Βήμα - βήμα έφτασαν στην εξιχνίαση δύο υποθέσεων απάτης οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, που διαπράχθηκε είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω τηλεφώνου… Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις απάτης με τις οποίες συχνά - πυκνά οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι…
Η "εισβολή" στους τραπεζικούς λογαριασμού και ο διαμοιρασμός των ποσών
Στην πρώτη περίπτωση ένας 53χρονος από την Αμαλιάδα, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από αριθμό “πακιστανικού” τηλεφώνου, δηλαδή αριθμού που ανήκει σε υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος φέρει στο όνομα του αρκετά ακόμα νούμερα. Ο άνθρωπος που του μίλησε προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ενημέρωνε για πίστωση ποσού περίπου 380 ευρώ. Για να ολοκληρωνόταν η πίστωση, έπρεπε ο 53χρονος να απαντήσει σε μήνυμα από “περιβάλλον” που προσομοίαζε σε αυτό της Εθνικής Τράπεζας με την χρήση του pin του λογαριασμού.
Έτσι και έγινε, όμως οι δράστες κατάφεραν μέσα από αυτή την έγκριση να περάσουν και σε λογαριασμό συγγενικού προσώπου του 53χρονου, όπου ήταν συνδικαούχος και να τον αδειάσουν.
Σχεδόν 18000 ευρώ, έκαναν φτερά, με τη γνωστή πρακτική των ισόποσων μεταφορών σε άλλους λογαριασμούς.
Όπως φάνηκε από την αστυνομική έρευνα οι έξι λογαριασμοί που έγιναν οι μεταφορές των ποσών ανήκουν σε τέσσερις Ελληνίδες ηλικίας 21, 22, 25 και 60 ετών, καθώς επίσης και σε μια Γεωργιανή και μια Νιγηριανή.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ήλιδας, ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά ίχνη με τη βοήθεια της τράπεζας και έφτασαν στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων στην απάτη αυτή. Όσο για τον αριθμό του “πακιστανικού” τηλεφώνου, αυτό είχε ενεργοποιηθεί λίγες ημέρες πριν την απάτη, τον περασμένο Μάρτιο και είναι προφανές πως η χρήση του είχε αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη της απάτης…
Με δόλωμα τρακτέρ στο Facebook...
Στην δεύτερη περίπτωση που εξιχνίασαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, η απάτη έγινε μέσω Facebook. Μια 56χρονη από την Αμαλιάδα, είδε μια αγγελία για ένα τρακτέρ και επικοινώνησε με τον τηλεφωνικό αριθμό που υπήρχε σε αυτή. Το τρακτέρ πωλείτο έναντι του ποσού των 5500 ευρώ και ο δράστης που απάντησε στο τηλέφωνο, έπεισε τη γυναίκα να καταβάλει σε λογαριασμό το ποσό των 1000 ευρώ ως προκαταβολή.
Στη συνέχεια ζήτησε από τη γυναίκα το ποσό των 1980 ευρώ για να κοπεί και να πληρωθεί το τιμολόγιο της αγοράς του τρακτέρ…
Το σενάριο λογικό… η εξέλιξη άσχημη για την 56χρονη, που μετά από τις δύο καταθέσεις, ούτε τρακτέρ παρέλαβε, ούτε απάντηση άλλη είχε από τον δράστη.
Η αστυνομική έρευνα της Ασφάλειας Ήλιδας, όμως έφτασε στα ίχνη και αυτού του δράστη. Ένας ημεδαπός άνδρας 34 ετών, κάτοικος Ζεφυρίου Αττικής, που μόλις έγινε η κατάθεση των ποσών, έκανε άμεσα ανάληψη και… μην τον είδατε…
Και σε αυτή την περίπτωση ο τηλεφωνικός αριθμός που είχε καταχωρηθεί στην αγγελία, άνηκε σε υπήκοο Πακιστάν. Άλλο ένα “πακιστανικό” νούμερο, που ενεργοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την διάπραξη της απάτης με μοναδικό σκοπό, την εξαπάτηση πολιτών…