Μπορεί η εποχή να είναι άλλη και οι συνθήκες διαφορετικές, όμως τα παιδιά από την Κύπρο που το 1974 έφτασαν ασυνόδευτα στην Ηλεία προκειμένου να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου της εισβολής του Αττίλα, δεν ξέχασαν ποτέ την ανοιχτή αγκαλιά που βρήκαν και πλέον ενήλικες, ύστερα από μισό αιώνα επέστρεψαν για να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο ένα "ευχαριστώ" προς όλους όσοι τους προσέφεραν αγάπη και ασφάλεια που τόσο είχαν ανάγκη στην τρυφερή εκείνη ηλικία.
Ειδικότερα, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από το 1974 έως το 1979» σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Ηλείας και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Αθανάσιο οργάνωσε και σχεδίασε αυτό το τριήμερο ταξίδι στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκδηλώσεων.
Η αποστολή των Κυπρίων αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ανδρέας Αθανασίου , τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Μιχαήλ τα τότε παιδιά του πολέμου, τον Επίσκοπο Αμαθούντας Νικόλαο, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κύπρου Καλιόπη Πουγιουρούμ και τον τ. Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα και πρ. υπουργός Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο.
Σε κλίμα συγκίνησης χθες το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας «Ενθύμιο τιμής ένεκεν 1974» που τοποθετήθηκε δίπλα από την προτομή του Μακαριστού Μητροπολίτου Ηλείας Αθανασίου Α΄ ενώ μετά την διαρχιερατική Δοξολογία στην οποία έδωσαν το παρόν αρχές και φορείς του τόπου, ο Μητροπολίτης Ηλείας αφού καλωσόρισε την Κυπριακή αποστολή, αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν την εποχή εκείνη τότε που ο νομός δέχθηκε 456 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στάθηκε στην ουσιαστική συμβολή του Μητροπολίτη Ηλείας Αθανασίου Α.
Ακολούθως, τόσο ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος όσο και η εκπρόσωπος του Υπ. Παιδείας της Κύπρου, ο τ. Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα όπως και ο πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη του σε όλες τις οικογένειες των Ηλείων που άνοιξαν τότε τα σπίτια τους σε αυτά τα παιδιά.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Μιχάλη Μιχαήλ αναφέρθηκε στις τραγικές θύμησες της εισβολής του τουρκικού “Αττίλα” και στις εικόνες των χιλιάδων οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους, στους εγκλωβισμένους, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την κατεχόμενη γη.
«Σε όλα τα παιδιά ένα από τα οποία είμαι εγώ και ο αδελφός μου, που μας έβαλαν σε ένα πλοίο στη Λεμεσό και μας έδιωξαν μόνα από την Κύπρο, φοβούμενοι προφανώς οι γονείς μας μια τρίτη εισβολή του Αττίλα. Αν έχω πέντε παιδιά να σωθούν τουλάχιστον τα τρία σκέφτηκαν! Πολλά από εκείνα τα παιδιά μπήκαν στο πλοίο με τα ρούχα που φορούσαν, κάποια ακόμα και μόνο με το εσώρουχό τους, ελάχιστα είχαν μια μικρή βαλιτσούλα! Και πάνω από το πλοίο πέταγαν σε σχηματισμό ομπρέλας τα τούρκικα μαχητικά! Κάποτε φτάσαμε σε ένα λιμάνι, Πειραιάς μας είπαν λέγεται. Κι ύστερα μας έβαλαν σε λεωφορεία και φτάσαμε στον Πύργο στο οικοτροφεία του Φιλοθέης. Κι ήρθε κόσμος πολύς εκεί, άλλοι διάλεγαν παιδιά για να τα πάρουν σπίτια τους, σε άλλους έλεγαν αν θες πάρε αυτό το παιδί κι έτσι άλλα μοιραστήκαμε σε σπίτια κι άλλα έμειναν στα ιδρύματα της Μητρόπολης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ προκαλώντας έντονη συγκίνηση.
Το πλαίσιο των εκδηλώσεων περιελάβανε επίσης επισκέψεις σε περιοχές της Ηλείας στις οποίες τότε φιλοξενήθηκαν τα παιδιά από την Κύπρο, με στόχο να μπορέσουν να ξανασμίξουν με τις οικογένειες που τότε άνοιξαν την αγκαλιά τους αλλά και απονομή τιμητικών πλακετών από την Ομάδα Πρωτοβουλίας προς τον Μητροπολίτη Ηλείας, τον Επίσκοπο Αμαθούντος και τους 7 Δήμους της Ηλείας.