Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 08:33

Δήμος Πύργου: Προχωρά άμεσα σε ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Για λαμπτήρες, μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Μετά την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, ο Δήμος Πύργου προχωρά άμεσα στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, (λαμπτήρες, οθόνες, ηλ. Συσκευές κ.α.) στο πλαίσιο μιας μεθοδευμένης και συνολικής προσπάθειας αφενός να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στο εργοστάσιο διαχείρισης στην Τριανταφυλλιά αφετέρου να συμβάλλει με κάθε μέσο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η έναρξη του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Πύργου με την εταιρεία «Φωτοκύκλωση Α.Ε.» για τη διαχείριση όλων των ειδών Αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Η εν λόγω εταιρεία, αποτελεί ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) των συγκεκριμένων απορριμμάτων, αδειοδοτημένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βάσει του προγράμματος, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανακύκλωσης κάθε ηλεκτρονικής συσκευής (οθόνες, τάμπλετ, εξοπλισμός κ.α.) αλλά και οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, όλων των μεγεθών. Η εταιρεία θα εξοπλίσει τον Δήμο Πύργου με ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν, αρχικά, στον εσωτερικό χώρο δημοσίων κτιρίων. Είναι τέτοια η κατασκευή τους που δεν επιτρέπει την εναπόθεσή τους σε εξωτερικούς χώρους καθώς μπορούν να βανδαλιστούν ή να κλαπεί το υλικό. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο, μία ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα να βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και να παραλαμβάνει αντικείμενα προς ανακύκλωση από τους πολίτες, ενώ οι μεγάλου μεγέθους οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κ.α.) θα παραλαμβάνονται από τον Δήμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία, όπως γίνεται και σήμερα με τα ογκώδη αντικείμενα.

Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, εξηγεί τι τον ώθησε στην συγκεκριμένη συνεργασία αλλά και ποια προγράμματα ανακύκλωσης θα ακολουθήσουν. «Ένας λόγος που με οδήγησε να κάνουμε αυτή τη συνεργασία είναι ότι βρήκαμε μεγάλη ποσότητα λαμπτήρων και άλλων υλικών στο παλιό Νοσοκομείο. Ήταν παρατημένα και δυστυχώς δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας τα προηγούμενα χρόνια να ανακυκλωθούν. Ο Δήμος δεν επιβαρύνεται οικονομικά από τη συνεργασία με την εταιρεία η οποία θα συλλέγει τα ανακυκλώσιμα είδη. Αντιθέτως, απώτερος στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας», τονίζει ο κ. Φάμελος, ενώ το επόμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης που προγραμματίζεται είναι για τα οικιακά τηγανέλαια.

anakuklosi ilektr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 10:45

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς ενόψει 28ης Οκτωβρίου
    Πύργος: Με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς ενόψει 28ης Οκτωβρίου

    Πρασινίζει η πόλη

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με στόχο να προστεθεί στην πόλη περισσότερο πράσινο και χρώμα, η Υπηρεσία Πρασίνου προχώρησε σε δενδροφυτεύσεις επί της οδού Μανωλοπούλου και φυτεύσεις καλλωπιστικών λουλουδιών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενόψει και του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, με ειδικό μηχάνημα καθαρίστηκε το σιντριβάνι, ενώ συνεχίζονται οι καθαρισμοί σε σημεία της πλατείας κα του Επαρχείου.

    Kalopismoi 2

    Με 15 δέντρα φωτίνιες, από ύψος της Κοκκίνου έως τη συμβολή της Μανωλοπούλου με την Ερμού «πρασινίζει» η κεντρικής οδός της πόλης, σε σημεία που είτε δεν υπήρχαν καθόλου δέντρα είτε είχαν ξεραθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Απαιτείται μια χρονική διαδικασία αντικατάστασης των ξερών δέντρων. Πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα για να μπορέσει να απομακρυνθεί, από το περιορισμένο για φύτευση σημείο, η ρίζα του δέντρου και να τοποθετηθεί το καινούργιο» εξηγεί στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλης Φάμελος, ο οποίος με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πρασίνου Νίκο Ντοχά επέβλεπαν τις εργασίες. «Θα συνεχίσουμε με φυτεύσεις δέντρων στη Μανωλοπούλου μέχρι και το ύψος του παλιού Νοσοκομείου, καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης που υπάρχουν κενά».

    Kalopismoi 3

    Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα φυτευτούν ιτιές στο χώρο του Επαρχείου με την επιλογή του συγκεκριμένου δέντρου να κρίνεται στην ιδιότητα του μη φυλλοβόλου ώστε να μην υπάρχει επικινδυνότητα με πτώσεις κλαδιών, όπως και γαζίες που θα προσθέσουν χρώμα στο χώρο. Καλλωπιστικά φυτά έχουν τοποθετηθεί σε παρτέρια της κεντρικής πλατείας, καθώς και την πλατεία Ιατρίδη και Κύπρου ενώ λουλούδια έχουν δοθεί και σε πολλές κοινότητες του Δήμου.

  • Πύργος: Τέλος σε αποτσίγαρα και ακαθαρσίες κατοικίδιων στην πόλη - Έρχεται το “No kaka» και «ΓΟΠΑ project»
    Πύργος: Τέλος σε αποτσίγαρα και ακαθαρσίες κατοικίδιων στην πόλη-Έρχεται το “No kaka» και «ΓΟΠΑ project»

    Νέα προγράμματα για τους πολίτες και το περιβάλλον

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Δύο καινοτόμα προγράμματα, ανακύκλωσης, καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος θα λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Πύργου, που απευθύνονται σε…θεριακλήδες και σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Πρόκειται για το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων «ΓΟΠΑ project» και το πρόγραμμα «No kaka» - σύστημα μιας χρήσης μαζέματος ακαθαρσιών.

    Το «ΓΟΠΑ project» είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, που έρχεται να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο -μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας διαφόρων ερωτήσεων - τους καπνιστές, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο και στο περιβάλλον. Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποτσίγαρων, καθώς ο καπνός, το χαρτί και η στάχτη κομποστοποιούνται, ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται νέα ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα βιομηχανικά προϊόντα.

    Famelos 1

    Αυτή την περίοδο, από την Υπηρεσία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος, όπως και οι χώροι που θα τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Φάμελο να δηλώνει στο ilialive.gr: «Το μεγαλύτερο είδος απορρίμματος που δημιουργείται παγκοσμίως είναι τα αποτσίγαρα. Είναι τοξικά απόβλητα με διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους, σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το δίκτυο ανακύκλωσης στον Δήμο Πύργου προχωράμε σύντομα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Αρχικά θα τοποθετήσουμε ορισμένα κυτία σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης και στους συγκεκριμένους κάδους υπάρχει σύστημα ψηφοφορίας που θα κινητοποιεί τους καπνιστές».

    Επιχείρηση… καθαρά πάρκα

    Το καινοτόμο πρόγραμμα υγιεινής του περιβάλλοντος, του ανθρώπου και των ζώων, που απευθύνεται στους ιδιοκτήτες σκύλων και κατοικίδιων γενικότερα, έρχεται και στον Πύργο. Η ελληνική παγκόσμια πατέντα «No kaka» αλλάζει τον τρόπο και την πρακτική του μαζέματος ακαθαρσιών, δίνοντας τη λύση στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να τα περισυλλέξουν με ένα εύχρηστο σύστημα μιας χρήσης από ανακυκλώσιμο χαρτί .

    «Δυστυχώς βλέπουμε ακαθαρσίες κατοικίδιων σε πολλά σημεία της πόλης και κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Με το νέο πρόγραμμα θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μεριμνούν για την περισυλλογή των ακαθαρσιών τους, μ’ έναν ευχάριστο, ανέπαφο και κομψό τρόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον. Αρχικά θα τοποθετήσουμε τον εξοπλισμό σε κοινόχρηστους χώρους-πάρκα όπως το Επαρχείο, την Αγία Βαρβάρα κ.α. και ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία» σημειώνει ο κ. Φάμελος.

  • Β. Φάμελος : Να απαιτήσουμε την άμεση λειτουργία ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά - Στόχος η αύξηση της ανακύκλωσης
    Β. Φάμελος : Να απαιτήσουμε την άμεση λειτουργία ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά - Στόχος η αύξηση της ανακύκλωσης

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Όχι μόνο την πλήρη αντίθεσή του για την συγχώνευση των τριών ΦΟΔΣΑ στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και την πρόταση για άμεση λειτουργία ΚΔΑΥ στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, για την διαλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, εκφράζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλης Φάμελος.

    Όπως τονίζει ο ίδιος, το πρόβλημα που υπάρχει είναι νομικό, όπως είχε ενημερώσει τον ίδιο και τον Δήμαρχο Πύργου σε, προ μηνών, συνάντησή τους ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος. «Σστο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς μπορεί άμεσα, με απόφαση του Υπουργείου προς την εταιρεία, να λειτουργήσει ΚΔΑΥ. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι νομικό, και μας το είχε εκθέσει τόσο ο κ. Γραφάκος όσο και στελέχη της εταιρείας. Περιμένουμε σχεδόν έναν χρόνο από την τελευταία επαφή που είχαμε κάνει με τον Δήμαρχο και τον γ.γ. να γνωμοδοτήσει κάποιος δικηγόρος ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει, βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει ο ΦΟΔΣΑ με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο και να λειτουργήσει άμεσα ΚΔΑΥ».

    Όπως σημειώνει ο κ. Φάμελος, ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει, τους τελευταίους μήνες, δρομολόγια μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών, και στόχος παραμένει η βελτίωση και αύξηση των δρομολογίων όπως και το δίκτυο των κάδων. «Τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση είχε αφεθεί στην… τύχη της. στόχος μας είναι να επιστρέψει η ανακύκλωση στο Δήμο Πύργου στα επίπεδα που βρισκόταν στο παρελθόν. Πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε άμεσα να λειτουργήσει ΚΔΑΥ στην Ηλεία. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε όλα τα ανακυκλώσιμα ως σκουπίδια. Κάνουμε μια προσπάθεια να μεταφέρουμε ένα μέρος αυτών στην Πάτρα αλλά όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, θα ήταν προτιμότερο να λειτουργεί δίπλα μας ένα ΚΔΑΥ».

  • Ανακύκλωση στο δήμο Πύργου: Πάνω από 60 τόνοι ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Πατρών
    Ανακύκλωση στο δήμο Πύργου: Πάνω από 60 τόνοι ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Πατρών

    Β. Φάμελος «Οι πολίτες παραμένουν ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανακύκλωσης»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με πολύ ενθαρρυντικό πρόσημο προχωρά η ανακύκλωση στο Δήμο Πύργου, αφού πάνω από 60 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΔΚΑΥ) Πατρών, από την ημέρα που ξεκίνησε και πάλι η μεταφορά τους στο Κέντρο.

    Με δύο δρομολόγια την εβδομάδα, τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται το τελευταίο δίμηνο σχεδόν στο ΚΔΑΥ Πατρών, ενώ μέχρι πρότινος ο Δήμο τα εναπόθετε στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Τριανταφυλλιά. Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια, η ανακύκλωση «μεταφέρεται» στην αρχική της τοποθεσία, με αρκετά οικονομικά οφέλη για τον Δήμο και φυσικά τους δημότες. Η παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών, όπως εξηγεί στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Βασίλης Φάμελος δεν έχει κανένα κόστος, παρά μόνο το μεταφορικό και όπως σημειώνει η ανακύκλωση μπαίνει και πάλι στη σωστή της βάση.

    Σημειώνει δε, ότι ο βασικός πυλώνας της ανακύκλωσης που είναι οι πολίτες, παραμένουν ευαισθητοποιημένοι και ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό πως, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της ανακύκλωσης παραμένει ανενεργό τα τελευταία χρόνια στο Δήμο μας, ωστόσο οι πολίτες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και άμεσα αντανακλαστικά. Στην επιτυχία της προσπάθειας, καθοριστική θα είναι η ευαισθητοποίηση και η συστράτευση όλων των πολιτών που θα ενημερωθούν μέσα από ανάλογες δράσεις, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα και να φτάσουμε την ανακύκλωση στο Δήμο Πύργου σε υψηλά επίπεδα».

    Προσπάθειες απόκτησης νέου εξοπλισμού

    Η ενίσχυση του Δήμου Πύργου με επιπλέον μπλε κάδους, απορριμματοφόρο και ότι άλλο απαιτείται, ήταν μέρος της συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Φάμελος με τον Υπεύθυνο Έργων της Ε.Ε.Α.Α. στο Κ.Δ.Α.Υ Πατρών, Γιώργο Καραμάλη.
    Σε μια ευρύτερη συζήτηση που έγινε για τον απολογισμό των πρώτων ενεργειών, τέθηκε το θέμα των οχημάτων αλλά και του δικτύου των κάδων και εξετάστηκε η δυνατότητα προμήθειας από τον Δήμο Πύργου για την εξυπηρέτηση των δημοτών και την αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών. «Το επόμενο βήμα στον συνολικό σχεδιασμό, αφορά στην αντικατάσταση των κάδων ανακύκλωσης και την επέκταση του δικτύου σταδιακά σε όλο τον Δήμο, την επισκευή και δρομολόγηση όλων των απορριμματοφόρων και την απόκτηση νέου, σύγχρονου στόλου» σημειώνει ο κ. Φάμελος. Παράλληλα επισημαίνει την έναρξη ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, με τα πρώτα στοιχεία να είναι εξαιρετικά καλά, ενώ η ανακύκλωση το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και σε άλλα υλικά.

  • Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Αρχή γόνιμης συνεργασίας η πρώτη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου του δήμου Πύργου
    Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Αρχή γόνιμης συνεργασίας η πρώτη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου του δήμου Πύργου

    Την Πέμπτη 20 Ιουνίου τα 4 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΗ συνάντησαν τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Φάμελο, ο οποίος εξέφρασε εξ αρχής τη διάθεσή του να δεχτεί τη συνεργασία του σωματείου της Περιβαλλοντικής Δράσης. Από την πλευρά της η Πρόεδρος κα Πηνελόπη Γαλανοπούλου του εκδήλωσε την πάγια επιθυμία και τακτική του συλλόγου να γίνεται μέρος της λύσης ενός προβλήματος και σε καμιά περίπτωση μέρος του προβλήματος.

    Από την ΠΕΔΗ σχολιάστηκε η θλιβερή κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην ανακύκλωση των απορριμμάτων - υλικών, αφού ακόμα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των σύμμεικτων (αναμεμιγμένων υλικών) και κατά συνέπεια πολύ χαμηλό το ποσοστό των ξεχωριστών ανακυκλώσιμων υλικών. Συμφωνήθηκε η συνεργασία για τη διοργάνωση φεστιβάλ ανακύκλωσης, για να γίνει ο προάγγελος των επόμενων ενεργειών που απαιτούνται. Αναγνωρίστηκε από όλους η αναγκαιότητα της ενημέρωσης δημοτών και επιχειρήσεων αλλά και στα σχολεία και τις υπηρεσίες. Η πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Φάμελο να οργανώσει μία από κοινού επίσκεψη με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, ώστε να αποκτήσουν πραγματική εικόνα του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και έτσι να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι όσα ανακυκλώσιμα απορρίμματα έχουν οι δημότες ξεχωρίσει και αποθέσει στους μπλε κάδους δεν ακολουθούν τελικά το δρόμο της ανακύκλωσης αλλά θάβονται μαζί με τα οργανικά ή και τα σύμμεικτα.

    Μια άμεση ενέργεια συμφωνήθηκε να είναι η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στις παραλιακές καντίνες και για το σκοπό αυτό να ζητηθεί η συνεργασία με την ομάδα εθελοντών που έχει δημιουργηθεί με συντονιστή τον κ. Σταύρο Τσιπολίτη και τον υπεύθυνο του γραφείου εθελοντισμού του δήμου κ. Λιακόπουλο.

    Για τα δέντρα η ΠΕΔΗ πληροφόρησε τον κ. Φάμελο ότι έχει καταθέσει στην προηγούμενη δημοτική αρχή μελέτη δενδροφύτευσης του πάρκου Αγίας Βαρβάρας, η οποία εκπονήθηκε με εθελοντική εργασία από τον γεωπόνο, εξειδικευμένο στην αρχιτεκτονική τοπίου, κ. Γεράσιμο Ποδηματά, και επ’ευκαιρία σχολίασε την προχειρότητα που συχνά επιδεικνύεται στα δέντρα, με συνέπεια να μην αποφέρουν στο μέγιστο τα οφέλη και την υπεραξία που μπορούν να μας χαρίσουν, όταν καταφέρουν να φθάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους. Τονίστηκε ότι για να κερδηθεί η υπεραξία των δέντρων χρειάζεται, πέρα από την προσεκτικά υπολογισμένη θέση και το είδος δέντρου, η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του με το πότισμα και το σωστό κλάδεμά του τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο κ. Φάμελος δεσμεύθηκε πως θα έρθει σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία και τον εργολάβο της ανάπλασης της Αγίας Βαρβάρας ώστε να εφαρμοστεί η μελέτη και δέχθηκε για αρχή την προσφορά ορισμένων δέντρων που έχει αναπτύξει από σπόρο ο σύλλογος.

    Τέλος αναφέρθηκε από την ΠΕΔΗ πως ήδη πολίτες έχουν δείξει ενδιαφέρον να υιοθετήσουν ένα δέντρο που βρίσκεται κοντά στην κατοικία ή στην εργασία τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει αρχίσει και γίνεται συνείδηση πως η εποχή μας χρειάζεται τα δέντρα, που είναι τα πρώτα που βάλλονται σκληρά και άδικα από την κλιματική κρίση και η εξαφάνισή τους ή η καύση τους επιδεινώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση του κλίματος. Έτσι λοιπόν πρότεινε να απευθυνθεί μαζί με το Δήμο στους πολίτες και να καταγράψει σε ένα μητρώο εθελοντών όσους εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την υιοθεσία ενός δέντρου από όσα φυτευθούν, ώστε να το βοηθήσει να ευδοκιμήσει.

    Η ΠΕΔΗ ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο κ. Β. Φάμελο για την επικοινωνία και ευελπιστεί σε παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Πύργου: Ξεκινά η μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών
    Δήμος Πύργου: Ξεκινά η μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών

    Βασίλης Φάμελος: «Η ανακύκλωση μπαίνει σε σωστή τροχιά»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Πύργου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΔΚΑΥ) Πατρών. Η αρχή γίνεται αύριο Παρασκευή ενώ έχουν προγραμματιστεί να εκτελούνται δύο δρομολόγια κάθε εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

    Στη σωστή βάση μπαίνει και πάλι η Ανακύκλωση στο Δήμο Πύργου, όπως είχε δεσμευτεί ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου. Μέχρι πρότινος η εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Πύργου γίνονταν στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Τριανταφυλλιά. Μετά από αρκετά χρόνια, η ανακύκλωση «μεταφέρεται» στην αρχική της τοποθεσία, στο ΚΔΑΥ Πατρών, με αρκετά οικονομικά οφέλη για τον Δήμο και φυσικά τους δημότες. Η παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών, όπως εξηγεί ο κ. Φάμελος δεν έχει κανένα κόστος, παρά μόνο το μεταφορικό.

    «Ελλείψει Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών στην Ηλεία καθώς και σταθμού μεταφόρτωσης για την διευκόλυνση - υπήρχε στην Γαστούνη αλλά έχει καταστραφεί- τα φορτία μεταφέρονταν στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς. Έτσι, ο Δήμος και οι ίδιοι οι δημότες πληρώνουν και για τα υλικά που θα μπορούσαμε να ανακυκλώνουμε και μάλιστα όσο για τα σύμμεικτα απορρίμματα. Στο ΚΔΑΥ Πατρών, δεν θα πληρώνουμε το φορτίο, παρά μόνο το μεταφορικό κόστος. Και έτσι όπως δρομολογούνται οι καταστάσεις, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων με το τέλος ταφής που θα τεθεί αναδρομικά αλλά και την ταφή του υπολείμματος, το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα. Ο στόχος μας είναι να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων προς το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς . Το όλο θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό.

    Πρέπει η προσπάθεια του κόσμου να έχει αποτέλεσμα και να είναι στη σωστή βάση» δηλώνει στο ilialive.gr o κ. Φάμελος.

    Διεκδίκηση να γίνει ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά

    Η «επανατοποθέτηση» της ανακύκλωσης στη σωστή βάση ήταν εξ’ αρχής από τους κύριους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, καθοριστικοί παράγοντες στην επιτυχία του εγχειρήματος. «Στην επιτυχία της προσπάθειας, καθοριστική θα είναι η ευαισθητοποίηση και η συστράτευση όλων των πολιτών που θα ενημερωθούν μέσα από ανάλογες δράσεις, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ωστόσο παράλληλα θα αναμένουμε και θα διεκδικούμε μέσω και του ΦΟΔΣΑ την άμεση έναρξη λειτουργίας ΚΔΑΥ στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και η εταιρεία διαχείρισης του» συνεχίζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου.

    Επιπλέον, μέσω της καλής λειτουργίας του προγράμματος Ανακύκλωσης, ο Δήμος Πύργου θα είναι σε θέση να προμηθευτεί από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης νέους μπλε κάδους προς αντικατάσταση των φθαρμένων, καθώς και καινούργιο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης. «O Δήμος σε συνεργασία με τους δημότες έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι στον τομέα της ανακύκλωσης μπορεί να αποδώσει αρκετά καλά. Κρατώντας, λοιπόν, όλες τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς στο παρελθόν ως καλό παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η ανακύκλωση να φτάσει στα δεδομένα που απαιτούνται και που μας αρμόζει, ως κοινωνία» καταλήγει.

  • Βασίλης Φάμελος : Το «ευχαριστώ» στους υπαλλήλους καθαριότητας και πρασίνου
    Βασίλης Φάμελος : Το «ευχαριστώ» στους υπαλλήλους καθαριότητας και πρασίνου

    Την διαφορά έκανε για άλλη μια φορά με τη στάση και την συμπεριφορά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πρασίνου και Ανακύκλωσης Βασίλης Φάμελος. Με ένα μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ευχαριστεί όλους τους εργαζόμενους στην υπηρεσία για τα άμεσα αντανακλαστικά τους μετά την καρναβαλική παρέλαση, ώστε η πόλη να καθαριστεί αμέσως.

    Το μήνυμα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολα τα παιδιά της υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Πύργου για την εργασία και τον ζήλο που επέδειξαν κατα την διάρκεια διεξαγωγής του Καρναβαλιού ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την πόλη όσο τον δυνατόν γρήγορα και περισσότερο γίνεται καθαρή. Στόχος μας η αναβάθμιση της υπηρεσίας με προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες της πόλης αλλα και των τοπικών διαμερισμάτων οι οποίες είναι αρκετές καθημερινά».

    famelos carnival 2

    famelos carnival 3

    famelos carnival 4

  • Βασίλης Φάμελος «Πρώτα η ενημέρωση στους πολίτες - Πρόστιμα σε φαινόμενα ασυδοσίας»
    Βασίλης Φάμελος «Πρώτα η ενημέρωση στους πολίτες - Πρόστιμα σε φαινόμενα ασυδοσίας»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ενημέρωση προς όλους τους δημότες για την εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων και κλαδεμάτων, όπως και την επικαιροποίηση του κανονισμού καθαριότητας αφού πρώτα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προγραμματίζει άμεσα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανακύικλωσης και Πρασίνου του Δήμου Πύργου Βασίλης Φάμελος. Και όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, μετά την περίοδο «χάριτος» δεν θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα ασυδοσίας!

    Αφορμή, στάθηκε ένα περιστατικό που δυστυχώς δεν είναι σπάνιο στην πόλη μας αλλά και τις δημοτικές κοινότητες. Κυριακή πρωί, το πεζοδρόμιο επί της οδού Μπιζανίου-πίσω από τα Δικαστήρια- ήταν απροσπέραστο από κλαδιά και φύλλα, ακριβώς μπροστά από τους κάδους απορριμμάτων, δυσκολεύοντας και τη διέλευση των πεζών. Η εικόνα έγινε γρήγορα αντιληπτή από την Υπηρεσία και υπάλληλοι έσπευσαν να τα συλλέξουν και να καθαρίσουν το σημείο.

    Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Φάμελο για το περιστατικό αλλά και την αντιμετώπιση ανάλογων σε όλο το εύρος του Δήμου, μας δήλωσε: «Αυτό που έχει παρατηρηθεί στους δύο μήνες που έχω αναλάβει τον τομέα Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, είναι ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα, όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε κοινότητες με τα ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, συσκευές κ.α. ) και τα κηπευτικά όπως κλαδέματα, γκαζόν, χόρτα, φύλλα... Τα εναποθέτουν ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία ειδοποίηση, κυρίως δίπλα σε κάδους ενώ κάποιοι τα βάζουν και μέσα στους κάδους. Κάτι το οποίο απαγορεύεται.

    Famelos 1

    Προγραμματίζουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο άμεσα, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια προσυνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Αν θέλει δηλαδή κάποιος να βγάλει τα ογκώδη απορρίμματα ή τα κλαδέματα, θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με την Υπηρεσία, να γίνει ο προγραμματισμός της συλλογής, ώστε να μην δημιουργείται δυσλειτουργία τόσο στη διέλευση των οχημάτων όσο και των πεζών και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Δεν εναποθέτουμε όπου θέλουμε τέτοιου είδους απορρίμματα. Και επειδή ο Δήμος δεν διαθέτει αδειοδοτημένο χώρο, τα ογκώδη καταστρέφονται και τα κλαδέματα πηγαίνουν στο Εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς. Επίσης, προσπαθούμε να βγάλουμε τις πινακίδες κυκλοφορίας του κλαδοτεμαχιστή οι οποίες δεν είχαν βγει τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να τον θέσουμε σε λειτουργία για να μειώσουμε όσο γίνεται δυνατόν τον όγκο των κλαδεμάτων, για να έχουμε και οικονομικό όφελος».

    Σε διαβούλευση ο κανονισμός καθαριότητας

    Αναφορικά με τον κανονισμό καθαριότητας που υπάρχει εδώ και χρόνια ο κ. Φάμελος ενημερώνει ότι άμεσα θα επικαιροποιηθεί και θα τεθεί προς διαβούλευση. «Υπάρχει ο κανονισμός καθαριότητας, εδώ και πολλά χρόνια, τον οποίο θα επικαιροποιήσουμε. Θα κάνουμε άμεσα ένα σχέδιο και θα το θέσουμε σε διαβούλευση γιατί θεωρούμε ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να έχουν παρέμβαση και λόγο σε όλα τα θέματα του Δήμου. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρξει ανοχή! Αν συνεχιστεί η ασυδωσία από κάποιους, να μην σέβονται την πόλη και τις κοινότητες αλλά και τους πολίτες θα εφαρμόσουμε αυτά που προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας. Ειλικρινά, δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία των προστίμων. Θα προσπαθήσουμε μέσω επικοινωνίας και συνεργασίας να καλυτερεύσουμε αυτή την εικόνα. Από εκεί και πέρα, αν δούμε ότι κάποιοι δεν συνεργάζονται και κάποιοι συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα, θα αναγκαστούμε να προβούμε και στην επιβολή προστίμων».

    Ο κ. Φάμελος, τονίζει τις μεγάλες δυσκολίες που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει και να διευθετήσει η Υπηρεσία και πως τέτοια φαινόμενα δυσχεραίνουν επιπλέον το έργο. «Η Υπηρεσία Καθαριότητας και όλοι οι υπάλληλοί της δίνει καθημερινό αγώνα. Μακάρι να είχαμε την υποδομή και το ανάλογο προσωπικό να μπορούμε να παρεμβαίνουμε με αμεσότητα σε όλα τα ζητήματα. Γιατί, εκτός από την πόλη με πολλές γειτονιές και περιοχές, υπάρχουν και τα 48 χωριά όπου και εκεί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και ανάγκες. Επίσης παρατηρείται και το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων σε κάποια σημεία. Υπάρχουν σημεία στην πόλη και σε κοινότητες που κάποιοι πετούν σκουπίδια, αντί στους κάδους. Θεωρούν από παλιά ότι πρέπει να λειτουργούν ως χωματερές… Εμείς, εκτός από την καθημερινή αποκομιδή αναγκαζόμαστε σε πολλά σημεία να στέλνουμε φορτηγό να τα συλλέγουμε. Τα οποία πηγαίνουμε στο εργοστάσιο και εννοείται πως ο Δήμος επιβαρύνεται οικονομικά».

    Υπάρχει από παλιά ανοχή

    «Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές. Εκτιμώ πως συμβαίνει αυτό γιατί υπάρχει από παλιά μια ανοχή σ’ αυτό το θέμα. Δεν έχει γίνει κάτι οργανωμένα και προγραμματισμένα για να το αντιμετωπίσουμε. Οπότε ο κόσμος λειτουργεί το ίδιο ανάλογα. Αυτή η τακτική δεν είναι προς όφελος κανενός. Αν θέλουμε να καλυτερεύσουμε την πόλη μας και να δημιουργήσουμε μια εικόνα ελκυστική, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι με τον τρόπο μας. Δεν γίνεται με κάποιο μαγικό ραβδί να αλλάξουν όλα» συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

    Τέλος, ο κ. Φάμελλος ενημερώνει, αναφορικά με τα μπάζα, ότι ο δημότης είναι υποχρεωμένος να τα απομακρύνει. Οφείλει να νοικιάζει ειδικό κάδο και να τα πηγαίνει σε αδειοδοτημένο νόμιμο χώρο. Ο Δήμος απαγορεύεται να συλλέγει μπάζα.

    Kathariotita2

    Kathariotita3

    Kathariotita4

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο