Της Δήμητρας Βέλμαχου
Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενά τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αυτός ήταν και ο λόγος της χθεσινής κινητοποίησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας Π.Ε. Ηλείας, όπου στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Κινητοποίησης της Δ.Ο.Ε. πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας Π.Ε. Ηλείας Αντωνία Μπρή ο αριθμός των κενών στα σχολεία που ανακοίνωσε ότι παρουσιάζονται φέτος το υπουργείο Παιδείας δεν ισχύει καθώς είναι πολύ περισσότερα.
«Τα κενά τα πραγματικά όπως φτάνουν από τους αιρετούς εκπροσώπους μας στα ΠΥΣΠΕ και τα ΠΥΣΔΕ όλης της Ελλάδας, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αφήνει το Υπουργείο να εννοηθεί ότι υπάρχουν. Τα 20.000 κενά που μόνο στην δευτεροβάθμια υπάρχουν και τα δεκάδες και εκατοντάδες κενά που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια και κυρίως στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης δεν είναι αυτά που η υφυπουργός ανακοίνωσε, παρά καλύπτουν ελαχίστως ακόμα και τις συνταξιοδοτήσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά. Αυτό που διεκδικούμε είναι να λειτουργήσουν ομαλά επιτέλους όλα τα σχολεία, να γίνει άμεσα η δεύτερη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών, να στελεχωθούν όλα τα τμήματα ένταξης και να μη μείνει κανένα παιδί που έχει γνωμάτευση, χωρίς παράλληλη στήριξη την φετινή σχολική χρονιά».
Από την πλευρά της η Βάσω Καλαντζή , μέλος του ΣΕΠΕ και διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου, πρόσθεσε ότι «... ήρθαμε εδώ προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα σχολεία μας, κυρίως κενά που αφορούν την υποστήριξη των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά με εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη και δεν έχουν σταλεί οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης στα σχολεία. Υπάρχουν πολλοί λίγοι εκπαιδευτικοί που έχουν έρθει στα σχολεία για να στηρίξουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και κυρίως τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού οπότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και τα παιδιά μένουν ακάλυπτα. Κενά υπάρχουν και στην γενική εκπαίδευση».