Επίκαιρα

Ζάκυνθος - Εισροή πετρελαίου στο δίκτυο: Τριτοκοσμικές συνθήκες - Στον Εισαγγελέα τα στοιχεία

Ζάκυνθος - Εισροή πετρελαίου στο δίκτυο: Τριτοκοσμικές συνθήκες - Στον Εισαγγελέα τα στοιχεία

Όσο περνούν οι μέρες και το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με τις αιτίες που προκάλεσαν την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης, όλο και αυξάνονται οι συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι τελικά πρόκειται για δολιοφθορά.

Από τη δημοτική αρχή δεν έχει αποκλειστεί κάποιο ενδεχόμενο, ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Δ. Τουρκάκης είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με την άποψη της υπηρεσίας, η εισροή του πετρελαίου στον κεντρικό αγωγό έγινε μέσα από τον αγωγό ομβρίων υδάτων. Δηλαδή, υποστηρίζεται από την υπηρεσία πως είναι πιθανό μετά από διαρροή που έγινε από κατοικία, ποσότητα πετρελαίου κύλησε στο οδόστρωμα και από εκεί, μπήκε μέσα από φρεάτιο της οδού Φιλικών και πέρασε στον κεντρικό αγωγό.

«Ήταν ένα τραγικό λάθος ή υπήρξε σκοπιμότητα;» Αυτό το ερώτημα βασανίζει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται πάρα πολύ από τις εξελίξεις (καθαρισμούς δεξαμενών, ντεπόζιτων, προμήθεια νερού κλπ).

Ποια τα οφέλη από την κήρυξη της Δ.Κ. Ζακυνθίων σε έκτακτη ανάγκη;

Με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Δ.Κ. Ζακυνθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην απόφαση αναφέρεται: “… αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Ζακύνθου του Δήμου Ζακύνθου, της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω επικίνδυνης ρύπανσης δικτύου ύδρευσης στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με το ανωτέρω 9 σχετικό. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 12 Φεβρουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας”.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Όπως, εξηγεί ο Δήμαρχος, Γ. Στασινόπουλος: “Αυτό βοηθάει τις υπηρεσίες να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε γρήγορα το πρόβλημα. Είχαμε σύσκεψη στη ΔΕΥΑΠ στην Αθήνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, με υπεύθυνους της ποιότητας νερού, με όλους τους ειδικούς που αντιμετωπίζουν αυτή την κρίση. Τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσης που πήραμε είναι ακριβώς οι ίδιες οδηγίες που δώσαμε ήδη στους συμπολίτες μας και ότι κάνει η Υπηρεσία. Διακοπή νερού, εκτόνωση αγωγών, καθάρισμα του αγωγού, έλεγχος στα σπίτια και στα σχολεία. Αυτές είναι οι οδηγίες από την ΔΕΥΑ. Με την κήρυξη της Δ.Κ. Ζακυνθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν χρειάζεται διαγωνισμός για να πάρουμε ένα συνεργείο να καθαρίσει κάτι. Μπορούμε να το πάρουμε με απευθείας ανάθεση (αρθρο 32). Μπορούμε να κινητοποιήσουμε την αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις εθελοντικές ομάδες, τους υδρομεταφορείς, χωρίς να φέρνουν αντίρρηση. Να τονίσουμε ότι δεν είναι για να εκμεταλλευτούν κάποιοι οικονομικές καταστάσεις, αλλά μόνο για να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες για να δώσουμε μια ώρα νωρίτερα νερό στους πολίτες. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να πάρει νερό”.

Αποζημιώσεις;

Όσον αφορά, το ερώτημα που τίθεται από πολλούς συμπολίτες μας, σχετικά με το αν προβλέπονται αποζημιώσεις, ξεκαθαρίζει: “Γίνεται αξιολόγηση των ζημιών, οι οποίες ενώ φαίνονται μεγάλες, την περισσότερη ζημιά την κάνει η οσμή. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι από τα ρολόγια και πάνω είναι ευθύνη των ιδιωτών να μεριμνήσουν, δεν μπορεί να παρέμβει η ΔΕΥΑΖ. Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε και με όποιον τρόπο μπορούμε. Δεν προβλέπεται ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΖ να αντικαταστήσει δεξαμενές αυτή τη στιγμή. Εμείς φυσικά στα αιτήματα μας και στις συναντήσεις που κάνουμε, διεκδικούμε και αποζημίωση για αντικατάσταση των δεξαμενών. Θα έρθει ειδική επιτροπή από την Αθήνα να τις ελέγξει, αλλά περιμένουμε να δούμε την έκταση του προβλήματος και μετά θα γίνει το επόμενο βήμα”.

Πρόταση του προέδρου της ΔΕΥΑΖ για αυτοψία στον αγωγό

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης κατέθεσε πρόταση στο συντονιστικό που έγινε χθες το απόγευμα να σκαφτεί ο αγωγός της ύδρευσης στη Φιλικών, προκειμένου η υπηρεσία να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος. Αυτές οι ενέργειες, τονίζει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία ξανά ο αγωγός. “Η πρόταση μου είναι να σκάψουμε για να δούμε τι γίνεται και να εξετάσουμε αυτή την υπόθεση. Απλά θα πρέπει να δούμε τις παραμέτρους, δηλαδή αν σπάσει, πως αντικαθίσταται κλπ. Πρέπει να δούμε αν είναι εκεί το πρόβλημα και αν αυτή τη στιγμή υπάρχει εκεί πετρέλαιο και συσσωρεύτηκε, προφανώς αν ανοίξουμε το νερό θα δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα. Άρα δεν μπορούμε να το αφήσουμε. Αν το πρόβλημα είναι εκεί, πρέπει να το λύσουμε”.

Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τουρκάκης, ήδη κατέθεσε τα στοιχεία στον Εισαγγελέα. “Εμείς καταθέσαμε στον Εισαγγελέα τις ενέργειες που έχουμε κάνει, τα εργαστηριακά αποτελέσματα και την άτυπη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ για να τον ενημερώσουμε τι ακριβώς έχει γίνει. Από εκεί και πέρα όσον αφορά την ΕΔΕ σήμερα θα δοθεί εντολή να διενεργηθεί και θα προχωρήσει και αυτό. Θα ληφθούν οι καταθέσεις και θα δούμε τι θα γίνει».

ΔΕΥΑΖ: “Να μην κάνουν χρήση του νερού του δικτύου οι κάτοικοι”

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑΖ, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει ή και προγραμματίζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Συνεχείς εξακολουθούν να είναι οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος της ρύπανσης του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ζακύνθου και οι οποίες αφορούν σε:

1. Αποτελέσματα ελέγχου.

Ενημερώθηκαμε για τα αποτελέσματα των δειγμάτων που απεστάλησαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο στην Αθήνα. Τα συγκεκριμένα αφορούν μόνο στους υδρογονάνθρακες, ενώ τα υπόλοιπα μικροβιολογικά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Στη δεξαμενή της Μπόχαλης και σε τυχαίες δειγματοληψίες από σωλήνες του δικτύου πριν και μετά από ρολόγια δεν ανιχνεύθηκαν υδρογονάνθρακες.

Σε δείγμα νερού βαλβίδας από τυχαίο δείγμα μετά ακριβώς από ρολόι στο ψηλότερο σημείο σωληνογραμμής, ανιχνεύθηκε μόλις 1mg/L υδρογονανθράκων.

2. Επισκευές οχημάτων

Ο Δήμος Ζακύνθου διέθετε αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες, που είχαν καταστεί άχρηστα λόγω ζημιών κόστους λίγων ευρώ.

Μόνο χθες και μέχρι τις 11 πμ επισκευάστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία δύο πυροσβεστικά 800ltr έκαστο με αντλίες πυρόσβεσης (ένα με κινητήρα βενζίνης και ένα με κινητήρα πετρελαίου), σε δύο 4×4 του Δήμου, ένα πυροσβεστικό 600ltr με ηλεκτρικό μοτέρ 1,5hp σε ένα 4×4 του Δήμου.

Το κόστος της επισκευής τους ανέρχεται περίπου στα 3.000 €.

Συνολικά επιχειρούσαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν με νερό, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα μέσα που επιδιορθώνονται ήδη:

Τέσσερα 4×4 πυροσβεστικά του Δήμου, ένα από την εθελοντική ομαδα Λιθακιας την οποία ευχαριστούμε, ένα από το θαλάσσιο πάρκο μετά από παρέμβαση του προέδρου του Βασιλικού τον οποίο και ευχαριστούμε όπως και τους υπεύθυνους του θαλάσσιου πάρκου.

Τρεις υδροφόρες του Δήμου, οι δύο 10m3 και μια ακόμα 16m3, ενώ σήμερα προστίθεται άλλη μία η οποία επισκευάζεται.

Πέντε ιδιώτες με τις υδροφόρες τους τους οποίους και ευχαριστούμε.

3. Χορήγηση ύδατος

Χορηγήθηκαν περισσότερα από 350 κυβικά ύδατος σε περίπου 200 αιτήσεις.

Εκτός των παραπάνω, που συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν, προστίθενται:

Δυο 4χ4 με βυτία και εργάτες που προβαίνουν σε καθαρισμούς.

Δύο οχήματα από την εθελοντική ομάδα Πεύκος την οποία και ευχαριστούμε.

Άλλες δύο ιδιωτικές υδροφόρες ενώ αναμένονται και άλλες.

Μετά την κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη της πόλεως της Ζακύνθου, σήμερα στις 19:00 θα συνέλθει συντονιστικό όργανο του Δήμου Ζακύνθου προκειμένου να καθορίσει τον περαιτέρω προγραμματισμό.

Επίσης εξετάσαμε εναλλακτικές λύσεις:

Τροφοδοτήσαμε με 150 κυβικά μέτρα ύδατος την δεξαμενή της Αγίας Άννας και είναι έτοιμη για χρήση μετά από λήψη απόφασης στο συντονιστικό.

Αφού ζητήσουμε για μια ακόμα φορά συγνώμη από τους πολίτες της Ζακύνθου για την αναστάτωση που έχει προκληθεί, θέλουμε να παρακαλέσουμε να μην κάνουν χρήση του νερού του δικτύου και να απευθύνονται στο Δήμο Ζακύνθου για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν”.

Εξοργισμένοι κάτοικοι και επιχειρηματίες

Τεράστια είναι η οργή και η αγανάκτηση για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες με τους καθαρισμούς και την προμήθεια νερού.

Χρήστος Λιάπης, υπεύθυνος επιχείρησης
“Ήμασταν από τους τυχερούς που δεν βρήκαμε πετρέλαιο στις δεξαμενές μας, αλλά το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει η πόλη, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Είναι πυκνοκατοικημένη η χώρα και υπάρχει ζήτημα μεγάλο. Δεν μπορούν οι υδροφόρες να προμηθεύσουν τις πολυκατοικίες με νερό. Εμείς βάζουμε νερό και θέλουμε κάθε δυο μέρες ένα βυτίο. Να δούμε τι θα γίνει! Και όχι μόνο τα μαγαζιά, αλλά και τα νοικοκυριά και τα σπίτια έχουν το ίδιο πρόβλημα. Καλέσαμε τον Δήμο, αλλά δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει, είχε πρώτα προτεραιότητα σε άλλα, σχολεία, ΑμεΑ. Πληρώνουμε ιδιώτη. Πιστεύουμε τα λεφτά αυτά να μας επιστραφούν από τον Δήμο”.

Γιάννα Λίτση, ιδιοκτήτρια επιχείρησης
“Από τον Δήμο δεν πήραμε κάποια απάντηση. Είναι σοβαρό για τις επιχειρήσεις να τρέχουν και να ανεφοδιάζουν, γιατί κάθε δεύτερη μέρα χρειαζόμαστε νερό. Ελπίζω ο Δήμος να είναι δίπλα μας και να μας αποζημιώσει. Αυτή τη στιγμή πληρώνω εγώ το νερό, γιατί δεν μπορώ να αφήσω την επιχείρηση μου χωρίς. Είναι θέμα υγιεινής. Ελπίζω ο Δήμος να στηρίξει την κατάσταση. Πρέπει να μας αποζημιώσει. Υπομονή να έχουμε!”

Μάριος Αντύπας
“Αυτό που ακούσαμε είναι ότι γέμισαν πετρέλαιο οι δεξαμενές μας. Στον Άγιο Λουκά που μένουμε και εδώ που δουλεύω είχα αυτό το πρόβλημα. Χθες μας έφεραν νερό. Είχαμε αδειάσει τις δεξαμενές και πληρώσαμε και ιδιώτες για να έχουμε νερό και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Έχουμε μικρά παιδιά και φοβόμαστε. Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Όλος ο κόσμος φοβάται. Κάναμε μια προσπάθεια, αλλά χρειάζονται φάρμακα και χρόνος. Χρειάζονται άλλες δεξαμενές. Δεν εμπιστευόμαστε να τις αφήσουμε μετά από αυτό που έγινε. Πήραμε τηλέφωνο τον Δήμο. Μετά από τέσσερις μέρες στέλνουν ξανά νερό, έχουμε να πάρουμε εδώ και τρεις μέρες και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε. Και στην επιχείρηση ξεμείναμε. Φέραμε και πληρώσαμε έξτρα από ιδιώτη”.

Διονύσης Γιακουμέλος, ιδιοκτήτης γραφείου, Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΝΑΣΑ
“Στο γραφείο και στο σπίτι εμείς αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Μικρήποσότητα βέβαια έχει μπει, ωστόσο με την οσμή το αντιληφθήκαμε. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα ντεπόζιτα μας για να αντικατασταθεί το νερό, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται, γιατί όπως και να τα καθαρίσεις, στο πλαστικό μένει η οσμή του πετρελαίου. Ο Δήμος δεν έχει έρθει ακόμα. Δώσαμε τα στοιχεία μας, υπάρχει σειρά προτεραιότητας και τα παιδιά τρέχουν και κάνουν ότι μπορούν. Όλη η Ζάκυνθος έχει πρόβλημα, περιμένουμε να δούμε, κάνουμε υπομονή. Το βασικό είναι να αντικατασταθούν οι δεξαμενές”.

Διονύσης Μαλλιάς
“Το βράδυ της Παρασκευής είδαμε τις ανακοινώσεις. Είχε έντονη μυρωδιά και είδαμε λίγο πετρέλαιο στις δεξαμενές. Βάλαμε το νερό που μας έδωσε ο Δήμος. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους τους Ζακυνθινούς. Εύχομαι να δούμε από τι προήλθε και να μάθουμε την αλήθεια. Είναι ταλαπωρία, γιατί δεν ξέρουμε αν και πως σε αυτόν τον τρύπιο αγωγό μπήκε πετρέλαιο…. ή ό,τι άλλο μπήκε. Μπορεί να μπήκαν και διάφορα άλλα. Ανησυχούμε! Τις δεξαμενές τις καθαρίσαμε, αλλά είναι δύσκολο με το πετρέλαιο”.

Πηγή: ImeraZante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα