα, υπάρχει ξηρασία. Το καταλαβαίνουμε αυτό γιατί και πέρυσι αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο και έχουμε προετοιμαστεί με το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνδυασμό με εκπαίδευση και πρόληψη, είναι η τακτική που θα ακολουθήσει φέτος η Πολιτική Προστασία.

    Πηγή: in.gr

  • Οι περιοχές της ΠΔΕ που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κατά τις ημέρες  πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή συναγερμού
    Οι περιοχές της ΠΔΕ που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κατά τις ημέρες  πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή συναγερμού

    Ξεκίνησε από την Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024 η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα και με την ευκαιρία αυτή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γνωστοποιεί τις περιοχές απαγόρευσης της κυκλοφορίας και διαμονής εκδρομέων (εθνικοί δρυμοί, δάση και ευπαθείς περιοχές) των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

    Σημειώνεται πως οι αποφάσεις απαγόρευσης ενεργοποιούνται αυτόματα και προληπτικά κατά τις ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 4 και 5 του ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς )της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από ώρες, 21:00 έως 06:00.

    Οι περιοχές απαγόρευσης, είναι οι εξής:

    Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας:

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    1. Πευκοδάσος Αγίου Συμεών

    2. Δασύλλιο Οινιαδών

    3. Δάσος Φράξου

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

    1. Δασύλλιο Αγίου Χριστοφόρου

    2. Δασύλλιο Παραβόλας

    3. Δασύλλιο Θέρμου

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

    Από την πλατεία Κάστρου Ναυπάκτου μέχρι τον Περιφερειακό Δρόμο Ναυπάκτου

    Π.Ε. Αχαΐας:

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

    1. Δάσος Στροφυλιάς από θέσεις:

    α) Δένδρο

    β) Γεφυράκι

    γ) Αγριλίτσα προς Κουνουπέλι

    2. Δάσος Κομποβουνίου

    α) Από Κώμη και άνω

    β) Από Μιτόπολη και άνω

    3. Φιλοκάλι - Μαρίτσα - Άγιο Νικόλαο Σπάτων (Δάσος Μόβρης)

    4. Πευκόδασος Δασυλλίου του Δήμου Πατρέων & Πευκόδασος περιοχής Γηροκομείου

    5. Πευκοδάσος Καλλιθέας σε θέσεις:

    α) Από Γήπεδο και άνω

    β) Από Δεξαμενή και άνω

    6. Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης. (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)

    7. Από Άγιο Κων/νο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)

    8. Δασικοί δρόμοι Πευκοδάσους πέριξ των οικισμών Κυπαρισσίου και Αγίου Δημητρίου, αριστερά και δεξιά του ασφάλτινου δρόμου Κριθαράκια - Αλεποχωρίου

    9. Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου σε θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή - Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.

    10. Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι.

    11. Πόρτες, άνωθεν του χωριού από διασταύρωση προς Κεφαλόβρυσο.

    12. Από Οικισμό Σαρκουνά Ζήριας μέχρι Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας θέση Αετολίθι

    13. Χρούτσα-Μενελού- Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)

    14. Χρούτσα-Λυκοχωρός- Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)

    15. Παναγοπούλα (από Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών) - Ανω Ζήρια

    16. Τσαπουρνιά - Λάπατα (Δάσος Ελάτης)

    17. Δρέπανο - Άγιος Γεώργιος - Ανεμοδούρι (Καϊμακά)

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

    1. Σταχτόλακκα - Κάτω Λουσοί

    2. Στρογγυλή Λάκκα - Εικόνισμα (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)

    3. Λαδοπόταμος - Κρύα Βρύση - Σούβαρδο - Στόλο

    4. Αγία Λαύρα - Βερβερίκη (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)

    5. Σούβαρδο - Κρύα Βρύση (Δάσος Ελάτης)

    6. Χαλίκι - Νησί Προφτέσι - Κυνηγού Διάσελο (Δάσος Ελάτης)

    7. Από Άρμπουνα -Έλατος - Αράχωβα (Δάσος Ελάτης)

    8. Βλασία - Γεράκι (Δάσος Ελάτης)

    9. Προφήτης Ηλίας - Σαϊτά (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)

    10. Προφήτης Ηλίας - Κιάφα (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)

    11. Καστανοδάσος Κέρτεζης

    12. Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Μάκωβα (Δάσος Ελάτης)

    13. Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Κλούκοβα (Δάσος Ελάτης)

    14. Σφήνες - Κερασοβίκος (Ελατοδάσος Κούτελης-Μανεσίου)

    15. Νάσια - Σουληνάρι (Δρυοδάσος)

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

    1. Δερβένι - Μαραθιάς - Φαράγγι Βουραϊκού

    2. α) Φαράγγι Βουραϊκού - Κάστρο

    β) Κάστρο-Τράπεζα

    γ) Κάστρο-Καθολικό

    3. Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Ακράτας - Ποροβίτσα

    4. Λίμνη Τσιβλού - Άνω Ποταμιά - Πέντε δένδρα - Ψαμιακό νερό

    5. Δασικός δρόμος προς δεξαμενή Δασαρχείου Αιγίου (από Αιγές)

    6. Χωριό Μοναστήρι - Αγροτοδασικός δρόμος Εκκλησία Αναλήψεως

    7. Άνω Ποταμιά - Κρύα Βρύση (Σούβαρδο)

    8. Ζαρούχλα - Περιθώρι (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)

    9. Σόλος (Γκόλφως Βρύση) - Ριζανά - Κρυονέρι - Ζαρούχλα (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)

    10. Ζαρούχλα - Άγιος Νικόλαος (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)

    11. Καλόγριας Λάκκα - Κούτσουρα (περιοχή Κουνινά)

    12. Καλόγριας Λάκκα - Βρύση Κερασούλας (περιοχή τ.κ. Παρασκευής)

    13. Άγιοι Απόστολοι Πτέρης - Πέντε Βρύσες Μελισσιών

    14. Ι.Μ. Ταξιαρχών - Χριστιανική Ένωση (Κατασκηνώσεις)

    Π.Ε. Ηλείας:

    1. Στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα.

    2. - στο Δάσος Στροφυλιάς-Κουνουπελίου.

    - στο Δάσος Καλλιθέας – Λιβαδακίου ( Ζαχοβούνι).

    - από Δάσος Κατάκολου έως δάσος Σκαφιδιάς

    - στο Δάσος Θινών

    - στο Δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας

    - στο Δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας - Φράγμα Αλφειού

    - στο Δάσος Ράχες - Ανεμοχώρι - Καλλίκωμο

    - στο Δάσος Σμίλα και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι)

    - στο Δάσος Πλουτοχωρίου

    - στο Δάσος Κρεστένων- Δάσος Σεφερλή – Κάτω Σαμικού -Κρουνοί

    - στο Δάσος Καλυβάκια - Μπάμπες – Σκιλλουντία –Γρύλος

    - στο Δάσος Νέδα –Φιγαλεία

    - στο Δάσος Μιράκα –Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας

    - στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου - Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL)

    - στις Δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου

    - στο Δάσος της Στροφυλιάς - Ζαχάρως

    - στο Δάσος Θολό

    • Των απαγορεύσεων εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Πρώτη μέρα της αντιπυρικής με μια σύλληψη και πρόστιμα άνω των 7500€
    Ηλεία: Πρώτη μέρα της αντιπυρικής με μια σύλληψη και πρόστιμα άνω των 7500€

    Ακριβά πλήρωσαν την αμέλειά τους τρία άτομα στην Ηλεία την Πρωτομαγιά, καθώς επέλεξαν να προβούν σε καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών την πρώτη ημέρα της νέας αντιπυρικής περιόδου. Οι φωτιές που άναψαν τους “έκαψαν” αφού σε μια περίπτωση είχαμε σύλληψη του υπαίτιου και βαρύ πρόστιμο ύψους 3.867 ευρώ και σε άλλες δύο, πρόστιμα ύψους 1875 ευρώ κατά περίπτωση.

    Το πρώτο συμβάν καταγράφηκε στο Κολίρι Πύργου λίγο μετά τη μια το μεσημέρι και τα άλλα δύο στη Βαρβάσαινα στις 2 το μεσημέρι και στις 3.30.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, ήδη από την πρώτη ημέρα - όπως άλλωστε γράψαμε και σε χθεσινό ρεπορτάζ - αναπτύσσονται σταδιακά και χθες έδειξαν πως βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα αφού κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε άμεσα.

    Όμως οι “ξεχασιάρηδες” που έβαλαν φωτιά στην ύπαιθρο με την έναρξη της αντιπυρικής καλούνται να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.

    Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα:

    Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς διότι είχε προβεί σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε υπαίθριο χώρο κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον δήμο Πύργου Ηλείας. Στον ανωτέρω επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αξίας 3867€.

    Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1875€, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου σε αλλοδαπό, ο οποίος είχε προβεί σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε υπαίθριο χώρο κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Βαρβάσαινα» του δήμου Πύργου Ηλείας.

    Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1875€ από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου σε ημέδαπο, ο οποίος είχε προβεί σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε υπαίθριο χώρο κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Βαρβάσαινα» του δήμου Πύργου Ηλείας.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο