Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 09:25

Προσδιορίστηκαν οι παραλίες κολύμβησης στην Ηλεία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συνολικά 21 είναι οι παραλίες κολύμβησης σε όλη την Ηλεία, όπως προσδιορίστηκαν με απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για το 2024.

Από τις 21 χαρακτηρισμένες παραλίες, οι 8 βρίσκονται στον Δήμο Πύργου, 4 στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, 3 στο Δήμο Ζαχάρως, 3 στον Δήμο Πηνειού, 2 στον Δήμο Ήλιδας και μία στον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι παραλίες στην Ηλεία έχουν προσδιοριστεί ως εξής:

  • Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης οι ακτές : Μανολάδα στη Δ.Ε. Βουπρασίας, Λουτρά Κυλλήνης - Κάστρο 1 & 2 στη Δ.Ε Κάστρο Κυλλήνης, Λεχαινά - Μυρσίνη στη Δ.Ε Λεχαινών.
  • Στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων η ακτή Κάτω Σαμικού στην Δ.Ε. Σκιλλούντος
  • Στο Δήμο Ζαχάρως οι ακτές είναι: Καϊάφας – Ζαχάρω 1 (320 μ. από το βορειοδυτικό άκρο της ακτής), Καϊάφας – Ζαχάρω 2 (Έναντι σιδηροδρομικού σταθμού) και Καϊάφας – Ζαχάρω 3 (Έμπροσθεν χώρου στάθμευσης) στην Δ.Ε. Ζαχάρως
  • Στο Δήμο Ήλιδας οι ακτές είναι : Κουρούτα και Παλούκι – Αγία Μαρίνα στη Δ.Ε. Αμαλιάδας
  • Στο Δήμο Πηνειού οι ακτές είναι: Αρκούδι και Βαρθολομιό στη Δ.Ε Βαρθολομιού, και Παλαιοχώρι – Μπούκα στη Δ.Ε Γαστούνης
  • Στο Δήμο Πύργου οι ακτές είναι: Επιτάλιο στη Δ.Ε. Βόλακος ενώ στη Δ.Ε. Πύργου έχουν καθοριστεί οι ακτές Άγιος Ανδρέας, Άγιος Ηλίας – Σκαφιδιά 1, Άγιος Ηλίας – Σκαφιδιά 2, Κατάκολο – Καβούρι, Σπιάτζα Κατάκολο, Λεβεντοχώρι, και Άγιος Ηλίας – Πουρνάρι.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 01:09

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί διαβρώνεται η ελληνική ακτογραμμή - Ποιες παραλίες «βυθίζονται» - Explainer video
    Γιατί διαβρώνεται η ελληνική ακτογραμμή - Ποιες παραλίες «βυθίζονται» - Explainer video

    Ορισμένες από τις παραλίες, η ακτογραμμή των οποίων έχει υποχωρήσει δεκάδες μέτρα παρουσιάζει μιλώντας στο CNN Greece ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Βασίλης Καψιμάλης, επισημαίνοντας τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισε ο ανθρώπινος παράγοντας στην δραματική οπισθοχώρηση του 30% της ελληνικής ακτογραμμής.

    Σύμφωνα με τον θαλάσσιο γεωλόγο, μερικές τις ακτές αυτές είναι:

    • Oι βόρειες ακτές του κόλπου Χανίων και ιδιαίτερα το τμήμα από τις εκβολές του ποταμού Ταυρωνίτη μέχρι το ακρωτήριο Αγία Μαρίνα. Οι παραλίες Πλατανιά και Αγίας Μαρίνας στα Χανιά έχουν κατακλυσθεί από την θάλασσα κατά 41,5 στρέμματα και η ακτογραμμή έχει υποχωρήσει 45 μέτρα.
    • Οι βορειοδυτικές ακτές της Ρόδου, όπου πολλές ιδιοκτησίες βρίσκονται πλέον στη θάλασσα. Η παραλία Σορωνή στην Ρόδο έχει κατακλυσθεί από την θάλασσα κατά 48 στρέμματα και η ακτογραμμή της έχει υποχωρήσει 45 μέτρα.
    • Η παραλία της Κώμης στη ΝΑ Χίο, η οποία έχει κατακλυσθεί από την θάλασσα κατά 25 στρέμματα και η ακτογραμμή της έχει υποχωρήσει 30 μέτρα.
    • Η παραλία της Περαίας-Νέων Επιβατών-Αγίας Τριάδας, στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει κατακλυσθεί από την θάλασσα κατά 39 στρέμματα και η ακτογραμμή της έχει υποχωρήσει 45 μέτρα.

    Στην πραγματικότητα, όμως, όπως τονίζει ο ίδιος οι παραλίες που έχουν διαβρωθεί «είναι πολυάριθμες και εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια».

    Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των πληγεισών ακτών;

    Οι ακτές που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, είναι οι προσχωσιγενείς ή ιζηματικές παραλίες που διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά:

    1. έχουν ομαλό ανάγλυφό με μικρή τοπογραφική κλίση,
    2. είναι εκτεθειμένες στην ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή μπροστά τους δεν υπάρχει κάποιο φυσικό εμπόδιο που να μειώνει την προσπίπτουσα κυματική ενέργεια, και
    3. η επιφάνειά τους καλύπτεται από χαλαρά ιζήματα, όπως ψιλή άμμος, των οποίων η φυσική τροφοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή έχει διακοπεί.

    Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα φυσικά χαρακτηριστικά τους εκείνα που έχουν οδηγήσει στη διάβρωσή τους. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που αποτελεί απόρροια των ολοένα και αυξανόμενων υψηλών θερμοκρασιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα.

    Αντίστοιχα, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι πολιτικές που κατά καιρούς έχουν υιοθετηθεί, επιτείνοντας το φαινόμενο.

    Οι επιβλαβείς ανθρώπινες παρεμβάσεις

    Οι πιο σημαντικές ανθρώπινες παρεμβάσεις που επιτείνουν το φαινόμενο της παράκτιας διάβρωσης, όπως εξηγεί, ο κ. Καψιμάλης είναι:

    • Οι αμμοληψίες από την παραλία, οι οποίες κατά το παρελθόν ήταν συνήθης δραστηριότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες η δραστηριότητα αυτή έχει απαγορευτεί.
    • Η κατασκευή φραγμάτων στην κοίτη των ποταμών, μπάζωμα των ρεμάτων και αστικοποίηση της οπισθοπαραλίας είναι μερικές από τις δραστηριότητες που διέκοψαν τη φυσική τροφοδοσία των παραλιών με τις απαραίτητες ποσότητες χερσαίων ιζημάτων.
    • Η αυθαίρετη ή η χωρίς μελέτη κατασκευή παρακτίων έργων, όπως παράκτιων τοίχων, προβόλων, κυματοθραυστών, έχουν δημιουργήσει ή μεγεθύνει το πρόβλημα της διάβρωσης σε παράπλευρες περιοχές.
    • Η αποψίλωση της παράκτιας βλάστησης και η απομάκρυνση των ακτολίθων και παρακτίων αναχωμάτων, έχουν συστήματα σε αφαίρεση φυσικών που μετριάζουν τη διάβρωση.

    Το φαινόμενο αυτό, τελικά, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του παράκτιου οικοσυστήματος θα «βυθίσει» μεγάλο μέρος της χώρας σε βάθος χρόνου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Telegraph: Αυτές είναι οι 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου - Ποιες ελληνικές βρίσκονται στη λίστα
    Telegraph: Αυτές είναι οι 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου - Ποιες ελληνικές βρίσκονται στη λίστα

    Υπάρχουν εκατομμύρια παραλίες διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο και εξίσου πολλές λίστες που ισχυρίζονται ότι παρουσιάζουν τις καλύτερες από αυτές.

    Ωστόσο, μια λίστα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Telegraph έχει αντλήσει πληροφορίες από την τράπεζα ταξιδιωτικών συγγραφέων της για να αναλύσει τις καλύτερες παραλίες για 10 διαφορετικές κατηγορίες, είτε πρόκειται για θέα, είτε ηλιοβασίλεμα είτε για δραστηριότητες.

    Υπάρχουν μερικές γνωστές προσθήκες στη λίστα, με προορισμούς στην Ισπανία και την Αυστραλία να κυριαρχούν.

    Ωστόσο, μερικές από τις λιγότερο γνωστές παραλίες του κόσμου εμφανίζονται στη λίστα, όπως η Santa Carolina στη Μοζαμβίκη, που επαινείται για την απομονωμένη της θέση, η Svinkløv στη Δανία, που θεωρείται «κρυμμένο στολίδι» της και η παραλία Hamdeok στη Νότια Κορέα, που αναγνωρίζεται για την υπέροχη ατμόσφαιρά της.

    Στη λίστα βρίσκονται και τέσσερις ελληνικές παραλίες σε διαφορετικές κατηγορίες. Το Ελαφονήσι της Κρήτης βρίσκεται στην κατηγορία με τις καλύτερες παραλίες για απομόνωση, οι Σεϋχέλλες στην Ικαρία για κολύμπι, οι Πετανοί στην Κεφαλονιά στην κατηγορία «κρυμμένο στολίδι» και το Σαρακήνικο στη Μήλο για το ηλιοβασίλεμα.

    Οι 50 καλύτερες παραλίες στον κόσμο, σύμφωνα με την Telegraph:

    Για άγρια ​​ζωή

    Nihiwatu, Sumba, Ινδονησία
    Calblanque, Cartagena, Ισπανία
    Playa Gemelas, Εθνικό Πάρκο Manuel Antonio, Κόστα Ρίκα
    Wharariki, South Island, Νέα Ζηλανδία
    Dungeness Beach, Κεντ, Αγγλία
    Starfish Beach, Παναμάς
    Bahia Gardner, νησί Española, Νησιά Γκαλαπάγκος

    Για θέα

    Three Cliffs Bay, Gower, Ουαλία
    Praia da Marinha, Αλγκάρβε, Πορτογαλία
    Μαύρη παραλία Reynisfjara, Ισλανδία
    Second Beach, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α
    Holkham, Norfolk, Αγγλία
    Maya Bay, Phang Nga, Ταϊλάνδη
    Cannon Beach, Όρεγκον, ΗΠΑ

    Για ατμόσφαιρα

    Ipanema, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
    My Khe Beach και Non Nuoc Beach, Βιετνάμ
    Palm West Beach, Ντουμπάι
    Playa Coral, Varadero, Κούβα
    Παραλία Hamdeok, Jeju, Νότια Κορέα
    Playa de La Concha, San Sebastián, Ισπανία

    Για πολυτελή διαμονή

    Νησί Dhigurah, Μαλδίβες
    Seven Mile Beach, Grand Cayman
    Παραλία Le Morne, Μαυρίκιος
    Παραλία Princess Diana, Μπαρμπούντα
    Παραλία Pink Sands, Harbour Island, Μπαχάμες
    Île Sainte-Marguerite, Κάννες, Γαλλία

    Για απομόνωση

    Ελαφονήσι, Κρήτη, Ελλάδα
    Freshwater Bay, Providencia, Κολομβία
    Παραλία Whitehaven, Whitsundays, Queensland, Αυστραλία
    Σάντα Καρολίνα, Μοζαμβίκη

    Για δραστηριότητες

    Waikiki Beach, Χαβάη, ΗΠΑ
    Tai Long Wan, Χονγκ Κονγκ
    Παραλία Agadir, Μαρόκο

    Για οικογένειες

    Zlatni Rat, Brac, Κροατία
    Pacific Beach, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
    Παραλία Porthcurno, Κορνουάλη, Αγγλία

    Για κολύμπι

    Σεϋχέλλες, Ικαρία, Ελλάδα
    Παραλία Nilaveli, Trincomalee, Σρι Λάνκα
    Bondi Beach, Σίδνεϊ, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

    Κρυμμένο στολίδι

    Frenchman’s Cove, Τζαμάικα
    Cala Tuent, Μαγιόρκα, Ισπανία
    Le Dune Piscinas, Arbus, Σαρδηνία
    Saly, Σενεγάλη
    Παραλία Πετανοί, Κεφαλονιά, Ελλάδα
    Long Beach, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
    Svinkløv, Βόρεια Γιουτλάνδη, Δανία

    Για ηλιοβασίλεμα

    Παραλία Marimegmeg, Palawan, Φιλιππίνες
    Grand Anse, Γρενάδα
    Παραλία Shichirigahama, Ιαπωνία
    Σαρακήνικο, Μήλος, Ελλάδα

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • MyCoast: 2.500 καταγγελίες σε μία εβδομάδα για αιγιαλούς και τις ακτές - Οι «πρωταθλήτριες» περιοχές
    MyCoast: 2.500 καταγγελίες σε μία εβδομάδα για αιγιαλούς και τις ακτές - Οι «πρωταθλήτριες» περιοχές

    Σε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες σε όλη τη χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού - από τους οποίους οι 2.500 την τελευταία εβδομάδα - προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως σήμερα. Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 450 την τελευταία εβδομάδα.

    Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους ενώ οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά βάση μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων από τους πολίτες στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

    Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.

    Ωστόσο, από τους ελέγχους προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, που περιλαμβάνουν απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση έχουν διενεργηθεί συνολικά 36 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, εκ των οποίων οι 14 την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές Κέρκυρα (2), Μεσσηνία (2), Ηλεία (3), Κεφαλλονιά (7).

    Οι περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες

    Σημειώνεται πως οι 7 περιοχές της χώρας που από την αρχή του καλοκαιριού συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

    • Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.930 καταγγελίες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 24 παραλίες όπου έχουν γίνει περίπου 1.500 καταγγελίες.
    • Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.579 καταγγελίες από τις οποίες 183 τις τελευταίες 5 μέρες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 22 παραλίες, δηλαδή στο 80% των παραλιών όπου έχουν γίνει καταγγελίες.
    • Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.355 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 8 παραλίες, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 600 καταγγελίες.
    • Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 799 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 16 παραλίες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 330 καταγγελίες. Στη Ρόδο έχει συσταθεί κοινή ομάδα ελέγχου μεταξύ Κτηματικής Υπηρεσίας, Δήμου και άλλων υπηρεσιών και υπάρχει συντονισμός και στενή συνεργασία για τους ελέγχους.
    • Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 552 καταγγελίες και έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε Μύκονο και Πάρο. Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας βρίσκεται στη Θήρα και συνεργάζεται για ελέγχους και αυτοψίες με τον Δήμο ενώ υπάρχει επίσης συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
    • Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 372 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 4 παραλίες στις οποίες έγιναν 77 καταγγελίες.
    • Χανιά: Εξετάστηκαν 264 καταγγελίες συνολικά οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 7 παραλίες, στις οποίες ήδη έχουν διενεργηθεί αυτοψίες.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μπαράζ καταγγελιών στις παραλίες - Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνει «λουκέτο»
    Μπαράζ καταγγελιών στις παραλίες - Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνει «λουκέτο»

    Σε ασφυκτικό κλοιό ελέγχου βρίσκονται φέτος το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις στον τουρισμό, με την ΑΑΔΕ να βάζει στο μικροσκόπιο τους επαγγελματίες στην εστίαση, τα ξενοδοχεία και όσους δραστηριοποιούνται σε αιγιαλούς και παραλίες, ενώ δεκάδες είναι οι καταγγελίες που υποβάλουν καθημερινά οι πολίτες στην ειδική πλατφόρμα «MyCoast» για τις παραλίες, για παρανομίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

    Συγκεκριμένα, περισσότερες από 750 επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί φέτος το καλοκαίρι μετά από καταγγελίες πολιτών στην εφαρμογή MyCoast, με τα πρόστιμα να ξεπερνούν μέχρι στιγμής τις 800.000 ευρώ.

    Παράλληλα, περισσότερες από 20 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν σφραγιστεί και έχει απελευθερωθεί ο χώρος που παράνομα κατελάμβαναν.

    Πέρα από τις επισκέψεις τις στοχευμένες μετά από καταγγελίες επισκέψεις των φοροελεγκτών, στο οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ φέτος βρίσκονται και τα drones που θα πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.

    Επιπλέον, στον φορολογικό τομέα, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία πληθώρα εργαλείων όπως το MyDATA, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και άλλα, τα οποία έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

    Έτσι, εφοδιασμένοι με tablets και φορητά σκάνερ, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα διενεργούν «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους.

    Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά από φέτος, θα επιβάλλεται φόρος εκ των προτέρων σε εκείνους που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής.

    Για φέτος είχαν προγραμματισθεί περισσότεροι από 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα με στόχο την σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ κυρίως από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές παραβάσεις.

    Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνει «λουκέτο»

    Στις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να φοροδιαφεύγουν θα μπαίνει «λουκέτο» από 2 έως και 10 ημέρες.

    Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι τα πρόστιμα στις περιπτώσεις βίας από την πλευρά των επιχειρηματιών. Εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και 3 χρόνια.

    Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

    Μερικές από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις «λουκέτων» μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

    • Λουκέτο 48 ωρών σε γνωστό καφέ-εστιατόριο της Βάρκιζας (κλικ εδώ)
    • Σφράγισαν κατάστημα που παρανομούσε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας Ρόδου (κλικ εδώ)
    • Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στην Κυπαρισσία (κλικ εδώ)
    • Λουκέτο από την ΑΑΔΕ σε γνωστό εστιατόριο στην Μύκονο (κλικ εδώ)
    • Δύο ακόμα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή σε παραλία και γνωστό εστιατόριο (κλικ εδώ)

    Πηγή: cnn.gr

  • Παραλίες: «Βροχή» οι καταγγελίες για παραβάσεις
    Παραλίες: «Βροχή» οι καταγγελίες για παραβάσεις

    Αρχές Αυγούστου και οι καταγγελίες για τις παραβάσεις στις παραλίες όλης της χώρας πέφτουν «βροχή».

    Πάνω από 10.000 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραλίες και αιγιαλούς πραγματοποίησαν μέσα στον Ιούλιο οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 20.000 καταγγελίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην εφαρμογή My Coast, με τους ελέγχους να αγγίζουν τους 10.000, ενώ έχουν επιβληθεί 1,15 εκατ. € πρόστιμα.

    Οι πρωταθλητές των καταγγελιών

    Ψηλά στη λίστα με τις περισσότερες καταγγελίες βρίσκεται η Χαλκιδική.

    Μέσω της εφαρμογής My Coast έχουν γίνει 1.873 καταγγελίες, ενώ 19 παραλίες και 148 επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί.

    Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη

    Ακολουθεί η ανατολική Αττική με 1.396 καταγγελίες και η Πρέβεζα με 873 καταγγελίες.

    Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.

    Ωστόσο, από τους ελέγχους των καταγγελιών προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από την απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης.

    Σε όλες τις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν συνολικά τα 1.150.000 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία επιβολής και των υπολοίπων προστίμων και των διοικητικών μέτρων στους ελέγχους που διενεργήθηκαν.

    Πηγή: in.gr

  • Αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από 22 βραβευμένες ακτές - Για ποιο λόγο - Ποιες είναι
    Αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από 22 βραβευμένες ακτές - Για ποιο λόγο - Ποιες είναι

    Είκοσι δύο ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2024 και έχασαν το βραβείο τους.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, αυτό συνέβη επειδή είτε δεν οργανώθηκαν τη φετινή κολυμβητική περίοδο είτε δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

    «Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ορθή περιβαλλοντική διαχείριση καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής», εξηγεί η ανακοίνωση. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης τονίζει ότι καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου, και έτσι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού».

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι «η απόσυρση στις εν λόγω ακτές γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης και ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική».

    Από ποιες ακτές αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία

    Οι 22 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

    1. Ακτή Σχοινιάς Καράβι, Δήμος Μαραθώνα, Π. Ε. Αττικής
    2. Ακτή 1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino, Δήμος Λαυρεωτικής, Π. Ε. Αττικής
    3. Ακτή Ψάλτος/Mitsis Lindos Memories Resort, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
    4. Ακτή Καλλιθέα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
    5. Ακτή Μικρός Γιαλός, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
    6. Ακτή Αμνισός/Pnoe Breathing Life, Δήμος Χερσονήσου, Π.Ε. Ηρακλείου
    7. Ακτή Έρμονες, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας
    8. Ακτή Αγ. Γόρδιος/La Grotta Verde, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας
    9. Ακτή Μύλος Όρμου Κορθίου, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
    10. Ακτή Προβατάς, Δήμος Μήλου, Π.Ε. Μήλου
    11. Ακτή Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort, Δήμος Μυκόνου, Π. Ε. Μυκόνου
    12. Ακτή Αγία Άννα/Μάραγκας, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
    13. Ακτή Άγιος Γεώργιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
    14. Ακτή Άγιος Προκόπιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
    15. Ακτή Αγ. Φωκάς/Μαραθιά, Δήμος Τήνου, Π.Ε Τήνου
    16. Ακτή Ιεράπετρα 1/Δημοτική, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
    17. Ακτή Κοινοτική Πλαζ Μακρύγιαλου, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
    18. Ακτή Μύρτος, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
    19. Ακτή Μέγα Άμμος (Βράχος), Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε Πρέβεζας
    20. Ακτή Κουτλουμουσίου, Δήμος Σιθωνίας, Π.Ε Χαλκιδικής
    21. Ακτή Νέα Ρόδα 2, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής
    22. Ακτή Ουρανούπολη 1/Xenia Ouranoupolis, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συνεχίζονται επισκέψεις ελέγχου σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που, επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις που θα ανακοινωθούν με επόμενα Δελτία Τύπου».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία
    Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία

    Σύμφωνα με έρευνα του Independent, μια από τις παραλίες μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο

    Μη ασφαλή επίπεδα του βακτηρίου E coli βρέθηκαν σε πάνω από το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία στη Μεγάλη Βρετανία.
    To E.Coli είναι ένα βακτήριο που ευθύνεται για πολλές τροφιμογενείς ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα με έντονα συμπτώματα, αλλά και ουρολοιμώξεις, εάν προσβάλλει το ουροποιητικό.
    Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε στο φως ο Independent, 8 από τις 72 καλύτερες παραλίες της χώρας κατέγραψαν υψηλά επίπεδα E coli τον περασμένο μήνα.
    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος (EA) της χώρας, το νερό που περιέχει περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli ανά 100ml είναι κακής ποιότητας και δεν συνιστάται να κολυμπά κανείς σε αυτό.
    Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 8 αυτές παραλίες με γαλάζια σημαία είχαν υπερδιπλάσιο επίπεδο αποικιών, ενώ μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο.

    Οι παραλίες Seaburn (Sunderland), Roker (Sunderland), Whitby (Scarborough), Christchurch Avon (Bournemouth), Beer (ανατολικό Devon) Seaton (ανατολικό Devon) και Sidmouth κατέγραψαν περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli σε τουλάχιστον ένα δείγμα που ελήφθη μεταξύ 1ης και 28ης Μαΐου.

    Ανησυχίες σχετικά με τα λύματα που καταλήγουν στις θάλασσες

    Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε παραλίες οι οποίες πληρούν αυστηρά διεθνή πρότυπα ποιότητας και καθαριότητας των υδάτων.

    Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι τουρίστες και οι παραθεριστές δεν θα μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτές τις παραλίες, τα ευρήματα για την εύρεση υψηλών επιπέδων βακτηρίων σε αυτές εγείρει και ανησυχίες για τις διαρροές λυμάτων από τις εταιρείες ύδρευσης.

    Σύμφωνα με τον Independent, εταιρείες ύδρευσης έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, αφού έχει αποκαλυφθεί ότι πολλές από αυτές έχουν απορρίψει λύματα στα ποτάμια και τα παράκτια ύδατα της χώρας.

    Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το βρόχινο νερό και τα λύματα μοιράζονται τους ίδιους σωλήνες σε ένα συνδυασμένο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μπορεί μερικές φορές να υπερφορτωθούν.

    Όταν συμβαίνει αυτό, τα απόβλητα χύνονται στις υδάτινες οδούς για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα του συστήματος, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα σε σπίτια και άλλες ιδιοκτησίες.

    Αυτό το σύστημα ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «υπερχείλιση καταιγίδας» και ενεργοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο, εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά, με ορισμένες εταιρείες ύδρευσης να απορρίπτουν λύματα ακόμη και τις ημέρες που δεν έχει βρέξει.

    Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα λύματα που καταλήγουν τελικά στις θάλασσες μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά μαντηλάκια και χρησιμοποιημένα προϊόντα υγιεινής, τα οποία φυσικά περιέχουν βακτήρια.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Σήμα κινδύνου για τις ελληνικές ακτές: «Δεν έχουμε χρόνο, θα τις βλέπουμε σε καρτ ποστάλ»
    Σήμα κινδύνου για τις ελληνικές ακτές: «Δεν έχουμε χρόνο, θα τις βλέπουμε σε καρτ ποστάλ»

    Καμπανάκι κινδύνου για την διάβρωση των ελληνικών ακτών έκρουσε ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Ακτομηχανικής, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, που συνεδρίασε για το ίδιο θέμα.

    «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Μπορεί να βλέπουμε τις παραλίες μας σε καρτ ποστάλ τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε και πρέπει με την σύμπραξη όλων, να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενεργώντας έγκαιρα, μεθοδικά, οργανωμένα και με επιστημονικό τεκμηριωμένο τρόπο. Ελπίδα υπάρχει ακόμα».

    Κοινή παραδοχή και συμπέρασμα όλων, βουλευτών, ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν ότι η Ελλάδα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες ακτογραμμές της, χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό στρατηγικό, ολιστικό σχέδιο, για να αποτρέψει μελλοντικούς μεγάλους κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται προ των πυλών.

    Και όλοι ανεξαιρέτως, συντάχθηκαν με την άποψη του κ. Συνολάκη, ότι «χρειάζεται η δημιουργία ενός Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την παράκτια ζώνη, αντίστοιχου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θα εγκρίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην παράκτια ζώνη».

    «Η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη. Γυρίσαμε σελίδα. Πρέπει να γίνουν σοβαρές μελέτες με μαθηματικές προσομοιώσεις και όχι πειράματα. Η άποψη όλων είναι να μειωθεί ο υπερκαταναλωτισμός και η σπατάλη πόρων και με σοβαρό, θεσμικό και επιστημονικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

    «Πρέπει να σταματήσει ο αλόγιστος τρόπος που εκμεταλλευόμαστε τις παραλίες. Ο χρόνος δεν μπορεί να περιμένει. Είναι θέμα χρόνου τα αυθαίρετα που κτίζονται στις παραλίες να τα πάρει το κύμα. Και όπως λέει και το τραγούδι 'είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια'», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός καθηγητής.

    Ανησυχητικά στοιχεία για τη στάθμη της θάλασσας

    Τα στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν στην επιτροπή, είναι πολύ ανησυχητικά για όλο τον κόσμο, καθώς όπως τονίστηκε, «οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ανέβασαν ανησυχητικά τη στάθμη της θάλασσας ενώ τα 30 επόμενα χρόνια, ο ρυθμός αύξησής της θα επιταχυνθεί».

    Ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις και για τη χώρα μας. Όπως τονίστηκε, εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι:

    «Η Ελλάδα, έχει χάσει περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραλιών από το 1900, στο διάστημα 1986 έως 2018. Το ετήσιο κόστος μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το νούμερο δεν υπολογίζει το κόστος από την απώλεια υπηρεσιών, από τα οικοσυστήματα. Το νούμερο αυτό αυξάνεται κατά περίπου 81 εκατομμύρια το χρόνο και θα αρχίσει να αυξάνεται πολύ περισσότερο όταν αρχίσουν να παρασύρονται σπίτια.

    - Στο Κολυμπάρι Κρήτης, έχουν χαθεί πέντε χιλιάδες 5 στρέμματα παραλίας από το 1941 έως το 2024. Υπολογίζεται ότι χάνονται πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

    -Στο Ανφάνδο της Ρόδου, από το 2015 έως το 2024 δημιουργήθηκε 1,5 μέτρο διάβρωσης, σε ένα παραλιακό μέτωπο ενός περίπου χιλιομέτρου».

    «Η κλιματική αλλαγή δεν θα επιφέρει μονάχα αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι επιπτώσεις της θα δημιουργούν ακραίες καταιγίδες κάθε πέντε χρόνια, όταν παλιά συνέβαιναν κάθε 25 χρόνια», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

    «Ένα πράγμα στο οποίο πάσχουμε στην Ελλάδα, είναι ότι δεν έχουμε διαχρονικά κυματικές μετρήσεις πολύ κοντά στην ακτή και μετρήσεις κυμάτων και ρευμάτων, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για το πώς να σχεδιάσουμε τα τεχνικά έργα. Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι, τα περισσότερα έργα σχεδιάζονται με το μάτι, χωρίς κυματικές μετρήσεις», είπε και συνέχισε:

    «Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας και τον κίνδυνο μεγάλων πλημμυρών κατά μήκος των ακτογραμμών το κόσμου

    Βλέπουμε ότι σταδιακά, οι ακραίοι κυματισμοί αυξάνουν. Μπορεί να φτάσουν σε μια μεγάλη καταιγίδα, ακόμα και τα 8,5 μέτρα. Έχουμε παρατηρήσει διαχρονικά, ότι αυτός ο αριθμός αυξάνει. Τα κύματα μπορεί να είναι ακόμα και 8,5 μέτρα ενώ σε 10 χρόνια μπορεί να φτάνουν τα 8,7 μέτρα. Θα δημιουργούνται ακραίοι κυματισμοί με κάθε μεγάλη καταιγίδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

    Στασινός: «Κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι με πράξεις»

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, συντάχθηκε πλήρως με «την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συμβούλιο που θα αποφασίζει χωρίς χρονοτριβή και με επιστημονικά τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις και δεν θα περιμένεις από 100 φορείς να αποφασίζουν για να φτιαχτεί κάτι στην Ελλάδα».

    «Πρέπει να φτιαχτεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να αρχίσουμε να κάνουμε έργα» τόνισε, ενώ έκανε γνωστό ότι το ΤΕΕ προχωρά άμεσα, με δική του πρωτοβουλία, στη δημιουργία ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλα τα φαινόμενα και θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

    «Κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι με πράξεις. Να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες. Πράξεις χρειάζονται όχι θεωρίες. Βαρέθηκα τις ατέρμονες συζητήσεις. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Θα πάρουμε μόνοι μας πρωτοβουλία για να δημιουργήσουμε ένα Παρατηρητήριο και να παρακολουθούνται όλα τα φαινόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Ταξιάρχης Βέρρος, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, εστίασε στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της διάβρωσης του εδάφους κοντά στις ακτές».

    Στο ίδιο πρόβλημα αναφέρθηκε και ο Χριστόδουλος Τοψίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τονίζοντας ότι «είναι πολύ επιζήμιες οι συνέπειες της διάβρωσης των ακτών, στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αναθεωρημένου πλαισίου διαχείρισης».

    «Η συνεχής παρακολούθηση της διάβρωσης των ακτών είναι ζωτικής σημασίας για την βαθιά κατανόηση, πρόβλεψη και μετριασμό των επιπτώσεων της σε διάφορους τομείς», ανέφερε.

    Ο Γιώργος Στασινόπουλος, προέδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων και δήμαρχος Ζακύνθου, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «στην περιοχή του Αργασίου στη Ζάκυνθο, άκρως τουριστική, από το 1945 μέχρι το 2016 η ακτή έχει υποχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδίως στη νότια πλευρά της, και σε αρκετά σημεία σταματάει πλέον σε ιδιοκτησίες, έχοντας απολέσει εκεί ολοκληρωτικά το σύνολό της».

    Ο Μανώλης Σαββής, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αιγαίου, πρώην δήμαρχος και συνεργάτης του δήμου Ρόδου, συμφώνησε πλήρως στην πρόταση για την δημιουργία ενός κεντρικού συμβουλίου, αντίστοιχο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που όπως είπε, «έπρεπε να γίνει χθες» καθώς και στην άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικού εργαλείου.

    «Οπισθοχώρηση περίπου στο 1/4 της ελληνικής ακτογραμμής»

    Ο Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, χαρακτήρισε «μείζον το θέμα της διάβρωσης των ακτών και το πώς αυτή αντιμετωπίζεται». Όπως είπε, «το συνολικό μήκος της ελληνικής ακτογραμμής είναι 20.816 χιλιόμετρα», προσθέτοντας ότι «το 28,6% έχει δείξει ότι αυτή η ακτογραμμή υποχωρεί, έχουμε οπισθοχώρηση περίπου στο 1/4 της ελληνικής ακτογραμμής, δηλαδή έντονα φαινόμενα διάβρωσης».

    «Από τις παραλίες στις οποίες έχουν καταγραφεί, μεγάλες και μικρές, βλέπουμε ότι διαβρώνεται ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές που φτάνει, περίπου, στο 25,7%, δηλαδή, έχουμε μια απώλεια εδάφους της τάξεως των 13, περίπου, τετραγωνικών χιλιομέτρων».

    «Οι διαθέσιμες λύσεις είναι πάρα πολλές, που ξεκινάνε από την φυσική αποκατάσταση ή και την φυσική ενίσχυση κάποιων παραλιών. Όμως είναι μία επιτακτική ανάγκη, η τελική λύση των έργων ή οποιωνδήποτε δράσεων ανάσχεσης της διάβρωσης των ακτών, να περνάει μέσα από ένα συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας» επεσήμανε ο κ. Καψιμάλης.

    Από την πλευρά της, η Αθηνά-Μαρία Κόλλια, γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Συνολάκη, επισημαίνοντας ότι «άστοχα έργα δεν λύνουν το πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε και εμείς σε αυτή την κατεύθυνση, γι' αυτό έχουμε αρχίσει και μπλέκουμε με το Περιβάλλοντος και το έχουμε ήδη σκεφτεί».

    Ο Θεοφάνης Καραμπάς, καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών του ΑΠΘ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει οι νόμοι να μην είναι ασαφείς, να είναι συγκεκριμένοι», «να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία» και «όλοι οι αρμόδιοι να συντονιστούν και να συνεργαστούν, γιατί δεν γίνεται αποσπασματικά να παραχθεί υλικό».

    Ο Θωμάς Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέφερε ότι «σχετικά με τη διάβρωση και για την παράκτια διάβρωση στον ελληνικό χώρο, δεν είμαστε τόσο κακά και τόσο άσχημα όσο άλλα κράτη παγκοσμίως».

    «Η διαφορά με τα άλλα κράτη - ειδικά τα βορειοευρωπαϊκά - είναι ότι η δική μας οικονομία, σε μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τον τουρισμό, οπότε το να χάσουμε το 3S μοντέλο - Sea, Sun and Sand - σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οπότε από αυτό πάμε κυρίως να προφυλαχθούμε», σημείωσε.

    Ανάγκη δημιουργίας Κεντρικού Συμβουλίου

    Στην ανάγκη δημιουργίας Κεντρικού Συμβουλίου, αντίστοιχου του ΚΑΣ συμφώνησε και ο Αντώνης Μαγούλας, πρόεδρος του ΔΣ και διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)), προσθέτοντας ότι «είναι επίσης ανάγκη και η δημιουργία ακτολογίου ή παραλιολογίου, το οποίο θα λάβει υπόψη και τις τεχνικές, τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στις μέρες μας, ούτως ώστε αυτή η παρακολούθηση να επιτρέψει τη δημιουργία αυτού του κτηματολογίου να είναι πιο λεπτομερής και πιο συστηματική».

    Ο Ορέστης Μεσοχωρήτης, πολιτικός μηχανικός, ακτογράφος και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το 25% των ακτών της Ευρώπης ήδη διαβρώνεται και πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος, με συνολικό σχεδιασμό και συντονισμό, γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε λύσεις βιώσιμες».

    Τέλος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Μανώλης Κόνσολας, έκανε λόγο για «ένα κορυφαίο σημαντικό πρόβλημα που στα επόμενα χρόνια θα καταστεί πρώτο στην ατζέντα των πολιτικών λύσεων», τονίζοντας ότι «τα έργα προστασίας των ακτών πρέπει να προχωρήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή, με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και με ένα ολιστικό εθνικό σχέδιο που θα υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας.

    Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που απασχολεί όλες τις παράκτιες χώρες είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό πρέπει να εξετάσουμε με ποιους τρόπους θα διεκδικήσουμε κοινοτικά κονδύλια», επεσήμανε ο κ. Κόνσολας.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch