Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να φοβούνται όσοι δεν αρρώστησαν τις γιορτές – Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να φοβούνται όσοι δεν αρρώστησαν τις γιορτές – Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο

Έως και χθες, είχαν πραγματοποιηθεί 1.583.622 αντιγριπικοί εμβολιασμοί με ιατρική συνταγή και επιπλέον 1.217.940 αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς συνταγή

Συνεχίζεται και μετά τις γιορτές το «ξέσπασμα» της Covid-19, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το επόμενο δεκαήμερο, διάστημα κατά το οποίο θα κορυφωθεί το επιδημικό κύμα, θα χαρακτηριστεί από υψηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα και αυξημένο αριθμό νοσηλειών. Κρούσματα και εισαγωγές παραμένουν στο «κόκκινο», τη στιγμή που τα φαρμακεία σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο των πωλήσεών τους σε self tests, κυρίως τα «διπλά», αυτά δηλαδή που ελέγχουν τόσο τον κορωνοϊό όσο και τους ιούς της γρίπης.

Ενώ στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις των τεστ δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, εμπειρικά οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακοποθηκάριοι επιβεβαιώνουν την υπερβολική ζήτηση self test τις προηγούμενες ημέρες. «Παρατηρήσαμε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, κυρίως των τεστ εκείνων που είναι διπλά, δηλαδή για κορωνοϊό, καθώς και γρίπη τύπου Α και Β», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Μανώλης Κατσαράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, την ένταση των παραγγελιών κιτ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου υπογραμμίζουν και οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στα πολλαπλά αιτήματα των φαρμακείων και να τα προμηθεύσουν με τεστ καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Με δεδομένη την τεράστια έξαρση του κορωνοϊού, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πέρασε την Πρωτοχρονιά σε δωμάτιο νοσοκομείου. Εισαγωγές και νοσηλείες είναι σε ανοδική «τροχιά» από τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Πρωτοχρονιά και χθες καταγράφηκαν περίπου 500 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός. Συγκεκριμένα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ, νοσηλεύονται σχεδόν 1.700 ασθενείς.

Σημειώνεται ότι δεν είναι μόνο η Covid-19 που «ρίχνει» στο…κρεβάτι τους πολίτες, αλλά και η γρίπη, όπως επίσης και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη γρίπη, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί έντονα, ειδικά η τύπου Α, γεγονός που σημαίνει ότι θα υψώνεται για τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά άτομα ακύρωσαν τα σχέδιά τους για ρεβεγιόν ή εξόδους λόγω συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, Υπουργείο Υγείας και ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο από τις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες συστήνεται ακόμη και τώρα, με σκοπό την προστασία τους κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων χειμερινών μηνών.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, έως και χθες, έχουν πραγματοποιηθεί 1.583.622 αντιγριπικοί εμβολιασμοί με ιατρική συνταγή και επιπλέον 1.217.940 αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς συνταγή, στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο συνολικός αριθμός είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι.

Ισχυρή σύσταση για εμβόλιο και χρήση μάσκας

Εξίσου σημαντική είναι και η αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19, που δεν έχει καταφέρει να…τραβήξει το ενδιαφέρον των πολιτών. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει εμβόλιο είναι μόλις μερικές χιλιάδες. Παράλληλα, είναι συγκρατημένος ο αριθμός των μελλοντικών ραντεβού.

Ο άμεσος εμβολιασμός τόσο για κορωνοϊό όσο και για γρίπη από τους πολίτες άνω των 60 ετών και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα εντάσσεται στις νέες συστάσεις που εξέδωσαν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ με αφορμή την έκρηξη κυκλοφορίας λοιμώξεων. Οι υπόλοιπες συστάσεις έχουν ως εξής:

-Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

-Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

-Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και της Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

-Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Κορύφωση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

Προς κορύφωση οδηγείται το μεγάλο επιδημικό κύμα, για το οποίο θεωρείται υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό η πολύ μεταδοτική νέα υπο-παραλλαγή JN.1. Για δέκα ημέρες έως και δύο εβδομάδες, κρίνεται ότι οι δείκτες της πανδημίας θα κινούνται σε υψηλό επίπεδο, καθώς θα αποτυπωθούν σε αριθμούς οι συναντήσεις, συναθροίσεις και τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, όσοι δεν αρρώστησαν μέσα στις γιορτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να δίνουν προσοχή στα παραπάνω μέτρα, ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση του κορωνοϊού, όπως και της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά 20% τις επόμενες ημέρες.

«Περιμένουμε ακόμη μια μικρή αύξηση, η οποία οφείλεται στο συγχρωτισμό αυτών των ημερών αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια υπο-παραλλαγή την JN.1 που είναι πιο μεταδοτική, η οποία όμως δεν έχει επικρατήσει ακόμα πλήρως. Θα έλεγα λοιπόν, μια αύξηση της τάξης του 20%, κάτι το οποίο λογικά πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμο. Αυτό όμως σημαίνει από την άλλη ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά και ξανά για τους ευάλωτους τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν», ανέφερε σε δηλώσεις του (Πρώτο Πρόγραμμα).

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup