Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 17:16

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Ιερά αγρυπνία στον νεοανεγερθέντα ναό προς τιμήν του, στο Πράσινο Ηλείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Όταν ο άνθρωπος βιώνει το Χριστό αισθάνεται χαρά…» είναι τα λόγια του Αγίου Παϊσίου που συνοδεύουν την καταπληκτική αγιογραφία του στην είσοδου του νεοανεγερθέντος ναού, στο Πράσινο Ηλείας. Και την είδα αυτή τη χαρά. Την είδα στα μάτια των ανθρώπων που ενώ κόπιασαν πολύ, η πνευματική τους ανταμοιβή είναι τέτοια που τους γεμίζει ικανοποίηση και δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους.

Δεν έχει σημασία να αναφέρω ποιος ήταν εκείνος που είχε πρώτος την ιδέα, ή πιο σωστά την ανάγκη, για την δημιουργία ενός ναού προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου. Άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι η αυτοπροβολή για κανέναν από τους ανθρώπους που έβαλαν ο καθένας το δικό του λιθαράκι, άλλος μικρότερο άλλο μεγαλύτερο, άλλος προσφέροντας οικονομική ενίσχυση και άλλος με προσωπική εργασία. Και είναι αρκετοί αυτοί οι άνθρωποι…

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Μια ομάδα κατοίκων του Πρασίνου και της ευρύτερης περιοχής, με βαθιά πίστη και διάθεση προσφοράς έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και κατασκεύασαν αυτό το πανέμορφο, γραφικό εκκλησάκι. Σε αρμονία με τη φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος, που είναι κατάφυτο με πεύκα, αλλά και με θέα που ξεκουράζει τα μάτια και την ψυχή σου, το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου θα είναι πλέον το στολίδι του Πρασίνου και ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθεί κανείς το έτσι κι αλλιώς πανέμορφο χωριό!!

Το μεράκι των ανθρώπων που εργάστηκαν για περίπου 6 μήνες στην κατασκευή της εκκλησίας διακρίνεται στις λεπτομέρειες… Η πέτρινη βρυσούλα, οι κούνιες, τα ξύλινα παγκάκια, το ξύλινο μοναστηριακού τύπου τραπέζι με πάγκους για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες… όλα μελετημένα και υλοποιημένα με προσοχή και φροντίδα.

Πώς θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην εξαιρετική δουλειά της αγιογράφου, Μαρίας Κανελλοπούλου, που φιλοτέχνησε τις εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Παϊσίου που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, αλλά και την υπέροχη, «ολοζώντανη» αγιογραφία του στην είσοδο, που μοιάζει πραγματικά λες και ο Άγιος μας καλωσορίζει και μας υποδέχεται στο «σπίτι» του!!

Να έχετε όλοι την ευλογία του και να σας χαρίζει υγεία και γαλήνη ψυχής!!

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Παϊσίου, στο εκκλησάκι θα τελεστεί ιερά αγρυπνία στη μνήμη του, στις 21:30 και όλοι οι ευσεβείς Χριστιανοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν και να προσευχηθούν στη χάρη Του.

agios paisios ekklisaki prosklisi

DJI 20240709192752 0963 D

DJI 20240709193128 0975 D

DJI 20240709193228 0981 D

DSC 8894

DSC 8922

DSC 8927

DSC 8942

DSC 8957

DSC 8917

DSC 9007

DSC 9037Η εξαιρετική εικόνα του Αγίου Παϊσίου, από την αγιογράφο Μαρία Κανελλοπούλου.

DJI 20240709193559 0994 DΗ μοναδική θέα από το σημείο που βρίσκεται το ξωκλήσι.

Λίγα λόγια για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη

Ο Άγιος Παΐσιος είναι ίσως ο Άγιος ο οποίος έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες για τα σοφά λόγια και οι διδαχές του. Μιλούσε για την αξία της πίστης, της προσευχής και της πνευματικής ζωής γενικότερα, για την αγάπη στους άλλους και την οικογένεια αλλά και για το πώς να αντιμετωπίζει κανείς με στωικότητα και υπομονή τις δυσκολίες της ζωής. Τα λόγια του είχαν τόση απήχηση, που λέγεται πως στην ουσία αναβίωσαν τον μοναχισμό στην Ελλάδα.

Ακόμη και πριν την Κοίμηση και την επίσημη αγιοποίηση του, πολλοί Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο τον θεωρούσαν Όσιο. Πολλοί επισκέπτες της σκήτης του Αγίου Παϊσίου ανέφεραν πως μετά την επίσκεψη τους θεραπεύτηκαν από χρόνιες ασθένειες, ακόμη και ανίατες. Μετά την Κοίμηση του, πολλοί έχουν αναφέρει ότι είδαν τον μοναχό, ο οποίος τους προειδοποίησε ή τους προστάτεψε από κάποιον κίνδυνο και στη συνέχεια χάθηκε.

Γεννήθηκε το 1924 στην Φάρασα της Καππαδοκίας. Την περίοδο εκείνη γινόταν βίαιος διωγμός των Ελλήνων και οι γονείς του μην ξέροντας αν το νεογέννητο παιδί τους θα μπορέσει να επιβιώσει, ζήτησαν από τον ιερέα του χωριού, που δεν ήταν άλλος από τον Άγιο Αρσένιο, να το βαφτίσει άμεσα. Ο Άγιος κατάλαβε ότι το παιδί θα γίνει μοναχός κι επέλεξε να του δώσει το όνομα του, χρίζοντας τον έτσι διάδοχό του.

Η οικογένεια του Παϊσίου εκδιώχθηκε από την Φάρασα και εγκαταστάθηκε τελικά στην Κόνιτσα της Ηπείρου στην Ελλάδα, όπου ο μικρός Αρσένιος πήγε στο σχολείο, έμαθε γράμματα και ξεκίνησε να διαβάζει την Αγία Γραφή αλλά και βίους Αγίων. Τον περισσότερο χρόνο του τον περνούσε προσευχόμενος σε τοπικά απομονωμένα παρεκκλήσια.

Ο Αρσένιος επέλεξε να μην πάει Γυμνάσιο αλλά να μάθει τη ξυλουργική τέχνη, μιμούμενος τον Χριστό και άρχισε να παίρνει την απόφαση να μονάσει στο Άγιο Όρος. Όταν ήταν έφηβος, ένας χωριανός του για να τον αποτρέψει από το να γίνει μοναχός του μίλησε για τον Δαρβίνο και ο Αρσένιος συγκλονισμένος κλείστηκε για ώρες σε ένα εκκλησάκι προσευχόμενος. Εκεί του παρουσιάστηκε με τη μορφή λαμπερού φωτός ο Χριστός και του ζήτησε να γίνει Μοναχός.

Πριν προλάβει να μονάσει ο Αρσένιος ξέσπασε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος και ο εμφύλιος. Κλήθηκε να υπηρετήσει στο σώμα διαβιβαστών όπου διακρίθηκε για την ανδρεία του, αφού αναλάμβανε δύσκολες αποστολές προτιμώντας να θυσιαστεί ο ίδιος από το να σκοτωθούν οι συναγωνιστές του. Σε όλη τη διάρκεια των πολέμων έσωσε πολλούς στρατιώτες χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα.

Όταν έγινε 29 ετών παρουσιάστηκε στο Άγιο Όρος για να μονάσει και χειροτονήθηκε μοναχός με το όνομα Παΐσιος. Στόχος του ήταν να γίνει ασκητής, αλλά λόγω του ήθους του και της εργατικότητας του, αυτό άργησε να γίνει. Για πολλά χρόνια ο Παΐσιος περιπλανήθηκε σε διάφορα μοναστήρια ανά την Ελλάδα, αλλά και στην Έρημο Σινά.

Τελικά, έγινε ασκητής στο Άγιο Όρος και σύντομα άρχισαν να τον επισκέπτονται πολλοί πιστοί και μοναχοί για να τον δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Παΐσιος πέθανε από καρκίνο, κάτι που είχε παρακαλέσει τον Θεό να του συμβεί.

Πληροφορίες για τον βίο του Αγίου Παϊσίου: monastery.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 18:14

Σχετικά Άρθρα

  • Υπ. Πολιτισμού: Αναστηλώνεται ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διαφνιώτισσας Δ. Ήλιδας
    Υπ. Πολιτισμού: Αναστηλώνεται ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διαφνιώτισσας Δ. Ήλιδας

    Είχε υποστεί σημαντικές φθορές στο σεισμό του 2008

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην αναστήλωση του μεσοβυζαντινού Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διαφνιώτισσας του Δήμου Ήλιδας προχωρά η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού. Ο Ναός, είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τον καταστροφικό σεισμό του 2008 και οι αναστηλωτικές εργασίες που θα εκτελεστούν έχουν πρωταρχικό σκοπό την αποκατάσταση του προστατευόμενου, σύμφωνα με τον Ν. 4858/2021, μνημείου. Ήδη το ΥΠ.ΠΟ έχει προκηρύξει ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στις 284.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

    Ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιώτισσας, στη θέση Παναγία ή Παναγίτσα του Δήμου Ήλιδας, είναι κηρυγμένο μνημείο με ζώνη προστασίας ακτίνας 100μ. γύρω του. Επιφανειακά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη και άλλων κτισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, σε όλη την έκταση του χαμηλού λόφου. Το μνημείο υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 και η κρίσιμη κατάσταση διατήρησης του, καθιστούν αναγκαία την εκτέλεση εργασιών με στόχο, την προστασία, διάσωση και ανάδειξη του.

    Το 2017 ολοκληρώθηκαν εργασίες τεκμηρίωσης και αντιστήριξης , πάλι από το ΥΠΠΟ, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Οι εργασίες εκείνη την περίοδο, περιλάμβαναν την τοποθέτηση μεταλλικών και ξύλινων ικριωμάτων, σφράγιση των ρηγματώσεων στην εξωτερική τοιχοποιία, αντικατάσταση των θραυσμένων κεράμων και καταγραφή της παθολογίας και της κατάστασης διατήρησής του.

    Παν. Μπράμος: “Προτεραιότητα η διάσωση μνημείων”

    Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος, δήλωσε πως είναι προτεραιότητα η διάσωση μνημείων ταυτισμένων με την αρχιτεκτονική και τη θρησκευτική ιστορία της Ηλείας. «Ο συγκεκριμένος ιερός ναός αποτελεί σπουδαίο μνημείο για την Ηλεία, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 2008. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αίσθημα ευθύνης, συμβάλλει έμπρακτα με πόρους στην αποκατάσταση του μνημείου», τόνισε.

    Χρ. Χριστοδουλόπουλος “Μεγάλης θρησκευτικής και συναισθηματικής αξίας”

    Για την θρησκευτική, συναισθηματική και αρχιτεκτονική αξία του ναού κάνει λόγο με δηλώσεις του στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, τονίζοντας τις πολύχρονες διαδικασίες μέχρι την σημερινή, τελική δημοπράτηση του έργου αναστήλωσης. “Η μελέτη της αποκατάστασης του Ναού από το ΤΑΣ πήγε στο ΥΠΠΟ και μετά απο 16 χρόνια που σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός φτάσαμε στον σημερινό διαγωνισμό για να βγει ο ανάδοχος. Η μελέτη έχει περάσει από 40 κύματα....Ο Ναός, δεν είναι μια απλή εκκλησία, είναι πολύ παλιός και έχει χαρακτηριστεί μνημείο. Οπότε, είναι αντιληπτή η συναισθηματική αξία που έχει για την περιοχή, για τους κατοίκους αλλά και για όλο το Δήμο. Όπως έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία, και για το λόγο αυτό ασχολήθηκε ενεργά το ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ για να δώσει τις κατάλληλες άδειες. Επίσης μετά από μεγάλη προσπάθεια εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση του έργου και επιτέλους είμαστε στην ευχάριστη θέση μετά από τόσα χρόνια να δημοπρατείται ώστε να αποκατασταθεί και να δοθεί προς χρήση για τους πιστούς και τους επισκέπτες” καταλήγει ο Δήμαρχος Ήλιδας.

    Από τη βυζαντινή περίοδο

    Ο Ι.Ν. χρονολογείται στη μέση βυζαντινή περίοδο, έχοντας όμως ανακατασκευαστεί ριζικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Από την αρχική φάση διατηρούνται σε ικανό ύψος μόνο τμήμα της δυτικής όψης, γύρω από τις κόγχες και την κεντρική είσοδο, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα η αρχική φάση διατηρείται σε χαμηλό ύψος. Στη μεσοβυζαντινή φάση του ναού ανήκουν και τα χωρίσματα των κλιτών με τοιχοποιία, στοιχείο που απαντά και σε άλλους τρεις ναούς της Ηλείας, ενώ όλα τα ανοίγματα ανήκουν σε μεταγενέστερες περιόδους. Έχει πεπλατυσμένη μορφή και γενικές διαστάσεις ~ 7,70μ. x 9,70μ. χωρίς τις αψίδες του ιερού. ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: Κατασκευή περίδεσης στην στέψη των τοιχοποιιών για την σταθερότητα του μνημείου κατά την εξέλιξη του έργου. Καθαίρεση όλων των εσωτερικών επιχρισμάτων παρουσία συντηρητή, στερέωση και ενίσχυση της τοιχοποιίας μέσω λιθοσυρραφών, αρμολογημάτων και ενεμάτων. Τοπική ανάκτηση μικρών περιοχών που αποκλίνουν από την κατακόρυφο, μετά από την αποτύπωσή τους, κατασκευή αφανούς εξωτερικά ξύλινου διαζώματος στη στέψη της περιμετρικής τοιχοποιίας, καθαίρεση της νεωτερικής στέγης και κατασκευή νέου φορέα από υγιή ξυλεία. Κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου στην περιοχή της δυτικής πλευράς του ναού, μερική αποχωμάτωση τμημάτων της περιμετρικής τοιχοποιίας της ανατολικής και της βόρειας πλευράς, και ανάδειξη των υποκείμενων προγενέστερων κογχών που ανήκουν στην πρώτη φάση κατασκευής. Κατασκευή νέου δαπέδου με πατητή τσιμεντοκονία μετά την διερεύνηση ύπαρξης δαπέδου παλαιότερης φάσης, εξυγίανση των εξωρραχίων των τριών αψίδων στην ανατολική πλευρά και διάστρωση με νέα χειροποίητα κεραμίδια. Ανάδειξη νάρθηκα στη δυτική πλευρά του μνημείου με διάστρωση πατημένου χώματος από κουρασάνι, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων εσωτερικά στο μνημείο και κατασκευή νέου κωδωνοστασίου.

  • Ηλεία: Το Υπ. Πολιτισμού προχωρά σε αποκατάσταση του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σχινών Ζαχάρως
    Ηλεία: Το Υπ. Πολιτισμού προχωρά σε αποκατάσταση του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σχινών Ζαχάρως

    Θα αποκατασταθούν βλάβες και φθορές από τους σεισμούς

    Στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σχινών του Δήμου Ζαχάρως προχωρά η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήδη ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται στον «αέρα», με τον προϋπολογισμό του έργου να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τις 550.000 ευρώ, ενταγμένο στο πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

    Οι αναστηλωτικές εργασίες που θα εκτελεστούν έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου που προστατεύεται από τον Ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» .

    Ο ναός, ξεκίνησε να χτίζεται το 1850 και ολοκληρώθηκε περίπου το 1896. Πρόκειται για μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική που ανατολικά απολήγει σε τρείς τρίπλευρες αψίδες. Πάνω από τη δυτική είσοδο υψώνεται λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο, ενώ εσωτερικά στη δυτική πλευρά διαμορφώνεται γυναικωνίτης.

    Ο Ι.Ν. έχει υποστεί βλάβες από τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως από τον σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου 2016.
    Σύμφωνα με τη μελέτη προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις:

    - Σφράγιση των ρωγμών με χρήση ενεμάτων (χρήση ενέματος με την προσθήκη κατάλληλων φυσικών προσμίξεων).
    - Αντικατάσταση λίθων μεγάλων διαστάσεων οι οποίοι έχουν αστοχήσει με νέους λίθους αντίστοιχης θλιπτικής αντοχής.
    - Αποκατάστασή ρωγμών με καθαίρεση και ανακατασκευή τμήματος της εξωτερικής στρώσης της λιθοδομής 50 cm εκατέρωθεν κάθε ρωγμής με χρήση των ίδιων λίθων που καθαιρέθηκαν ή αντικατάστασή τους εάν απαιτείται από λίθους αντίστοιχης αντοχής και κονίαμα με βάση την υδραυλική άσβεστο.
    - Ενίσχυση της θεμελίωσης, με την δημιουργία στο ανατολικό τμήμα του ναού συστοιχίας πασσάλων

    Φωτογραφία: Σχίνοι... Sxinoi... Μπισχίνι

  • Πηνεία: Θλίψη και πόνος στη Απιδούλα - Καταστράφηκε ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου
    Πηνεία: Θλίψη και πόνος στη Απιδούλα - Καταστράφηκε ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    Ολοκληρωτικά καταστράφηκε ο Iερός Nαός Kοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδούλα από την μεγάλη φωτιά που πέρασε από την Αχαΐα στην Πηνεία.

    Οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν πως το σύμβολο του χωριού και της ευρύτερης περιοχής καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο Nαό Kοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλεία, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκάλεσε και πολλές άλλες πληγές στο χωριό.

    Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του ilialive.gr είναι συγκλονιστικές.

    Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

    naos kamenos 1

    naos kamenos 2

    naos kamenos 3

    naos kamenos 4

    naos kamenos 5

    naos kamenos 6

    naos kamenos 7

    naos kamenos 8

  • Γέροντας Παρθένιος: Έφτιαξε ναό σε αποθήκη του ΟΣΕ, έχει 170.000 followers και βραβεύτηκε
    Γέροντας Παρθένιος: Έφτιαξε ναό σε αποθήκη του ΟΣΕ, έχει 170.000 followers και βραβεύτηκε

    Στην οδό Λιοσίων 301 μία παλιά αποθήκη του ΟΣΕ έχει γίνεις ναός αφιερωμένος στον προστάτη των καρκινοπαθών. Είναι ο Άγιος Παρθένιος Επισκόπου Λαμψάκου. Όλα ξεκίνησαν μέσα στην καραντίνα. Ο Γέροντας Παρθένιος ανέβασε ένα βίντεο στο facebook και ζητούσε βοήθεια για να φτιαχτεί τον πρώτο ναό του Αγίου προστάτη των καρκινοπαθών. Η καρκινοπαθής Αικατερίνη Κάργα από τον Καναδά έστειλε την προσφορά της. Το μόνο που ζήτησε είναι να προσεύχονται για αυτήν...

    «Όταν ο ναός ολοκληρώθηκε η Αικατερίνη απεβίωσε. Σήμερα στο προαύλιο υπάρχει το παρεκκλήσι της όπου τιμούμε τη μνήμη της και συχνά έρχονται και οι συγγενείς της. Εδώ είναι το θαύμα και η ίαση της ψυχής. Ήταν θέλημα Θεού να γίνει εδώ ο ναός, στο κέντρο της Αθήνας, σε μία δύσκολη γειτονιά», λέει ο Γέροντας Παρθένιος. Μέσα σε 5 χρόνια η απόκοσμη και εγκαταλειμμένη γωνιά της Αθήνας έγινε κοιτίδα πίστης και προσφοράς...

    Ο «Άλλος Άνθρωπος» και η «Κιβωτός»

    Σε δύσκολες εποχές. Σε χρόνια αμφισβήτησης και αποκαθήλωσης ακόμα και των... τοτέμ της φιλανθρωπίας όπως ο «Άλλος Άνθρωπος» και η «Κιβωτός του Κόσμου» ο Γέροντας Παρθένιος μιλάει για τους πειρασμούς των ανθρώπων που δέχονται προσφορές, τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο και τον πατέρα Αντώνιο αλλά και το νομοσχέδιο για τους γάμους ομοφύλων που σκανδάλισε την Εκκλησία και ξεσήκωσε την εκκλησιαστική κοινότητα.

    Μακριά από το κράτος

    Φανατικός υποστηρικτής του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας ο Γέροντας Παρθένιος ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, επικρίνει την εξάρτηση της ιεροσύνης από τα γρανάζια των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και προτρέπει τους ιερείς να απεξαρτηθούν από το κράτος και να υπηρετήσουν το Θεό με έργα και λιτό βίο.

    170.000 ακόλουθοι στο You Tube

    Εκτός από την πλούσια φιλανθρωπική του δράση κυρίως προς τους ναρκομανείς ο Γέροντας Παρθένιος κυριολεκτικά τα... σπάει με τα βίντεο του //www.youtube.com/@Pateras.Parthenios">στο κανάλι του στο You Tube με τις συνταγές του βγαλμένες από την ελληνική και μοναστηριακή κουζίνα που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινό ακολούθων (followers) στη διαδικτυακή εφαρμογή του You Tube. Αριθμεί ήδη 170.000 ακολούθους στο You Tube και η Goolge τον βράβευσε για τις επιδόσεις του αλλά και για το περιεχόμενο των αναρτήσεων του που επιμελείται ο πατέρας Αστέριος. Και δεν είναι μόνο αυτά...

    Βραβείο για τις μοναστηριακές συνταγές του

    Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ρασοφόρος κληρικός που βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου που έγινε στην Καστεγιόν της Ισπανίας και μάλιστα το 2025 θα γίνει στον Πειραιά.

    Παραχώρηση από τον ΟΣΕ για 99 χρόνια

    Το ethnos.gr πέρασε την Αγια Πύλη του Αγίου Παρθενίου, συνάντησε τον Γέροντα και τους πατέρες που είναι στο πλευρό του και σας παρουσιάζει το χώρο λατρείας αλλά και την πιο διάσημη μοναστηριακή κουζίνα στον πλανήτη.

    «Καλώς ήλθατε στο ναό του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου. Είναι παγκοσμίως ο πρώτος ναός του Αγίου Παρθενίου προστάτης των καρκινοπαθών που φτιάχτηκε εδώ στην οδό Λιοσίων με πολύ αγάπη από εμάς και τους πιστούς. Ο Άγιος δεν είχε ναό μέχρι που βρήκαμε αυτό το παλιό κτίριο του ΟΣΕ που ήταν για απαλλοτρίωση και θα το γκρέμιζαν. Καταφέραμε με χίλια βάσανα να το έχουμε στη διάθεση μας και να φτιάξουμε αυτόν τον όμορφο ναό. Για την ακρίβεια νοικιάσαμε το χώρο για 99 χρόνια. Ο Άγιος Παρθένιος γιορτάζει 7 Φεβρουαρίου και 20 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο και μάλιστα την Δευτέρα 19/2 θα έχουμε τον πανηγυρικό Εσπερινό και λιτάνευση ιεράς εικόνας και την Τρίτη την πανηγυρική Θεία λειτουργία», μας είπε στο καλωσόρισμα ο Γέροντας Παρθένιος.

    «Κατασκευάσαμε το ναό τις ημέρες της καραντίνας. Μαζεύαμε πέτρες από το δρόμο για να μπαζώσουμε το ιερό και το ιερό βήμα. Ότι βλέπετε το έχουμε φτιάξει μόνοι μας. Έχουν βοηθήσει οι πατέρες και οι αδελφοί μας. Όλο αυτό το έργο ξεκίνησε από ένα βίντεο στο facebook. Κάναμε έκκληση για να φτιάξουμε το ναό. Μία κυρία από τον Καναδά, η κυρία Αικατερίνη Κάργα καρκινοπαθής μας τηλεφώνησε και μας είπε πως θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε το ναό αρκεί να προσευχηθούμε γι αυτήν. Μόλις τελείωσε ο ναός η Κατερίνη «έφυγε» από τη ζωή. Της έχουμε αφιερωμένο στη μνήμη της παρεκκλήσιο. Ήρθαν οι συγγενείς της από τον Καναδά. Κάναμε το μνημόσυνο της και θα την τιμούμε πάντα. Εδώ είναι το θαύμα και η ίαση της ψυχής. Ήταν θέλημα Θεού να γίνει εδώ ο ναός, στο κέντρο της Αθήνας, σε μία δύσκολη γειτονιά. Εδώ ήταν ένα χάος και το κάναμε ένα όμορφο καταφύγιο της πίστης μας. Μας έχουν κλέψει πολλές φορές, μας έχουν έχουν κάνει ζημιές αλλά δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε...».

    Το σινούκ και ο Χριστόδουλος

    Γεννημένος στα Χανιά και μεγαλωμένος στη Μάνη και συγκεκριμένα στο χωριό Προάστιο έξω από την Καρδαμύλη αφιερώθηκε από νωρίς στην ιεροσύνη: «Αγάπησα από μικρός τον άνθρωπο και τον Θεό. Για αυτό βρίσκομαι στην Εκκλησία. Για κανέναν άλλο λόγο. Μεγάλωσα σε εκκλησιαστικές σχολές. Υπηρέτησα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επί Πατριάρχη Πέτρου που σκοτώθηκε με το σινούκ (σ.σ. στο Άγιο Όρος το 2004). Γνώρισα το Μακαριστό Χριστόδουλο. Υπηρέτησα στη Μητρόπολη Σύρου με το νυν Μητροπολίτη Σύρο Δωρόθεο. Πέρασα από τον ενοριακό ναό, κατάλαβα, είδα, γνώρισα και στράφηκα στο παλαιό ημερολόγιο, όχι ως φυγή αλλά ως ανεξαρτησία».

    Παλαιό ημερολόγιο και μάγειρας

    Σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στο παλαιό ημερολόγιο είπε: «Δεν ήθελα να είμαι δημόσιος υπάλληλος, ούτε υπάλληλος σε μία αρχιεπισκοπή. Είναι ριψοκίνδυνο, δεν είναι ασφαλές, δεν έχεις έσοδα, δεν έχεις τίποτα δεδομένο και μάλιστα δεν είναι δεδομένο πως ο κόσμος θα έρθει μόνος του εδώ. Εγώ πρέπει να εργαστώ, να πάω εγώ στο κάθε σπίτι για να φέρω τον κόσμο εδώ. Ο κόσμος μας συντηρεί. Μπήκα στη διαδικασία να γίνω ιερέας από τη εικόνα του ιερέα σε ένα χωριό της Μάνης. Είμαι 21 χρόνια στο παλαιό ημερολόγιο. Τα πρώτα χρόνια εργαζόμουν και ως μάγειρας. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Έβγαζα τα ράσα και εργαζόμουν μάγειρας. Ήμουν αξιοπρεπής για να επιβιώνω. Δεν ήθελα να έχω ως επάγγελμα την ιεροσύνη».

    Όταν ορκίζεσαι στο κράτος πρέπει και να ελέγχεσαι από το κράτος

    Τώρα έχουμε μπει σε έναν άλλο τρόπο ζωής και μία άλλη σκέψη με τη δημιουργία του ναού εδώ. Έχω και ένα παράπονο. Οταν η εκκλησία ορκίζεται στο κράτος δε μπορεί να μην ελέγχεται από το κράτος. Όταν οι αρχιερείς δίνουν όρκο στη χειροτονία τους δίνουν και όρκο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. ΄Δίνουν όρκο εκεί για να τελέσουν τα καθήκοντα τους στη Μητρόπολη τους. Άρα δε μπορείς να είσαι ανεξάρτητος από το κράτος και να μιλάς για πνευματικότητα. Σε λίγες χώρες υπάρχει αυτή η σύνδεση κράτους και εκκλησίας. Προσέξτε, δε θέλω να καταστραφούν ιερείς που εργάζονται και ζουν από τα 600-700 ευρώ το μήνα και μεγαλώνουν δύσκολα πολυμελείς οικογένειες όμως όλο αυτό μπορεί να γίνει με πιο όμορφο τρόπο και ίσως βοηθήσει του κληρικούς να καταλάβουν πως ο παπάς δεν είναι μόνο να λειτουργεί και να περιμένει. Πρέπει να ζούμε λιτά και ξεκάθαρα».

    Έσοδα από το You Tube

    «Εδώ είναι μία εκκλησία που φτιάχτηκε από τον κόσμο. Κάνουμε φιλανθρωπικό έργο χωρίς ένα ευρώ από το κράτος. Πάμε ήδη στον πέμπτο χρόνο. Εδώ δεν έχουμε επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ, αποθήκες, λογαριασμούς, οικόπεδα και αυτοκίνητα. Το βασικό μας έσοδο είναι από τον κόσμο και το κανάλι μας στο You Tube που μετράει 170.000 ακολούθους. Μάλιστα μας βράβευσε η Google και το You Tube αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO). Είναι δύο κοσμικά βραβεία που για να είμαι ειλικρινής καλό είναι να φαίνονται γιατί γίνεται μία ομαδική δουλειά και δεν είμαι μόνος μου».

    Η viral κουζίνα

    Η web camera του ethnos.gr μπήκε στην κουζίνα όπου παρασκευάζονται οι μοναστηριακές συνταγές και έχει γίνει viral στο διαδίκτυο...

    Οι viral συνταγές και οι μελιτζάνες με αβγά

    «Στο You Tube δείχνουμε συνταγές με απλό τρόπο μαγειρέματος, με απλό τρόπο διατροφής. Είναι συνταγές από την ελληνική και μοναστηριακή κουζίνα. Το βίντεο με τις μελιτζάνες με αβγά έχει ξεπεράσει 1.500.000 θεάσεις. Αλλά και ο παραδοσιακός μουσακάς, η κολοκυθόπιτα, τα ρεβύθια...

    «Το μοναστηριακό φαγητό χρειάζεται να επιστρατεύσεις το μυαλό σου και τις δυνάμεις σου. Δε μπορείς να πηγαίνεις σούπερ μάρκετ να αγοράζεις υλικά. Τα μοναστήρια έχουν τα απλά επομένως πρέπει να φτιάξεις συνταγές με τα υλικά που έχεις και να είναι και καλό και υγιεινό και να σε «κρατήσει» μέσα στην ημέρα. Για αυτό οι μοναστηριακές συνταγές είναι πάντα ξεχωριστές».

    Η βράβευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο CEUCO

    Σχετικά με την βράβευση του από την το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO)που θεωρείται από τις κορυφαίες διακρίσεις παγκοσμίως είπε: «Ήταν ιδιαίτερη στιγμή για μένα η επιβράβευση πολλών ετών κόπων στη μαγειρική από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας. Σε αυτό συνέβαλλε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» που είμαι επίτιμο μέλος και ο πρόεδρος της κ. Μουζάκης με πρότεινε στο Συμβούλιο. Πρώτη φορά δίνεται βραβείο μαγειρικής σε Έλληνα Ορθόδοξο Κληρικό. Είναι σπουδαίο. Είχε βραβευτεί και ο πατέρας Επιφάνιος για τα φαγητά του και τα κρασιά του αλλά ως ρασοφόρος μάγειρας είναι το πρώτο βραβείο. Τώρα που αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο με τους βίγκαν και τους βετζετέριαν αλλά και τα οικονομικά δεδομένα η μοναστηριακή κουζίνα είναι η πιο κατάλληλη και πιο κοντά από ποτέ σε όλους. Το 2025 το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει στον Πειραιά. Γνώρισα και τον πρόεδρο της τον κύριο Κάρλος. Ήρθε εδώ, φάγαμε, ενθουσιάστηκε με τη μοναστηριακή φιλοξενία και του χρόνου θα παρουσιάσουμε πολλά πράγματα στον Πειραιά».

    Το λάθος του «Άλλου Ανθρώπου»

    Σχετικά με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις δραστηριότητες του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου στον «Άλλο Άνθρωπο» και του πατέρα Αντώνιο στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Το λάθος ξεκινάει από τον άνθρωπο που θέλει να δώσει την προσφορά του χωρίς να ψάχνει. Δε μπορεί να μην αναρωτήθηκε κανείς που πήγαιναν τα λεφτά. Δεν αναρωτήθηκε κανείς για τα τεράστια ποσό που προέρχονταν από επώνυμες προσφορές, μαραθωνίους αγάπης και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο; Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με αυτό που προσφέρουμε...»

    «Ότι είναι "πολύ" υπάρχει πρόβλημα και ειδικά όταν μιλάμε για χρήματα. Φεύγεις από την αλληλεγγύη. Φεύγεις από τη φιλανθρωπία. Γίνεσαι επιχειρηματίας. Διοικείς μία επιχείρηση. Διοικείς ανθρώπους που σου μαγειρεύουν. Χάνεις την επαφή σου με το καζάνι και την κουτάλα. Είσαι σε ένα γραφείο και κάνεις διοίκηση. Για αυτό επιμένω κι εδώ και θέλω με τους Πατέρες να αγωνιζόμαστε και να μείνουμε στο "λίγο" και στο "τίμιο". Πηγαίνουμε στη λαϊκή, για να μαζέψουμε τις πατάτες μας, τα υλικά μας, να έρθουμε εδώ να μαγειρέψουμε, να συσκευάσουμε τις μερίδες και μετά να πλύνουμε και τις κατσαρόλες. Για αυτό επιμένουμε στις 60-80 μερίδες την ημέρα. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε άλλο γιατί θα είναι πέρα από τις δυνάμεις μας».
    Συγκλονισμένος με την κατάσταση στους τοξικομανείς

    Με 25 χρόνια προσφοράς στους τοξικομανείς και στους αστέγους ο Γέροντας Παρθένιος κάνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για το τεράστιο πρόβλημα των τοξικομανών που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση σε σοκάκια του Μεταξουργείου πίσω από την οδό Αχιλλέως: «Μοιράζουμε πλέον φαγητό μόνο στους τοξικομανείς εκεί πίσω από την Αχιλλέως. Με ανησυχούν πολύ αυτά που συμβαίνουν με τους τοξικομανείς. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έχουν αυξηθεί πολύ. Είναι συγκλονισμένος. Εδώ και χρόνια έχω βιώσει στο πετσί μου τις ανάγκες τους. Θέλουν το δικό μας φαγητό γιατί νιώθουν πως τους νοιάζεται κάποιος».

    Δεν έπρεπε να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις για τους γάμους ομοφύλων

    Ο Γέροντας Παρθένιος αναφέρθηκε στο ζήτημα των τελευταίων ημερών σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων επικρίνοντας τους εκπροσώπους της Εκκλησίας για τις αντιδράσεις τους: «Άποψη για τους ομοφυλόφιλους δεν θέλω και δε μπορώ να έχω, όχι γιατί δε με αφορά ως πολίτη, αλλά επειδή ο καθένας έχει το ελεύθερο του βίου του να το αποφασίσει εκείνος. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στη σεξουαλική του ταυτότητα. Με αφορά ως άνθρωπο και ως Έλληνα πολίτη. Μέχρι εκεί. Με στεναχωρεί ως Εκκλησία. Πολύς θόρυβος για το τίποτα από την Εκκλησία και τα εκκλησιαστικά σωματεία».

    «Γιατί τόσος φόβος; Εγώ τι έχω να φοβηθώ από αυτό το νομοσχέδιο; Σε τι απειλούμαι; Δεν έπρεπε να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις. Άκουσα πως γίνονται και αγρυπνίες κατά του νομοσχεδίου. Αγρυπνίες για τα παιδιά που χάθηκαν στο Αιγαίο δεν έγιναν. Δεν άκουσα αγρυπνία για τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία ή για να τα παιδιά που χάνουμε από τα ναρκωτικά. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς λέει πως "δεν τους θέλω στην εκκλησία. Εκκλησιαστικά σωματεία θα τυπώσουν φυλλάδιο με τα ονόματα των πολιτικών που ψήφισαν το νομοσχέδιο και αύριο θα τους δεις πάλι μαζί στις παρελάσεις και στις γιορτές. Οπότε όλο αυτό γίνεται για αντιπολίτευση παρά για την ουσία».

    Στόχος μου να επιτευχθεί ο στόχος της Εκκλησίας

    Όσο για το μεγάλο στόχο που έχει θέσει για το υπόλοιπο του βίου του ο Γέροντας Παρθένιος είπε: «στόχος μου για το "αύριο" είναι να φωτίσει ο Θεός τους ανθρώπους και να δουν καθαρά πως η Εκκλησία θα πρέπει να μείνει στο Θεό της και στην υπηρεσία του λαού. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας. Είναι καθαρά πνευματικός ο σκοπός της Εκκλησίας και εκεί πρέπει να μείνει. Αυτό θα επιτευχθεί όταν η Εκκλησία είναι παντελώς ανεξάρτητη από το Κράτος. Μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα. Έτσι θα είμαστε πιο αξιοπρεπείς και πιο εντάξει απέναντι στους όρκους που δώσαμε προς το Θεό».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πύργος: Εν αναμονή θετικών εξελίξεων για τη ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους
    Πύργος: Εν αναμονή θετικών εξελίξεων για τη ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την αισιοδοξία του ότι το θέμα της ανέγερσης του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους θα έχει σύντομα θετική έκβαση εκφράζει ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’. Όπως δήλωσε στο ilialive.gr το βασικό κώλυμα δημιουργήθηκε με την αρνητική γνωμοδοτική απόφαση της ΣΥΠΟΘΑ Π.Ε. Ηλείας (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), καθώς προέκυψε πρόβλημα με το ύψος του καμπαναριού.

    Ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Σεβασμιότατος εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα βγει το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα που θα δώσει το πράσινο φως για το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, «ανοίγοντας τον δρόμο» για την ανέγερση του Ιερού Ναού στην είσοδο του Πύργου.

    "Υπήρξε ένα πρόβλημα ως προς το ρυμοτομικό σχέδιο. Η επιτροπή ΣΥΠΟΘΑ γνωμοδότησε αρνητικά για την έκδοση αδείας ανέγερσης του ναού με την αιτιολογία ότι το καμπαναριό είναι μισό μέτρο παραπάνω επειδή ο χώρος που θα ανεγερθεί είναι εκτός σχεδίου πόλεως, και είναι πιο ψηλό από τη νόμιμη άδεια. Όπως μαθαίνουμε όμως η υπόθεση προχωρά. Είναι σε ένα πολύ καλό στάδιο να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορέσει να ξεκινήσει η ανέγερση του Ναού. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Όλες οι Μητροπόλεις έχουν Ναούς των Πολιούχων τους . Οπότε και εμείς, πρώτα ο Θεός θα φτιάξουμε τον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο του Πύργου".

    Σχετικά με την ανάπλαση πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους

    Αναφορικά με την πρόσφατη συζήτηση και πρόταση πολιτών για απαλλοτρίωση της περιοχής πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους και ανάπλασης του χώρου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, εκφράζει τη θετική του άποψη, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται και η ανάλογη χρηματοδότηση.

    "Η απαλλοτρίωση των γύρω οικοπέδων και η ανάπλαση θα είναι κάτι πολύ ευχάριστο γιατί θα φτιαχτεί ο χώρος. Αυτή η πρόταση είναι πρωτοβουλία κάποιων πολιτών. Εάν γίνει θα είναι ευτυχές, θα ομορφύνει ο τόπος. Δυστυχώς η Μητρόπολη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Καλό είναι να το δει η τοπική αυτοδιοίκηση ή και η Περιφέρεια που ίσως καταφέρει να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα. Η Περιφέρεια μας έχει βοηθήσει και ενισχύσει για να επισκευάσουμε Ιερούς Ναούς και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Φαρμάκη γι’ αυτές τις ενέργειες".

  • Πύργος: Αγρυπνία στον Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου για την Αγία Υπομονή
    Πύργος: Αγρυπνία στον Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου για την Αγία Υπομονή

    Την Κυριακή 28 Μαΐου, από τις 21:00 έως και τη 01.00, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Πύργου , Ιερά Αγρυπνία προς τιμή της Αγίας Υπομονής.

    Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση – Παλαιολόγου, ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση και σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

    Η μνήμη της τιμάται τις 29 Μαΐου.

  • Πύργος: Η άγνωστη ιστορία ανάμεσα στους Ι.Ν. Αγ. Κυριακής και Αγ. Χαραλάμπους - Οι Αγιοχαραλαμπίτες και οι Γορτύνιοι
    Πύργος: Η άγνωστη ιστορία ανάμεσα στους Ι.Ν. Αγ. Κυριακής και Αγ. Χαραλάμπους - Οι Αγιοχαραλαμπίτες και οι Γορτύνιοι

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Είναι γνωστό και αποτελεί θέμα συζήτησης πολλών δεκαετιών το ότι ο Πύργος είναι ίσως η μοναδική πόλη, που δεν διαθέτει ιερό ναό για τον εορτασμό του Πολιούχου του Αγίου Χαραλάμπους. Ζήτημα που απασχολεί τους πιστούς και που ως λύση έχει προταθεί η ανέγερση νέου εμβληματικού ιερού ναού για τον Πολιούχο σε θέση στις παρυφές της πόλης, που για πολλούς μειώνει τη μεγαλοπρέπεια που θα πρέπει να έχει ο Πολιούχος και μοιάζει σαν “εξόριστος” σε μια άκρη.

    Το θέμα αυτό, της δημιουργίας ενός ναού αφιερωμένου στον Πολιούχο του Πύργου, απασχολεί τους κατοίκους της πόλης από τα επαναστατικά χρόνια. Η οικογένεια του Χαράλαμπου Βιλαέτη έχει διαδραματίσει ρόλο στην επικράτηση του Αγίου Χαραλάμπους ως Πολιούχου, αφού φέρεται να κατασκεύασε και το φερώνυμο ναΰδριο.

    Μια άγνωστη στους περισσότερους επιστολή των “Αγιοχαραλαμπιτών”, των ενοριτών του Πολιούχου δηλαδή Αγίου Χαραλάμπους, από το 1834, που εντόπισε συμπολίτης μας στο Γενικό Αρχείο του Κράτους, έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στην ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής και τη διασύνδεση με τον Άγιο Χαράλαμπο που γιορτάζει στο συγκεκριμένο χώρο η πόλη, ως Πολιούχο.

    Βέβαια ο ιστορικός Ιωάννης Βορβίλας στο βιβλίο του για τον Πολιούχο του Πύργου Άγιο Χαράλαμπο το 2002, περιγράφει πολλά ιστορικά στοιχεία και από εκεί αντλήσαμε πληροφορίες και για το ρεπορτάζ μας, αλλά με τη βοήθεια του εφημέριου του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, π. Βασίλειου Λαγκαδινού, εστιάσαμε στην επιστολή που προαναφέραμε αλλά και σε στοιχεία που δείχνουν πως οι κάτοικοι του Πύργου ξεκίνησαν την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Χαράλαμπο, αλλά τα πρώτα χρόνια του 1900, προφανώς ο ναός αυτός αφιερώθηκε στην Αγία Κυριακή.

    Από τα χρόνια της Επανάστασης

    Είναι γνωστό πως ο Πύργος έχει χτιστεί και αναπτυχθεί με βάση εφτά λόφους. Την θέση “Τυροκομίστρα” στο Α’ Κοιμητήριο, τη θέση “Κοκκινόχωμα” στη Δεξαμενή, την θέση “Αχιβάδα” στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου, τη θέση “Επαρχείο” στην κεντρική πλατεία, το ύψωμα ανάμεσα στις πλατείες Αυγερινού και Κύπρου, τη θέση Ανεμόμυλος από τον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου έως το “Μανωλοπούλειο” και τέλος την “Αγιοχαραλαμπόρουγα” όπου δεσπόζει σήμερα ο Ι.Ν. Αγίας Κυριακής. Όπως αναφέρει και ο κ. Βορβίλας οι πρώτοι οικιστές του Πύργου οι Αχόλοι και οι Βιλαεταίοι, μέλη οικογενειών από την Ήπειρο άρχισαν να δημιουργούν τις πρώτες γειτονιές της πόλης…

    Το 1825 οι ορδές του Ιμπραήμ Πασά καταφτάνουν στην Πελοπόννησο και ανάμεσα στις περιοχές που καταστρέφουν είναι και ο Πύργος. Το ναΰδριο του Αγίου Χαραλάμπους, χτισμένο περί τον 17ο αιώνα στη θέση που γνωρίζουμε και σήμερα, θα υποστεί τότε μεγάλες καταστροφές. Ωστόσο οι “Αγιοχαραλαμπίτες” μετά το πέρασμα του Ιμπραήμ θέλουν να διατηρήσουν ζωντανή την πίστη τους, το όπλο της ψυχής τους και με όσα μέσα και δυνάμεις έχουν, προχωρούν στην ανακατασκευή του ναού.

    Όμως με την πάροδο των ετών ο πληθυσμός του Πύργου αυξάνεται, οι πιστοί δεν χωρούν στο ναό. Η θέση κοντά στα Κανούλια και την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας που είναι λιμνώδης, ιδιαίτερα το χειμώνα - που εορτάζεται και η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους - καθιστά προβληματική την προσέγγιση από τους πιστούς…

    Το 1834, αφού δεν βρίσκουν άλλη λύση, οι “Αγιοχαραλαμπίτες”, αποφασίζουν να απευθυνθούν στον Βασιλικό Έπαρχο της Ηλείας για να ζητήσουν την άδεια του, προκειμένου να αναγείρουν νέο ναό για τον Άγιο Χαράλαμπο.

    agia kuriaki 10

    Εξηγούν στην επιστολή τα προβλήματα που υπάρχουν για τον εκκλησιασμό των πιστών και προτείνουν ο νέος ναός να ανεγερθεί επί των ερειπίων του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής (στη σημερινή θέση) - που προφανώς είχε καταστραφεί προγενέστερα από άλλη επιδρομή Τούρκων ή Τουρκαλβανών, πιθανότατα το 1821, χρονολογία που είχε καταστραφεί και πάλι το ναΰδριο του Αγίου Χαραλάμπους, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Ιωάννη Βορβίλα.

    Την επιστολή προς τον Βασιλικό Έπαρχο Ηλείας, συντάσσει ο Βασίλειος Γιαννόπουλος και υπογράφουν πρώτοι οι ιερείς της εποχής Γεώργιος Οικονόμου, Νικόλαος Βλαχοχρήστος, Χαράλαμπος Βλαχοχρήστος και ο Πρωτόπαππας Αναστάσιος Λυρής. Ακολουθούν περισσότερες από 130 υπογραφές πιστών - ενοριτών, που υποστηρίζουν το αίτημα.

    Η εξέλιξη φανερώνει πως η άδεια από τον Βασιλικό Επίτροπο Ηλείας δίδεται και ξεκινά μετά από λίγο η κατασκευή του Ιερού Ναού που θα φέρει το όνομα του Πολιούχου του Πύργου.

    Σύμφωνα με τις καταγραφές του Ιωάννη Βορβίλα, αναφέρεται ότι ο τότε Πρωτοπρεσβύτερος του ναού Ανδρέας Ανδριανόπουλος σημειώνει πως ο ναός αρχίζει να χτίζεται προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους. Σε επίσκεψη του Βασιλιά, ο Όθωνας βλέπει το 1840 αποπερατωμένο τον Ιερό Ναό. Μάλιστα καταγράφονται από τότε λεπτομέρειες του ναού, όπως η μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με σκαλισμένο τον δικέφαλο αετό με στέμμα, που βρίσκεται και σήμερα στο μέσο του δαπέδου του ναού.

    Η εναλλαγή των ιερών εικόνων στο τέμπλο

    Στο υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο που θαυμάζουμε όλοι έως σήμερα, φαίνεται πως έχουν γίνει αλλαγές. Με βάση τις αρχές της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, δίπλα στην εικόνα της Παναγίας τοποθετείται πάντα η εικόνα του Αγίου που φέρει το όνομα του ο ναός και στο κάτω μέρος, αποτυπώνεται μια χαρακτηριστική στιγμή από την ζωή του. Σήμερα στη θέση αυτή βρίσκεται η εικόνα της Αγίας Κυριακής, όμως από κάτω αποτυπώνεται το μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου η εικόνα έχει μεταφερθεί στην επόμενη θέση. Κάτω από την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, στο τέμπλο υπάρχει εικόνα σχετική με την Αγία Κυριακή.

    Το τέμπλο κατασκευάστηκε το 1859 και πάνω από την Ωραία Πύλη, η επιγραφή που υπάρχει μαρτυρά πως αποτελεί δωρεά της ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους. “Η ενορία του Αγίου Χαραλάμπους προσέφερε το παρόν τέμπλεον επιτροπεύοντος Διογένους Λεονταρίου, έργον εστί Χριστοδούλου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων εν Πύργω τη 12 Μαΐου 1859”…

    Η επιρροή των Γορτύνιων

    Η κάθοδος των Γορτύνιων στην Ηλεία και τον Πύργο, ιδίως από την Δημητσάνα και τα Τρόπαια, αλλά και άλλες περιοχές, αλλάζει τα δεδομένα στην πρωτεύουσα της Ηλείας. Και το “λόμπι” των Γορτύνιων θα επιδράσει και στην τελική ονομασία του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής, καθώς στη Δημητσάνα, Μητροπολιτικός είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής και σύμβολο της Γορτυνίας.

    Το 1882 κατασκευάζεται και η πρώτη καμπάνα του ιερού ναού, που υπάρχει έως σήμερα στο κωδωνοστάσιο και φέρει ανάγλυφη περιγραφή “Κώδων Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους και Αγίας Κυριακής”.

    Όμως καρτ ποστάλ του 1905, από έναν Γερμανό περιηγητή της εποχής, που απεικονίζει το εντυπωσιακό τέμπλο του ναού, δείχνει πως έως τότε η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους βρισκόταν στην αρχική της θέση δίπλα στην εικόνα της Παναγίας. Εκτιμάται πως η τελική αλλαγή στον Ιερό Ναό από τον Άγιο Χαράλαμπο στην Αγία Κυριακή, πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 1910…

    Ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους συνεχίζει να πραγματοποιείται έως τα μέσα της δεκαετίας του 1920 στο φερώνυμο ναΰδριο και έπειτα με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής.

    agia kuriaki 2

    agia kuriaki 3

    agia kuriaki 4

    agia kuriaki 5

    agia kuriaki 7

    agia kuriaki 6

    agia kuriaki 9

  • Κώμη Βουπρασίας: Θρασύτατοι ιερόσυλοι διέρρηξαν το ξωκλήσι του Αγ. Ιωάννη
    Κώμη Βουπρασίας: Θρασύτατοι ιερόσυλοι διέρρηξαν το ξωκλήσι του Αγ. Ιωάννη

    Ανήμερα τα Θεοφάνεια έδρασαν θρασύτατοι διαρρήκτες στον οικισμό του Κώμη Βουπρασίας που παραβίασαν το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο νεκροταφείο της περιοχής.

    Σύμφωνα με τον π. Ιωάννη Κούγια οι δράστες εισέβαλαν από παράθυρο του ναού και προκάλεσαν αρκετές ζημιές, ενώ αφαίρεσαν το καταγραφικό του συστήματος ασφαλείας, χωρίς να πάρουν χρήματα ή κάτι άλλο.

    Σύμφωνα πάντα με τον ιερέα, ο ναός έχει μπει στο στόχαστρο ιερόσυλων διαρρηκτών στο παρελθόν.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Α.Τ. Βουπρασίας.

    Φωτογραφίες: π. Ιωάννης Κούγιας

    komi 2

    komi 3

    komi 4

    komi 5

    komi 6

    komi 7

    komi 8

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο