Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 19:57

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αναρτήθηκε η προκήρυξη για προσλήψεις Ειδικών Φρουρών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για την πρόσληψη Ειδικών Φρουρών για τη συγκρότηση ομάδων προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Στη δημοσιότητα δόθηκε τη Δευτέρα 31 Μαΐου η προκήρυξη για προσλήψεις Ειδικών Φρουρών για την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων.

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα προσληφθούν ως Ειδικοί Υρουροί καθορίζεται σε 400, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός 9 μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων, όπως αναφέρεται.

Αναλυτικά η προκήρυξη εδώ

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 19:30

Σχετικά Άρθρα

  • Κατρίνης για Πανεπιστημιακή αστυνομία: Μία ακόμα ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης (video)
    Κατρίνης για Πανεπιστημιακή αστυνομία: Μία ακόμα ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης

    Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη

    Σε σχέση με το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι το δόγμα ‘’νόμος και τάξη’’ της ΝΔ-καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα-αποδομήθηκε πλήρως στην περίπτωση της εφαρμογής του στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    4 χρόνια πριν, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα επαναφέρει την τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια, καταργώντας το ‘’άσυλο της ανομίας’’, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

    Το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι με βάση τις κείμενες τότε διατάξεις, η αστυνομία μπορούσε να επέμβει σε περίπτωση επεισοδίων ή βανδαλισμών εντός του χώρου του πανεπιστημίου και να επιβάλλει την τάξη.

    1,5 χρόνο μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ διαπίστωσε ότι η ‘’κατάργηση του ασύλου’’ δεν έφερε αποτελέσματα, αφού τα φαινόμενα βίας συνεχίζονταν και ίδρυσε την «πανεπιστημιακή αστυνομία», με την τότε υπουργό να διατείνεται ότι το νέο όργανο θα επιλύσει οριστικά τα θέματα παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριζε το μέτρο λέγοντας ότι «στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, αλλά η δημοκρατία»…

    Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου, υποστηρίζοντας την ανάγκη να περάσει η ευθύνη ελέγχου της τάξης στις πρυτανικές αρχές, με την σύσταση ειδικού σώματος φυλάκων –εκτός των δομών της ΕΛ.ΑΣ.- υπό την εποπτεία των πρυτανικών αρχών.

    Πέρασαν 4 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και οι επιλογές για το θέμα της τήρησης της τάξης στα πανεπιστήμια αποδείχθηκαν επικοινωνιακές «φούσκες» και μόνο, για την ανάγκη της πολιτικής συγκυρίας και τη δημιουργία τεχνητής πόλωσης.

    Έτσι, εχθές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενσωμάτωσε τα στελέχη της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» στους ειδικούς φρουρούς, λέγοντας ότι στις περιπτώσεις ανομίας θα επεμβαίνει πλέον η αστυνομία, όπως ίσχυε 4 χρόνια πριν, πριν την κατάργηση του ασύλου.

    Και θα πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να τεθούν προ των ευθυνών τους και να λογοδοτούν αν δεν εφαρμόζεται ο νόμος και συνεχιστούν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα που προσβάλλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και την Ελληνική πολιτεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΣΥΡΙΖΑ: «Το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία»
    ΣΥΡΙΖΑ: «Το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία»

    «Αιχμές» κατά της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, άφησε σε δήλωσή του την Πέμπτη (13/7), ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, σημειώνοντας ότι επικρατεί το «απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ».

    Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «χθες, ο κ. Μηταράκης είπε ότι καταργείται. Προσχωρώντας έτσι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

    «Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε και είπε ότι δεν καταργείται. Ενώ χθες τον είχε αδειάσει και για την έφιππη αστυνομία» σχολίασε σκωπτικά. για να καταλήξει «Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Ασυνεννοησία, ερασιτεχνισμοί, έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας».
    Πηγή: Cnn.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ για πανεπιστημιακή αστυνομία: Δια στόματος Μηταράκη επισήμως φιάσκο
    ΣΥΡΙΖΑ για πανεπιστημιακή αστυνομία: Δια στόματος Μηταράκη επισήμως φιάσκο

    Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα «βγαίνει η Δημοκρατία» από τα πανεπιστήμια, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    «Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι "Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία". Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα "βγαίνει η Δημοκρατία" από τα πανεπιστήμια», προσθέτει.

    «Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι», καταλήγει.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πυρά ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για πανεπιστημιακή αστυνομία και Πολυτεχνειούπολη
    Πυρά ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για πανεπιστημιακή αστυνομία και Πολυτεχνειούπολη

    To φιάσκο-όπως το χαρακτηρίζει- της κυβέρνησης με την πανεπιστημιακή αστυνομία εξ αφορμής και των πρόσφατων γεγονότων στην Πολυτεχνειούπολη συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την πρόσθετη επισήμανση ότι οι φοιτητικές εστίες υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας.

    Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του, οι εστίες υπάγονται στο Ίδρυμα ΙΝΕΔΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ) στο οποίο ο επικεφαλής, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Δέρβος δίνει με απευθείας αναθέσεις 60.000 ευρώ σε μηνιαία βάση σε εταιρεία Security!

    Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι πέρα από το κόστος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας - ο τομεάρχης Παιδείας Ν. Φίλης έχει μιλήσει για «30 εκατομμύρια ευρώ που σπαταλά η ΝΔ για να περιφέρονται οι ΟΠΠΙ «πέριξ» ή «έξω» από τα πανεπιστήμια αλλά και για τ 60 εκατομμύρια ευρώ που «μοιράζει» η κυρία Κεραμέως σε εταιρείες για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ψηφιακών αποθετηρίων της εκπαίδευσης- σε μηνιαία βάση διατίθενται άλλα 60.000 ευρώ για security στις φοιτητικές εστίες.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε δύο φορές μέσα στο Σαββατοκύριακο από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο και Παιδείας κα Κεραμέως να πάρουν θέση για τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες.

    Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου: Η κυβέρνηση γνώριζε 3 ολόκληρα χρόνια για την εγκληματική δραστηριότητα στην εστία του Ζωγράφου και δεν έκανε απολύτως τίποτα αφήνοντας τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών είτε εκτός εστιών είτε εκτεθειμένους σε κίνδυνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει πως η απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου ότι υπήρχε καραντίνα και γι’ αυτό δεν έδρασε η αστυνομία «προκαλεί γέλια και γεννά ερωτήματα». Οι εστίες δεν υπάγονται στα πανεπιστήμια, επομένως δεν διέπονται από κανένα καθεστώς ασύλου, αλλά υπάγονται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, άρα ουδεμία σχέση έχουν όσα συμβαίνουν με τη συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Επίσης, οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται στο έλεος των κακοποιών την ώρα που ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ το μήνα για υπηρεσίες φύλαξης.

    Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση οι απαντήσεις που δίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι άλλη μία απόδειξη ότι για την τραγική κατάσταση στις φοιτητικές εστίες η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «επικοινωνιακή φούσκα» την πανεπιστημιακή αστυνομία σχολιάζοντας ότι «σε λίγο θα χρειαζόμαστε δυνάμεις των ΜΑΤ να είναι δίπλα τους για να τούς προστατεύουν».

    Πρότεινε δε όσοι έχουν προσληφθεί στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία να διοχετευθούν στις γειτονιές για να αστυνομεύουν το έγκλημα και όχι τους φοιτητές.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΕΛΜΕ Ηλείας: Έξω η αστυνομία από τις σχολές!
    ΕΛΜΕ Ηλείας: Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

    Μαζικός και οργανωμένος αγώνας για να τους χαλάσουμε τα σχέδια

    Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας καταγγέλλει το νέο κυβερνητικό αυταρχισμό, την προσπάθεια να υλοποιήσει το σύγχρονο «συνδικαλιστικό» της ασφάλειας μέσω της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, σαν τον κλέφτη επιχείρησαν νύχτα, να εγκαταστήσουν ομάδες καταστολής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ.

    Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών που διεκδικούν καθηγητές, δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν σίτιση – στέγαση ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να σπουδάζουν χωρίς να επιβαρύνουν το ήδη εξανεμισμένο εισόδημα των γονιών τους, η κυβέρνηση το μόνο που βλέπει είναι το πως θα θωρακίσει τις επιχειρήσεις που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να θωρακίσει την αντεργατική πολιτική της από όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους (άγρια καταστολή των απεργών εργαζομένων της Μαλαματίνα, στην Cosco και σε άλλους εργασιακούς χώρους, απεργίες που βγαίνουν παράνομες εν ριπή οφθαλμού, κλπ).

    Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει πως με την καταστολή θα κλείσει τα στόματα των εργαζομένων και της νεολαίας που αγωνίζονται για τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή με δικαιώματα.

    Οι επιλογές της κυβέρνησης αντί να φοβίζουν, βγάζουν όλο και περισσότερους στον δρόμο του αγώνα. Αντί να απομονώνουν όσους αγωνίζονται, μεγαλώνουν το κύμα αλληλεγγύης από τον λαό που αγωνίζεται ενάντια στην ακρίβεια, στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

    Τα Πανεπιστήμια όπως και τα σχολεία έχουν ανάγκες σε προσωπικό, σε διδάσκοντες, σε υποδομές. Εκεί να διοχετευθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση και όχι για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

    Θα μας βρουν απέναντί τους! Μαζί με τους συλλόγους των φοιτητών, τα εργατικά σωματεία θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδια έντασης της καταστολής. Δυναμώνουμε καθημερινά τον αγώνα να μείνει στα χαρτιά οι αντεργατικοί και αντεκπαιδευτικοί νόμοι.

    Το σύνθημα "Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά" θα το νιώσουν καλά σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, σε κάθε σχολή και χώρο δουλειάς, μέχρι να ακυρωθούν στην πράξη όλα τα εκτρώματα που έφεραν και ψήφισαν στη βουλή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Θεοδωρικάκος: Κάνουμε το καθήκον μας για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια
    Θεοδωρικάκος: Κάνουμε το καθήκον μας για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

    Ξεκίνησε στην Κομοτηνή παρουσία Θεοδωρικάκου η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή αστυνομία. Τι είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος παραβρέθηκε στην έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ατόμων που θα συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι τέσσερις μήνες.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός απευθυνόμενος στους 400 νέους, χθεσινούς φοιτητές, τόνισε ότι η αποστολή που αναλαμβάνουν είναι σημαντική και είναι τιμή που εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία καθώς πρεσβεύουν αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Στη συνέχεια, ανέδειξε την κοινωνική αποστολή με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και έστειλε σαφές μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας την να μην χρησιμοποιεί την Αστυνομία για ιδιοτελείς σκοπούς. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

    «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ με τους νέους ανθρώπους, που αποφάσισαν να συνδέσουν το παρόν και το μέλλον τους με την υπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία. Να βρίσκομαι μαζί σας, την ώρα που ξεκινάτε την προσπάθεια για να σχηματίσετε τη δική σας πορεία ζωής, μια πορεία που είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεται σε ιδέες και αξίες.

    Ασφαλώς, κάθε άνθρωπος ενδιαφέρεται για την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του στην καθημερινότητά. Ανάγκες κοινές σε όλους μας. Όμως, δίπλα στα υλικά αγαθά, υπάρχουν και αξίες που δίνουν νόημα και ουσία στη ζωή μας: η ελευθερία, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη, ο πατριωτισμός. Και εσείς έχετε επιλέξει να εργαστείτε για μια αποστολή που συνδέεται με αυτές τις αξίες. Έχετε επιλεγεί να υπηρετείτε αυτές τις αξίες και την κοινωνία μας ως στελέχη της ΕΛΑΣ. Θέλω να νιώθετε περηφάνια και τιμή για αυτό.

    Καθώς πολλά λέγονται τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος που οφείλουν να σέβονται την ΕΛ.ΑΣ.. Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, το μήνυμα είναι σαφές: οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τους τηρούν όλοι, ιδίως τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για αυτό, ας αφήσουν ήσυχη την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει την αποστολή της, μακριά και έξω από κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες.

    Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας.

    Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα εκπαιδευτείτε ώστε να είστε απολύτως έτοιμοι για να φέρετε σε πέρας αυτή τη σύνθετη αποστολή, να ενταχθείτε στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο.

    Οφείλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκης κοινότητας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς φόβο και δισταγμό. Πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ΕΛ.ΑΣ. κάνουμε όλα όσα πρέπει για αυτόν τον σκοπό με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Σας εύχομαι καλή παραμονή, να ανταποκριθείτε όλοι στην εκπαίδευσή σας, να έχετε εξαιρετική σταδιοδρομία και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή που θα αισθανθείτε ότι χρειάζεστε τη στήριξη της Πολιτείας.»

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Στον αέρα η πανεπιστημιακή αστυνομία: «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει» λένε αστυνομικές πηγές
    Στον αέρα η πανεπιστημιακή αστυνομία: «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει» λένε αστυνομικές πηγές

    «Έχει παγώσει αυτό το θέμα εντελώς και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Ούτε τι θα γίνει ούτε αν τελικώς γίνει», λένε στο ethnos.gr πηγές από την Αστυνομία.

    Ήταν 31 Μαΐου 2021 όταν δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την δημιουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), ένα από τα σχέδια τα οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο μέχρι πρότινος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Η λεγόμενη ως Πανεπιστημιακή Αστυνομία αναμενόταν ότι θα κάνει... πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο μαζί με το άνοιγμα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που και αυτό πήρε... παράταση -λόγω της πανδημίας - για τον επόμενο μήνα.

    Αστυνομικές πηγές: Έχει παγώσει το θέμα

    Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αριστοτέλειο - βάσει του σχεδιασμού - θα ήταν τα πρώτα ιδρύματα όπου θα έκανε την εμφάνισή του αυτό το νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ., η ίδρυση του οποίου έχει προκαλέσει τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιδράσεις. Είναι, πλέον, σαφές ότι με το άνοιγμα των πανεπιστημίων την 1η Οκτωβρίου οι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους.

    «Έχει “παγώσει” αυτό το θέμα εντελώς και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Ούτε τι θα γίνει ούτε αν τελικώς γίνει», λένε στο ethnos.gr πηγές από την Αστυνομία.

    Η προκήρυξη που βγήκε είχε πολύ μεγάλη προσέλευση υποψηφίων, πάνω από 4.500 - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - εκδήλωσαν ενδιαφέρον. «Θεωρητικά υπάρχει ο πίνακας των επιτυχόντων, 400 στο σύνολο. Αλλά αυτό θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τον ΑΣΕΠ, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει», επισημαίνουν αστυνομικοί που γνωρίζουν καλά το ζήτημα αυτό. Και προσθέτουν: «Υπάρχει, όμως, και δικαστική εξέλιξη που κωλυσιεργεί τη δημιουργία της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Στα τέλη Ιουλίου κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης των ΟΠΠΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί».

    Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας

    Την αίτηση αυτήν έχουν καταθέσει δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ (ΕΜΠ, Πάντειο, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής), Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22 καθηγητές πανεπιστημίων. Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές την απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη και την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Οι λόγοι της προσφυγής βάσει των όσων υποστηρίζουν είναι -μεταξύ άλλων- ότι η κίνηση αυτή είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, στην ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία, καθώς και στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Παράλληλα, υπογραμμίζουν, ότι προσκρούει σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος, όπως την προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας, αλλά και ότι ανάμεσα σε άλλα είναι αντίθετη στα άρθρα 18 έως 20 του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

    «Εφόσον ούτε επικύρωση των επιτυχόντων έχει γίνει από τον ΑΣΕΠ ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδικάσει την προσφυγή τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ούτε καν η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που έχουν επιτυχεί δεν δύναται να πραγματοποιηθεί. Άλλοι λένε θα χρειαστούν τρεις μήνες εκπαίδευση, άλλοι περισσότερο. Συνεπώς, θεωρητικά μπορεί να έχει ανακοινωθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία στην πράξη δεν μπορεί να προχωρήσει τουλάχιστον ακόμα και όχι πάντως μέσα στο 2021», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ.

    Τα στοιχεία του διαγωνισμού

    «Εντυπωσιακά ποσοστά πτυχιούχων ΑΕΙ και γυναικών στους επιτυχόντες του διαγωνισμού για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Όπως προκύπτει από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων που ανακοινώθηκαν χθες, από τα 400 άτομα το 92% έχει πτυχίο ΑΕΙ και το 35% είναι γυναίκες», ανέφερε στις 23 Ιουλίου σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά -ως φαίνεται- κανείς εκ των 400 ούτε έχει εκπαιδευτεί ούτε αναμένεται σύντομα να εκπαιδευτεί για να στελεχώσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Στην προκήρυξη, μάλιστα, αναφερόταν ότι θα γίνουν σε πρώτη φάση 400 προσλήψεις με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.

    Κανείς εξ όσων θα στελεχώσει τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος δεν θα φέρει όπλο, ενώ όλοι θα φορούν ειδικές στολές αποτελούμενες από ανθρακί παντελόνι, πράσινο μπλουζάκι και καπέλο. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας από επίσημα χείλη και οι στολές των συγκεκριμένων αστυνομικών είχαν παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό.

    Τον Ιανουάριο του 2021, πέντε μήνες πριν την προκήρυξη για τις προσλήψεις, οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τότε Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχαν ανακοινώσει σχετικά ότι οι ομάδες αυτές «θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον/την Πρύτανη/αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ».

    Αρμόδιες πηγές σχολιάζουν, πάντως, πως «ανέκαθεν αυτό το ζήτημα με την Αστυνομία στα πανεπιστήμια δημιουργεί εντάσεις. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της ανομίας και η απαίτηση να αναληφθεί δράση. Τόσο η πρωτοβουλία υπάρχει όσο η πολιτική θέληση να αποκτήσει και η Ελλάδα πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως άλλα κράτη εντός και εκτός Ε.Ε.».

    Κεραμέως: Δεν μπορώ να σας πω ακριβή χρόνο

    Για το αν και πότε η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της ρωτήθηκε στην πρωινή εκπομπή του OPEN ώρα Ελλάδος υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως.

    «Όπως ξέρετε, υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες: η μία αφορά στις διαδικασίες για τα πανεπιστήμια σχετικά με τα σχέδια ασφαλείας που εκπονούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το σχέδιο ασφαλείας για φωτιές και πλημμύρες, τα περιστατικά βίας και ούτω καθεξής και το δεύτερο κομμάτι που είναι αυτό και έχει να κάνει με την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που είναι σώμα της ελληνικής αστυνομίας. Προβλέφθηκε ειδικά για να λάβει ειδική εκπαίδευση.

    Εξ όσων γνωρίζω έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 400 ατόμων, βρίσκεται στη φάση επικύρωσης των πινάκων από τον ΑΣΕΠ, θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για την οποία είχαμε επισημάνει πόσο σημαντική είναι, διότι το σώμα αυτό θα δρα σε χώρους με πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο θα ακολουθήσουν εκπαίδευση όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί από το σώμα της ελληνικής αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας

    Σε ερώτηση αν θα τη δούμε να κάνει εμφάνιση μετά τον Δεκέμβρη σχολίασε: «Δεν μπορώ να σας πω ακριβή χρόνο, καταλαβαίνετε ότι εξαρτάται από τα επιχειρησιακά ζητήματα αλλά πάντως υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την εκπαίδευση με το δεδομένο ότι θα υπηρετήσουν ακριβώς σε χώρους με ιδιαιτερότητα».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Παγώνει» η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: Οι λόγοι
    «Παγώνει» η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: Οι λόγοι

    Δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους άνδρες της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο

    Στον «πάγο» μπαίνει για απροσδιόριστο διάστημα η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, για μία σειρά από λόγους. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτοι αστυνομικοί του ειδικού σώματος αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σίγουρα μετά τον Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερνή» η οποία επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, το εγχείρημα δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα πρέπει να πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα. Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι 400 ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ, θα περάσουν από εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών, «Το προσωπικό δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και θα ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες. Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώνουν τις ΟΠΠΙ επιτρέπεται να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

    Όπως τόνισε μιλώντας χθες, Δευτέρα στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες που προχωρούν. Η εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. των ειδικών φρουρών και από τα ΑΕΙ η εκπόνηση των σχεδίων ασφαλείας. Ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο