Τελειώνει ο εφιάλτης για τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι για 12 μέρες έμειναν χωρίς νερό μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς σύμφωνα με την ΔΕΥΑΖ, η βλάβη εντοπίστηκε και διορθώθηκε.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε την Κυριακή, όπου στη συμβολή των οδών Φιλικών και Χιώτη και στην τομή που διενήργησε το συνεργείο της ΔΕΥΑΖ, διαπιστώθηκε ότι από το κενό κάτω από τους αγωγούς αποχέτευσης διερχόταν τα όμβρια ύδατα και κατέληγαν πάνω στον σιδερένιο αγωγό Φ500 με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις τρεις οπές να δημιουργείται σπηλαίωση και ανάμειξη των ομβρίων με τον αγωγό ύδατος. Αποκαταστάθηκαν οι οπές και οι εισροές, στάλθηκε νερό από φρεάτιο ομβρίων έμπροσθεν του υπαίθριου θεάτρου με χρώμα με αποτέλεσμα την διαπίστωση των παραπάνω.
Δ. Τουρκάκης: «Η βλάβη βρέθηκε και διορθώθηκε. Δίνουμε σταδιακά νερό για να πλυθεί ο αγωγός και περιμένουμε να βγουν τα αποτελέσματα από το Υγειονομικό για να προχωρήσει η διαδικασία επανασύνδεσης των ρολογιών»
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης εξήγησε ότι γίνονται πλύσεις στον αγωγό και έχουν ήδη παρθεί δείγμα από το Υγειονομικό. Εφόσον, δοθεί το «πράσινο φως» θα επανέλθει η υδροδότηση στην πόλη. «Οι εργασίες από τη ΔΕΥΑΖ ολοκληρώθηκαν. Η βλάβη βρέθηκε και διορθώθηκε. Δίνουμε σταδιακά νερό για να πλυθεί ο αγωγός και περιμένουμε να βγουν τα αποτελέσματα από το Υγειονομικό για να προχωρήσει η διαδικασία επανασύνδεσης των ρολογιών και να δοθεί νερό. Γίνονται συνεχόμενα πλύσεις του αγωγού. Ρίχνουμε νερό για να φύγει το πετρέλαιο. Μόλις ανοίγει ο αγωγός μυρίζει πετρέλαιο και μετά από 30’-60’ ξεμυρίζει. Αυτό συνεχίζεται σταδιακά σε όλη την πόλη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».
Ενημέρωση Εισαγγελέα
Για την διαπίστωση της βλάβης και την ενημέρωση του Εισαγγελέα για τις εξελίξεις, σημείωσε: «Ρίξαμε νερό με χρώμα στο φρεάτιο του θεάτρου και κατέληξε στη βλάβη. Έπεφτε από τον αγωγό όμβριων υδάτων στον αγωγό ύδρευσης και μπήκε από τον έναν στον άλλο. Εμείς κάνουμε πλύσιμο και μετρήσεις για να προχωρήσουμε στην επανασύνδεση ρολογιών. Από εκεί θα συνταχθεί η ΕΔΕ, θα γραφτούν αυτά που λέμε προφορικά και θα κατατεθούν στον Εισαγγελέα, μαζί με το πόρισμα που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο. Έχουμε πάει δυο φορές στον Εισαγγελέα και έχουμε καταθέσει και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε όλα τα έγγραφα στη δικογραφία».
Ο αγωγός
Όσον αφορά την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγωγός ύδρευσης ο κ. Τουρκάκης σχολίασε ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες από τον εργολάβο για την αντικατάστασή του. «Το έργο θα προχωρήσει από ότι μας ενημέρωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες και ο εργολάβος. Μέχρι το τέλος του μήνα πιθανόν να ξεκινήσει τις εργασίες. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει. Για να δώσουμε νερό πρέπει να μας δώσει το «ΟΚ» το υγειονομικό».
Σύσκεψη με τον ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων για το πετρέλαιο στο δίκτυο
Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη είχε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος παρουσία του Προέδρου της ΔΕΥΑΖ Διονύση Τουρκάκη και του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας Αγαπητού Βίτσου. Συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη της Ζακύνθου από την εισροή πετρελαίου στο αγωγό ύδρευσης και για τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Δ. Γολέμης: «Να προχωρήσει άμεσα η αντικατάσταση του αγωγού»
«Το πιο σημαντικό είναι να δοθεί νερό στους Ζακυνθινούς και να δρομολογηθεί η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού»
Ο κ. Διονύσης Γολέμης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Ο αγωγός δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. εντοπίστηκαν αρκετές βλάβες. Με βάση την εικόνα θεωρούμε ότι όπου και να σκάψουμε πιθανότατα να βρούμε επιπλέον βλάβες. Κατάφερε (σ.σ. η ΔΕΥΑΖ) με τις εκσκαφές να επιβεβαιώσει ότι έπεσε στον αγωγό όμβριων υδάτων και από εκεί διέφυγε το πετρέλαιο και από μια βλάβη του αγωγού ύδρευσης με αντίστροφη πίεση εισχώρησε στον αγωγό που τροφοδοτεί με νερό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα γιατί μπορεί να υπάρχει σε άλλα σημεία. Απλά έγινε η επιβεβαίωση. Οι επισκευές που έγιναν δεν είναι για πολύ καιρό…. Πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε στην αλλαγή του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Οπωσδήποτε πρέπει να ξεκινήσει το έργο που σταμάτησε λόγω του γεφυριού που υπέστη ζημιές. Δεν είναι αγωγός που μπορούμε να «εμπιστευτούμε», ώστε αν μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε. Είναι πολλά τα ζητήματα και υπάρχουν. Πρέπει να σκεφτούμε ότι είμαστε ένα τουριστικό μέρος και αν παρουσιαστεί παρόμοιο πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι έντονο το αποτύπωμα του. Θα πρέπει να αντικατασταθεί ο αγωγός με έναν καινούργιο, αλλά να σκεφτούμε να φύγουν τα ντεπόζιτα από την πόλη και να έχουμε μια συνεχή ροή νερού, γιατί εκτός των προβλημάτων που δημιουργούνται όπως αυτές τις μέρες, σκεφτείτε ότι είμαστε ένα σεισμογενές νησί, στο οποίο σε κάθε πολυκατοικία υπάρχουν 4-5 ντεπόζιτα (κινητό βάρος, δυσμενές για ένα κτίριο που δέχεται σεισμό). Αυτό το βλέπω επειδή είμαι πολιτικός μηχανικός. Είναι το Α και το Ω να φτιάξουμε το νερό για την πόλη».
Η πραγματογνωμοσύνη
Ο κ. Γολέμης πρόσθεσε ότι περιμένει και την πραγματογνωμοσύνη για τις τελικές διαπιστώσεις. «Θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού, να γίνουν οι σωστές μελέτες. Είμαστε ένα τουριστικό νησί, ένα πλούσιο νησί και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Περιμένω την πραγματογνωμοσύνη να δούμε το αποτέλεσμα της έρευνας… Να δούμε αν αυτά που διαπιστώσαμε όσοι παρακολουθούσαμε τις εργασίες είναι σωστά και μετά να γίνει αντικατάσταση του κεντρικού σωλήνα ύδρευσης. Το πιο σημαντικό είναι να δοθεί νερό στους Ζακυνθινούς και να δρομολογηθεί η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού. Δεν ξέρουμε που αλλού χρειάζονται επιδιορθώσεις, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν ξανά προβλήματα».