Επίκαιρα

Ζάκυνθος: Πρέπει να τρέξουν οι αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα για το Ναυάγιο - Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ζάκυνθος: Πρέπει να τρέξουν οι αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα για το Ναυάγιο - Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε στο χειμώνα, τόσο η αγωνία κορυφώνεται για το μέλλον του Ναυαγίου καθώς πρέπει να γίνουν εργασίες στο σκαρί του πλοίου αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Ως γνωστό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ομάδα επιστημόνων παρέδωσαν μελέτη για την διάσωση του δημοφιλούς αξιοθέατου, την οποία πραγματοποίησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να το διαχειριστούν οι αρχές και να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Ο συντονιστής της ομάδας έργου για τη διάσωση του Ναυαγίου και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος τόνισε για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στο σκαρί καθώς ο επόμενος χειμώνας ίσως να είναι καταδικαστικός για το δημοφιλές αξιοθέατο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προηγούμενο διάστημα καλύφθηκε ένα πολύ μεγάλο κενό ίσως 40 χρόνων, δηλαδή στο θέμα του τι πρέπει να γίνει, με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει και ποιοι είναι οι πόροι που πρέπει να διατεθούν. Επίσης ενημερώνομαι και ακούω ότι υπάρχει μια θετική κινητικότητα και στο θέμα της εύρεσης των απαραίτητων πόρων. Αυτά είναι καλά σημάδια. Όμως εκείνο που πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά είναι ότι το χρονικό διάστημα είναι πεπερασμένο, δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε. Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για το Ναυάγιο».

Ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις και τόνισε ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο γνωστό.

«Αυτό που λείπει ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω υπόψη μου αυτή τη στιγμή είναι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πως αυτοί οι πόροι, πάνω σε αυτή τη μελέτη θα οδηγήσουν σε ένα έργο πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα. Αυτό είναι τελείως απαραίτητο να γίνει τώρα».

Ο κ. Καλιαμπάκος επεσήμανε το γεγονός ότι παρ’ όλο που το χρονικά περιθώρια είναι μικρά, πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στις συνθήκες και να γίνουν όσα απαιτούνται για το Ναυάγιο, ενώ σχολίασε και την ταχύτατη και λεπτομερή δουλειά του Πολυτεχνείου.

«Δεν θέλω να πάμε με το αν δεν προλαβαίνουμε και δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόζονται στις συνθήκες, πολύ περισσότερο ο τρόπος που σκέφτεται ένας μηχανικός. Σας θυμίζω ότι παρά το γεγονός ότι έπρεπε να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό, το Πολυτεχνείο έβαλε στόχο να ολοκληρώσει τη μελέτη του και να την ανακοινώσει μέσα στον Ιούνη, ώστε να υπάρχει κάτι δεδομένο σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει και πόσα χρήματα απαιτούνται για να γίνει, ώστε όλοι να προσαρμοστούν στην ανάγκη αυτή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις είναι εμπόδια αλλά οι άνθρωποι είναι εδώ για να αλλάζουν τα εμπόδια αυτά».

Ο κ. Καλιαμπάκος κάλεσε εκ νέου όλους τους εμπλεκόμενους να ενδιαφερθούν και να κινητοποιηθούν ώστε άμεσα να γίνουν όσα χρειάζονται για το Ναυάγιο.

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να γίνει έργο πριν την έλευση του χειμώνα και πρέπει να συντονιστούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται και είναι αρκετοί φαίνεται που ενδιαφέρονται εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Μην πάμε στη διαδικασία τι θα συμβεί αν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το καθήκον μας, να κάνουμε τα απαραίτητα μέτρα πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα».

Για το να υπάρχει κάποια εναλλακτική για την προστασία στον «Παναγιώτη» σε περίπτωση που δεν γίνουν τα απαιτούμενα έργα ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα έργα καθώς αυτά θα δώσουν τις λύσεις που χρειάζονται.

«Δεν υπάρχουν πρόχειρες λύσεις σε αυτά. Μια πρόχειρη λύση θα ήταν πολύ κοντά στην οριστική λύση για την προστασία του Ναυαγίου όπως την έχουμε περιγράψει με ορίζοντα 20 χρόνων. Δεν σημαίνει ότι κάναμε κάτι και παρατήσαμε το Ναυάγιο. Κάνουμε κάτι σε μια λογική που αναπτύσσεται στη μελέτη, η οποία δεν αφορά μόνο την προστασία του Ναυαγίου αλλά και τη διαχείριση του ευρύτερου χώρου»

Ο κ. Καλιαμπάκος επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για το Ναυάγιο και πότε θα γίνουν οι εργασίες.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ενημερωθεί για ένα συγκεκριμένο σχέδιο βήμα προς βήμα που να λέει ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας και πως προχωράει αυτό το έργο. Εχουμε ακούσει θετικά νέα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά για ένα σχεδιασμό που να έχει έναν χρονικό ορίζοντα, έναν χρονικό στόχο, εγώ τουλάχιστον δεν έχω ενημερωθεί».

«Ο χώρος είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις»

Πρόσφατα υπήρξε κατολίσθηση βράχων στα δυτικά της Ζακύνθου, και παρ όλο που ήταν μακριά από τον κόλπο του Ναυαγίου, αυτό αποδεικνύει το πώς είναι η κατάσταση με τα πρανή στην περιοχή.
Ο κ. Καλιαμπάκος υπενθύμισε ότι ο χώρος είναι επικίνδυνος για κατολισθήσεις και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

«Το είπαμε στη μελέτη καθαρά. Ο χώρος αυτός είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, είναι μια σεισμική περιοχή, τα πετρώματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επομένως θα πρέπει κανείς να δει το θέμα της επισκεψιμότητας από πάνω με τη σοβαρότητα που πρέπει. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την επισκεψιμότητα από ψηλά στο Ναυάγιο, γιατί ακριβώς πρέπει να λάβει υπόψη του αυτή τη συνιστώσα. Δηλαδή επειδή ακριβώς το να σταματήσεις τις κατολισθήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς να αλλάξεις τα χαρακτηριστικά του τοπίου θα πρέπει να προσφέρεις μια εναλλακτική δυνατότητα παρατήρησης που θα προστατεύει το τοπίο αλλά αυτό δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Εύκολες λύσεις, πρόχειρες λύσεις δεν θα περιορίσουν τον κίνδυνο που είναι υπαρκτός. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες την εξαιρετική θέαση της περιοχής και του κόλπου από ψηλά αλλά με ασφάλεια, αυτό δεν είναι μια υπόθεση που λύνεται με εύκολο ή φθηνό τρόπο»

Πηγή: ImeraZante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup