Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 09:05

Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Ψήφισμα κατά Φλωρίδη για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Παρά το καλό κλίμα που υπήρξε στην συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας πριν μερικές εβδομάδες και τις διαβεβαιώσεις πως το Πρωτοδικείο δεν υποβαθμίζεται, χθες το ΔΣ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα όσα ειπώθηκαν στην επίσκεψη Φλωρίδη δεν εκφράζουν τα αιτήματα και τις ανησυχίες του συλλόγου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας συνήλθαμε στις 14/06/2024, στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ηλεία, όπου αποφασίσαμε τα εξής:

Όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ηλεία, δεν εκφράζουν τα αιτήματα και τις ανησυχίες των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, μας βρίσκουν αντίθετους. Παρά τ’ όσα επικαλέστηκε ο κ. Φλωρίδης, η πραγματικότητα είναι ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υποβαθμίζεται με την κατάργηση της αυτοτέλειάς του και τη μετατροπή του σε Παράλληλη Έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας. Ταυτόχρονα καταργούνται και όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί των Ειρηνοδικείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Οι παραπάνω αλλαγές δεν εξυπηρετούν την επιτάχυνση και την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση, αλλά διαφορετικούς σκοπούς και κυρίως αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας θα συνεχίζουν να δικάζονται όλες οι συνθέσεις, θα κατατίθενται δικόγραφα, θα παραμείνουν οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ., είναι αποτέλεσμα των συνεχών διεκδικήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου μας που αγωνίστηκε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας, με φορείς, σωματεία και άλλους συλλόγους. Δεν μας χάρισε κανένας τίποτα, εμείς τα διεκδικήσαμε.

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας παραμένει πάγιο αίτημά του η αυτοτέλεια του δικαστικού σχηματισμού του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, η ορθή λειτουργία του, η πλήρης στελέχωσή του και θα συνεχιστούν από μέρους μας όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να παραμείνει ζωντανό το Πρωτοδικείο, απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια εκ νέου υποβάθμισής του ή ακόμα και κλεισίματός του, όπως προμηνύουν και οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις του Δικαστικού Χάρτη που έχουν ψηφιστεί από τις Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Επομένως οι «διαβεβαιώσεις» του κ. Φλωρίδη δεν μας δημιουργούν κανέναν εφησυχασμό.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον μέλλον του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και το δικαίωμα των συμπολιτών μας για άνευ εμποδίων πρόσβαση στη Δικαιοσύνη".

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 12:35

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Οι δικηγόροι γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη
    Ηλεία: Οι δικηγόροι γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη

    Διαχρονικό και επίκαιρο το μήνυμά του

    Ανήμερα της «Ημέρας της Δικαιοσύνης», χθες Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας τίμησε την μνήμη του προστάτη τους, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

    Νωρίς το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας κ. Φιλάρετου, ενώπιον χορείας κληρικών. Στην κατανυκτική Ιερά Ακολουθία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Μαρίνα Μπεβούδα, ο Γραμματέας του Δικ. Συλλόγου Σπύρος Λιατσής, η πρόεδρος Πρωτοδικών Ηλείας Ευαγγελία Ψυχάρη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μιχαήλος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Αθλητισμού Νώντας Κυριαζής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Θεοδώρου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι κ.α.

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ευχήθηκε στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να υπερασπίζονται τις αρχές του Δικαίου και της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια στο διαχρονικό μήνυμα του Αγίου, «Αγάπη, Δικαιοσύνη, Ειρήνη» που στις μέρες μας παραμένει ακόμη επίκαιρο και ζητούμενο.

    Αμέσως μετά, ακολούθησε λιτή δεξίωση στο Επαρχείο.

    dikigorikos 2

    dikigorikos 3

    dikigorikos 4

    Αντίστοιχα και στην Αμαλιάδα ο Δικηγορικός Σύλλογος της περιοχής τίμησε τη μνήμη του προστάτη των νομικών, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου.

    dikigorikos amal 1

    dikigorikos amal 2

    dikigorikos amal 3

  • Αμαλιάδα: Αγιασμός για το νέο δικαστικό έτος, με μηνύματα ενότητας και αγώνα για το Πρωτοδικείο
    Αμαλιάδα: Αγιασμός για το νέο δικαστικό έτος, με μηνύματα ενότητας και αγώνα για το Πρωτοδικείο

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με τις ευλογίες του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Αθανασίου τελέστηκε την Δευτέρα ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας.

    Στην τελετή παρευρέθηκαν δικαστές, δικηγόροι, υπάλληλοι του δικαστηρίου, καθώς και ο Δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, συνοδευόμενος από μέλη της Δημοτικής Αρχής.

    Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής ήταν η ομιλία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάση Θεοδόση, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Ηλείας για τη συνεχή παρουσία και υποστήριξή του, επισημαίνοντας τη δημόσια θέση που πήρε ο ιεράρχης για το ζήτημα της διατήρησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

    Ο κ. Θεοδόσης δεν δίστασε να αναφερθεί στους φορείς που, όπως είπε, «κρύφτηκαν» απέναντι στο θέμα αυτό, τονίζοντας την ανάγκη κοινής δράσης και στήριξης.

    Dikast amal 5

    Ενώ παράλληλα εξήρε το έργο της προέδρου του Πρωτοδικείου, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει λόγω της διαχείρισης πλέον δύο Πρωτοδικείων, εκφράζοντας και την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, για τη στήριξη που προσέφερε σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

    Κλείνοντας, ο κ. Θεοδόσης κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να παραμείνουν ενωμένοι και προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει». Τόνισε την ανάγκη για ισχυρά αντανακλαστικά και κοινή προσπάθεια, καθώς η μάχη για τη διατήρηση του Πρωτοδικείου στην περιοχή συνεχίζεται.

    Ο Μητροπολίτης Ηλείας, από την πλευρά του, ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη, επισημαίνοντας τη σημασία λήψης σωστών αποφάσεων για το καλό του συνόλου.

    Dikast amal 2

    Dikast amal 3

    Dikast amal 4

  • Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Πειραματικό το πρώτο στάδιο λειτουργίας των Δικαστηρίων μετά τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη
    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Πειραματικό το πρώτο στάδιο λειτουργίας των Δικαστηρίων μετά τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη

    Θεοδόσης: «Τυχόν προβλήματα θα διαπιστωθούν στην πορεία»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την αισιοδοξία του για την πορεία λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, εκφράζει στο ilialive.gr ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, με την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς, στις 16 Σεπτεμβρίου. Τονίζει ότι οι υπηρεσίες είναι ορισμένες σε καθημερινή βάση, ωστόσο χαρακτηρίζει το επόμενο διάστημα «πειραματική περίοδο» η οποία και θα αναδείξει αν και κατά πόσο θα προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.

    «Τα δικαστήρια στην Αμαλιάδα θα λειτουργήσουν κανονικά. Ήδη έχει εκδοθεί η Υπηρεσία των εισαγγελέων, ορίστηκε πρόεδρος Πρωτοδικών, πρόεδρος Υπηρεσίας και Δικαστικό Συμβούλιο. Βέβαια θα είναι μια πειραματική διαδικασία γιατί οι θέσεις ορίζονται από την πρόεδρο Πρωτοδικών του Πύργου αλλά όμως θα υπάρχουν κανονικά όλες οι θέσεις. Είναι ένας δύσκολος πειραματισμός, είμαι όμως αισιόδοξος και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» επισημαίνει ο κ. Θεοδόσης. «Εάν δεν ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη δεν μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα. Στην πορεία θα δούμε αν και πού χολένουμε και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που μπορεί να προκύψουν. Είναι γεγονός ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, απαιτητική και θα δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος, όχι μόνο για το δικό μας Πρωτοδικείο αλλά για όλη την Ελλάδα. Όλο το δικαστικό σύστημα θα έχει μια πειραματική χρονιά και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το όλο εγχείρημα» καταλήγει.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Δικαστηρίων- στο οποίο ενσωματώνονται και οι παράλληλες έδρες- την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας.

  • Γ. Φλωρίδης από Αμαλιάδα: “Δεν θα καταλάβει κανένας καμιά αλλαγή από την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη”
    Γ. Φλωρίδης από Αμαλιάδα: “Δεν θα καταλάβει κανένας καμιά αλλαγή από την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη”

    «Δεν πρόκειται να καταλάβετε καμία απολύτως αλλαγή» ξεκαθάρισε από την πόλη της Αμαλιάδας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση και την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Απόλυτα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, διαβεβαιώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί ο ρόλος του Πρωτοδικείου της πόλης, ύστερα από τις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ η νέα μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Φλωρίδης μάλιστα αφού πραγματοποίησε μια σειρά επαφών τόσο με τις διοικήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Αμαλιάδας και του Πρωτοδικείου όσο και με την Εισαγγελία αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους, είχε την ευκαιρία να αποσαφηνίσει ότι στόχο αποτελεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι η υποβάθμιση. «Από τις 16 Σεπτεμβρίου δεν θα καταλάβει κανένας καμιά αλλαγή από όλα όσα συμβαίνουν μέχρι σήμερα. Δηλαδή στο πρωτοδικείο της Αμαλιάδας θα συνεχίσουν να δικάζονται όλες οι υποθέσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κατά συνέπεια, η περιοχή θα συνεχίσει να εξυπηρετείται με τον τρόπο που εξυπηρετείται μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες θα είναι για μία διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες και όχι την υποβάθμισή τους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι οι διευκρινίσεις αυτές αποκαθιστούν την αλήθεια ενώ όπως τέθηκε και με την διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, σε περίπτωση που υπάρξουν κενά τα οποία χρειάζονται ερμηνεία, αυτά θα τακτοποιηθούν όλα με συνεχή συνεργασία η οποία θα ξεκινήσει με την εφαρμογή αυτής της νέας μεγάλης μεταρρύθμισης.

    «Φεύγω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να συνεννοηθούμε σε όλα όσα μας αφορούν» ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την πόλη της Αμαλιάδας ο κ. Φλωρίδης, ενώ λίγο νωρίτερα απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την υποστελέχωση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας επεσήμανε πως:

    «Τώρα με τον τελευταίο διαγωνισμό προβλέπονται τέσσερις θέσεις για το πρωτοδικείο της Αμαλιάδας, θα δούμε στον διαγωνισμό του 2025 αν ενισχύσουμε περαιτέρω αλλά αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη είναι να έρθουν άλλοι τέσσερις δικαστικοί υπάλληλοι».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του σχετικά με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται σε πλήρη λειτουργία του Πρωτοδικείου, το οποίο αποτελεί και βασικό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι μετά τις 16 Σεπτεμβρίου ημερομηνία εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.

    «Μιλήσαμε με τον υπουργό για κάποιες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Πρωτοδικείου οι οποίες μας απασχολούν. Μας διαβεβαίωσε σχετικά με αυτό ο υπουργός ότι θα υπάρχει κανονική εισαγγελική παρουσία στην Αμαλιάδα, στο Πρωτοδικείο μας. Κανονική παρουσία της ανάκρισης, των βουλευμάτων, των δικογραφιών και θα λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα. Μας έδωσε το δικαίωμα ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο όπως και να έχουμε καθημερινή επαφή με τις επιτροπές που συνεδριάζουν προκειμένου να λύσουμε κάποιες λεπτομέρειες και να μη μείνει κανένα κενό σε αυτό το νόμο. Εγώ και το συμβούλιο μένουμε στην διαβεβαίωση του υπουργού και θεωρούμε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει θα επισκεφτούμε σύσσωμο τον κ. Υπουργό έτσι ώστε να λυθεί και η παραμικρή παρεξήγηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσης επισημαίνοντας επίσης ότι:

    « Εγώ τον ευχαριστώ εκ των προτέρων και πιστεύω απόλυτα ότι αυτά που μας είπε ο κύριος υπουργός θα ισχύσουν στο ακέραιο και εφόσον στη συνέχεια όλα είναι εξαιρετικά και δεν υπάρξει καμιά αλλαγή ήδη γίνεται ανοιχτή πρόσκληση στον κύριο υπουργό να επιβραβεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Κλείνοντας θέλω να πω ότι το πρωτοδικείο Αμαλιάδας δεν είναι Ιφιγένεια σε καμία περίπτωση στον δικαστικό χάρτη και ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να παίζει τον ρόλο που έπαιζε μέχρι σήμερα».

    Floridis Amaliada 2

    Floridis Amaliada 3

    Floridis Amaliada 4

    Στο Πρωτοδικείο Ηλείας

    Της επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης στην πόλη της Αμαλιάδας προηγήθηκε αυτή στον Πύργο και στο Πρωτοδικείο Ηλείας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, ενώ παράλληλα είχε την δυνατότητα να συναντηθεί και με τον Διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, Ευάγγελο Μιχαήλο καθώς και την αναπληρώτρια Διευθύνουσα του Πρωτοδικείου Ηλείας, Πρόεδρο Πρωτοδικών Πανωραία Σπανού.

    Κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας, τέθηκαν μια σειρά από θέματα τα οποία απασχολούν το νομικό κλάδο.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Φλωρίδη επεσήμανε ότι:

    «Με πολλή χαρά υποδεχθήκαμε στον Πύργο και στο Πρωτοδικείο Ηλείας τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Από μόνη της η επίσκεψη του είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός πολύ περισσότερο όταν εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης την οποία είχε αναλάβει έναντι της ολομέλειας των προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας ότι μετά την ψήφιση του νέου δικαστικού χαρτί θα περιοδεύσει στα πρωτοδικεία και στους δικαστικούς σχηματισμός της χώρας προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργήθηκαν από τον δικαστικό χάρτη. Ο Πύργος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους σταθμούς αυτής της περιοδείας και αυτό είναι ευχάριστο για εμάς, ελπίζουμε με την ίδια αμεσότητα και ταχύτητα να ανταποκριθεί το υπουργείο και στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν.

    Το κτίριο του δικαστικού μεγάρου Πύργο βρίσκεται σε μία γενικά καλή κατάσταση υπάρχουν όμως και σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να είναι ευχερής η λειτουργία των υπηρεσιών και κυρίως οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών σωστής απονομής της Δικαιοσύνης.

    Όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυση τους. Τέθηκαν και αρκετά ζητήματα αμιγώς Δικηγορικού ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουν με την πληρωμή των οφειλών νομικής βοήθειας προς τους δικηγόρους που έχουν χειριστεί τέτοιες υποθέσεις. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την συχνότητα των αλλαγών των κωδικών και με την μεταφορά της δικαστικής ύλης προς τους δικηγόρους και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα υλοποιήσει πρακτικά, υπήρχε μία ανταλλαγή απόψεων η οποία ήταν θετική και πιστεύω ότι μπορέσαμε και μεταφέραμε στον κύριο υπουργό τις επιφυλάξεις τους προβληματισμούς μας αλλά και τις θετικές ανταπόκρισης μας σε πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν με τους νέους κώδικες».

    Ο κ. Φλωρίδης από την πλευρά του έκανε λόγο για μία συνάντηση με πολύ χρήσιμη και παραγωγική, στην οποία τέθηκαν τα ζητήματα τα οποία αφορούν κυρίως την λειτουργία του δικαστικού μεγάρου και προέκυψε η δέσμευση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποια από αυτά θα επιλυθούν και κάποια θα πάρουν το δρόμο της επίλυσης.

    «Είδαμε και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές που κάναμε στην δικαιοσύνη, νομίζω ότι σε καλό κλίμα είμαστε, θα προχωρήσουμε με θετικό τρόπο» τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

    Floridis Pirgos Prot 1

    Floridis Pirgos Prot 2

    Floridis Pirgos Prot 3

    Floridis Pirgos Prot 4

    Floridis Pirgos Prot 5

    Floridis Pirgos Prot 6

    Η επίσκεψη στο Κατάκολο

    Ο κ. Φλωρίδης μετά τα Πρωτοδικεία, επισκέφθηκε το λιμάνι Κατακόλου, όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος και συνομίλησε με τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες.

    Floridis Katakolo 1

    Floridis Katakolo 2

    Floridis Katakolo 3

    Floridis Katakolo 4

  • Καλαματιανός για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των Ειρηνοδικείων: Πόσα ακόμα χτυπήματα θα επιφέρει η κυβέρνηση στην Ηλεία;
    Καλαματιανός για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των Ειρηνοδικείων: Πόσα ακόμα χτυπήματα θα επιφέρει η κυβέρνηση στην Ηλεία;

    Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου για τον νέο δικαστικό χάρτη.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο στην απονομή δικαιοσύνης στην Ηλεία, επισήμανε πως θα είναι ολέθριες.

    «Για τον τόπο μου, την Ηλεία, πρόσφατα καταθέσαμε και συζητήσαμε επίκαιρη ερώτηση, όπου τονίζαμε ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και δεν πρέπει να κλείσουν τα Ειρηνοδικεία της Ηλείας. Επιμένουμε ότι πρόκειται για μια ανορθολογική συρρίκνωση δομών και υπηρεσιών της δικαιοσύνης στον νομό. Επιμένουμε ότι δεν θα επιφέρει καμία επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Θα πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα της κυβέρνησής σας στην Ηλεία και στις τοπικές κοινωνίες της Αμαλιάδας, της Γαστούνης, της Ζαχάρως, του Πελοπίου και των Λεχαινών.

    Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ηλεία -80.000 κατοίκους-. Έχει ιδιόκτητο κτίριο και ίδιο όγκο υποθέσεων -ποινικών και αστικών- με το Πρωτοδικείο Ηλείας που εδρεύει στον Πύργο. Επιπλέον, βρίσκεται στην Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν τόπο με παγκόσμια αναφορά και σημασία, με ιστορική αξία και αναγνώριση. Αυτό το Πρωτοδικείο, το υποβαθμίζετε.

    Εμείς καταθέτουμε τροπολογία για τη διατήρησή του. Εσείς συνεχίζετε την αποκοπή, τη συρρίκνωση, την αποψίλωση της Ηλείας από δομές και υποδομές. Αυτές οι πρακτικές σας θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσετε στους πολίτες της Ηλείας: πως αυτή η νομοθέτηση θα επιφέρει επιτάχυνση της δικαιοσύνης; Οι οργανικές θέσεις των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικαστικών υπαλλήλων θα παραμείνουν στην έδρα τους, στην Αμαλιάδα; Όχι.

    Καταψηφίζουμε αυτές τις επιλογές και ζητούμε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων που ισοπεδώνουν την απονομή και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, για να τοποθετηθούν όλοι οι Βουλευτές της κάθε Περιφέρειας.»

    Ειδικότερα για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, ανέφερε ότι, «η συνθήκη αυτή, θα απομονώσει ολόκληρες περιοχές. Οι ειρηνοδίκες ξαφνικά θα βρεθούν να δικάζουν διαφορετικά αντικείμενα, διαδικασίες ειδικές και ποινικές υποθέσεις σε μονομελή σύνθεση. Είναι αυτό μεταρρύθμιση; Ασφαλώς, όχι. Τα Ειρηνοδικεία υφίστανται σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Εσείς, όμως, αντί να ακολουθήσετε σωστές πρακτικές και να τις εξελίξετε σε κάτι πιο ώριμο και αποτελεσματικό, ακολουθείτε πολιτικές που τινάζουν στον αέρα την απονομή της δικαιοσύνης. Αλήθεια, υπήρξε κάποια επιμόρφωση των ειρηνοδικών; Όχι. Εσείς τι κάνετε; Τους ονομάζετε πρωτοδίκες χωρίς εκπαίδευση, πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων και την απαραίτητη ψηφιοποίηση. Σας τα επισημαίνουν όλα αυτά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι ειρηνοδίκες και οι δικηγόροι. Δυστυχώς, δεν ακούτε καμία και κανέναν.

    Παράλληλα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

    «Επικαλείστε μια δήθεν επιτάχυνση και μείωση του κόστους απονομής της δικαιοσύνης. Το αντίθετο θα συμβεί. Ούτε επιτάχυνση θα υπάρξει, ούτε μείωση του κόστους. Με αυτό το νομοθέτημα, σύγχρονα δικαστικά μέγαρα θα περάσουν στην αχρησία, τοπικές κοινωνίες θα μαραζώσουν και η περιφέρεια θα υποβαθμιστεί. Αν ψηφιστεί, θα επιφέρει βλάβη στη δομή και στη λειτουργία της δικαιοσύνης, θα την αποσυντονίσει και θα την απορυθμίσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών και των τοπικών κοινωνιών βρίσκεται απέναντι σε αυτό το νομοθέτημα.»

    Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο που ναρκοθετεί την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα.

    «Να αποσύρετε αυτό το νομοθέτημα και να εισάγετε μια σοβαρή νομοθετική πρόταση που θα είναι προϊόν επεξεργασίας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους Φορείς. Προσπαθήστε έστω για μια φορά, να νομοθετήσετε προς όφελος της κοινωνίας, με όραμα. Τότε θα μπορείτε να συμβάλλετε πραγματικά και ουσιαστικά στη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης. Εάν θέλετε να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, θα πρέπει να προχωρήσετε σε: πρόσληψη προσωπικού, πλήρωση των οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, ψηφιοποίηση, ενίσχυση των υποδομών. Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε και όχι διασπάσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας και κλείσιμο δομών στην επαρχία.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών και των πολιτών απορρίπτει τις επιλογές σας. Ακούστε αυτούς και αφήστε το παραλήρημα μεγαλείου.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: Δίωρες διακοπές εργασιών και συμβολική κατάληψη την ερχόμενη εβδομάδα
    Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: Δίωρες διακοπές εργασιών και συμβολική κατάληψη την ερχόμενη εβδομάδα

    Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με Απόφαση Γενικής Συνέλευσης την 12ην Απριλίου 2024 μετά και από πρόταση της ΟΔΥΕ, με θέμα την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και τις τεράστιες ελλείψεις Υπαλλήλων στις Υπηρεσίες του, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ 2ΩΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ από την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και από ΩΡΑ 09-11.00 Π.Μ.

    Επιπλέον αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση της ΟΔΥΕ για συμβολική κατάληψη της εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου Αμαλιάδας τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2024 και από ώρα 9-11 Π.Μ.

  • Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: “Θα προσπαθήσουμε να κηρυχτεί το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και να καταργηθεί” - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: “Θα προσπαθήσουμε να κηρυχτεί το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και να καταργηθεί” - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε διαρκή αγώνα και δυναμικές κινητοποιήσεις, εμφανίστηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν στην αίθουσα του Δ.Σ. Ήλιδας, προκειμένου να καταργηθεί το «αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου», όπως το χαρακτήρισαν.

    Όπως επισημάνθηκε, οι αλλαγές που θα επιφέρει στον Δικαστικό Χάρτη της χώρας και ειδικά στην Ηλεία θα είναι οδυνηρές με την αλλαγή του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας σε παράλληλο και το χαρακτηρισμό του Πρωτοδικείου Πύργου σε κεντρικό.

    Τονίστηκε μάλιστα, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει τεράστια κενά και θα πρέπει να υπάρξουν γραπτές διευκρινήσεις. «..Αυτό όμως που μας κάνει να αντιδρούμε έντονα είναι το γεγονός ότι φεύγουν όλες οι θέσεις των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων γίνονται οργανικές στον Πύργο. Θα έχουμε ένα δικαστήριο χωρίς να έχει εργαζόμενους» τόνισαν χαρακτηριστικά.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Μπιρμπίλης και το μέλος του Δ.Σ. Ειρήνη Θεοδωροπούλου, έκαναν γνωστές τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου, μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι οποίες θα στραφούν προς την κατεύθυνση να κυρυχθεί ο νόμος ως Αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου να καταργηθεί, γεγονός για το οποίο θα χρειαστούν την συνδρομή συνταγματολόγων ενώ παράλληλα, θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις στην πόλη αλλά και συμβολικό κλείσιμο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

    Θα ακολουθήσουν επίσης κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους άλλους έξι Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, των οποίων τα Πρωτοδικεία μετατρέπονται σε παράλληλες έδρες ενώ θα ζητηθεί άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να λάβουν μέτρα όλοι οι δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας για τη μεθοδευμένη κατάργηση των Πρωτοδικείων.

    Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να του παραθέσουν τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετοι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

    Μάλιστα, ο κ. Θεοδόσης κάλεσε όλους τους Βουλευτές της Ηλείας να λάβουν σαφείς θέσεις και να αποφασίσουν αν θα σταθούν στο πλάι των πολιτών του νομού ή απέναντι, ζητώντας άμεσες αντιδράσεις, αφού την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το νομοσχέδιο της ανασυγκρότησης του δικαστικού χάρτη «… που μας έφερε πλέον στον χρόνο μηδέν. Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο κλείνουν οριστικά τα ειρηνοδικεία Μυρτουντίων, μεγάλη απώλεια για την Βόρεια Ηλεία, κλείνει το ειρηνοδικείο της Γαστούνης, το οποίο βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτίριο και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε το υπουργείο να είναι πιο γενναίο και θα έπρεπε να το έχει αναβαθμίσει σε περιφερειακό πρωτοδικείο όπως έχει κάνει σε πάρα πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου εκεί μας αφήνουν υποψίες ότι κάποιοι άλλοι κινούν τα νήματα και έχουν μεγαλύτερη δύναμη από εμάς στην Βόρεια Ηλεία και φτάσαμε στο μεγάλο πλήγμα που ήταν το πρωτοδικείο της Αμαλιάδας» ανέφερε ο κ. Θεοδόσης.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Μανώλης Μπιρμπίλης , στάθηκε στα τεράστια κενά που παρουσιάζει το νομοσχέδιο αλλά και στην εξέλιξη που θα έχουν οι υποθέσεις των Ειρηνοδικείων που τελικά θα καταργηθούν.

    «Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να επιλύσει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μικρής καθυστέρησης ζητήματα με άλλον τρόπο. Με καλύτερο πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, με στελέχωση κανονική και άλλους τρόπους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιρμπίλης σημειώνοντας πως αυτό το νομοσχέδιο έχει την εξής προμετωπίδα.

    «…τα υπάρχοντα Πρωτοδικεία που ήταν δεύτερα σε νομούς, μετονομάζονται σε παράλληλη έδρα και διατηρούν πλήρη αρμοδιότητα. έτσι αποφύγαμε τον ακαριαίο θάνατο όμως πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να μπαίνουμε σε μια διαδικασία αργού θανάτου» εξέφρασε τον φόβο του ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αμαλιάδας, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας να χάσει τις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί καμπανάκι για την αργή αλλά βέβαιη κατάργηση του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας.

  • ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Η κυβέρνηση ναρκοθετεί και τη δικαιοσύνη στην Ηλεία
    ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Η κυβέρνηση ναρκοθετεί και τη δικαιοσύνη στην Ηλεία

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας αποτελεί ξεκάθαρα ένα ακόμα χτύπημα της κυβέρνησης ΝΔ στον πολύπαθο νομό Ηλείας. Δυστυχώς, γίνεται πράξη αυτό που είχε προαναγγείλει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας στην απάντησή του, σε επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Τομεάρχη Παιδείας και Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, που είχε φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στη Βουλή.

    Πραγματικά είναι μια απόφαση που στερείται λογικής, όταν μάλιστα το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 κατοίκους στη Βόρεια Ηλεία, διεκπεραιώνοντας έναν μεγάλο όγκο υποθέσεων.

    Προφανώς, μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

    Παράλληλα, η περιοχή αναμένεται να δεχτεί συντριπτικό πλήγμα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ως συνέχεια της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος Γεωπονίας, που λειτουργούσε μέχρι πρότινος.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ: - Μετά την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία μας. –

    Μετά την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. –

    Μετά την ακύρωση και την καθυστέρηση κρίσιμων και δρομολογημένων έργων υποδομής με ακραίο κυνισμό και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, στοχοποιεί και τον ευαίσθητο τομέα της δικαιοσύνης στην Ηλεία, καταργώντας την αυτοτέλεια του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

    Εμείς παραμένουμε σταθεροί στην κατεύθυνση ενίσχυσης των υπαρχόντων Πρωτοδικείων με το απαραίτητο προσωπικό, προκείμενου να επιτελούν λειτουργικά την αποστολή τους. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης στον νομό μας.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο