«Θα είμαστε σύμμαχοι της τοπικής κοινωνίας, αγωνιούμε όσο και εσείς αλλά πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή, γιατί το Πολυτεχνείο έχει συγκεκριμένους τρόπους που δουλεύει, δεν προανακοινώνει, δεν λέει τι φαντάζεται ή τι περίπου είναι… Θα το ανακοινώσει μια και καλή στη βάση μιας συγκεκριμένης τεκμηρίωσης, όχι μόνο στο επίπεδο της τεχνικής λύσης, αλλά μιας τεχνοοικονομικής λύσης που η τοπική κοινωνία θα έχει λόγο»
Μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα αναλάβει να εκπονήσει μία συνολική μελέτη για τη διάσωση του Ναυαγίου. Μάλιστα, χθες, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, η ομάδα των καθηγητών και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Χατζηγεωργίου, συνοδευόμενοι από τις τοπικές αρχές και συγκεκριμένα, τον Βουλευτή Διονύση Ακτύπη, τον Δήμαρχο Γιώργο Στασινόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια, άλλα μέλη της δημοτικής αρχής και στελέχη των υπηρεσιών, επισκέφθηκαν την παραλία του Ναυαγίου, ώστε να δουν από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν και τις φθορές που έχει υποστεί το σκαρί του «Παναγιώτη». Την παραλία επισκέφθηκαν με τη συνοδεία του Λιμεναρχείου και με τη βοήθεια του Διονύση Γιατρά, πρόεδρου της Κοινοπραξίας Πλοίων Πόρτο Βρώμη- Μαριές.
Αφού έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, επέστρεψαν στην πόλη, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο Δημαρχείο και ακολούθησε συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για το σημαντικό έργο που αναλαμβάνουν. Να σημειωθεί αρχικά, ότι το ΕΜΠ θα αναλάβει να εκπονήσει την μελέτη δωρεάν, μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Καλιαμπάκου, Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων–Μεταλλουργών του ΕΜΠ, ο οποίος μετέφερε αυτή την ιδέα του στον Πρύτανη του ιδρύματος.
Δ. Ακτύπης: «Πρώτη φορά ένας τέτοιος φορέας ενδιαφέρεται για τη διάσωση του Ναυαγίου»
Ο Βουλευτής ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου, σημείωσε: «Η φθορά του είναι τεράστια, ακριβώς γιατί έμεινε ασυντήρητο και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία και την κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ για να μπορέσει να το διασώσει. Απαξιώθηκε το δεύτερο αξιοθέατο στην Ελλάδα, το επισκέπτεται 1 εκατ. κόσμος κάθε καλοκαίρι. Είναι ένα αξιοθέατο που η τοπική κοινωνία δεν είχε έσοδα από τη διαχείριση του. Διαχείριση στην ουσία δεν υπήρχε, υπήρχε ένας ερασιτεχνισμός και στην προσέγγιση του και στο πως θα το προστατεύαμε. Την προηγούμενη τετραετία ξεκίνησε μια προσπάθεια, από τη δική μου τη πλευρά, της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων, χωρίς να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα που θέλαμε. Το άγχος και η αγωνία που μας είχε καταλάβει για να το διασώσουμε κάναμε τις κινήσεις που δεν έτυχαν σωστής αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε… στο και πέντε…. Η φθορά είναι σημαντική και τεράστια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρύτανη και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου που βρίσκονται στη Ζάκυνθο ως εθελοντές. Επικοινώνησαν μαζί μας και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάσωσης του Ναυαγίου. Δεν τους καλέσαμε εμείς, μόνοι τους μας κάλεσαν για να έρθουν να συνεισφέρουν. Το γεγονός ότι ενδιαφέρεται το Πολυτεχνείο είναι πολύ σημαντικό. Πρώτη φορά ένας τέτοιος φορέας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενδιαφέρεται για τη διάσωση του Ναυαγίου και πραγματικά, οι ελπίδες είναι τεράστιες γιατί νομίζω ότι για πρώτη φορά γίνεται μια προσέγγιση σωστή. Όλες τις επόμενες φορές είχαν γίνει αποσπασματικές ενέργειες, χωρίς να υπάρχει μια μελέτη. Προσπαθούσαμε για μελέτες που δεν έγιναν μέσω του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέσω του Πανεπιστημίου της Πάτρας, αλλά ποτέ δεν έγινε ολοκληρωμένη μελέτη. Ίσως είναι η πρώτη φορά που προσπαθούμε να έχουμε μια μελέτη και προσέγγιση επιστημονική και μάλιστα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το επισκεφτήκαμε και το είδαμε. Πρέπει νομίζω να κάνουμε μια προσπάθεια σοβαρή για να το διασώσουμε».
Κ. Καποδίστριας: «Δώστε μας τα εφόδια να λύσουμε μετά από 40 χρόνια ένα βασικό πρόβλημα του νησιού»
Από την πλευρά του, ο κ. Καποδίστριας, σημείωσε: «Ο δικός μας ρόλος είναι να δείξουμε, όχι να πούμε… και μαζί με τον Βουλευτή και τον Δήμαρχο, παράλληλα με εσάς, να λύσουμε τα ερωτήματα για το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση και το πώς τελικά θα γίνει η διαχείριση της περιοχής και του καραβιού. Δεν μένει παρά να σας ευχαριστήσουμε όχι μόνο για την παρουσία σας, αλλά και για την αισιοδοξία σας, την κρυμμένη, που περάσατε μέσα μας. Θα είμαστε αρωγοί. Δώστε μας τα εφόδια να λύσουμε μετά από 40 χρόνια ένα βασικό πρόβλημα του νησιού».
Γ. Στασινόπουλος: «Η δημοτική αρχή και η περιφέρεια θα είναι στη διάθεση σας»
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του είπε: «Με μεγάλη μας χαρά σας υποδεχθήκαμε. Πραγματικά είναι η μεγαλύτερη επιστημονική ομάδα που έχει βρεθεί στο νησί για να κοιτάξει σοβαρά αυτό το θέμα. Εμείς ως τοπική κοινωνία θα είμαστε δίπλα σας όπου χρειαστεί και στόχος μας είναι να αποκατασταθεί το Ναυάγιο και από εκεί και πέρα να δούμε ως τοπική κοινωνία και ως αυτοδιοίκηση πως θα διαφυλάξουμε τον «Παναγιώτη» όσο και την ασφάλεια των πολιτών που επισκέπτονται τον συγκεκριμένο χώρο. Η δημοτική αρχή και η περιφέρεια θα είναι στη διάθεση σας»
Ι. Χατζηγεωργίου: «Θα στοχεύσουμε στο καλύτερο με συγκεκριμένες προτάσεις»
Από την πλευρά του ο Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Χατζηγεωργίου, δήλωσε: «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι το μεγαλύτερο, παλαιότερο και σημαντικότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας. Είναι πλέον και το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας με βάση τις εθνικές κατατάξεις. Η παρουσία μας εδώ δεν δηλώνει τίποτα περισσότερο από την πρόθεση του Μετσόβιου να συνδράμει στην τοπική κοινωνία, όπως επισήμανε και ο κύριος Βουλευτής σε καθαρά εθελοντική βάση. Η συνεισφορά μας εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ακαδημαϊκής κοινωνικής ευθύνης του ΕΜΠ, το οποίο οφείλει να επιστρέψει στην κοινωνία. Αναγνωρίζουμε ότι το Ναυάγιο, ο προσαραγμένος «Παναγιώτης» είναι από τα πλέον επισκέψιμα αξιοθέατα στην Ελλάδα, εμβληματικό, φημισμένο και πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία. Προσφέρει στον τόπο, προσφέρει στο τοπίο και είναι μοναδικό δείγμα της άτυπης συνεργασίας φύσεως και ανθρώπου. Μπορεί να φτιάχτηκε από τύχη το τοπίο, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη. Για εμάς είναι πρόκληση και μάλιστα, διεπιστημονική. Δική μας ήταν η πρωτοβουλία, καταρχήν ήταν ιδέα του συναδέλφου του Δημήτρη Καλιαμπάκου, αλλά ταυτόχρονα το εκλαμβάνουμε όχι μόνο ως προσφορά, αλλά και ως διεπιστημονική πρόκληση. Εμπλέκονται πολλές ειδικότητες, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, ναυπηγοί, μεταλλειολόγοι, άνθρωποι εξειδικευμένοι σε θέματα βράχων και γκρεμών και λιμενολόγοι. Θα κάνουμε το καλύτερο, θα συνδράμουμε με τις γνώσεις μας, τη συνεργασία μας, είμαστε βέβαιοι για το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, των Ιόνιων Νήσων και της Ελλάδας γενικότερα. Θα στοχεύσουμε στο καλύτερο με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες μετά σε εσάς επαφίεται να προσπαθήσετε να υλοποιήσετε. Να γνωρίζετε ότι το Μετσόβιο, το σημαντικότερο ίδρυμα της χώρας, θα στέκεται στο πλευρό σας».
Η έρευνα και η μελέτη για το Ναυάγιο
Από την πλευρά του, ο κ. Καλιαμπάκος, εξήγησε για τη διαδικασία: «Είναι μια ομάδα καθηγητών του Πολυτεχνείου, θα αναφέρω ονόματα για να έχετε μια αίσθηση και του τρόπου προσέγγισης και της δύναμης πυρός που προσπαθεί το Πολυτεχνείο να βάλει στην υπόθεση αυτή, η κ. Τσουκαλά είναι λιμενολόγος θα μας βοηθήσει να κοντρολάρουμε τα θέματα των κυμάτων στην περιοχή και της διαμόρφωσης της ακτής, ο κ. Τσακίρης είναι ειδικός στα θέματα διάβρωσης μετάλλων, ο κ. Μαρίνος είναι ένας από τους καλύτερους γεωτεχνικούς στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της κατάπτωσης των βράχων και των ασταθών εκεί και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί, ο κ. Ιωαννίδης από την σχολή των τοπογράφων, ο κ. Μπελαβίλας αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία σε θέματα διαχείρισης μνημείων. Επομένως πρέπει να το διαχειριστούμε όχι μόνο ως ένα σύγχρονο τεχνολογικό πρόβλημα, αλλά με τη θεωρία που ταιριάζει σε ένα ευαίσθητο πράγμα, όπως είναι ένα μνημείο, επομένως, θέλουμε τη θεωρία και τη νομοθεσία πίσω από αυτά για να το χειριστούμε με τον τρόπο που ταιριάζει, ο Πρύτανης δεν είναι μόνο με την ιδιότητα του Πρύτανη, είναι ναυπηγός επίσης, οπότε η δομή του σκαριού και οι προοπτικές της είναι ένα σημαντικό πράγμα, εγώ είμαι μεταλλειολόγος, το διδακτορικό μου είναι στις αμμοβολές και έχω εμπειρία στη διαχείριση διεπιστημονικών ομάδων. Θα είμαστε σύμμαχοι της τοπικής κοινωνίας, αγωνιούμε όσο και εσείς αλλά πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή γιατί το Πολυτεχνείο έχει συγκεκριμένους τρόπους που δουλεύει, δεν προανακοινώνει, δεν λέει τι φαντάζεται, τι περίπου είναι. Θα το ανακοινώσει μια και καλή στη βάση μιας συγκεκριμένης τεκμηρίωσης όχι μόνο στο επίπεδο της τεχνικής λύσης αλλά μιας τεχνοοικονομικής λύσης που η τοπική κοινωνία θα έχει λόγο»
Τέλος, ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα και πρέπει να προκύψει μία ολοκληρωμένη λύση.
Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Η τοπική κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι μια πραγματική λύση θέλει χρόνο ωρίμανσης. Η σύγχρονη έρευνα δεν είναι μια ωραία ιδέα που μας ήρθε, θέλει τεκμηρίωση και θέλει και δεδομένα. Επομένως η φράση σπεύδε βραδέως είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Βεβαίως, το τεράστιο κενό των 40 χρόνων δεν καλύπτεται… Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ένα καταστροφικό (καιρικό) φαινόμενο μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά πριν βάλουμε μια μολυβιά στο χαρτί. Αλλά αυτό ίσως έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί πριν. Θα δούμε το πρόβλημα όσο πιο σωστά γίνεται, από όλες τις πλευρές και θα το κάνουμε το συντομότερο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα της λύσης γιατί αυτό που έλειψε στον «Παναγιώτη» δεν είναι ιδέες. Από την Τετάρτη που ήρθαμε έχουμε ακούσει καμία 30αριά, αλλά η ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα. Η ιδέα μέχρι την τεκμηρίωση είναι αρκετά σημαντική. Και τώρα για τη διάβρωση είναι μια πλευρά της υπόθεσης. Σχεδόν καμία από τις διαστάσεις του προβλήματος δεν είναι ανεξάρτητη. Τα βράχια δεν είναι ανεξάρτητα με το σκαρί. Έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι και διαμόρφωσε την παραλία. Έχεις ένα σύνθετο πρόβλημα που η μια πλευρά επιδρά σε όλες τις υπόλοιπες. Πρέπει να το δούμε την ολοκληρωμένη λύση. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης λύσης θα δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε».
Πηγή: ImeraZante.gr