Επίκαιρα

Γ.Ν. Πύργου: Σε επιφυλακή για την αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων – Οδηγίες για τους γονείς

Γ.Ν. Πύργου: Σε επιφυλακή για την αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων – Οδηγίες για τους γονείς

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Μετά από μια περίοδο ύφεσης στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα όπως επίσης και οι εισαγωγές.

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί η έξαρση των περιστατικών με στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε παιδιά κάτω των 10 ετών καθώς η καταγραφή θανάτων και στη χώρα μας, έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές και έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους γονείς.

"Καμπανάκι" για τους γονείς, ο υψηλός πυρετός, ο έντονος πονόλαιμος και η δυσκαταποσία

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται κυρίως από τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι η αμυγδαλίτιδα και η οστρακιά ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Πύργου, Μαρία Αναστασοπούλου, μιλώντας στο ilialive.gr σε περιπτώσεις που ένα παιδάκι παρουσιάσει δυσκαταποσία, έντονο πονόλαιμο και υψηλό πυρετό, οι γονείς καλό είναι να μην περιμένουν το τυπικό 3ημερο πριν απευθυνθούν στον παιδίατρο, αλλά να το πράξουν αμέσως, προκείμενου το παιδί να υποβληθεί σε strep test και να λάβει και την ανάλογη αντιβίωση αν το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Το συγκεκριμένο μικρόβιο όπως έκανε γνωστό η κα Αναστασοπούλου αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με τη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα. Σε περίπτωση όμως που οι γονείς δεν αξιολογήσουν σωστά τα συμπτώματα των παιδιών και δεν απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο, τότε υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο για σοβαρές επιπλοκές καθώς ο στρεπτόκοκκος μπορεί προκαλέσει διεισδυτική νόσο, δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Έως τώρα τα περιστατικά που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου δεν ενέπνεαν ανησυχία με εξαίρεση ενός, που αντιμετωπίστηκε όμως με επιτυχία. Ωστόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς καθημερινά όλο και περισσότερα παιδάκια καταφτάνουν στα Τ.Ε.Π.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο εξάπλωσης, αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Τα μέτρα πρόληψης

Παράλληλα, τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται και για τις άλλες λοιμώξεις τα οποία είναι τα εξής:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup