Επιτυχημένη η πορεία του προγράμματος
της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία συλλογής των μωβ κάδων. Πάνω απο τρεις τόνοι ανακυκλώσιμα ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ έχουν περισυλλεχθεί από την έναρξη του προγράμματος στην πόλη του Πύργου. Το πιο ενθαρρυντικό; Όλοι οι κάδοι, ανεξαρτήτου της περιοχής και του σημείου που έχουν τοποθετηθεί στον Πύργο γεμίζουν με τα συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά.
Μεγάλη επιτυχία, με ενδείξεις ανοδικής πορείας, σημειώνει το πρόγραμμα ανακύκλωσης των μωβ κάδων στον Πύργο. Παλιά ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ που μέχρι πρότινος κατέληγαν στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, εκτοξεύοντας το κόστος για τον Δήμο Πύργου, πλέον περισυλλέγονται από την εταιρεία RECYCOM, που έχει τοποθετήσει τους μωβ κάδους και παίρνουν τον δρόμο της ανακύκλωσης.
“Τα μέχρι στιγμής δείγματα που έχουμε δείχνουν ότι ο κόσμος έχει ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά στο πρόγραμμα. Κάθε εβδομάδα γίνεται η περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών που έχουν τοποθετηθεί, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πάνω από τρεις τόνους ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ” δηλώνει στο ilialive.gr ο υπεύθυνος της εταιρείας RECYCOM για την Πελοπόννησο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος. “Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα θα “δουλέψει” στον Πύργο στο 100%”, συμπληρώνει ο κ. Διαμαντόπουλος, ενώ τα επίσημα και ολοκληρωτικά στοιχεία θα δοθούν από τον Δήμο Πύργου και την Υπηρεσία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου με την τοποθέτηση επιπλέον κάδων και στις κοινότητες.
Από την έναρξη του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί 17 μωβ κάδοι σε διάφορα σημεία-κεντρικά και περιφερειακά-της πόλης ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκε κάδος στο Κατάκολο και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει τοποθέτηση στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόγραμμα θα “τρέξει” σύντομα και σε άλλους Δήμους στην Ηλεία.
Πώς ανακυκλώνονται τα ρούχα
Η RECYCOM είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία εφαρμόζει από το 2012 στην Ελλάδα, ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Μετά από διαλογή, τα καλύτερα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς.
Επιπλέον ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε διαθέσει ένα σημαντικό αριθμό ρούχων και λευκών ειδών στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται στα συνεργαζόμενα Κέντρα Ανακύκλωσης (λόγω έλλειψης εργοστασίου διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών υλικών στην Ελλάδα) με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.
Σύμφωνα με μετρήσεις, με τη σωστή ανακύκλωση ρούχων που προτείνονται και με σωστή διαχείριση, στα σκουπίδια καταλήγει τελικώς μόνο το 2%.