Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 19:55

Ένταση αστυνομίας με αγρότες της Αιγιάλειας - Ολιγόλεπτος αποκλεισμός της Ολυμπίας Οδού (photos & video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένταση επικρατεί μεταξύ αστυνομίας και αγροτών της Αιγιάλειας, οι οποίοι νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί για 6η μέρα στον Σελινούντα.

Ακολούθησε πορεία με πανό, με τους αγρότες να επιχειρούν να κλείσουν και την Ολυμπία Οδό, βρίσκοντας όμως στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις που θέλησαν να τους αποτρέψουν, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

ΝΕΟΤΕΡΑ:

Η Αστυνομία σταμάτησε τους οδηγούς, στο ύψος των διοδίων του Ελαιώνα, στο ρεύμα προς Πάτρα, και μέσω παράκαμψης τους κατεύθυνε στην παλαιά, καθώς οι αγρότες προχώρησαν τελικά σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Ολυμπίας Οδού. Όπως ήταν φυσικό δεν έλειψαν οι ουρές και οι καθυστερήσεις.

Πηγή: Τempo24.news

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 20:42

Σχετικά Άρθρα

  • Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών
    Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», όπου επί των άρθρων 48 και 49 έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τους αγρότες.

    Άρθρο 48

    Ειδικό καθεστώς αγροτών

    1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.

    Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.

    2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:

    α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
    β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
    γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
    δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.

    3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

    4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.

    5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α’ 58).

    Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.

    Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
    Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης – αίτησης επιστροφής της παρ. 4. Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

    Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.

    7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:

    α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
    αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
    αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
    αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
    Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
    β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
    γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.

    9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

    10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.

    11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:

    α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
    β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:

    α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και

    β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

    13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:

    α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης – αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
    β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
    γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.

    Άρθρο 49

    Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες

    Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:

    1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.

    2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

    3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

    α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
    β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
    γ) η δασοκομία γενικά,
    δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
    ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.

    4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
    α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
    β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
    γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
    δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
    ε) η τεχνική βοήθεια,
    στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
    ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
    η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.

    5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.

    Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα
    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα

    Οι αγρότες στον κάμπο του Μαραθώνα ζητούν την δημιουργία υποδομών ενάντια στην λειψυδρία που καταστρέψει τα φυτά τους - Μείζον πρόβλημα και για τους μελισσοκόμους

    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής, που βλέπουν τις καλλιεργειές τους να καταστρέφονται από το αλμυρό νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις.

    Όπως τόνισαν αγρότες, μιλώντας στον Ant1 tο χώμα έχει στεγνώσει και τα φυτά δεν αναπτύσσονται στην Αττική, με παραγωγούς να σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό να εισχωρεί στις γεωτρήσεις. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ρίζες και φύλλα των φυτών.

    Όπως καταγγέλλει αγρότης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του καταστρέφεται, από τους γύρω ορεινούς όγκους εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε κατευθείαν στην θάλασσα. Και ζητά να γίνουν έργα υποδομής, όπως ταμιευτήρες αλλά και άλλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και με τις μέλισσες

    Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι, καθώς η έλλειψη νερού δεν επιτρέπει στις μέλισσες να «δουλέψουν» στα μελίσσια τους.

    «Δεν έβρεξε, έκανε 120 ημέρες καύσωνα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην βρίσκει γύρες για να γεννήσεις».

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 στην πληγείσα από λειψυδρία Αττική, μόνον από την άρδευση με παλιά μηχανήματα χάνονται 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού.

    Εκεί όμως που ειδικοί επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα δίκτυα νερού στις πόλεις αλλά και ο υπερτουρισμός.

  • Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή της πρώτης δόσης της επιδότησης στους αγρότες της Κρήτης να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, όμως, αυτή η εκδοχή φαίνεται να απομακρύνεται.

    Καθυστερημένα θα λάβουν εφέτος οι αγρότες της Κρήτης την πρώτη δόση της ενιαίας επιδότησης. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η δεύτερη τον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση αναμένεται να συμβεί εντός του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, το οποίο, απομακρύνεται ως εκδοχή όπως φαίνεται, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι πληρωμές της ενίσχυσης να πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χιλετζάκης υπογράμμισε ότι «εφέτος, οι αγρότες της Κρήτης θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης υπό τη μορφή μίας ταμειακής διευκόλυνσης το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα, η πρώτη δόση καταβαλλόταν στα τέλη του Οκτώβρη, ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο.

    Η προκαταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση θα γίνει τον Απρίλιο. Επίσης, θα δούμε μέσα από τις διασταυρώσεις των αιτήσεων που πραγματοποιούνται αν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις».

    Πάντως, οι παραγωγοί δεν προβληματίζονται τόσο για τη μικρή παράταση των πληρωμών, όσο για τα χρήματα που αναμένεται να λάβουν στους λογαριασμούς τους, καθώς υπάρχει έντονη η ανησυχία ότι οι πιστώσεις δεν θα είναι οι σωστές.

    Τα δείγματα που προκύπτουν μέσα από τις δοκιμαστικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν «γεννούν» μεγάλη αισιοδοξία στους αγρότες. Αυτήν την περίοδο, διεξάγονται διασταυρωτικοί έλεγχοι, ενώ, υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλές αιτήσεις εντοπίζονται σημαντικά λάθη τόσο στα στοιχεία που αφορούν τη βασική ενίσχυση, όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco–schemes (οικολογικά σχήματα), κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια πολύτιμων κοινοτικών ενισχύσεων για τους παραγωγούς της χώρας μας.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Σε πανικό 197.000 αγρότες - Καλούνται να επιστρέψουν έως και 5.000 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Σε πανικό 197.000 αγρότες - Καλούνται να επιστρέψουν έως και 5.000 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Αλαλούμ επικρατεί μετά την αποκάλυψη πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντόπισε λάθος σε πληρωμές επιδοτήσεων που είχε κάνει ο παλιός τεχνικός του σύμβουλος και πλέον χιλιάδες αγρότες καλούνται να «επιστρέψουν» επιδοτήσεις άνω των 52 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητάει από 197.034 αγρότες και κτηνοτρόφους να επιστρέψουν επιδοτήσεις ύψους 52,3 εκατ. ευρώ έως τις 29 Οκτωβρίου 2024.

    Το «λάθος» εντοπίζεται στην πληρωμή του Ιουλίου 2023, όταν ο Οργανισμός χρησιμοποίησε την γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021, αντί της ορθής έτους 2022.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε χιλιάδες περιπτώσεις να καταβάλλει περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε κανονικά, ωστόσο οι αγρότες απαντούν πως «δεν πρέπει να τα πάρουν από εμάς», «δεν είναι ευθύνη δική μας».

    Οι αγρότες προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους συνολικά 197.034 αγρότες:

    • 169.495 υπόχρεοι καλούνται να επιστρέψουν από 1 έως 500 ευρώ
    • 27.538 υπόχρεοι καλούνται να επιστρέψουν από 501 έως 5.000 ευρώ

    «Τα προβλήματα είναι πολλά και βλέπουμε ότι αντί να λύνονται ή να μειώνονται, κάθε χρόνο και κάθε μήνα μεγαλώνουν», δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας.

    «Μας ζητάνε κάποια χρήματα από το 2022 που τα είχαμε πάρει το 2023. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κατηγορεί τον τεχνικό σύμβουλο. Ο τεχνικός σύμβουλος κατηγορεί τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο υπουργός κατηγορεί και τους δύο, στο τέλος όμως εμείς πληρώνομε αυτά τα χρήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να τα πάρουν από εμάς, δεν φταίμε πουθενά, δεν είναι ευθύνη δική μας».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αιγιάλεια: Κατήγγειλε για ξυλοδαρμό τον αδελφό της
    Αιγιάλεια: Κατήγγειλε για ξυλοδαρμό τον αδελφό της

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη

    Μια ακόμη καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία με μήνυση εκ μέρους του θύματος και αίτημα για ενεργοποίηση του PUNIC BUTTON ερευνά από χθές το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου.

    Πρόκειται για μια 45χρονη που κάλεσε το πρωί της Κυριακής τους αστυνομικούς καταγγέλλοντας βία και ξυλοδαρμό εκ μέρους του νεαρότερου σε ηλικία, 38χρονου, αδελφού της.

    Το περιστατικό φαίνεται ότι έγινε το απόγευμα του Σαββάτου ενώ καταγγέλθηκε ότι είχε υποστεί ξυλοδαρμό και 48 ώρες νωρίτερα., όπως μεταδίδει το aigiovoice

    Οι αστυνομικοί έσπευσαν και συνέλαβαν τον δράστη στο σπίτι σήμερα και η συνέχεια δόθηκε στο Τμήμα.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Νικολακόπουλος: Η σημασία της προσθήκης 13 χλμ. στο σημερινό έργο της Ολυμπίας Οδού
    Νικολακόπουλος: Η σημασία της προσθήκης 13 χλμ. στο σημερινό έργο της Ολυμπίας Οδού

    Να φτάσει μέχρι τον κόμβο Αλφειού ζήτησε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος από την ηγεσία του υπ. Υποδομών

    Πρόκειται για μια προοπτική που θα φέρει το έργο πιο κοντά στην Αρχ. Ολυμπία και θα διευκολύνει τις συνθήκες για την περαιτέρω εξέλιξη του

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη πάρει την πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση Ηλείων και Μεσσήνιων Βουλευτών με Σταικούρα και Ταχιάο και για τον δρόμο Πύργου- Καλού Νερού - Τσακώνας

    Η πορεία του έργου για τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου βρίσκεται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά με τα στοιχεία προόδου των εργασιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται ίσως για το πιο αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά τον στόχο της υλοποίησής του και μάλιστα νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

    Η επισήμανση αυτή έγινε για μια ακόμη φορά σε συνάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταικούρα και του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις θετικές κάθε φορά εξελίξεις.

    Ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος, έχει ήδη ζητήσει τόσο από τον Υπουργό κ. Σταικούρα όσο και από τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταχιάο με τον οποίο επίσης έχει συναντηθεί και συνεργαστεί για το ίδιο θέμα, την αναγκαιότητα προσθήκης στο υπό εκτέλεση έργο της Ολυμπίας Οδού, τμήματος 13 χιλιομέτρων μετά τον Πύργο, που ουσιαστικά θα φθάνει μέχρι τον κόμβο του Αλφειού.

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξήγησε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της προτεινόμενης από τον ίδιο προσθήκης, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά την συνέχιση των εργασιών όταν αποφασισθούν από το Υπουργείο για την ολοκλήρωση της μεγάλης οδού μέχρι την Τσακώνα, ενώ θα φέρει τον δρόμο πολύ πιο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

    Τόνισε μάλιστα ότι κατά την εκτίμησή του, και σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο είναι εφικτό και θα μπορούσε να προχωρήσει, στο πλαίσιο της σημερινής κατασκευής του έργου, για αυτό και ζήτησε από την ηγεσία του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών να το εξετάσει σοβαρά και στην βάση μιας διορατικής αντίληψης για πιο εύκολες συνθήκες στην μετέπειτα πορεία του δρόμου και της ικανοποίησης του καθολικού αιτήματος των πολιτών για την συνέχισή του σε Καλό Νερό και Τσακώνα.

    nikolako olump odos 2

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Σε σχέση με το τελευταίο, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος έχει ήδη πάρει την πρωτοβουλία ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν από κοινού οι Βουλευτές Ηλείας και Μεσσηνίας προκειμένου να ενημερωθούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους συζητώντας με τον κ. Σταικούρα όλες τις δυνατότητες για να μπορέσει να δρομολογηθεί θετικά και το υπόλοιπο τμήμα της Ολυμπίας Οδού με ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης στο άμεσο μέλλον.

    Σημειώνεται εδώ ότι πέραν των ανωτέρω δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ζήτημα των συνδέσεων των πόλεων και των αστικών κέντρων με τον αυτοκινητόδρομο για το οποίο απαιτούνται οι ανάλογες παρεμβάσεις για την αποφυγή ταλαιπωρίας των κατοίκων

    Με δήλωσή του ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλει εδώ και αρκετό καιρό για να επιτευχθεί το καλύτερο και να υπάρξουν παρεμβάσεις εκεί όπου εμφανίζονται δυσκολίες αλλά και εκεί όπου διαπιστώνεται ότι χρειάζονται βελτιώσεις στην κατεύθυνση της γρήγορης, ορθολογικής και αποτελεσματικής έκβασης των εργασιών.

    «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα και οφείλουμε να είμαστε πάντα με προσοχή σε εγρήγορση αντιλαμβανόμενοι τον παλμό αλλά και τις σωστές επισημάνσεις των τοπικών κοινωνιών, ώστε να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας, δίνοντας τις αναγκαίες κατευθύνσεις προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δραματικές στιγμές για τη ζωή του Δημάρχου Αιγιάλειας - Εσπευσμένα στο ΠΓΝΠ
    Δραματικές στιγμές για τη ζωή του Δημάρχου Αιγιάλειας - Εσπευσμένα στο ΠΓΝΠ

    Τα ξημερώματα της Κυριακής ο Δημήτρης Καλογερόπουλος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίσθηκε εσπευσμένα στο ΠΓΝΠ στο Ρίο.

    Δραματικές είναι οι στιγμές σχετικά με την κατάσταση της υγείας του δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου.

    Τα ξημερώματα της Κυριακής ο Δημήτρης Καλογερόπουλος υπέστη επεισόδιο σχετικό με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει στον εγκέφαλο και διακομίσθηκε εσπευσμένα στο ΠΓΝΠ στο Ρίο περίπου στις 2.30.

    Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

    Θυμίζουμε πως το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να λείψει από τα καθήκοντά του το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα, για μεθαύριο Τρίτη, ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή του από την Ελλάδα για το Αννόβερο της Γερμανίας όπου θα χειρουργούνταν σε εξειδικευμένη κλινική.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της υγείας του Δημήτρη Καλογερόπουλου.
    Πηγή: pelop.gr
  • ΕΕ: Υποστήριξη της ψυχικής υγείας των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων
    ΕΕ: Υποστήριξη της ψυχικής υγείας των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων

    Πρόσφατες μελέτες σε αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένη υποστήριξη της ψυχικής υγείας για την αγροτική κοινότητα, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις μοναδικές προκλήσεις της αγροτικής ζωής και τα ειδικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, όσοι ασκούν το επάγγελμα του γεωργού.

    Από την άλλη, οι κοινωνικές αντιλήψεις και το στίγμα συχνά εμποδίζουν τους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα ψυχικής υγείας και ακόμη και να συζητούν ανοιχτά τις ανάγκες τους.

    Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2024, η θεματική ομάδα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των γεωργών και των γεωργικών κοινοτήτων εργάστηκε για τον εντοπισμό προσεγγίσεων που προωθούν την ψυχική υγεία και την ευημερία των γεωργικών κοινοτήτων, ιδίως των γεωργών, σε ολόκληρη την ΕΕ. Μετά από δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος, μια ομάδα 40 ενδιαφερόμενων μερών της ΚΓΠ (συμπεριλαμβανομένων γεωργών, συμβούλων, αρχών και ερευνητών) συγκεντρώθηκαν αυτοπροσώπως και διαδικτυακά για να συζητήσουν αυτό το σημαντικό θέμα.

    Οι συζητήσεις της θεματικής ομάδας – ιδιαίτερα η πρώτη συνάντηση, η οποία έθεσε τις βάσεις για το υπόλοιπο της διαδικασίας – τόνισαν ορισμένα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν:

    • Η σημασία των εκστρατειών ευαισθητοποίησης
    • Η ανάγκη ολιστικών προσεγγίσεων για την ψυχική υγεία των γεωργών
    • Ο ρόλος των αγροτικών δικτύων και κοινοτήτων και
    • Η ανάγκη για ολοκληρωμένες, βιώσιμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ψυχικής υγείας στις αγροτικές κοινότητες.

    Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση, και πολλές καλές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή μπορούν να προσαρμοστούν και να αναπαραχθούν σε άλλα πλαίσια. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της ΚΓΠ μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο.

    Στο πλαίσιο του έργου της θεματικής ομάδας, τα μέλη της συνδημιούργησαν διάφορα αποτελέσματα. Η πρακτική προσέγγισή τους – βασισμένη σε συγκεκριμένες εμπειρίες σε διαφορετικά πλαίσια – καθιστά τα έγγραφα αυτά χρήσιμους πόρους για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της ΚΓΠ που ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό και επιθυμούν να προωθήσουν την αλλαγή.

    Οι γνώσεις πολιτικής και οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων παρέχονται σε δύο άρθρα που εξετάζουν αντίστοιχα τις συνολικές εκτιμήσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις πολιτικής για τη στήριξη της υγείας και της ευημερίας του γεωργικού εργατικού δυναμικού, καθώς και τις ευκαιρίες για εξατομικευμένες προσεγγίσεις πολιτικής ψυχικής υγείας.

    Στη δεύτερη συνάντηση της θεματικής ομάδας , τα μέλη προσδιόρισαν 12 βασικά συστατικά για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων. Παρουσιάζονται σε ένα έγγραφο που περιλαμβάνει επίσης σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν εγκριθεί σε διάφορα κράτη μέλη, οι οποίες βοηθούν στην επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα από τα βασικά συστατικά εφαρμόζονται στην πράξη σε διαφορετικά πλαίσια. Αυτό το έγγραφο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για να βοηθήσει στο σχεδιασμό νέων στρατηγικών και δράσεων ή για τη βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών.

    Η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των αγροτών, των οικογενειών και των κοινοτήτων τους απαιτεί συντονισμένη δράση και συνέργειες μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών. Με βάση τα βασικά συστατικά, τα μέλη της θεματικής ομάδας ανέπτυξαν – χάρη σε μια πολύ διαδραστική ημέρα στις Βρυξέλλες – 15 συστάσεις προσανατολισμένες στη δράση που απευθύνονται σε διάφορους παράγοντες, από γεωργούς έως ιδρύματα, από ερευνητικούς φορείς έως ομάδες τοπικής δράσης LEADER και αγροτικές κοινότητες.

    Οι συστάσεις αναφέρονται σε πέντε τομείς παρεμβάσεων:

    • εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση
    • πλαίσια πολιτικής που επιτρέπουν πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των τοπικών κοινοτήτων
    • υπηρεσίες στήριξης και υποδομές στις αγροτικές περιοχές
    • έρευνα και δεδομένα και
    • θεσμικές προσεγγίσεις.

    Οι εμπειρογνώμονες Sally Shortall και Salvatore Barillà (Πανεπιστήμιο του Newcastle) συνόδευσαν το έργο της θεματικής ομάδας και συνδύασαν τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τη δική τους εκτεταμένη γνώση του θέματος για να παράγουν μια επισκόπηση των καλών πρωτοβουλιών και των στοιχείων της δυνατότητας αναπαραγωγής για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων.

    Η ενημέρωση παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάλυση των κοινών χαρακτηριστικών που μοιράζονται οι επιτυχημένες τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, εξετάζοντας τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι πρωτοβουλίες και πιθανές λύσεις.

    Το έγγραφο ολοκληρώνεται με βασικά ερωτήματα που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προωθήσουν τη συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία στη γεωργία στην ΕΕ.

    Η δικτύωση είναι το κλειδί για την επίτευξη προόδου, οπότε η λίστα των μελών της θεματικής ομάδας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε χρήσιμες επαφές στη χώρα σας. Μπορείτε πάντα να έρθετε σε επαφή με το δίκτυο της ΚΓΠ της ΕΕ για να μάθετε περισσότερα, να μοιραστείτε τις γνώσεις σας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση [email protected].

    Πηγή: Etheas.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο