Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 10:54

Αχαΐα- Αγρότες: Επιμένουν στις κινητοποιήσεις - Πού θα στήσουν μπλόκα την Πέμπτη

Γράφτηκε από

Δε θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις, δηλώνουν

Οι αγρότες και της Αχαΐας, είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τον αποκλεισμό δρόμων και εθνικών οδών.

Ειδικότερα, οι αγρότες του Αιγίου, την Πέμπτη, για έβδομη ημέρα, θα συγκεντρωθούν 6-8 το απόγευμα, στο ύψος της γέφυρας του Σελινούντα, ενώ όπως είπαν στο thebest.gr «θα μαζευτούμε την ίδια ώρα και τότε θα αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε, όπως και την Τρίτη, σε συμβολικό κλείσιμο για λίγη ώρα, της Ολυμπίας Οδού ή θα πάμε σε κάποιο άλλο σημείο».

Κινητοποίηση και την Πέμπτη, για τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αλλά το απόγευμα, αυτή τη φορά. Σύμφωνα, με το πρόεδρό τους, Γιώργο Βεσκούκη, θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας (Φανάρια). Μπλόκα και για τους αγρότες του Ερυμάνθου, όπου σταθερά θα βρεθούν σε δυο σημεία, στις 11 το πρωί, στου Κουρλαμπά και στο Σταυροδρόμι.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επτά λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις.

Πηγή: TheBest.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 10:43

Σχετικά Άρθρα

  • Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Σελιανίτικα – Νυχτερινή καταδίωξη των δραστών
    Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Σελιανίτικα – Νυχτερινή καταδίωξη των δραστών

    Στη μιάμιση τα ξημερώματα της Πέμπτης έδρασαν οι άγνωστοι που έβαλαν στο “στόχαστρο” το ΑΤΜ στον παλιό εθνικό δρόμο των Σελιανιτίκων.

    Ανατίναξαν το μηχάνημα κι άρπαξαν άγνωστο προς το παρόν αριθμό χρημάτων και διέφυγαν. Στο μεταξύ όμως ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και περιπολικό εντόπισε τους ύποπτους και με το όχημα τους και ακολούθησε καταδίωξη. Δεν έγινε όμως εφικτή η σύλληψή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες εγκατέλειψαν και το όχημα με το οποίο διέφυγαν αλλά ακόμα και χρήματα που άρπαξαν μέσα από το ΑΤΜ που ανατίναξαν σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή των Σελιανιτίκων.

    Εντός του οχήματος οι αστυνομικοί βρήκαν το χρηματικό ποσό των 30 με 35.000 ευρώ περίπου ενώ διαπιστώθηκε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο από την περιοχή της Πεντέλης και έφερε πάνω πινακίδες που είχαν κλαπεί χθες από την περιοχή της Ελευσίνας.

    Οι διαρρήκτες κατάφεραν να ξεφύγουν, φαίνεται όμως ότι αποφάσισαν να συνεχίσουν με άλλο μέσο και εγκαταλείποντας το όχημα άφησαν και τα χρήματα που είχαν αρπάξει ή μέρος αυτών!

    Οι έρευνες συνεχίζονται.

    Πηγή: Aigiovoice.gr - Tempo24.news

  • Αχαΐα: Τροχαίο στην Πούντας - Καλαβρύτων - Στο Νοσοκομείο Αιγίου οι δύο τραυματίες
    Αχαΐα: Τροχαίο στην Πούντας - Καλαβρύτων - Στο Νοσοκομείο Αιγίου οι δύο τραυματίες
    Τροχαίο με δυο τραυματίες συνέβη σήμερα το πρωί στην Πούντας - Καλαβρύτων στο ύψος της Κερνίτσας.
    Ι.Χ. επιβατικό εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μάντρα με αποτέλεσμα το τραυματισμό των δυο επιβατών.
    Στο σημείο έσπευσαν δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μετάφεραν τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Αιγίου.
  • Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα Γυμνασιάρχης για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας
    Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα Γυμνασιάρχης για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

    Σε διαθεσιμότητα με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, Γυμνασιάρχης που κατηγορείται από μαθήτρια για σεξουαλική παρενόχληση εν ώρα μαθήματος. Τι υποστηρίζει ο ίδιος.

    Εξελίξεις σημειώθηκαν στην υπόθεση καταγγελίας μαθήτριας κατά του διευθυντή του σχολείου, όπου φοιτά, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Πελοποννήσου», εδώ και λίγες μέρες έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Η απόφαση για τον Γυμνασιάρχη των Σαγεΐκων προέκυψε κατ΄ εντολήν του υπουργείου Παιδείας και όχι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας , πηγές της οποίας πάντως την επιβεβαίωσαν, στην «Π».

    Στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι γονείς της 14χρονης μαθήτριας έκαναν καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας για «σεξουαλική παρενόχληση» από τον γυμνασιάρχη. Βάσει αυτής, ο εκπαιδευτικός, κατά τη διάρκεια του μαθήματος στις 13 και 16 Σεπτεμβρίου, «προέβη σε χειρονομίες και εκφράσεις σε βάρος της κόρης τους». Η μαθήτρια και οι γονείς όχι μόνο ανέφεραν το περιστατικό στην Αστυνομία, αλλά κατέθεσαν και μήνυση κατά του διευθυντή της σχολικής μονάδας.

    Ο καθηγητής συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πατρών κι αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος.

    Εδώ και λίγες μέρες ο -προς συνταξιοδότηση- καθηγητής τελεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να προκύψει εξέλιξη από πλευράς δικαιοσύνης και να υπάρξει καταδίκη ή και αθώωσή του αν καταπέσει η καταγγελία της μαθήτριας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Π», ο γυμνασιάρχης αρνείται τις κατηγορίες για «σεξουαλική παρενόχληση» υποστηρίζοντας πως πρόκειται… «για παρεξήγηση»!

    Πηγή: Pelop.gr
  • Φωτιά στην Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δασοκομάντο -Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς
    Φωτιά στην Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δασοκομάντο -Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς

    Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκε δασοκομάντο ο οποίος επιχειρούσε για κατάσβεση φωτιάς στο Πετρωτό Αχαΐας.

    Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς

    Ο πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο κινητοποιήθηκαν νωρίτερα 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ηςΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10.30 στο Πετρωτό στη θέση Αγία Παρασκευή, κινητοποιώντας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

    Στην συγκεκριμένη περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά και την προηγούμενη εβδομάδα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αγρότες: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της κερδοφορίας – Κίνδυνοι και ευκαιρίες
    Αγρότες: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της κερδοφορίας – Κίνδυνοι και ευκαιρίες

    Στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι αυξημένες τιμές των εισροών και οι ασταθείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, αποτελούν τις τρεις βασικές προκλήσεις, όχι μόνο για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά για τους παραγωγούς σε όλη τη γη.

    Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διενήργησε η McKinsey & Company, στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και θέτουν προτεραιότητες προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Έτσι, πολλοί στρέφονται στην υιοθέτηση νέων προϊόντων, βιώσιμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών.

    Για να κερδηθεί το «στοίχημα» των βιώσιμων και κερδοφόρων εκμεταλλεύσεων, οι φορείς που παρέχουν τεχνολογία και υπηρεσίες σε αγρότες, έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τη δράση τους και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να προτείνουν λύσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με τις ανάγκες των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαφορετικά μοναδικά χαρακτηριστικά των χωρών και της υπαίθρου.

    Οι αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο προσβλέπουν σε βιώσιμες πρακτικές, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και νέα προϊόντα

    Τα περιθώρια κέρδους για τους αγρότες

    Η Παγκόσμια Έρευνα Αγροτών του 2024 της McKinsey, πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 με τη συμμετοχή 4.400 αγροτών, από την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία), την Ινδία, τη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία και Μεξικό) και τη Βόρεια Αμερική (Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες).

    Οι συμμετέχοντες είναι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων μεγέθους από 120 στρέμματα ή λιγότερο (το 100% των 1.031 ερωτηθέντων της Ινδίας) έως περισσότερα από 6.000 στρέμματα (το 15% των ερωτηθέντων από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες). Όσον αφορά την παραγωγή, κυριάρχησαν οι καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, που κυμαίνονταν από το 46% του δείγματος στην Ινδία έως το 80% στη Λατινική Αμερική, ακολουθούμενες από ειδικές καλλιέργειες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

    Η νέα αυτή παγκόσμια έρευνα περιγράφει μια «προσεκτικά αισιόδοξη» προοπτική, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός να καταφέρει ο πρωτογενής τομέας να αυξήσει τα κέρδη του τα επόμενα χρόνια.

    Από την πλευρά τους, οι αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο προσβλέπουν σε βιώσιμες πρακτικές, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και νέα προϊόντα, τα οποία αυξάνουν τις αποδόσεις στις καλλιέργειές τους, προκειμένου να καταφέρουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης που ασκούν τα «πράσινα» και περιβαλλοντικά μέτρα.

    Ωστόσο, οι προσδοκίες για αύξηση των περιθωρίων κέρδους διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα οι αγρότες της Βόρειας Αμερικής αναμένουν συνολικά τα κέρδη φέτος να είναι χαμηλότερα κατά 64% και της Ευρώπης κατά 55%.

    Στον αντίποδα, οι αγρότες στη Λατινική Αμερική και την Ινδία αναμένουν υψηλότερα κέρδη τα επόμενα δύο χρόνια, 58% και 76% αντίστοιχα, από 42% και 37% το 2022.

    Οι αγρότες που θέλουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουν είτε μέσω βιώσιμων γεωργικών μεθόδων είτε υιοθετώντας νέες τεχνολογίες

    Με το βλέμμα στραμμένο στη βιωσιμότητα οι αγρότες

    Η αειφορία είναι ένας τομέας όπου οι αγρότες επενδύουν προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ινδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική, οι αγρότες εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές για την αύξηση της απόδοσης, ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες ενδιαφέρονται για πρόσθετες ροές εσόδων.

    Ταυτόχρονα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αγρότες που θέλουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουν είτε μέσω βιώσιμων γεωργικών μεθόδων είτε υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.

    Όσον αφορά τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζουν οι αγρότες, οι κορυφαίες πρακτικές είναι οι αμειψισπορές (68%), η μειωμένη ή καθόλου άροση (56%) και ο ψεκασμός ή η λίπανση με μεταβλητό ρυθμό (40%). Γενικά, η Ινδία και το Μεξικό υστερούν στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών σε σύγκριση με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Σημαντική αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στην υιοθέτηση βιοελέγχων και βιοθρεπτικών συστατικών ως πρακτικών για την υγεία του εδάφους και την βελτίωση της απόδοσης. Περίπου το 31% των αγροτών χρησιμοποιεί βιοθρεπτικά συστατικά, ενώ το 20% χρησιμοποιεί βιοελέγχους.

    Οι τιμές των εισροών παραμένουν η κύρια ανησυχία των αγροτών

    Υιοθέτηση τεχνολογίας

    Μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, πολλοί αγρότες φιλοδοξούν να ενισχύσουν τα μελλοντικά τους κέρδη.

    Ωστόσο, η υιοθέτηση της τεχνολογίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του αγροκτήματος – τα μεγάλα αγροκτήματα (πάνω από 2.500 στρέμματα) έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες σε σύγκριση με τα μικρά αγροκτήματα (λιγότερα από 100 στρέμματα).

    Η υιοθέτηση όμως της τεχνολογίας γίνεται με αργό ρυθμό, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 ο αριθμός των αγροτών που χρησιμοποιούν ή επιθυμούν τουλάχιστον μία νέα ψηφιακή τεχνολογία.

    Οι αγρότες της Βόρειας Αμερικής πρωτοστατούν στην υιοθέτηση της τεχνολογίας, ενώ η Λατινική Αμερική γνώρισε την ταχύτερη ανάπτυξη (αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων από το 2022 έως το 2024).

    Οι τρεις κίνδυνοι

    Οι τιμές των εισροών παραμένουν η κύρια ανησυχία, με το 48% των αγροτών να επισημαίνει τις αυξήσεις των τιμών ως τον κύριο κίνδυνο για τα κέρδη, σε σύγκριση με το 63% το 2022. Παρά τη γενική μείωση του κόστους για τα λιπάσματα και τα ενεργά συστατικά για την προστασία των καλλιεργειών το περασμένο έτος, οι αγρότες αναφέρουν μια μέση αντιληπτή αύξηση στο συνολικό κόστος κατά 13% τους τελευταίους 12 μήνες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα τα λιπάσματα έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό τους τελευταίους 12 μήνες: το 24% των καλλιεργητών ανέφεραν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% το περασμένο έτος. Ακολουθούν οι αυξήσεις στο κόστος εργασίας (14%) και στην προστασία των καλλιεργειών (13%).

    Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένουν ένας από τους κύριους «πονοκεφάλους» των αγροτών, με τους ευρωπαίους και τους αγρότες της Λατινικής Αμερικής να σημειώνουν ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχουν στα κέρδη τους.

    Οι καλλιεργητές που πιστεύουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ένας από τους κορυφαίους κινδύνους δήλωσαν ότι ξοδεύουν περίπου 30% περισσότερα από τους ομολόγους τους. Σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσθετες δαπάνες όπως η ασφάλιση των καλλιεργειών.

    Οι ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων είναι ο τρίτος σημαντικός κίνδυνος για τα κέρδη που ανέφεραν οι αγρότες. Το 30% των αγροτών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, το θεώρησαν ως έναν από τους κορυφαίους κινδύνους.

    Και οι τρεις ευκαιρίες για τους αγρότες

    Παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως, οι αγρότες βλέπουν επίσης την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια. Οι οικονομικές προοπτικές ποικίλλουν ανά περιοχή, με τους ευρωπαίους και βορειοαμερικανούς αγρότες πιο απαισιόδοξους να αυξήσουν το εισόδημά τους στο μέλλον.

    Όταν ερωτήθηκαν, οι αγρότες είπαν ότι οι τρεις πρώτες ευκαιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα επόμενα δύο χρόνια ήταν οι βελτιωμένες αποδόσεις, οι υψηλότερες τιμές των αγροτικών προϊόντων και οι χαμηλότερες τιμές για τις εισροές.

    Για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, οι αγρότες προβλέπουν τη λήψη τριών βασικών ενεργειών: τη δοκιμή νέων προϊόντων αύξησης της απόδοσης, τη δοκιμή νέων προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών και την αγορά καινοτόμου εξοπλισμού, προϊόντων ή τεχνολογίας.

    Οι περισσότεροι αγρότες σε όλο τον κόσμο είπαν ότι η δοκιμή νέων προϊόντων για την αύξηση των αποδόσεων αποτελεί πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων τους για αύξηση των κερδών. Όμως, το ποσοστό των αγροτών που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε αυτή τη δράση διέφερε σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, οι αγρότες στη Βόρεια Αμερική είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους αγρότες στην Ευρώπη να δοκιμάσουν νέα προϊόντα αύξησης της απόδοσης.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Φωτιά τώρα στην Αγία Παρασκευή Πετρωτού Αχαΐας - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα
    Φωτιά τώρα στην Αγία Παρασκευή Πετρωτού Αχαΐας - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

    Η φωτιά καίει τώρα σε δασική έκταση - Στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και την προηγούμενη εβδομάδα

    Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Αγία Παρασκευή Πετρωτού Αχαΐας.
    Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ηςΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.
    Επί τόπου μεταβαίνει ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πατρών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά
    Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά

    Νέα δεδομένα στο θρίλερ που αφορά και την Αμαλιάδα. Εντοπίσθηκε στο δεύτερο παιδί της 24χρονης Ειρήνης που πέθανε το 2023. Ιατροί το αποδίδουν κατά κύριο λόγο στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Ένα σημαντικό εύρημα που φέρεται να έχει εντοπισθεί σε οφθαλομολογικό έλεγχο, σε ένα από τα παιδιά της 24χρονης Ειρήνης Μ. δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τους αλλεπάλληλους θανάτους πέντε παιδιών την περίοδο 2014-2024 στην Αμαλιάδα που απασχολεί την κοινή γνώμη.

    Στον έλεγχο που υπήρξε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στο δεύτερο παιδί της 24χρονης (τότε ήταν ενός μηνός) το οποίο ένα μήνα αργότερα έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, εντοπίσθηκε αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή του άτυχου μωρού.

    Κάτι που αποδίδεται κυρίως στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού» (Shaken baby syndrome) που είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν ανοίγει νέος κύκλος σημαντικών και πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων για τις αιτίες θανάτου του συγκεκριμένου βρέφους, αλλά ίσως και ορισμένων ακόμη από τα άλλα τέσσερα παιδιά που έχασαν την ζωή τους και τα οποία «συνδέονταν» με την 24χρονη.

    Στις 18 Αυγούστου 2023 λοιπόν η Ειρήνη (σσ η οποία είχε χάσει ήδη το πρώτο παιδί της το 2021 με τον θάνατο του να αποδίδεται σε «διάμεση πνευμονίτιδα») απέκτησε ένα κοριτσάκι, τη Μαρία-Φρειδερίκη. Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2023, το βρέφος που παρουσίαζε επιληπτικά επεισόδια πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» όπου και νοσηλευόταν για ένα μήνα.

    Είχε μεταφερθεί εκεί από το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» της Πατρας στις 18 Σεπτεμβρίου. Την προανάκριση για τον θάνατο ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων Αττικής.

    Απροσδιόριστη αιτία στο θάνατο του βρέφους στην Αμαλιάδα

    Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών η αιτία θανάτου χαρακτηρίστηκε απροσδιόριστη που μπορεί να συνδέεται με το παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Από την έρευνα ακόμη της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι όταν έχασε την ζωή του το δύο μηνών βρέφος ήταν στον ίδιο θάλαμο του «Παίδων» τουλάχιστον 2-3 ακόμη άτομα, ανάμεσα στα οποία μία κοινωνική λειτουργός.

    Όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο είχε εντοπισθεί στο άτυχο κοριτσάκι αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς. Ένα τέτοιο εύρημα κυρίως σε ενήλικες συνδέεται με «αποκόλληση αμφιβληστροειδούς», «διαβητική αμφιβληστροπάθεια με νεοαγγείωση», «απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς», «ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας με αιμορραγία», από «πρόκληση τραύματος» κλπ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ιατροί, οι προαναφερόμενες αιτίες είναι απίθανες για ένα βρέφος ενός μηνός.

    Σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

    Όμως όπως προκύπτει από περαιτέρω ανάλυση ιατρικών δεδομένων «οι αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς που κυμαίνονται από λίγες διάσπαρτες αιμορραγίες έως εκτεταμένες αιμορραγίες που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς αποδίδεται στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Όπως σημειώνεται αυτό συμβαίνει συνήθως «όταν ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει το μωρό κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού (ειδικά μωρά μικρότερα των 4 μηνών τα οποία πιθανό να μην στηρίζουν ακόμα το κεφάλι τους) που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους.

    Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος-πίσω, με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι σαφώς μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια».

    Σημειώνεται ότι κι η ίδια η 24χρονη είχε αναφέρει σε μία από τις συνεντεύξεις ότι οι γιατροί στο Καραμανδανειο είδαν αιμάτωμα στα μάτια του μωρού και ζήτησαν να μεταφερθεί επειγόντως στο «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με πληροφορίες στον φάκελο της υπόθεσης δεν έχουν ενταχθεί καταθέσεις των γιατρών κι άλλα έγγραφα από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

    Πηγή: in.gr

  • Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών
    Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», όπου επί των άρθρων 48 και 49 έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τους αγρότες.

    Άρθρο 48

    Ειδικό καθεστώς αγροτών

    1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.

    Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.

    2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:

    α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
    β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
    γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
    δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.

    3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

    4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.

    5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α’ 58).

    Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.

    Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
    Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης – αίτησης επιστροφής της παρ. 4. Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

    Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.

    7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:

    α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
    αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
    αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
    αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
    Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
    β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
    γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.

    9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

    10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.

    11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:

    α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
    β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:

    α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και

    β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

    13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:

    α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης – αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
    β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
    γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.

    Άρθρο 49

    Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες

    Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:

    1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.

    2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

    3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

    α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
    β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
    γ) η δασοκομία γενικά,
    δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
    ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.

    4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
    α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
    β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
    γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
    δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
    ε) η τεχνική βοήθεια,
    στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
    ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
    η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.

    5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.

    Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ