Επίκαιρα

Ζάκυνθος - Ναυάγιο: Εν αναμονή της απόφασης για την παραλία – «Τις επόμενες μέρες θα βγει η νέα απόφαση» λέει ο Λέκκας 

Ζάκυνθος - Ναυάγιο: Εν αναμονή της απόφασης για την παραλία – «Τις επόμενες μέρες θα βγει η νέα απόφαση» λέει ο Λέκκας
Το νησί της Ζακύνθου επισκέφθηκε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με ειδικό κλιμάκιο για να κάνει μία νέα αυτοψία στο Ναυάγιο και μία νέα χαρτογράφηση της περιοχής.

Μάλιστα, είχε και συζήτηση με τη δημοτική και περιφερειακή αρχή για τους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης των φθορών στη χερσαία ζώνη και στην παραλία του Ναυαγίου, για την ανάγκη επικαιροποίησης των Σχεδίων Αντιμετώπισης Έκτακτων Φυσικών Φαινομένων και Καταστροφών, τον σχεδιασμό επιχειρησιακής άσκησης πεδίου στα Ιόνια Νησιά για σεισμούς, τις εντάξεις νέων προτάσεων της Πολιτικής Προστασίας στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς και τη λειτουργία της περιοχής του Ναυαγίου.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» για τους λόγους της επίσκεψης του και τις επαφές που είχε με τις τοπικές αρχές: «Ο ένας λόγος της επίσκεψης ήταν το Ναυάγιο (που είναι μια εξελικτική διαδικασία) και ο άλλος λόγος ήταν για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Κινδύνου και Κρίσεων, όχι μόνο στη Ζάκυνθο και σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Από τότε που ανέλαβαν οι καινούργιες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης είμαι σε διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και σχεδιασμού για να δούμε τι θα κάνουμε. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια πολύ καλή φάση, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις, στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, με στόχο να μειώσουμε τη διακινδύνευση που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά και ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι η περίοδος του τουρισμού, όπου εκεί πρέπει να προσέξουμε πολύ γιατί η παραμικρή αστοχία θα έχει μοιραία αποτελέσματα. Συνεπώς είμαστε σε μια διαδικασία γόνιμης συζήτησης και σχεδιασμού για να μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο πράγματα που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ: «Με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων και το πλήθος πληροφοριών που παίρνουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει στο Ναυάγιο. Τις αμέσως επόμενες μέρες ή σε 1-2 εβδομάδες θα βγει η καινούργια απόφαση. Ισχύει η υπάρχουσα απόφαση που δεν επιτρέπει την αποβίβαση, επιτρέπει την διέλευση των πλοιαρίων με συγκεκριμένες αποστάσεις από την ακτή και συγκεκριμένες διαδρομές για να μειώσουμε τον κίνδυνο που είναι υψηλός και η παραμικρή αστοχία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις»

Σύντομα η νέα απόφαση για την παραλία

Για την αυτοψία στο Ναυάγιο και τις νέες μετρήσεις που έγιναν ενόψει της νέας απόφασης για τον τρόπο «λειτουργίας» της παραλίας και τους κανόνες που θα ισχύσουν φέτος για τις επισκέψεις δια θαλάσσης, ο κ. Λέκκας, εξήγησε: «Πήγαν συνεργάτες μου στο Ναυάγιο και έκαναν τις επαναληπτικές μετρήσεις που γίνονται κάθε εξάμηνο. Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, γιατί θέλουν επεξεργασία. Ουσιαστικά αποτυπώνουμε το ανάγλυφο και όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν πρωτογενείς, δευτερογενείς κλπ και τις συγκρίνουμε με μετρήσεις που πήραμε το προηγούμενο εξάμηνο, είναι μια διαδικασία που έχει διαρκέσει 4-5 χρόνια και με βάση τα αποτελέσματα, αυτό το νέφος σημείων και το πλήθος πληροφοριών που παίρνουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει στο Ναυάγιο. Τις αμέσως επόμενες μέρες ή σε 1-2 εβδομάδες θα έχει βγει η καινούργια απόφαση. Ισχύει η υπάρχουσα απόφαση που δεν επιτρέπει την αποβίβαση, επιτρέπει την διέλευση των πλοιαρίων με συγκεκριμένες αποστάσεις από την ακτή και συγκεκριμένες διαδρομές για να μειώσουμε τον κίνδυνο που είναι υψηλός και η παραμικρή αστοχία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις».

Από τη δική του μεριά, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι μετέφερε στον κ. Λέκκα τη επιθυμία της δημοτικής αρχής να αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου ώστε να λυθούν σημαντικά προβλήματα. «Το πρωί της Πέμπτης δεχθήκαμε την επίσκεψη του κ. Λέκκα και των συνεργατών του. Συζητήσαμε πρωτίστως για τα σχέδια που είναι απαραίτητα από την Πολιτική Προστασία και δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Δηλαδή, πώς θα τα υλοποιήσουμε και θα φτιάξουμε όσο γίνεται πιο πραγματικά και λειτουργικά σε επίπεδο εφαρμογής. Από εκεί και πέρα, το κλιμάκιο που είχε μαζί του ο κ. Λέκκας επισκέφτηκε το Ναυάγιο μαζί με τον αντιδήμαρχο, τον κ. Χαρτά, και με drone χαρτογράφησαν όλη την περιοχή για να συγκρίνουν τα δεδομένα με τα προηγούμενα που είχαν πάρει ώστε να υπάρξει ένα συμπέρασμα για την εξέλιξη στην περιοχή που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ευαίσθητη. Επίσης, ενημερώθηκε ο κ. Λέκκας για την επιθυμία και τις διεκδικήσεις του Δήμου, σχετικά με ότι πρέπει το Ναυάγιο να έχει κάποιον υπεύθυνο, κάποιον που να συντονίζει τον χώρο τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τα εκατομμύρια επισκεπτών που επισκέπτονται τον χώρο».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει φέτος η παραλία και τις προσεγγίσεις των σκαφών στον κόλπο, ο Δήμαρχος, δήλωσε: «Συζητήσαμε να επικαιροποιήσουμε την απόφαση, ώστε να ανοίξει ο κόλπος του Ναυαγίου για τα σκάφη. Βάσει νόμου ήταν κλειστός, οπότε πρέπει να βγει καινούργια απόφαση και να τοποθετηθούν καινούργιες σημαδούρες για να υπάρχει κυκλική πορεία των σκαφών σε απόσταση των 50 μέτρων από την παραλία ώστε να μπορούν οι τουρίστες να φωτογραφίζουν. Η συγκεκριμένη παραλία είχε τρεις ζώνες επικινδυνότητας. Τα προηγούμενα χρόνια δεν τηρούνταν το συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα. Στη ζώνη που θα έπρεπε να αποβιβάζονται 300 άτομα, ήταν 2.000 άτομα και αναγκαστικά βγήκε η απόφαση της απαγόρευσης. Παρόλα αυτά, όταν ανοίξει η πορεία των καραβιών, θα μπορεί ο κόσμος να φωτογραφίζει, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να γίνει η διαμόρφωση του χώρου ώστε να επιτραπεί η αποβίβαση». Επίσης, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι κ. Λέκκας ασχολείται με τη σεισμικότητα της περιοχής και το Πολυτεχνείο με την επισκευή του καραβιού και τη μελέτη του θαλάσσιου χώρου.

Πολιτική Προστασία

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο για θέματα Πολιτικής Προστασίας. «Συζητήσαμε θέματα σχεδιασμού και Πολιτικής Προστασίας για την πόλη και το νησί, συνολικά. Υπάρχει αναγκαιότητα να επικαιροποιηθούν τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας και να τροφοδοτηθούν με νέα δεδομένα που τα επιβάλει η κλιματική κρίση, ώστε να μπορέσει ο Ζακυνθινός και ο επισκέπτης να αισθανθεί ότι είναι σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο αυτό το διάστημα».

Προσεισμικός έλεγχος

Για τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εξήγησε: «Από πέρσι με βάση τον νόμο που συνθέσαμε, εξελίσσεται ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ. Έγινε η απογραφή όλων των δημόσιων κτιρίων που χρήζουν πρωτοβάθμιου ελέγχου που ανέρχονται σε 35.000 και στη συνέχεια, την Τρίτη αρχίζουμε την εκπαίδευση 2.000 μηχανικών για να κατανοήσουν τα δεδομένα και να γίνουν οι αυτοψίες με ηλεκτρονικό τρόπο (όχι με τον παλιότερο τρόπο που ήμασταν επιφυλακτικοί). Θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε τις αυτοψίες και των 35.0000 κτηρίων που θα υποστούν τον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Στόχος είναι αυτός ο έλεγχος να πάει και στα ιδιωτικά κτίρια».

Συναντήσεις εργασίας σε Δήμο και Π.Ε.

Να σημειωθεί ότι ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είχε επίσης συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη. Συζητήθηκαν οι τρόποι προστασίας και αντιμετώπισης των φθορών στην χερσαία ζώνη και στην παραλία του Ναυαγίου και η αναγκαιότητα να περάσει η διαχείρισή του στον Δήμο. Επίσης, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης των Σχεδίων Αντιμετώπισης Έκτακτων Φυσικών Φαινομένων και Καταστροφών που θα εφαρμοστούν στο Δήμο σε ανάλογες περιπτώσεις τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ δημιουργηθεί.

Επίσης, ο κ. Λέκκας συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Κ. Καποδίστρια και τον Δρ. Φυσικής Γιάννη Κοπανά. Συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα και προγραμματισμού, όπως ο σχεδιασμός επιχειρησιακής άσκησης πεδίου στα Ιόνια Νησιά για σεισμούς, εντάξεων νέων προτάσεων της Πολιτικής Προστασίας στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς και η λειτουργία της περιοχής του Ναυαγίου για το 2024.

Πηγή: Ιmerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup