Επίκαιρα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται - Τα στοιχεία «γροθιά»

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται - Τα στοιχεία «γροθιά»

«Κι ο Μενούσης,
μεθυσμένος πάει την έσφαξε.
Το πρωί ξεμεθυσμένος
πάει την έκλαψε»

Πρόκειται για μια ιστορία που έρχεται από παλιά και βρίσκεται βαθιά - άλλοτε φανερή και άλλοτε κρυφή - ριζωμένη στην κοινωνία. Η λαϊκή παράδοση φρόντισε η πικρή αυτή ιστορία αιώνων να σωθεί. Η 25η Νοέμβρη κάθε χρόνου, έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Από τον μεθυσμένο Μενούση που σκότωσε τη γυναίκα του επειδή μίλησε σε έναν άγνωστο άντρα, στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για να σταθεί το γεφύρι της Άρτας, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της έκοψαν τα μαλλιά στην κόρη που σκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα.

Η βία κατά των γυναικών, βία που καταλήγει τι περισσότερες φορές σχεδόν με ακρίβεια στη δολοφονία τους (γυναικοκτονίες) έχει μακρυά «παράδοση» στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζει.

Η Όλγα που πέθανε από το ξύλο

Το πρωί της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου του 2022 οι φωνές της ακούστηκαν σε όλη τη γειτονιά. Ζητούσε βοήθεια ενώ δεχόταν χτυπήματα από το χέρι του συντρόφου της. Είχαν μόλις τρεις μήνες σχέση. Τα χτυπήματα απανωτά σε κεφάλι και πλευρά. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι τη βρήκαν λιπόθυμη, να αιμορραγεί. Ο δράστης είχε πάρει το αυτοκίνητο και είχε εξαφανιστεί για να γλιτώσει τη σύλληψη. Μετά από τρεις ημέρες, συνοδεία δικηγόρου, παρουσιάστηκε στη Διεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής όπου ομολόγησε την πράξη του - ισχυριζόμενος όμως πως δεν ήθελε να την στείλει στο νοσοκομείο (!)

Η 'Ολγα μετά από 1.5 χρόνο νοσηλείας, δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, αγνώριστη και σε κατάσταση φυτού». Έδωσε μάχη αλλά δεν τα κατάφερε, ξεψύχησε από τα βαρύτατα τραύματά της κακοποίησής της.

Για πάνω από 20 χρόνια ο Βαγγέλης, ο δολοφόνος της, κακοποιούσε τις κοπέλες και συζύγους του και πάντοτε γλίτωνε. Το δικαστήριο (κατά πλειοψηφία) του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αφού μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της, ειδοποίησε την αδελφή του και εκείνη το ΕΚΑΒ κι έτσι όπως είπε ο εισαγγελέας, «συνέβαλε στο να παραμείνει στη ζωή το θύμα»

Η Έφη που δεν δικαιώθηκε

Αναγνώριση ελαφρυντικού όμως έγινε και για τον σύζυγο της Έφης Τσιχλάκη, η οποία τον Μάρτιο του 2016 είχε βρεθεί νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι και άγρια κακοποιημένη μέσα στο σπίτι της στα Χανιά. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Αρείου Πάγου ο Κώστας Λεμενιτάκης, που είχε καταδικαστεί με ποινή χάδι 8 χρόνων, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της...καλής συμπεριφοράς και αφέθηκε ελεύθερος!

Στοιχεία - γροθιά

Η ιστορία της Όλγας και της Έφης δεν είναι μοναδικές. Mόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 είχαν καταγραφεί από την Αστυνομία 3.100 περιστατικά βίας σε όλη την Ελλάδα, όταν μόνο το 1 στα 40 περιστατικά τελικά καταγγέλλεται. Πριν τελειώσει το 2023, 9 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον νυν ή πρώην σύντροφο τους ή κάποιο άντρα. Σε έρευνα της έκθεσης GSNI, το 26% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους.

Χαρακτηριστικά από την έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) δείχνουν ότι το 2021 η Ελλάδα είχε καταγράψει αύξηση 187,5% στις γυναικοκτονίες, που ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Θλιβερά είναι και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 25% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι είναι δικαιολογημένο ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του.

Παγκόσμια μάστιγα

Την ίδια ώρα στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως το 2022 έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Περίπου 89.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν σκόπιμα πέρυσι, ανέφεραν η UN Women που καλύπτει τα γυναικεία ζητήματα και η UNODC που είναι υπεύθυνη για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Ο ανησυχητικός αριθμός των γυναικοκτονιών είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να παλεύει με βαθιά ριζωμένες ανισότητες και βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup