Επίκαιρα

Τι συμβαίνει με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού «Eris»; Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί

Τι συμβαίνει με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού «Eris»; Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί

«Καμπανάκι» για την εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη αναμένεται να κυριαρχήσει και τον φετινό χειμώνα εκτιμά ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και συνιστά ψυχραιμία για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα Eris.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε διαγνώσεις Eris, αλλά δεν έχουμε βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Δεν αλλάζει την πορεία της νόσου η νέα παραλλαγή. Πέρσι από ιώσεις είχαμε κυρίως εποχική γρίπη, RSV, αδενοϊούς και κορονοϊό. Επομένως, αν μπορώ να προβλέψω κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα και φέτος. Ο κορονοϊός θα είναι το μικρότερο πρόβλημα». Η Eris ή αλλιώς EG.5.1 είναι «απόγονος» της Omicron και ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου.

Η μετάδοσή της όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι ραγδαία. Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου αφορούσε ένα στα εννέα κρούσματα, ενώ πλέον αντιπροσωπεύει 1 στα 7. «Το ερώτημα είναι αν κάνει βαριά νόσο. Αν αυξήθηκαν οι νοσηλείες της μονάδας εντατικής θεραπείας και η απάντηση είναι όχι» προσθέτει ο κ. Γουργουλιάνης. «Κάνουμε ελέγχους, βρίσκουμε ιώσεις, προχωρούμε σε γενετικές αναλύσεις και εκεί που κρίνονται όλα είναι στη βαριά νόσο. Βαριά νόσος δεν έχει αποδειχθεί. Δεν αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Διαγνώσεις έχουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Δεν χρειάζεται ανησυχία. Είμαστε στην Όμικρον μετάλλαξη η οποία εμφανίζει ήπια μεταδοτικότητα χωρίς νοσηλείες και έτσι θα πάμε».

Ενδεικτικό είναι, όπως λέει ο καθηγητής, ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ο αριθμός των ασθενών από κορονοϊό στην ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρός και αφορά ανθρώπους μεγάλων ηλικιών με συνοσηρότητες. «Ζούμε φυσιολογικά, δεν φοράμε μάσκα και καλά κάνουμε και δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (για το διάστημα από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου), η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών (41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 16, ενώ καταγράφηκαν 24 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη.

Επίσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Omicron, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει την EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Τα πιο κοινά συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι τα εξής:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup