Επίκαιρα

Ζάκυνθος - Ναυάγιο: Μελέτη σε χρόνο ρεκόρ από το ΕΜΠ - Παρουσιάζεται στις 29/6

Ζάκυνθος - Ναυάγιο: Μελέτη σε χρόνο ρεκόρ από το ΕΜΠ - Παρουσιάζεται στις 29/6

«Η λύση πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα», λένε οι καθηγητές

Μελέτη σε χρόνο – ρεκόρ ετοίμασε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη διάσωση του Ναυαγίου και μάλιστα, μία μεγάλη ομάδα καθηγητών αναμένεται να την παρουσιάσει στις 29 του Ιούνη στο νησί μας, σε ανοικτή εκδήλωση.

Ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής της ομάδας έργου για τη διάσωση του Ναυαγίου, Δημήτρης Καλιαμπάκος, μίλησε στην ΗΜΕΡΑ για τη δουλειά που έχει γίνει και για τις προτεραιότητες που δόθηκαν.

Προτεραιότητα ο «Παναγιώτης»

Αρχικά, ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε ότι η μελέτη ετοιμάστηκε σε χρόνο – ρεκόρ, καθώς οι παρεμβάσεις για τη διάσωση του Ναυαγίου θα πρέπει να γίνουν άμεσα και τόνισε ότι προτεραιότητα δόθηκε στη διάσωση του «Παναγιώτη». «Ο «Παναγιώτης» είναι σε κρίσιμη κατάσταση και η τεχνική λύση πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, κατά τη γνώμη μας, πριν τον επόμενο χειμώνα. Αυτό έβαλε σε εμάς ένα δύσκολο καθήκον, να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να κινηθεί η τοπική κοινωνία, να βρει τη χρηματοδότηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Επομένως, βάλαμε μια προθεσμία, τέλη Ιουνίου που ήταν το νωρίτερο που μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας και ερχόμαστε στη Ζάκυνθο για να παρουσιάσουμε την τεχνική λύση, αλλά και να δώσουμε τον χρόνο στην τοπική κοινωνία και στους υπεύθυνους, σε διάφορα επίπεδα, να κάνουν αυτό που πρέπει».

Πρωτογενή δεδομένα και τεκμηρίωση

Ο κ. Καλιαμπάκος αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος και τα προβλήματα που υπήρξαν και έπρεπε να ξεπεραστούν από την πολυπληθή ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκε με το θέμα. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πρώτον ήταν εξαιρετικά διεπιστημονικό. Υπάρχει μια πολυπληθής ομάδα μηχανικών, καθηγητών – ερευνητών του Πολυτεχνείου, οι οποίοι έπρεπε όχι απλώς να χειρίζεται ο καθένας το δικό του κομμάτι, αλλά και να αλληλοεπιδρούν διαμορφώνοντας την τεχνική λύση. Το κυριότερο πρόβλημα ίσως είναι ότι πολλές φορές οι τεχνικές λύσεις δεν είναι ιδέες… Θέλουν τεκμηρίωση και η τεκμηρίωση χρειάζεται πρωτογενή δεδομένα. Έχω τη βεβαιότητα, γιατί κάναμε ένα συστηματικό ψάξιμο για το τι υπάρχει στην περιοχή από άποψη πρωτογενών στοιχείων, ότι για πρώτη φορά μαζεύτηκε ένας όγκος πρωτογενών στοιχείων και δεδομένων με ασφαλή τεκμηρίωση της τεχνικής λύσης. Δεκάδες άτομα συμμετείχαν, θα πούμε στις 29 του μηνός τον ακριβή αριθμό, αλλά συνεχώς χρειαζόμασταν και άλλη ενίσχυση και συνεχώς νέοι άνθρωποι «έμπαιναν στο παιχνίδι» προκειμένου να χειριστούν πλευρές του προβλήματος που είναι σημαντικές».

Άμεσα… χρηματοδότηση

Ο κ. Καλιαμπάκος τόνισε ότι θα πρέπει οι αρχές άμεσα να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της τεχνικής λύσης για να γίνουν οι παρεμβάσεις. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το Ναυάγιο έχει πάνω του μια τεράστια αξία όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτιστική. Είναι ένα αγαπημένο σημείο δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και επομένως πρέπει να προστατευτεί. Αφήσαμε 40 χρόνια να κυλήσουν έτσι και ακόμα στο επίπεδο των μελετών που έπρεπε να έχουν γίνει υπήρχε πολύ μεγάλο κενό. Αυτή τη στιγμή έχουμε τις απαραίτητες μελέτες και έχουμε οικοδομήσει μια στιβαρή λύση που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Επομένως, όπως το Πολυτεχνείο έβαλε όριο στον εαυτό του στην αρχή του καλοκαιριού να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη λύση και μάλιστα με προτεραιότητα τον «Παναγιώτη» -πρέπει το σκαρί να προστατευτεί- με την ίδια προτεραιότητα πρέπει να κινηθούν και οι αρμόδιες αρχές, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ μας».

h

Η μελέτη

Για την αφιλοκερδή προσφορά του Πολυτεχνείου στην τοπική κοινωνία, σχολίασε: «Κάναμε απολύτως αφιλοκερδώς την τεχνική λύση, αλλά μην νομίζετε ότι ήταν χωρίς κόστος. Το Πολυτεχνείο έδωσε ένα σημαντικό ποσό. Ούτε ένα ευρώ για την εθελοντική εργασία των καθηγητών και των ερευνητών, αλλά χρειάστηκαν πολλά πράγματα να χρηματοδοτηθούν για να μπορέσουμε να έχουμε τα στοιχεία στα χέρια μας. Επομένως είναι μια έρευνα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που είναι στη φύση του Πολυτεχνείου, στον σκοπό του και σε αυτά που αρέσει να κάνει. Δηλαδή, να βρίσκεται κοντά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που θέλουν σύνθετες, απαιτητικές, τεχνικές λύσεις και να βοηθάει».

Η παρουσίαση της μελέτης στο νησί

Όσον αφορά την παρουσίαση που θα γίνει για την τεχνική λύση ο κ. Καλιαμπάκος τόνισε ότι το Πολυτεχνείο έχει ζητήσει να είναι ανοικτή για την τοπική κοινωνία, ώστε να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις. «Θα είναι μια παρουσίαση και της κεντρικής πρότασης, αλλά και επιμέρους παρουσιάσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Θα είναι μια ημερίδα και πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο να μην ακούσει μόνο την κεντρική ιδέα, αλλά και τη διαδικασία, το πως φτάσαμε μέχρι εκεί και να ακούσει πλούσιες πληροφορίες για το Ναυάγιο για πρώτη φορά. Θα είναι ανοικτή για το κοινό. Έχουμε ζητήσει να είναι ανοικτή με διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων, μια ολόκληρη ημερίδα που θα παρουσιαστεί η δουλειά αυτή. Δεν είναι υπόθεση μισής ώρας».

Τέλος, για τις επισκέψεις που έκανε η ομάδα των καθηγητών το προηγούμενο διάστημα στο νησί μας για να ολοκληρώσει το έργο της, ανέφερε: «Η τελευταία επίσκεψη ήταν την Τρίτη. Την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν για πέντε μέρες και ολοκληρώσαμε τις βυθοσκοπήσεις. Έχουμε πλήρη καταγραφή πως είναι ο βυθός σε όλο τον κόλπο και εγκαταστήσαμε τους πλωτήρες για να βλέπουμε online τον κυματισμό. Το Πολυτεχνείο ήταν συνεχώς στο νησί. Έγιναν πολλές επισκέψεις»

«Για όσους δεν πίστευαν ότι θα γίνει, τους διαψεύδει η ίδια ιστορία και η συνάντηση που θα γίνει στις 29/6 για την παρουσίαση της μελέτης», σχολίασε με νόημα ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, όταν ρωτήθηκε για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Πιο αναλυτικά, είπε: «Στις 29/6 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μια πλειάδα καθηγητών και ειδικών, γύρω στα 40 άτομα, θα έρθουν να παρουσιάσουν τη μελέτη για τη συντήρηση του σκάφους και τον εξωραϊσμό της περιοχής. Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης για την υλοποίηση της μελέτης. Αυτό έχει γίνει πολύ γρήγορα. Για όσους δεν πίστευαν ότι θα γίνει, τους διαψεύδει η ίδια ιστορία και η συνάντηση που θα γίνει 29/6 για την παρουσίαση της μελέτης και δεν είναι από οποιοδήποτε ίδρυμα, αλλά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για πρώτη φορά γίνεται επιστημονική προσέγγιση για το θέμα. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της χρηματοδότησης. Είχαμε ζητήσει να γίνει αυτή η μελέτη και έχουμε πάρα πολύ γρήγορα το αποτέλεσμα και βέβαια, συνεχίζεται η μελέτη για τη διάβρωση της παραλίας. Πρέπει όλοι μαζί να σκύψουμε στο πρόβλημα και να τελειώσουμε, γιατί ο χρόνος πιέζει και δεν υπάρχουν περιθώρια».

Πηγή: Ιmerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup