Την λειτουργία παραρτήματος στην μακρινή Αίγυπτο αποφάσισε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ethnos.gr. Η είδηση μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει στην Ηλεία, που είναι η μοναδική περιοχή στην Δυτ. Ελλάδα που έμεινε εκτός ακαδημαϊκού χάρτή, όταν τα δύο τμήματά της μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές.
Και ενώ αυτή η απόφαση δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να αλλάξει, η επέκταση όχι απλά εκτός Δυτ. Ελλάδας, αλλά εκτός της χώρας συνολικά, επιβεβαιώνει τη λογική απαξίωσης που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο…
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ethnos.gr σημαντικό ρόλο στην απόφαση να λειτουργήσει παράρτημα του πανεπιστημίου Πάτρας στην Αλεξάνδρεια έπαιξε η ύπαρξη μεγάλης ελληνικής κοινότητας στην πόλη, το λιμάνι με τη σημαντική εμπορική κίνηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πόλη της Αιγύπτου διαθέτει το λεγόμενο «ελληνικό τετράγωνο», στο οποίο βρίσκονται πλέον ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 και η λειτουργία του αναμένεται μέσα στα δύο επόμενα έτη. Το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών θα λειτουργεί με δίδακτρα και πιθανά θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικά προγράμματα: ένα ελληνόφωνο που θα απευθύνεται στην Ομογένεια ολόκληρης της αφρικανικής περιοχής, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε Αιγύπτιους φοιτητές και φοιτήτριες να σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε Έλληνες νέους και νέες να επισκέπτονται ακαδημαϊκά την Αλεξάνδρεια, και ένα αγγλόφωνο που θα απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες από όλον το κόσμο.
Όπως έχει δηλώσει και ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Διονύσης Μαντζαβίνος «στόχος μας είναι να κάνουμε το πανεπιστήμιο Πατρών των τριών ηπείρων και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχουμε ως ίδρυμα, αποφασίσαμε να κάνουμε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Φυσικά, την ίδια ώρα συνεχίζουμε τις συνεργασίες με τα κινεζικά πανεπιστήμια, αλλά και τις παραδοσιακές συνεργασίας με τα Ευρωπαϊκά ιδρύματα. Παρότι υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα και είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερο αυτοδιοίκητο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να κάνουν δράσεις σε τέτοια θέματα».
Η εξωστρέφεια λοιπόν του Πανεπιστημίου Πατρών αφορά όλη τη υφήλιο εκτός από την Ηλεία… Τα συμπεράσματα δικά σας…