Εικοσαήμερο δράσεων για το 1ο ΓΕΛ Πύργου που υλοποιήθηκαν με αφορμή την Εαρινή Ισημερία, τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας ποίησης και την Πανελλήνια σχολική ημέρα φιλοζωίας. Ομάδες μαθητών με την καθοδήγηση των καθηγητών τους ανέπτυξαν δραστηριότητες ή συμμετείχαν σε αυτές.
Έτσι την 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα της Άνοιξης, όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι, το σχολείο γιόρτασε την Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης. Η ιστορία της ξεκινά από την Ελλάδα. Το 1997 ο ποιητής Μιχάλης Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να γιορτάζεται η ημέρα της Ποίησης. Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίηση γιατί συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου να κηρυχτεί Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης. Να και το σκεπτικό της απόφασης:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"»…
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην βιβλιοθήκη του σχολείου προβάλλοντας το έργο των δύο Πύργιων ποιητών μας, του Τάκη Σινόπουλου και του Γιώργη Παυλόπουλου. Οι συμμετέχοντες μαθητές γνώρισαν την ζωή τους και το έργο των ποιητών ενώ διαβάστηκαν και ποιήματά τους. Υπεύθυνη της δράσης ήταν η καθηγήτρια φιλόλογος κ. Γεωργία Ταγαρίδη σε συνεργασία με τις φιλολόγους κ. Μαρία Νάρρου και κ. Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου. Η δράση συνδυάστηκε με διαγωνισμό ποίησης για τους μαθητές του σχολείου στον οποίο ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην μαθήτρια της Β΄ λυκείου, Πρινιανάκη Ιωάννα ενώ όσων μαθητών τα ποιήματα ξεχώρισαν τους δόθηκαν τιμητικοί έπαινοι.
Το πείραμα του Ερατοσθένη: Υπολογισμός της περιφέρειας της Γης
Ένα από τα πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής είχαν την ευκαιρία στις 20-03-2024, να πραγματοποιήσουμε οι μαθητές της Ά Λυκείου του 1ου ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ. Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού φυσικών επιστημών κ. Παναγιωτόπουλου Θεόδωρου πραγματοποίησαν το «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης». Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα. Αφού ενημερωθήκαν για τον Ερατοσθένη και τον τρόπο μέτρησης της ακτίνας της γης, στο προαύλιο του σχολείου υπολόγισαν την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία τριγωνομετρίας, επαναλαμβάνοντας έτσι το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Η δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σχολική μέρα φιλοζωίας
Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου και το 1ο ΓΕΛ Πύργου ανταποκρίθηκε στην πρόταση του υπουργείου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση δράσεων στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας. Έτσι οι μαθητές του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική ημέρα. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του σχολείου ο Ανθυπαστυνόμος κ. Διονύσιος Μαργαρώνης, χειριστής αστυνομικού σκύλου Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου και εκπαιδευτής , η κ. Καλαντζή Λαμπρινή, μέλος Φιλοζωικής οργάνωσης, ο κ. Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος ιδιοκτήτης Γερμανικού λυκόσκυλου, ο κ. Στάθης Μπίνης, ιδιώτης, εκτροφέας ράτσας ΛΑΓΓΟΤΟ, και ο κ. Νικολόπουλος Ανδρέας ιδιώτης εκτροφέας Γερμανικών Ποιμενικών, ενημέρωσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον τρόπο διαχείρισης και την αντίληψη της συμπεριφοράς των ζώων. Παρείχαν πληροφορίες για την φροντίδα που πρέπει να παρέχουμε στα ζώα συντροφιάς αλλά και για την προστασία των αδέσποτων ζώων και το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε επίδειξη από τον ανθυπαστυνόμο κ. Μαργαρώνη για την επιχειρησιακή δράση του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9. Στην συνέχεια ο κ. Μαργαρώνης(με τον σκύλο ALIMAN) και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες σκύλων κ. Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο (με τον σκύλο ARCO) και κ. Θέμη Αλαμάνο (με το σκύλο ΑΓΙΑΞ ) πραγματοποίησαν επίδειξη. Οι ιδιοκτήτες έδωσαν συγκεκριμένες εντολές και τα σκυλιά ανταποκρίθηκαν σε αυτές προστατεύοντάς τους. Επίσης όλοι οι προσκεκλημένοι με τα σκυλιά που συνόδευαν προέβησαν σε αλληλεπίδραση με τους μαθητές, προκειμένου να εξοικειωθούν με τα ζώα συντροφιάς.
(Δελτίο Τύπου)