Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 08:12

Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Πειραματικό το πρώτο στάδιο λειτουργίας των Δικαστηρίων μετά τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Θεοδόσης: «Τυχόν προβλήματα θα διαπιστωθούν στην πορεία»

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Την αισιοδοξία του για την πορεία λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, εκφράζει στο ilialive.gr ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, με την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς, στις 16 Σεπτεμβρίου. Τονίζει ότι οι υπηρεσίες είναι ορισμένες σε καθημερινή βάση, ωστόσο χαρακτηρίζει το επόμενο διάστημα «πειραματική περίοδο» η οποία και θα αναδείξει αν και κατά πόσο θα προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.

«Τα δικαστήρια στην Αμαλιάδα θα λειτουργήσουν κανονικά. Ήδη έχει εκδοθεί η Υπηρεσία των εισαγγελέων, ορίστηκε πρόεδρος Πρωτοδικών, πρόεδρος Υπηρεσίας και Δικαστικό Συμβούλιο. Βέβαια θα είναι μια πειραματική διαδικασία γιατί οι θέσεις ορίζονται από την πρόεδρο Πρωτοδικών του Πύργου αλλά όμως θα υπάρχουν κανονικά όλες οι θέσεις. Είναι ένας δύσκολος πειραματισμός, είμαι όμως αισιόδοξος και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» επισημαίνει ο κ. Θεοδόσης. «Εάν δεν ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη δεν μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα. Στην πορεία θα δούμε αν και πού χολένουμε και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που μπορεί να προκύψουν. Είναι γεγονός ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, απαιτητική και θα δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος, όχι μόνο για το δικό μας Πρωτοδικείο αλλά για όλη την Ελλάδα. Όλο το δικαστικό σύστημα θα έχει μια πειραματική χρονιά και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το όλο εγχείρημα» καταλήγει.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Δικαστηρίων- στο οποίο ενσωματώνονται και οι παράλληλες έδρες- την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 10:44

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Οι δικηγόροι γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη
    Ηλεία: Οι δικηγόροι γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη

    Διαχρονικό και επίκαιρο το μήνυμά του

    Ανήμερα της «Ημέρας της Δικαιοσύνης», χθες Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας τίμησε την μνήμη του προστάτη τους, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

    Νωρίς το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας κ. Φιλάρετου, ενώπιον χορείας κληρικών. Στην κατανυκτική Ιερά Ακολουθία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Μαρίνα Μπεβούδα, ο Γραμματέας του Δικ. Συλλόγου Σπύρος Λιατσής, η πρόεδρος Πρωτοδικών Ηλείας Ευαγγελία Ψυχάρη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μιχαήλος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Αθλητισμού Νώντας Κυριαζής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Θεοδώρου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι κ.α.

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ευχήθηκε στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να υπερασπίζονται τις αρχές του Δικαίου και της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια στο διαχρονικό μήνυμα του Αγίου, «Αγάπη, Δικαιοσύνη, Ειρήνη» που στις μέρες μας παραμένει ακόμη επίκαιρο και ζητούμενο.

    Αμέσως μετά, ακολούθησε λιτή δεξίωση στο Επαρχείο.

    dikigorikos 2

    dikigorikos 3

    dikigorikos 4

    Αντίστοιχα και στην Αμαλιάδα ο Δικηγορικός Σύλλογος της περιοχής τίμησε τη μνήμη του προστάτη των νομικών, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου.

    dikigorikos amal 1

    dikigorikos amal 2

    dikigorikos amal 3

  • Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Ψήφισμα κατά Φλωρίδη για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου
    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Ψήφισμα κατά Φλωρίδη για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου

    Παρά το καλό κλίμα που υπήρξε στην συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας πριν μερικές εβδομάδες και τις διαβεβαιώσεις πως το Πρωτοδικείο δεν υποβαθμίζεται, χθες το ΔΣ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα όσα ειπώθηκαν στην επίσκεψη Φλωρίδη δεν εκφράζουν τα αιτήματα και τις ανησυχίες του συλλόγου.

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    "Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας συνήλθαμε στις 14/06/2024, στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ηλεία, όπου αποφασίσαμε τα εξής:

    Όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ηλεία, δεν εκφράζουν τα αιτήματα και τις ανησυχίες των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, μας βρίσκουν αντίθετους. Παρά τ’ όσα επικαλέστηκε ο κ. Φλωρίδης, η πραγματικότητα είναι ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υποβαθμίζεται με την κατάργηση της αυτοτέλειάς του και τη μετατροπή του σε Παράλληλη Έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας. Ταυτόχρονα καταργούνται και όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί των Ειρηνοδικείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Οι παραπάνω αλλαγές δεν εξυπηρετούν την επιτάχυνση και την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση, αλλά διαφορετικούς σκοπούς και κυρίως αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας θα συνεχίζουν να δικάζονται όλες οι συνθέσεις, θα κατατίθενται δικόγραφα, θα παραμείνουν οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ., είναι αποτέλεσμα των συνεχών διεκδικήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου μας που αγωνίστηκε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας, με φορείς, σωματεία και άλλους συλλόγους. Δεν μας χάρισε κανένας τίποτα, εμείς τα διεκδικήσαμε.

    Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας παραμένει πάγιο αίτημά του η αυτοτέλεια του δικαστικού σχηματισμού του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, η ορθή λειτουργία του, η πλήρης στελέχωσή του και θα συνεχιστούν από μέρους μας όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να παραμείνει ζωντανό το Πρωτοδικείο, απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια εκ νέου υποβάθμισής του ή ακόμα και κλεισίματός του, όπως προμηνύουν και οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις του Δικαστικού Χάρτη που έχουν ψηφιστεί από τις Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

    Επομένως οι «διαβεβαιώσεις» του κ. Φλωρίδη δεν μας δημιουργούν κανέναν εφησυχασμό.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον μέλλον του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και το δικαίωμα των συμπολιτών μας για άνευ εμποδίων πρόσβαση στη Δικαιοσύνη".

  • Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: “Θα προσπαθήσουμε να κηρυχτεί το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και να καταργηθεί” - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: “Θα προσπαθήσουμε να κηρυχτεί το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και να καταργηθεί” - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε διαρκή αγώνα και δυναμικές κινητοποιήσεις, εμφανίστηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν στην αίθουσα του Δ.Σ. Ήλιδας, προκειμένου να καταργηθεί το «αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου», όπως το χαρακτήρισαν.

    Όπως επισημάνθηκε, οι αλλαγές που θα επιφέρει στον Δικαστικό Χάρτη της χώρας και ειδικά στην Ηλεία θα είναι οδυνηρές με την αλλαγή του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας σε παράλληλο και το χαρακτηρισμό του Πρωτοδικείου Πύργου σε κεντρικό.

    Τονίστηκε μάλιστα, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει τεράστια κενά και θα πρέπει να υπάρξουν γραπτές διευκρινήσεις. «..Αυτό όμως που μας κάνει να αντιδρούμε έντονα είναι το γεγονός ότι φεύγουν όλες οι θέσεις των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων γίνονται οργανικές στον Πύργο. Θα έχουμε ένα δικαστήριο χωρίς να έχει εργαζόμενους» τόνισαν χαρακτηριστικά.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Μπιρμπίλης και το μέλος του Δ.Σ. Ειρήνη Θεοδωροπούλου, έκαναν γνωστές τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου, μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι οποίες θα στραφούν προς την κατεύθυνση να κυρυχθεί ο νόμος ως Αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου να καταργηθεί, γεγονός για το οποίο θα χρειαστούν την συνδρομή συνταγματολόγων ενώ παράλληλα, θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις στην πόλη αλλά και συμβολικό κλείσιμο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

    Θα ακολουθήσουν επίσης κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους άλλους έξι Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, των οποίων τα Πρωτοδικεία μετατρέπονται σε παράλληλες έδρες ενώ θα ζητηθεί άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να λάβουν μέτρα όλοι οι δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας για τη μεθοδευμένη κατάργηση των Πρωτοδικείων.

    Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να του παραθέσουν τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετοι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

    Μάλιστα, ο κ. Θεοδόσης κάλεσε όλους τους Βουλευτές της Ηλείας να λάβουν σαφείς θέσεις και να αποφασίσουν αν θα σταθούν στο πλάι των πολιτών του νομού ή απέναντι, ζητώντας άμεσες αντιδράσεις, αφού την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το νομοσχέδιο της ανασυγκρότησης του δικαστικού χάρτη «… που μας έφερε πλέον στον χρόνο μηδέν. Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο κλείνουν οριστικά τα ειρηνοδικεία Μυρτουντίων, μεγάλη απώλεια για την Βόρεια Ηλεία, κλείνει το ειρηνοδικείο της Γαστούνης, το οποίο βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτίριο και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε το υπουργείο να είναι πιο γενναίο και θα έπρεπε να το έχει αναβαθμίσει σε περιφερειακό πρωτοδικείο όπως έχει κάνει σε πάρα πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου εκεί μας αφήνουν υποψίες ότι κάποιοι άλλοι κινούν τα νήματα και έχουν μεγαλύτερη δύναμη από εμάς στην Βόρεια Ηλεία και φτάσαμε στο μεγάλο πλήγμα που ήταν το πρωτοδικείο της Αμαλιάδας» ανέφερε ο κ. Θεοδόσης.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Μανώλης Μπιρμπίλης , στάθηκε στα τεράστια κενά που παρουσιάζει το νομοσχέδιο αλλά και στην εξέλιξη που θα έχουν οι υποθέσεις των Ειρηνοδικείων που τελικά θα καταργηθούν.

    «Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να επιλύσει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μικρής καθυστέρησης ζητήματα με άλλον τρόπο. Με καλύτερο πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, με στελέχωση κανονική και άλλους τρόπους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιρμπίλης σημειώνοντας πως αυτό το νομοσχέδιο έχει την εξής προμετωπίδα.

    «…τα υπάρχοντα Πρωτοδικεία που ήταν δεύτερα σε νομούς, μετονομάζονται σε παράλληλη έδρα και διατηρούν πλήρη αρμοδιότητα. έτσι αποφύγαμε τον ακαριαίο θάνατο όμως πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να μπαίνουμε σε μια διαδικασία αργού θανάτου» εξέφρασε τον φόβο του ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αμαλιάδας, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας να χάσει τις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί καμπανάκι για την αργή αλλά βέβαιη κατάργηση του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας.

  • Αμαλιάδα: Παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου
    Αμαλιάδα: Παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου

    Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και την 1η Απριλίου, οι δικηγόροι της Αμαλιάδας διαμαρτυρόμενοι για τον επικείμενο ανασχηματισμό του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα την περασμένη Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, το οποίο εξέδωσε και την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, με ομόφωνη απόφασή του που έλαβε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, απεφάσισε την συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντα των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας μέχρι και τις 1 Απριλίου 2024, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για τον επικείμενο ανασχηματισμό του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και την υποβάθμιση σε κάθε περίπτωση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Η συνεχής καθυστέρηση και κωλυσιεργία της ουσιαστικής συζήτησης του επικείμενου νομοσχεδίου στην διαδικασία της διαβούλευσης αποβλέπει στην «κόπωση» των θιγόμενων δικηγορικών Συλλόγων και των αντίστοιχων Πρωτοδικείων τους.

    Δηλώνουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος ότι η οποιαδήποτε προς το χείρον νομοθέτηση και σκέψη για υποβάθμιση του Δικαστικού Σχηματισμού του Πρωτοδικείου μας θα μας βρει κάθετα αντίθετους και με προοπτική συνεχούς σύγκρουσης με τους αρμόδιους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και φυσικά την πολιτική ηγεσία του τόπου μας. Δεν θα παύσουμε να διαμαρτυρόμαστε μέχρις ότου οι αρμόδιοι αντιληφθούν ότι το κλείσιμο ή έστω η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας δεν οδηγεί στην περίφημη «επιτάχυνση» της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα στην επιβράδυνση.

    Στο Διοικητικό Συμβούλιο για μία ακόμη φορά θέτουμε τους αρμόδιους του Νομού Ηλείας ενώπιον των ευθυνών τους ζητώντας το απλό να συνεχίσουμε δηλαδή να «υπάρχουμε!».

  • Αμαλιάδα: Οι δικηγόροι έκαναν κατάληψη στο Δικαστικό Μέγαρο - Μάχη για να σωθεί το Πρωτοδικείο
    Αμαλιάδα: Οι δικηγόροι έκαναν κατάληψη στο Δικαστικό Μέγαρο - Μάχη για να σωθεί το Πρωτοδικείο

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Τη μάχη για να διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας ως έχει χωρίς υποβάθμιση ή προοπτική κατάργησης συνεχίζουν να δίνουν οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχοντας αρκετούς συμμάχους στο πλευρό τους, φορείς από όλη την Ηλεία και φυσικά την τοπική κοινωνία.

    Έτσι χθες όλοι μαζί προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, δείχνοντας πως είναι ανυποχώρητοι και ενωμένοι στον αγώνα αυτό.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν. Το Πρωτοδικείο τελεί υπό κατάληψη και σήμερα Παρασκευή. |Ξέρουμε ότι το μέτρο αυτό είναι σκληρό, ξέρουμε ότι ενδεχομένως ένας επιστημονικός σύλλογος θα πρέπει πάρα πολύ να σκεφτεί ή να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μας έχουν με την πλάτη στον τοίχο και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά” είπε ο κ. Θεοδόσης.

    Katalipsi amaliada dilos 2

    “Πρέπει με κάθε τρόπο να διατρανώσουμε το δίκιο της προσπάθειας που κάνουμε και να πείσουμε τους αρμόδιους στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι πράγματι το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με μεγάλο όγκο υποθέσεων και πραγματικά εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βόρειας Ηλείας. Πιστεύω λοιπόν σε κάθε περίπτωση ότι πρέπει το Πρωτοδικείο να παραμείνει ως έχει όπως βέβαια συνταυτιζόμαστε και με την απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που επίσης επιμένουν ότι δεν πρέπει κανένας δικαστικός σχηματισμός αναφορικά με τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία να καταργηθεί” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

    “Πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός και ο υφυπουργός πρέπει να σκύψουν περισσότερα στο πρόβλημα, να ακροαστούν τις τοπικές κοινωνίες, να ακροαστούν τους δικηγόρους οι οποίοι έχουν κάνει τόσα χρόνια προσπάθειες και θεωρώ ότι είναι άδικο να πέσουν στο κενό. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο στην διαβούλευση, να λάβουμε πλήρη γνώση του νομοσχεδίου και από κει και μετά θα κλιμακώσουμε αν πρέπει τις αντιδράσεις μας. Πιστεύω όμως να μην χρειαστεί και να πρυτανεύσει η λογική” κατέληξε σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδόσης.

    Katalipsi amaliada 2

    Katalipsi amaliada dilos 1

    Ο Δικηγόρος του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Μισέλ Αμπου Χάντμπα από την πλευρά του τόνισε ότι “… εντείνουμε τις προσπάθειές μας, τις πιέσεις μας, αυτό το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση να μην έρθει προς ψήφιση και να συμπεριλαμβάνει υποβάθμιση ή κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Ο αγώνας είναι μεγάλος, είναι δύσκολος και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Θα είμαστε εδώ, θα φτάσουμε στην Αθήνα, θα πιέσουμε με όλες τις δυνάμεις μας τους κυβερνητικούς βουλευτές, την κυβέρνηση, διότι είναι μία αδικία και δεν έχει τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Δεν υφίσταται ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης κλείνοντας Δικαστικά Μέγαρα, καταργώντας φυσικούς δικαστές σε περιοχές όπου υπάρχει τεράστιος όγκος υποθέσεων όπως το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας. Ενωμένοι πιστεύω θα τα καταφέρουμε”.

    Katalipsi amaliada 3

    Katalipsi amaliada dilos 3

    Η Δικηγόρος του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Μαγδαληνή Πλεμμένου σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι “… πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Αν πραγματικά θέλει να ερημώσει η επαρχία, να φύγουμε όλοι να πάμε στην Αθήνα και στα 5 εκατομμύρια να προστεθούν άλλα τόσα να μας το πει. Έχουν αναστατώσει 80.000 κόσμο χωρίς κανέναν λόγο και καμιά αιτία. Μόνο για να δυσκολέψουν την ζωές μας. Κι εμάς όχι μόνο των δικηγόρων αλλά και των πολιτών και των επαγγελματιών αλλά και του κόσμου που θα είναι απομακρυσμένος από την δικαιοσύνη”…

    Και η δημοτική αρχή στο πλευρό δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων

    Ο δήμος Ήλιδας έμπρακτα έδειξε και χθες την συμπαράστασή του στο δικαστικό κόσμο της Αμαλιάδας, με την παρουσία του Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλουκαι μελών της δημοτικής αρχής. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος βρέθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο και συνομίλησε με νομικούς και υπαλλήλους, δείχνοντας για άλλη μία φορά επεσήμανε ότι ο Δήμος Ήλιδας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους και συμμετέχει στο σύνολο των κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας επανέλαβε ότι, «δεν μπορεί ένα υπό διαβούλευση νομοσχέδιο να αλλάξει τα δεδομένα δεκαετιών με την αιτιολογία του «κόστους – οφέλους» και το έωλο επιχείρημα της ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης, μετά την κατάργηση». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «πρέπει άπαντες να κατανοήσουν ότι η επιχειρούμενη αλλαγή, μόνο δεινά θα φέρει στην πόλη και στο δήμο μας συνολικά».

    Με τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο μετέβησαν στο υπό κατάληψη Δικαστικό Μέγαρο της Αμαλιάδας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεώνη Γεωργοπούλου και ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Δημότη Αλέξανδρος Γεωργουλής.

    Katalipsi Xristodoulopoulos

    Katalipsi amaliada 4

    Katalipsi amaliada 5

    Katalipsi amaliada 6

    Katalipsi amaliada 7

    Katalipsi amaliada 8

  • Πατρών - Πύργου: Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής στη Μαραθιά από αγρότες, δικηγόρους και φορείς
    Πατρών - Πύργου: Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής στη Μαραθιά από αγρότες, δικηγόρους και φορείς

    Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στο ύψος του κόμβου Μαραθιάς προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της ΟΑΣΗ έχοντας στο πλευρό τους μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και εκπροσώπους φορέων της πόλης της Αμαλιάδας.

    Νωρίτερα οι αγρότες είχαν δώσει δυναμικό παρών στην κινητοποίηση για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και η τοπική κοινωνία ανταπέδωσε τη στήριξη, κατεβαίνοντας με πορεία στον κόμβο της Μαραθιάς.

    Η εθνική οδός έκλεισε για λίγη ώρα και όλοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, δικηγόροι, φορείς της Αμαλιάδας, έστειλαν ένα μήνυμα προς την Κυβέρνηση πως ο αγώνας θα έχει διάρκεια με μοναδικό σκοπό την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν σε υποβάθμιση.

    agrotes marathia 2

    agrotes marathia 3

    agrotes marathia 4

    agrotes marathia 5

  • Αρραγές μέτωπο για την παραμονή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας δημιουργήθηκε στο έκτακτο Δ.Σ. Ήλιδας
    Αρραγές μέτωπο για την παραμονή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας δημιουργήθηκε στο έκτακτο Δ.Σ. Ήλιδας

    Πέρασε στο σύνολο της η πρόταση του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου

    Την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας από το νέο σχέδιο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που βρίσκεται ήδη υπό διαβούλευση, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, κατά την ειδική του συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων από το σύνολο της Ηλείας.

    Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση εμφανίστηκαν ενωμένοι σε όλα τα επίπεδα αντιδράσεων και διεκδικήσεων, στα οποία θα πρωτοστατούν ο Δήμος Ήλιδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, με άξιους συμπαραστάτες τους Δήμους και τους φορείς στο σύνολο της Βόρειας Ηλείας και του Νομού.

    Υπενθυμίζεται, ότι μέσω του νέου νομοσχεδίου, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί επίσημα στη Βουλή, καταργείται το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, το οποίο μετατρέπεται σε περιφερειακό του Πρωτοδικείου Πύργου και καταργούνται πλήρως τα Ειρηνοδικεία Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων.

    Αρχικά η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεώνη Γεωργοπούλου, επεσήμανε τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν με αυτή την εξέλιξη καλώντας όλους τους πολίτες σε συστράτευση δυνάμεων για την αποφυγή της.

    Με ένα μεγάλο «Φτάνει πια η υποβάθμιση» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «το νομοσχέδιο θα φέρει τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και ουσιαστικά το κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας».

    Όπως επεσήμανε, η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και το 2012 με την ενιαία διοίκηση των Νοσοκομείων Ηλείας, που κατ’ ουσίας έχει φέρει και το νοσηλευτικό ίδρυμα της Αμαλιάδας στη σημερινή του κατάσταση, δηλαδή ένα βήμα πριν το οριστικό «λουκέτο».

    Στο τέλος της ομιλίας του, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος πρότεινε -εκτός από την έκδοση σκληρού ψηφίσματος- τη δημιουργία άμεσα ενός άτυπου οργάνου, που θα θέσει το θέμα σε όλους τους τόνους και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, καθώς θα προκαλέσουν συναντήσεις σε πρώτο χρόνο με τα στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου και ανάλογα με τις απαντήσεις, θα μεταφέρουν το ζήτημα ακόμα και στον ίδιο των πρωθυπουργό.

    Παράλληλα, από κοινού με τους φορείς και το δικηγορικό σύλλογο θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο των αντιδράσεων ή ακόμα και των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

    Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ήλιδας αποδέχτηκε την πρόταση να γίνουν άμεσα συναντήσεις με τους 12 δημάρχους των πόλεων που καταργούνται τα πρωτοδικεία τους, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι δικηγορικοί σύλλογοι των Πρωτοδικείων αυτών, ώστε το μέτωπο διεκδίκησης να διευρυνθεί και να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα.

    Στο ψήφισμα που εκδόθηκε εντάχθηκε, τόσο η πρόταση του Δημάρχου Ήλιδας, όσο και το σύνολο των θέσεων που κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, αλλά και οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, δείχνοντας το κοινό και αρραγές μέτωπο που έχει διαμορφωθεί για το κρίσιμο αυτό θέμα.

    Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το παρόν στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή σημειώνοντας πως με την παρουσία του συμβολίζει την ενότητα της Ηλείας.

    Παράλληλα αφού προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή για όλα όσα έχουν προηγηθεί τόνισε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται στην 147η θέση παγκοσμίως στην απονομή δικαιοσύνης ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων θα επιβαρύνει το Πρωτοδικείο του Πύργου γεγονός το οποίο θα σημαίνει και την επιβράδυνση των διαδικασιών.

    Ως μέτρο πίεσης ο κ. Θεοδόσης έκανε γνωστό ότι ύστερα από επικοινωνία με όλους τους προέδρους των λοιπών πρωτοδικείων τα οποία είναι δεύτερα σε νομούς, σχεδιάζεται μια κοινή δράση, η οποία αφορά μια κοινή συνέντευξη τύπου στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ έτσι ώστε να γίνει γνωστό συγκεντρωτικά το πρόβλημα που υπάρχει, ενώ εκτός από το δημοτικό συμβούλιο στο οποίο και συζητήθηκε το θέμα ο κ. Θεοδόσης σημείωσε πως είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτούν όλα τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο, να ζητήσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας από όλους τους φορείς, να κάνουν κοινωνούς του προβλήματος τους βουλευτές της Ηλείας, τονίζοντας ότι έχουν ιερή υποχρέωση και καθήκον να σταθούν αλληλέγγυοι.

    Επεσήμανε επίσης πως πρέπει να δημιουργήσουν μια επιτροπή η οποία θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να γίνει μια πανλαϊκή συγκέντρωση μπροστά στο Πρωτοδικείο με την παρουσία όλων των φορέων του νομού, όλων των δημοτών των δήμων της Ηλείας ενώ την ίδια ημέρα να κλείσουν οι εμπορικού σύλλογοι τα καταστήματα για να είναι όσο το δυνατό πιο ισχυρή η αντίδραση.

    Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδόσης. η Ένωση Ποινικολόγων Ελλάδας επιθυμεί να κάνει μια Ημερίδα στην πόλη της Αμαλιάδας και μέσα από αυτή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα περάσει τα μηνύματα τα οποία θέλει.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως η συγκυρία για την συζήτηση είναι πάρα πολύ καλή καθώς ακόμα δεν έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ακόμα το νομοσχέδιο.

    Τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα τοπικισμού υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια προσπάθεια υποβάθμισης του νομού και για τον λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί η παρουσία όλων των βουλευτών της Ηλείας για μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί η πρόθεση που υπάρχει.

    Ξεκαθάρισε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ δε πρόκειται να υπερψηφίσει αυτή την αλλαγή και πως θα προσπαθήσουν με ορθολογικά κριτήρια να πείσουν για την αναγκαιότητα να παραμείνει το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας στην αρμοδιότητα που έχει σήμερα. Ενώ σημείωσε ότι είναι παρών σε ό,τι χρειαστεί.

    Ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής ακολούθως στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των δήμων σημειώνοντας πως «Πρέπει να λειτουργήσουμε ως γροθιά» με στόχο την ανάπτυξη του νομού.

    Έκανε παράλληλα λόγο για υπανάπτυξη στην περιοχή που προκύπτει από αυτό το εγχείρημα της κυβέρνησης δηλώνοντας πως αν επιτραπεί αυτή η εξέλιξη ίσως το επόμενο βήμα να είναι και η κατάργηση του Πρωτοδικείου Πύργου.

    Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πηνειού κατά την διάρκεια του οποίου ψήφισαν κατά της κατάργησης του Πρωτοδικείου.

    DS Ilidas 2

    DS Ilidas 3

    DS Ilidas 4

    DS Ilidas 5

  • Δήμος Ήλιδας: Πρωτοβουλίες Χριστοδουλόπουλου και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον του Πρωτοδικείου
    Δήμος Ήλιδας: Πρωτοβουλίες Χριστοδουλόπουλου και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον του Πρωτοδικείου

    Συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας

    Συνάντηση με μέλη του προεδρείου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, παρουσία του προέδρου κ. Θανάση Θεοδόση, είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να θέσει ένα 24ωρο πριν το νέο σχέδιο Νόμου σε διαβούλευση. Τα μέλη του Συλλόγου ενημέρωσαν, ότι αυτό που έχει προαναγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο γίνεται πράξη και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας μετατρέπεται σε περιφερειακό του πρωτοδικείου Πύργου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του.

    Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση στην οποία αναλύθηκαν διεξοδικά οι προθέσεις της κυβέρνησης, τα νέα δεδομένα που προσπαθεί να θέσει το σχέδιο νόμου μόνο θετικά δεν είναι για το Πρωτοδικείο, με τον κύριο Χριστοδουλόπουλο να κάνει γνωστές όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες, ακόμα και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Μετά τα τελευταία γεγονότα και τη διαβούλευση που ξεκίνησε, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας το ερχόμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή φορέων της Βόρειας Ηλείας και κυρίως των βουλευτών του Νομού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό – αρραγές μέτωπο, το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

    protod xristod dikig 3

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ήλιδας: «Σε τόσο μεγάλα θέματα χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο συνεργασίας, χρειάζονται ευρείες συναινέσεις και όχι η λειτουργία μονάδων που κάνουν μεμονωμένες κινήσεις. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε από κοινού με τον Δικηγορικό Σύλλογο, να συγκαλέσουμε μία μεγάλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας το ερχόμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων της Βόρειας Ηλείας, των βουλευτών και αν είναι δυνατό του συνόλου των εκπροσώπων αρχών και φορέων του Νομού, προκειμένου όλοι μαζί να πούμε ένα μεγάλο «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» στη υποβάθμιση της Ηλείας».

    Μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου του ερχόμενου Σαββάτου αναμένεται να τεθεί και το πλαίσιο όλων των ενεργειών, που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, προς πάσα κατεύθυνση. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής στη συνάντηση συμμετείχε ο αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μάκης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος του προεδρείου του Δικηγορικού Συλλόγου, οι αντιδήμαρχοι: Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Υδάτινων Πόρων κ. Κώστας Τσεριώνης και Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Ντίνος Τρικόγιας και η Νομική Σύμβουλος του Δήμου Ήλιδας και μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου κα Ειρήνη Θεοδωροπούλου.

    protod xristod dikig 2

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο