Ένα πρωτοποριακό εορταστικό διήμερο πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024.
Το STEM Εργαστήριο «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας μεταμορφώνεται σε έναν χώρο Makerspace, στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος «Maker Movement», το οποίο καλλιεργεί την καινοτομία και προσφέρει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης σε μικρούς και μεγάλους. Ενισχύει τον άνθρωπο, ώστε να μην αρκείται στα έτοιμα υπάρχοντα υλικά αγαθά, αλλά να δημιουργεί ο ίδιος και να αναπαράγει τις ιδέες του. Ο εξοπλισμός που διαθέτει το STEM Εργαστήριο της βιβλιοθήκης, δίνει τη δυνατότητα πειραματισμού στο φυσικό κόσμο, διαμοιρασμού της γνώσης και της καινοτομίας, με σκοπό όχι μόνο την ψυχαγωγία αλλά και την επαφή με την σύγχρονη αγορά εργασίας, υπηρετώντας την «Maker Movement» κουλτούρα, η οποία προωθεί τη συλλογική δημιουργία και μάθηση.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας συμπίπτει με το πνεύμα του κινήματος «Maker Movement», το οποίο περικλείεται σε εννέα μαγικές λέξεις, τις εννέα βασικές αρχές του κινήματος: Δημιουργώ, μοιράζομαι, δίνω, μαθαίνω, εξοπλίζομαι με εργαλεία, παίζω, συμμετέχω, υποστηρίζω, αλλάζω.
Έτσι, οι μικροί ταξιδευτές της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, STEMάροντας στις φετινές γιορτές, βρέθηκαν σε νέες περιπέτειες ρομποτικής και τρισδιάστατης εκτύπωσης και κλήθηκαν να βρουν λύσεις και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα:
«ΠΩΣ ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΣΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ;»
«ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΩ ΤΟ ΕΛΚΗΘΡΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ;»
«ΠΩΣ ΑΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ;»
«ΠΩΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΦΥΤΟ;»
Τα STEM εργαστήρια συντόνισε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου και τα υλοποίησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες της βιβλιοθήκης κ. Ευανθία Κοντογούρη και κ. Χρίστος Αλεξανδρόπουλος.
Τα παιδιά καλλιέργησαν δεξιότητες ομαδοσυνεργατικότητας, διαχείρισης χρόνου, επίλυσης προβλημάτων και παρουσίασης έργου. Έμαθαν να σχεδιάζουν σε πρόγραμμα τρισδιάστατης εκτύπωσης σύνθετα αντικείμενα, να τα παρατηρούν υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες, να αυξομειώνουν το μέγεθος, να τα συνδέουν με τις έννοιες της ομοιότητας, της περιστροφής, της διατήρησης του μήκους και να παίζουν με τις δύο και τις τρεις διαστάσεις με επιτυχία. Επίσης, έμαθαν τη λειτουργία των αισθητήρων και τη χρήσης τους για να επιτελέσουν απλές λειτουργίες, ενώ παράλληλα τους συνδύασαν με τις ανθρώπινες αισθήσεις. Τέλος, προγραμμάτισαν αυτοματισμό με αισθητήρα υγρασίας για να επιλύσουν το πρόβλημα «Πώς θα ξέρω αν το αλεξανδρινό φυτό χρειάζεται πότισμα, όταν βρίσκομαι μακριά;», πειραματίστηκαν και φόρτωσαν τον κώδικα στον μικρεπεξεργαστή Arduino.
Η βιβλιοθήκη χάρισε στα παιδιά βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας και το εορταστικό διήμερο ολοκληρώθηκε με την παιδική χορωδία, η οποία με την συνδρομή της επιστημονικής συνεργάτιδας της βιβλιοθήκης κ. Χριστίνας Πρίνου, παρουσίασε στους γονείς σε ρομποτικής έκδοση, τη διασκευή του μικρού τυμπανιστή. Γλυκιές χαρμόσυνες μελωδίες πλημμύρισαν παντού και τα παιδιά τραγούδησαν με ενθουσιασμό:
Τα λεντάκια της καρδιάς μας ανάβουν
οι κώδικες τρέχουν, τα φωτάκια θα λάμπουν.
Καλά Χριστούγεννα, οι χαρές σας να αντέχουν,
θερμές ευχές μικροί μεγάλοι να παίρνουν.
Ραπαπαμ, παμ, ραπαπαμ, παμ.
Στιγμές με όνειρα που να μας αγγίζουν,
βιβλία με χαρά την ψυχή πλημμυρίζουν.
Με όνειρα γεμάτα καινοτομία
τρέχει ο αλγόριθμος και γράφει ιστορία!!!
Ραπαπαμ, παμ, ραπαπαμ, παμ.
Χρόνια πολλά σε όλους!
Οι πρωτοποριακές δράσεις της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας επιβεβαιώνουν την μεταμόρφωσή της σε έναν χώρο δυναμικής παραγωγής γνώσης και εμπειρίας, σε έναν χώρο «Makerspace», διευρύνοντας τις υπηρεσίες της, παρέχοντας στους χρήστες, ευκαιρίες για προσωπική δημιουργία και ανάπτυξη. Έτσι, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας αναβαθμίζεται επιτυχώς και προετοιμάζεται για να υπηρετήσει τις ανάγκες του αύριο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, γεγονός που την καθιστά μοναδική στον ελληνικό χώρο.
(Δελτίο Τύπου)