Σάββατο, 06 Μαϊος 2023 18:08

Η πανδημία του κορονοϊού τελειώνει, εκτός από την Ελλάδα

Γράφτηκε από

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά η Ελλάδα έχει τη χειρότερη εικόνα.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί πλέον «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για την υγεία, δήλωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, η Ελλάδα, ακόμα και στην τελευταία στροφή αυτής της κατάστασης, συνεχίζει τις αρνητικές πρωτιές. Ενδεικτική είναι η χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει 152 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 μέρες και βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ακολουθεί η Γαλλία με 131 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και πολύ χαμηλότερα είναι στην τρίτη θέση το Λουξεμβούργο με 70 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Μάλιστα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος 51,8 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή η χώρα μας είναι τρεις φορές χειρότερη.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τάση των κρουσμάτων σε κάθε χώρα. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν πτωτική η σταθερή τάση. Εκτός από μία, την Ελλάδα. Στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, αυτή των άνω των 65 ετών, η χώρα μας επίσης είναι πρώτη με 278 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Ακουλουθεί η Γαλλία με 233 και αρκετά πιοκάτω η Φινλανδία με 177. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 112 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ψηλά και στους υπόλοιπους δείκτες

Μπορεί στους υπόλοιπους δείκτες που αφορούν την πανδημία να μην είμαστε πρώτοι, αλλά δεν απομακρυνόμαστε από την αρνητική κορυφή.

Στον τραγικό δέικτη των θανάτων, η Ελλάδα είναι στην 5η θέση με 9,8 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Μας περνούν μόνο η Φινλανδία (18,9), η Εσθονία (17,3), η Λετονία (10,7) και η Σλοβενία (10,4). Ωστόσο και πάλι η χώρα μας έχει ανοδική τάση, ούσα η μοναδική μαζί με τη Βουλγαρία και τη Γαλλία. Επίσης, για άλλη μια φορά το ποσοστό της χώρας μας είναι υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 4,2 θάνατοι ανά εκατομμύριο τις τελευταίες 14 ημέρες.

Τέλος, η Ελλάδα έχει αναλογικά τη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση σε νοσηλείες με 7 ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτη είναι η Εσθονία με 7,4 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ για άλλη μία φορά η Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερα με 3,1 ανά 100.000 κατοίκους.

Με πληροφορίες από το healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Μαϊος 2023 12:00

Σχετικά Άρθρα

  • Brain Drain: Χειρότερες δουλειές βρίσκουν όσοι γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα Brain Drain: Χειρότερες δουλειές βρίσκουν όσοι γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στις πολιτικές της, το brain drain μετατρέπεται σε brain gain. Μια πιο προσεκτική ματιά στα ερευνητικά δεδομένα διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό

    H έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για το brain gain – ως αντιστροφή του brain drain,  της φυγής νέων στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης,  έγινε «σημαία» από την κυβέρνηση ως παράδειγμα success story. «Ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνει να κερδίζεται», ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την Τρίτη επικαλούμενος την έρευνα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερη ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 350.000 νέοι, από τους 680.000 που είχαν φύγει τη διάρκεια της κρίσης.

    Τι δεν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την κυβερνητική ανακοίνωση, παρουσιάστηκαν σε σειρά ΜΜΕ επιλεκτικά στοιχεία από την έρευνα, με σχεδόν πανομοιότυπο κείμενο.  Η copy/paste παρουσίαση  ερμήνευε τα αποτελέσματα ως απόδειξη επιτυχίας της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη, απαλείφοντας τις απαντήσεις που δεν εξυπηρετούν αυτό τον ισχυρισμό. Όπως για παράδειγμα ότι οι 6 τους 10 δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και ότι  η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη από τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.

    Η επίσημη παρουσίαση της έρευνας από το ΕΚΤ, που έγινε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, παραθέτει επιπλέον στοιχεία τα οποία σχηματίζουν μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα.

    Για παράδειγμα, η κυβερνητική διαρροή τόνιζε ότι το 20% ανέφερε ως βασική αιτία επιστροφής τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και το 10% την πολιτική κατάσταση. «Ο ένας στους τρεις (30%) επέλεξε να γυρίσει στην πατρίδα του με κύριο γνώμονα τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις», έγραφε χαρακτηριστικά.

    Αν όμως «διαβάσει» κανείς την απάντηση αυτή αντίστροφα,  αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι παίρνουν την απόφαση επιστροφής αποδεχόμενοι το γεγονός ότι η δουλειά που θα βρουν θα είναι χειρότερη από αυτή που είχαν στο εξωτερικό.

    Πράγματι, ενώ οι 6 στους 10 (58%) όταν εργάζονταν στο εξωτερικό είχαν μισθό από 3.000 ευρώ και πάνω, στην Ελλάδα πάνω από τους μισούς έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1500 ευρώ – δηλαδή λιγότερα από 1150 ευρώ καθαρά.

    Πόλος έλξης η οικογένεια

    Η παρουσίαση του ΕΚΤ δεν αναφέρεται καθόλου στους λόγους επιστροφής. Το μόνο που γράφει είναι ότι τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για όσους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως ο μειωμένος φόρος εισοδήματος για 7 χρόνια, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο για το 87% των επαναπατρισθέντων.

    Με βάση προδημοσίευση της έρευνας («Κ» 26/10) το βασικό κίνητρο επιστροφής είναι η ανάγκη να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και τους φίλους, για το 82% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας (63%), άλλοι προσωπικοί λόγοι (52%),  απροσδόκητες αλλαγές στην οικογένεια ή την οικογενειακή κατάσταση (39%).  Μόλις το 23% αναφέρει ότι γύρισε επειδή βρήκε δουλειά με αντίστοιχες απολαβές και προοπτικές με εκείνη του εξωτερικού.

    Η οικογένεια είναι ο βασικός πόλος έλξης για τους επαναπατρισθέντες, καθώς το 67% είναι παντρεμένοι ή συζούν με τον/την σύντροφό τους και το 52% έχουν παιδιά.

    Οι απαντήσεις που «κόπηκαν»

    Ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, οικονομικός γεωγράφος, αφ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρώην γεν. γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει ασχοληθεί εκτενώς με το φαινόμενο του brain drain. Συμμετείχε στην εκπόνηση νέας σχετικής έρευνας, καταγράφοντας τα πρόσφατα δεδομένα για την Ελλάδα, τα οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε ημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) για το φαινόμενου του brain drain-brain gain, στις 7 Νοεμβρίου.

    Εν όψει της ημερίδας του ζητήσαμε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας του ΕΚΤ και τον τρόπο παρουσίασής τους από την κυβέρνηση.

    Ο ίδιος εντοπίζει τα εξής, τα οποία παραλείφθηκαν από την παρουσίαση του κυβερνητικού εκπροσώπου και την αρχική διαρροή στα ΜΜΕ:

    1.  Το 89% των συμμετεχόντων μετανάστευσε για οικονομικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ενώ το 82% επέστρεψε για συναισθηματικούς.

    2. Το 60% των επαναπατρισμένων δυσκολεύεται οικονομικά, με το 53% να λαμβάνει μισθό κάτω των 1500 ευρώ.

    3. Μόνο το 45% δηλώνει ικανοποιημένο από τις συνθήκες εργασίας.

    4. Θεωρούν ως παράγοντες που θα διευκόλυναν πάρα πολύ τον επαναπατρισμό: Βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών (62%), Περισσότερη αξιοκρατία στην αγορά εργασίας (62%), Εκσυγχρονισμό του κράτους (55%), Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών (45%).

    5. Μετά την επιστροφή, αυξάνεται το χάσμα μεταξύ δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας, π.χ. μείωση του ποσοστού που εργάζονται ως διευθυντικά στελέχη από 23% στο εξωτερικό σε 16% στην Ελλάδα.

    6. Οι επαναπατρισμένοι αξιολογούν θετικά μόνο την ποιότητα ζωής (56%), ενώ υπερισχύουν οι αρνητικές γνώμες για τις συνθήκες εργασίας (68%), το επενδυτικό κλίμα (65%), το οικονομικό κλίμα (64%) και την πολιτική σταθερότητα (55%)

    7. Το 84% δεν αξιοποίησε τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης για τους παλινοστούντες.

    Προβληματικός συλλογισμός

    «Το brain drain όπως επανειλημμένα έχουμε δείξει οφείλεται στο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας που στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής – μέσης προστιθέμενης αξίας και συνεπώς δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό. Για επιστρέψουν λοιπόν μαζικά πρέπει να αλλάξει αυτό κάτι που βέβαια δεν έχει συμβεί. Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι επαναπατρισμένοι κρίνουν αρνητικά βασικούς τομείς της οικονομίας και πεδία εφαρμοσμένης πολιτικής, τα οποία σύμφωνα με τη βιβλιογραφία θα μπορούσαν να προσελκύσουν μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα», δηλώνει ο κ. Λαμπριανίδης.

    «Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πολιτικός προϊστάμενος του ΕΚΤ αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι υπήρξε παλινόστηση λόγω των πολιτικών της ΝΔ. Όμως, η συσχέτιση της επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων με τις επιτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης είναι παραπλανητική, η αλληλουχία των γεγονότων δεν συνεπάγεται αιτιακή σύνδεση. Ο συλλογισμός «post hoc ergo propter hoc» (δηλ. «κατόπιν τούτου, άρα εξαιτίας τούτου») που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι προβληματικός», συμπληρώνει ο καθηγητής.

    Τέλος, αναφέρει δύο μεθοδολογικές παρατηρήσεις: «Η έρευνα περιλαμβάνει μόνο άτομα που επέστρεψαν, χωρίς να προσδιορίζει τις γενικές τάσεις επαναπατρισμού, ενώ στο δείγμα περιλαμβάνεται και το 21% αποφοίτων Λυκείου, παρά τον προσανατολισμό της έρευνας σε ειδικευμένους επιστήμονες».

  • Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης
    Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Μείωση καταγράφει η θετικότητα στον κορονοϊό στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 31/10.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24.

    Στο μέτωπο της γρίπης δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 644.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν επτά.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 27.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Το στέλεχος που επικρατεί στις ανιχνεύσεις είναι το KP.3,
      ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα
      περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σε δύο μέτρια και στις υπόλοιπες επτά χαμηλά (παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με την προηγούμενη
      εβδομάδα).
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 43/2024 έχει καταγραφεί ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο
      κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ (υπότυπος Α(Η3)).
    • Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 43/2024, μεταξύ 367 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η5Ν1: Η γρίπη των πουλερικών, με 55% θνητότητα, είναι η επόμενη πανδημία; - SOS από τον καθηγητή Ζαούτη
    Η5Ν1: Η γρίπη των πουλερικών, με 55% θνητότητα, είναι η επόμενη πανδημία; - SOS από τον καθηγητή Ζαούτη

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την γρίπη των πουλερικών -που έχει ονομαστεί ως Η5Ν1 – κρούει ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος προειδοποιεί για νέα πανδημία, με πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον κορονοϊό. Και αυτό γιατί ο Η5Ν1 παρουσιάζει 55% θνητότητα.

    Τα πρώτα κρούσματα πριν από δύο χρόνια

    Ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογικίας στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε στο Action24 ότι η ανθρωπότητα είναι μπροστά στο ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας, που έχει πιο επικίνδυνα στοιχεία.

    Ο Η5Ν1 είναι ένας ιός που εντοπίστηκε στην Ευρώπη το 2022, καθώς δύο εργάτες ανειχνεύτηκαν θετικοί, ενώ προηγουμένως συμμετείχαν σε αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία. Αμφότεροι δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ούτε ο ιός βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στα δείγματα, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για έναν ασθενή στην Αγγλία, ο οποίος είχε πάπιες που εμφάνισαν νοσηρότητα και θανάτους από τον Η5Ν1.

    Προς το παρόν, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του στον άνθρωπο συμβαίνει δύσκολα, καθώς απαιτεί στενή επαφή χωρίς προφυλάξεις με τα πτηνά που νοσούν, καθώς και με μολυσμένο περιβάλλον. Πάντως, αν ένας άνθρωπος νοσήσει, τότε τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα.

    «Πανδημία υπάρχει όταν ένας ιός μπορεί να κολλήσει από άνθρωπο σε άνθρωπο»

    Με δηλώσεις του στο Action24, o Θεοκλής Ζαούτης ξεκαθάρισε ότι πολλοί ιοί είναι υπό παρακολούθηση, ωστόσο αυτοί που οδηγούν σε πανδημία είναι όσοι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    «Σε νέα πανδημία θα μας οδηγήσουν οι αναπνευστικοί ιοί, οι οποίοι μεταδίδονται με διάφορους τρόπους, όπως ο βήχας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής.

    «Το κλειδί για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο για την πανδημία, είναι το πώς μεταδίδεται ο ιός. Η γρίπη, από τις αρχές του αιώνα, είναι ο ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά το 1918 τη μεγάλη ισπανική πανδημία και, η αλήθεια είναι, πως από αυτόν τον ιό περιμέναμε την επόμενη πανδημία, αλλά μάς ήρθε ο κορονοϊός» υπογράμμισε στη συνέχεια.

    «Επειδή γίνεται συζήτηση για ένα στέλεχος της γρίπης, των πτηνών, αυτός ο ιός είναι υπό παρακολούθηση παγκοσμίως, επειδή μπορεί να μεταφερθεί από τα πτηνά στα θηλαστικά, στις αγελάδες. Έχει κάνει αυτό το βήμα και εμείς, εξάλλου, είμαστε θηλαστικά» πρόσθεσε.

    «Μάλιστα, έχουν μολυνθεί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα ζώα, με τη θνησιμότητα να αγγίζει το 55%. Υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτή η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα
    Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα

    Οι βουλγαρικές αρχές στήνουν ζώνες αποκλεισμού γύρω από πτηνοτροφεία που πλήττονται από γρίπη των πτηνών Η5Ν1. Ειδικοί ανησυχούν για μετάδοση στον άνθρωπο.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία, εν μέσω φόβων για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με πηγές στο ελληνικό υπουργείο, η κλινική εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

    Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά και καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην πτηνοτροφία.

    Ζώνη αποκλεισμού

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τα πρώτα κρούσματα γρίπης Η5Ν1 στη Βουλγαρία καταγράφηκαν στα μέσα Οκτωβρίου σε εκτροφείο με σχεδόν 8.000 πουλερικά στο χωριό τη Μαρίτσα.

    Αυτή την εβδομάδα, το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε πτηνοτροφείο του χωριού Μπολιάρσκο στην επαρχία του Γιαμπόλ, όπου 350.000 πουλερικά επρόκειτο να θανατωθούν.

    Γύρω από το πτηνοτροφείο ορίστηκε ζώνη αποκλεισμού τριών χιλιομέτρων, ενώ μια ζώνη παρακολούθησης με ακτίνα 10 χλμ καλύπτει το Γιαμπόλ και γειτονικά χωριά, ανέφερε η τοπική Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων.

    Στο μεταξύ, ο ιός Η5Ν1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ, όπου έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής 27 κρούσματα σε ανθρώπους, κυρίως αγρότες.

    Ο Η5Ν1 προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών, από τίγρεις μέχρι θαλάσσιους ελέφαντες, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η επιδημία στις γαλακτοκομικές φάρμες ίσως δώσει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει μια νέα πανδημία.

    Πηγή: In.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ