Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Ετοιμότητα για την Eris - Η νέα σύνθεση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων

Κορωνοϊός: Ετοιμότητα για την Eris - Η νέα σύνθεση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων

Σε κατάσταση ετοιμότητας, βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή Eris ή EG 5.1 της οικογένειας Όμικρον, που ήδη παρελαύνει σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ενδιαφέροντος (variant of concern).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αύξηση παρουσιάζουν η θετικότητα στα τεστ για κορωνοϊό, καθώς και οι νοσηλείες, όσον αφορά την εβδομάδα 14-20 Αυγούστου. Μάλιστα, η υποπαραλλαγή Eris φαίνεται να κερδίζει έδαφος και εμφανίζεται η τρίτη συχνότερη με ποσοστό 36%.

Οι άλλες δύο υποπαραλλαγές, όπως σχολιάζει στο CNN Greece, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ και Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, είναι η Κράκεν και ο Αρκτούρος.

Την εβδομάδα από 14 έως 20 Αυγούστου, σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. καταγράφηκαν 33 νέοι θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 63-99 έτη) ενώ καταγράφηκαν και 13 διασωληνωμένοι.

Νέα μέλη στην Επιτροπή για τον COVID-19

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως, αποφάσισε να τροποποιήσει τις Επιτροπές για τον Covid αλλά και για τις έκτακτες λοιμώδεις απειλές. Τα μέλη της πρώτης ανέρχονται σε 10 και της δεύτερης σε 30. Η βαρύτητα των ονομάτων καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η κυβέρνηση στα ζητήματα δημόσιας υγείας, τα οποία θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, αυτό είναι το μόνο βέβαιον.

Ειδικότερα, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία κατείχε τη θέση της προέδρου στην Επιτροπή, νέα πρόεδρος ορίζεται η Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Με την ίδια απόφαση η θητεία της παρατείνεται ως στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Να σημειώσουμε, ότι έργο της Επιτροπής, είναι η εισήγηση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου, για τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19, με σκοπό́ την προστασία του πληθυσμού και της δημόσιας υγείας.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19 έχουν ως εξής:

1. ΚΑΛΥΒΑ ΦΩΦΩ, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ως Πρόεδρος.

2. ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ ΛΙΛΙΑΝ – ΒΕΝΕΤΙΑ, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

3. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.

4. ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας.

5. ΖΑΟΥΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

6. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

7. ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

8. ΓΚΟΓΚΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

9. ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Δ΄ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

10. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ταξίαρχος, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΑ.

Αλλαγές και στην Επιτροπή Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

Αλλαγές σημειώνονται επίσης και στην Επιτροπή Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ενώ το έργο της Επιτροπής, παρατείνεται ως στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Τα 30 μέλη της Επιτροπής, έχουν ως εξής:

1. ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ.

2. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

3. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

4. ΓΩΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

5. ΔΑΪΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

6. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

7. ΖΑΟΥΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ».

8. ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ».

9. ΛΑΓΙΟΥ ΠΑΓΩΝΑ, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ.

10. ΛΑΖΑΝΑΣ ΜΑΡΙΟΣ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

11. ΛΟΥΡΙΔΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ – Α΄ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π.Α «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

12. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορωνοϊού 2019-nCoV.

13. ΜΕΝΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, τ. Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR.

14. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ.

15. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

16. ΠΑΠΠΑ – ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΑΝΝΑ, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α΄ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών.

17. ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ.

18. ΣΥΨΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

19. ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Δ΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

20. ΤΣΟΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ».

21. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ταξίαρχος, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΑ.

22. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

23. ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

24. ΣΥΨΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ –ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΒΑΝΑ), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

25. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

26. ΓΚΙΚΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας Μολυσματικών Ασθενειών, Πρόεδρος Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

27. ΘΗΡΑΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Βάρης.

28. ΜΑΡΙΟΛΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

29. ΜΠΟΖΙΚAΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

30. ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Α’ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ».

Η Eris και ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός το φθινόπωρο

Η Eris πάντως, ή EG5.1 φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα και όπως τονίζει στο CNN Greece σε άρθρο του ο αναπληρωτής καθηγητής Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, «… θεωρούμε πολύ πιθανή την επικράτηση της EG.5.1 μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τραβήξει η απομόνωση της Β.Α.286 που φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα οπότε και θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχει αρκετά διαφορετικές ικανότητες στο να μεταδίδεται και να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το πιο πιθανό σενάριο, με βάση τα δεδομένα που έχουμε παρατηρήσει τις προηγούμενες χρονιές, για τον ερχόμενο χειμώνα είναι ότι θα το διανύσουμε με συνεχή κυκλοφορία του ιού και πιθανώς μία έξαρση της κυκλοφορίας του ιού θα παρατηρηθεί μετά τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο. Καθώς ο ιός εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος, τόσο για νοσηλεία όσο και για θάνατο, κυρίως για τον ευάλωτο πληθυσμό είναι πολύ πιθανό να δοθούν συστάσεις για επικαιροποιημένο εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα του Οκτωβρίου αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ακριβής ημερομηνία διαθεσιμότητας των νέων σκευασμάτων».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup