Το 4ο Γυμνάσιο Πύργου με ενθουσιασμό χαιρετίζει την εξαιρετική συνεργασία με την υπέροχη ομάδα του Νεανικού Πλάνου που αποτελεί τον πρώτο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό οργανισμό στην Ελλάδα με αντικείμενο την κινηματογραφική εκπαίδευση. Με ιδιαίτερη χαρά και συναίσθηση ευθύνης οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν στο Πολιτιστικό πρόγραμμα για την καταγραφή, ανάδειξη και κινηματογράφηση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά τον μήνα Οκτώβριο. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο ότι έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών, μέσω τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης σχετικά με τον σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποιώντας την τέχνη του κινηματογράφου, που μπορεί με τη δυναμική του να φέρει την κοινωνική ενεργοποίηση και μεταβολή.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε τιτλοφορείται: «Νερό: Το υγρό θησαυροφυλάκιο της ζωής». Η δράση αυτή εστιάζει στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού και τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της πόλης μας αλλά και της Δίβρης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας γνωρίσαμε ανθρώπους της τέχνης, συμπατριώτες μας που μεγάλωσαν εδώ και είδαν τις αλλαγές που συντελέστηκαν λόγω της αλλαγής των περιβαλλοντικών συνθηκών στην Ηλεία, αλλά και ανθρώπους με όραμα και αγάπη για τον τόπο μας, όπως τον κύριο Νίκο Λίμουρα και την γλυκύτατη σύζυγό του κυρία Στέλλα Νικολοπούλου που μας ξενάγησαν στην αποξηραμένη Λίμνη Μουριάς και στον Αλφειό ποταμό. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε και η συνεργασία μας με την εξαίρετη κυρία Νατάσα Ζουμή, χορογράφο και καλλιτεχνικό εκπρόσωπο του Εθελοντικού γραφείου του Δήμου Πύργου που μας έδειξε πώς η τέχνη του χορού μπορεί να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον με σεβασμό και αγάπη για το φυσικό στοιχείο του νερού. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν και από την κατατοπιστικότατη και χειμαρρώδη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κύριος Χάρης Μικελόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου μας σχετικά με την ιστορία των κρηνών της πόλης μας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργαστήκαμε με τον εξαίρετο κ. Κορρέ, τον υπεύθυνο πολιτιστικών προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου, την εκλεκτή μας σκηνοθέτιδα, την κ. Διονυσία Κοπανά που τη λάτρεψαν οι μαθητές μας γιατί, εκτός των άλλων, ανέδειξε με την επίσκεψή της στο σχολείο μας πόσα πολλά πράγματα μπορούν να πετύχουν όλοι οι μαθητές τους οποίους μύησε στον κόσμο της κινηματογράφησης και της φωτογραφίας. Επιπλέον, η καλεσμένη μας κ. Βάσια Κουρεμένου με τις γνώσεις της και την αγάπη για το αντικείμενο της ενέπνευσε τους μαθητές μας για την υιοθέτηση οικολογικής συνείδησης. Ιδιαίτερα εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσία των Εκπαιδευτικών του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Κρεστένων: κ. Γαβράς Πέτρος, κ. Τσούρα Αγγελική, κ. Σχοινά Μαρία, που έμαθαν τόσα πολλά πράγματα τους μαθητές μας και τους ενημέρωσαν για το πολύτιμο απόθεμα των υδάτινων πόρων της Ηλείας στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές μας μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις της Δίβρης συμμετείχαν σε Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο «Νερό: το υγρό θησαυροφυλάκιο της ζωής» που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024. Στην Ημερίδα μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε θερμά ο κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Δ.Ε. Φεστιβάλ Ολυμπίας και ο κ. Διομήδης Τόλιος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και οι εξαίρετοι ομιλητές:
- Βάσια Κουρεμένου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Θεματική: «Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά: Ο Ρόλος του Νερού»,
- Γαβράς Πέτρος, Τσούρα Αγγελική, Σχοινά Μαρία, Εκπαιδευτικοί - Κ.Ε.ΠΕ.Α. Κρεστένων,
Θεματική: «Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Κρεστένων και οι Δράσεις του-Το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα των υδάτινων πόρων της Ηλείας σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»,
- Διονυσία Κοπανά, Σκηνοθέτις-Κινηματογραφίστρια, Υπεύθυνη Κινηματογραφικών Εργαστηρίων Ντοκιμαντέρ, Συνεργάτιδα Νεανικού Πλάνου & Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Θεματική : «Κινηματογραφικές Αφηγήσεις: Ιστορίες του νερού του Πύργου και της Δίβρης».
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μαθητές μας με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο κατοικίας τους και να εξοικειωθούν με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, προκειμένου να αντιληφθούν πώς το περιβάλλον και η κληρονομιά συνδέονται μεταξύ τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, κατανόησαν τη σημασία της προστασίας και διατήρησης των υδάτινων πόρων αλλά και προβληματίστηκαν για την υπάρχουσα κατάσταση διατυπώνοντας με ενδιαφέρον τις σκέψεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, αντιλήφθηκαν το χρέος τους ως ενεργά μέλη του κοινωνικού εποικοδομήματος και συνειδητοποίησαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα ζωντανό μέρος της καθημερινής ζωής τους και της κοινότητάς τους που έχουν χρέος να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ιθύνοντες καθώς με την πρωτοβουλία τους θα συμβάλλει και το σχολείο μας, το 4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, στον εμπλουτισμό του ψηφιακού αποθετηρίου τοπικής ιστορίας που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Η δράση αυτή συνεχίζεται και περιμένουμε με ανυπομονησία την εξωτερίκευση των αποτελεσμάτων της σε όλη την κοινότητα! Ταυτόχρονα, θεωρούμε απαραίτητο να παρακινήσουμε και όλα τα σχολεία του νομού να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις γιατί συντελούν στη διαμόρφωση ενός μαθητικού δυναμικού ικανού να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του παρελθόντος για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας για το ζήλο και το μεράκι που επέδειξαν!
(Δελτίο Τύπου)