Επίκαιρα

3ο ΓΕΛ Pierre de Coubertin: Το πρώτο σχολείο του Πύργου στα άδυτα του CERN

3ο ΓΕΛ Pierre de Coubertin: Το πρώτο σχολείο του Πύργου στα άδυτα του CERN
Μια εκπαιδευτική εκδρομή μοναδικής εμπειρίας για μαθητές και καθηγητές.

Μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν πρόσφατα 61 μαθητές του 3ου Λυκείου Πύργου- Pierre de Coubertin με την επίσκεψή τους στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής CERN που βρίσκεται στη σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας. Η ύλη, η αντιύλη, τα πειράματα που εξελίσσονται αυτή την περίοδο και αποτελούν υλικό μελέτης της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που έγιναν για λίγες ημέρες το «εφόδιο» των παιδιών σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στις πραγματικές συνθήκες γέννησης του σύμπαντος, διευρύνοντας το πεδίο των γνωστών τους.

Η εκπαιδευτική αποστολή, αποτελούμενη από 61 μαθητές τους καθηγητές κ.κ. : Αραπακοπούλου , Λαμπαούνα , Λιακόπουλο , Μπιμπή και με αρχηγό τον Παναγιώτη Φλέσσα, αναχώρησε από τον Πύργο στις 14 Ιανουαρίου και έξι ημέρες αργότερα. Το ταξίδι έγινε οδικώς μέσω της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα - Ανκόνα με ενδιάμεσες διανυκτερεύσεις στις Ιταλικές πόλεις Μιλάνο και Κόμο.

Στο CERN, η αποστολή αρχικά επισκέφτηκε την έκθεση του κέντρου και οι μαθητές αφού είδαν εκθέματα και παρουσιάσεις μετείχαν διαδραστικά σε πειραματικές διατάξεις που υπάρχουν εκεί. Στη συνέχεια επισκέφτηκε ένα από τα 4 μεγαλύτερα πειράματα που πραγματοποιούνται στο ερευνητικό κέντρο (πείραμα ALICE) όπου έγινε αναλυτική περιγραφή και παρουσίαση από την Ελληνίδα ερευνήτρια Δέσποινα Χατζηφωτιάδου για όλο το ερευνητικό κέντρο αλλά και για το συγκεκριμένο πείραμα. Επιπλέον η αποστολή ενημερώθηκε για τις εφαρμογές των αποτελεσμάτων των πειραμάτων στην καθημερινή μας ζωή.

Η επίσκεψη της αποστολής δεν περιορίστηκε μόνο στο CERN αλλά οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές επισκέφτηκαν και άλλες σημαντικές πόλεις και αξιοθέατα με ιδιαίτερο ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής όσο και κατά τη διαμονή τους στις πόλεις. Η αποστολή ξεναγήθηκε σε πόλεις όπως η Γενεύη , η Λοζάνη , το Αννεσί, επισκέφτηκε την κάστρα Σφόρτσα στο Μιλάνο και Σιγιόν στην Ελβετία, μεγαλοπρεπείς Καθολικούς ναούς, το σπίτι που έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας στη Γενεύη, το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Λεμάν και Κόμο, και είδε από κοντά τα μεγάλα τούνελ και τις χιονοδρομικές εγκαταστάσεις των Άλπεων.

Δεν υπάρχουν όρια στα όνειρα και τις γνώσεις

Για τη βιωματική εκπαίδευση που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες γνώσεις, κάνει λόγο στο ilialive.gr η Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Pierre de Coubertin Ιουλία Χάρμπαλη και δηλώνει: «Είναι σημαντικό η μάθηση να μην περιορίζεται μόνο στους τέσσερις τοίχους του σχολείου αλλά οι μαθητές μας να έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν βιωματικά. Η συγκεκριμένη μετακίνηση ήταν εισήγηση του κ. Λιακόπουλου και έγινε αμέσως αποδεκτή από το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας και φυσικά από τους γονείς, τους οποίους ευχαριστούμε γι αυτό. Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την εξαιρετική συνεργασία με τους καθηγητές τους και μεταξύ τους, αλλά και την άψογη συμπεριφορά τους. Τους ευχόμαστε να κοιτάνε πάντα ψηλά! Όριο στα όνειρά τους μόνο ο ουρανός. Το αξίζουν!».

Ο Φυσικός του 3ου ΓΕΛ Pierre de Coubertin , και υπεύθυνος της αποστολής Παναγιώτης Φλέσσας δήλωσε ότι η επίσκεψη των μαθητών και η άμεση επαφή τους σε ένα τόσο μεγάλο ερευνητικό κέντρο μόνο θετικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές. «Βλέποντας από κοντά οι μαθητές με ετήσιο κόστος λειτουργίας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που εκτείνονται σε 27 χλμ, πειράματα διαστάσεων οικοδομικού τετραγώνου, εξαρτήματα προηγμένης τεχνολογίας, αντικείμενα μελέτης που πραγματεύονται ύλη, αντιύλη και συνθήκες γέννησης του σύμπαντος διευρύνεται βιωματικά ο τρόπος σκέψης τους. η προσέγγιση διαφόρων εκπαιδευτικών θεμάτων και όχι μόνο» δηλώνει ο κ. Φλέσσας και συνεχίζει αναφορικά με το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής: «Επίσης, επειδή στο CERN δεν μετέχει μόνο μια χώρα αλλά 20, γίνεται στα παιδιά αντιληπτό ότι, η επιστήμη δεν περιορίζεται σε κράτη, σε σύνορα, σε φυλές και σε θρησκείες αλλά μπορεί να επιτύχει σπουδαία. επιτεύγματα όταν υπάρχει σωστή συνεργασία. Ελληνικές γραμματοσειρές σε μαθηματικές σχέσεις στην είσοδο του κέντρου, Έλληνες ερευνητές σε ιδιαίτερες θέσεις στο CERN και στα πειράματά του, μουσείο συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων-άμεσα συσχετιζόμενο με το όνομα του σχολείου-αλλά και μία ολόκληρη χώρα , η Ελβετία που αρχικοί συντάκτες του Συντάγματος της ήταν ο Έλληνας Ιωάννης Καποδίστριας, δημιούργησε στα παιδιά αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες της χώρας μας αφού ήρθαν σε επαφή με όλα αυτά».

Τέλος, ο κ. Φλέσσας ευχαριστεί ιδιαίτερα μαθητές, γονείς, τη Διευθύντρια του σχολείου, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τους συνάδελφους συνοδούς, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας για την άψογη συνεργασία για να πραγματοποιηθεί αυτή η πετυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη. Ειδική μνεία, στην ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικό Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, που ξενάγησε όλη την αποστολή στο πείραμα ALICE.

Τρίτο CERN 2

Τρίτο CERN 3

Τρίτο CERN 4

Τρίτο CERN 5

Τρίτο CERN 6

Τρίτο CERN 7

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup