Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 22:18

ΟΑΕΔ: Έρχονται 560 προσλήψεις - Πώς οι αιτήσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

560 προσλήψεις που θα γίνουν στον ΟΑΕΔ αφορούν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, 8μηνης διάρκειας, ενώ θα δίνεται το δικαίωμα για άλλες δύο ανανεώσεις – παρατάσεις, συνολικής διάρκειας 16 μηνών, από 8 μήνες η κάθε μία εξ αυτών.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δρομολογείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης για την επιλογή των τελικών δικαιούχων.

Στα βασικά προσόντα που απαιτούνται, είναι η ύπαρξη πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η καλή γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και επίσης, η καλή γνώση Αγγλικών. Χρήσιμη επίσης, είναι και η εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών πάνω στο αντικείμενο εργασίας. Δικαίωμα πρόσληψης έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 – 65 ετών.

Στα κριτήρια που έχει θεσπίσει ο ΟΑΕΔ είναι και η ύπαρξη μόνιμης ανεργίας, τουλάχιστον για έξι μήνες πριν από την προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων.

Οι αιτήσεις

Η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων θα εκκινήσει αμέσως μόλις δημοσιευθεί σε επίσημη προκήρυξη, η συγκεκριμένη απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός Ιανουαρίου.

Θα δοθεί χρονικό περιθώριο 10 ημερών από την επίσημη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα προχωρήσουν στην επιλογή των ωφελούμενων και θα πραγματοποιήσουν την ανάρτηση των σχετικών, προσωρινών πινάκων.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίες θα εξεταστούν από τον Οργανισμό. Ακολούθως θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία με την ανάρτηση των τελικών πινάκων των ωφελούμενων, με τις όποιες αλλαγές ενδεχομένως να έχουν γίνει, μετά και την αξιοποίηση των ενστάσεων.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 21:07

Σχετικά Άρθρα

  • Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ: Όσα αλλάζουν – Πώς επιταχύνεται η διαδικασία
    Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ: Όσα αλλάζουν – Πώς επιταχύνεται η διαδικασία

    Τι προβλέπει ο νόμος του ΥΠΕΣ

    Παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διαδικασία προσλήψεων προσωπικού στο Δημόσιο έχουν μπει σε εφαρμογή, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

    Προσλήψεις ΑΣΕΠ: Όσα αλλάζουν

    Με τις νέες ρυθμίσεις το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα των καθυστερήσεων στην κάλυψη των θέσεων από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, που έχει ως συνέπεια αφενός οι υπηρεσίες να παραμένουν υποστελεχωμένες, αφετέρου οι επιτυχόντες να παραμένουν αδιόριστοι για μακρό χρονικό διάστημα.

    Το πρόβλημα επιχειρείται να μετριαστεί μέσω της σύντμησης των προθεσμιών σε συγκεκριμένα στάδια της διαδικασίας, από την έγκριση του προγραμματισμού προσλήψεων έως τον διορισμό και την ανάληψη καθηκόντων του υπαλλήλου.

    Στόχος των παρεμβάσεων είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι να αναλάβουν δουλειά οι νεοπροσλαμβανόμενοι να μειωθεί από τα δύο ή ακόμα και τα τρία χρόνια που είναι σήμερα στους 8 έως 12 μήνες.

    Στους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεται και η προοπτική οι διαδικασίες πλήρωσης θέσεων που πρόκειται να μείνουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων να αρχίζουν από το προηγούμενο έτος έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα και να μην «χηρεύουν» για μακρό διάστημα όπως συμβαίνει σήμερα.

    Αυξημένη μοριοδότηση για απομακρυσμένες περιοχές

    Ειδική μέριμνα δίνεται στην στελέχωση των ορεινών, νησιωτικών και ηπειρωτικών δήμων της χώρας με μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών, μέσω της ενίσχυσης της μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας.

    Συγκεκριμένα, η βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό υποψηφίων των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. προσαυξάνεται κατά 40 μονάδες για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού, και κατά 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους. Οι ευεργετηθέντες όμως, θα έχουν την υποχρέωση να υπηρετήσουν επί τουλάχιστον 10 χρόνια, στη θέση στην οποία διορίζονται, και για 5 επιπλέον χρόνια σε υπηρεσίες της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, του οποίου έκαναν χρήση του κριτηρίου της εντοπιότητας.

    Με άλλο άρθρο, η απόφαση κατανομής θέσεων ΑμεΑ εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων. Ο καθορισμός της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαίος προκειμένου να μην καθυστερεί η περαιτέρω διαδικασία πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο δεδομένου ότι η απόφαση κατανομής αποτελεί προαπαιτούμενο αυτής.

    Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η κάλυψη χιλιάδων κενών σε κομβικούς φορείς του δημόσιου τομέα προβλέπεται η κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2022, 2023, 2024 και 2025 από τους επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σύμφωνα με τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και τις προσαυξήσεις βάσει τυπικών προσόντων και εντοπιότητας.

    Εισάγεται, ακόμη, η δυνατότητα σε διαδικασίες με εκτιμώμενη πολύ μεγάλη συμμετοχή, όπως των εκπαιδευτικών, η σειρά κατάταξης των ισοβαθμούντων υποψηφίων να καθορίζεται με βάση ενός τυχαίου αριθμού που θα λαμβάνουν οι υποψήφιοι ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής λογισμικού ανοικτής κληρωτίδας που βασίζεται στην αρχή της τυχαιότητας προκειμένου να προτάσσεται ο υποψήφιος με τον μικρότερο αριθμό. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνεται προσφυγή στη δημόσια κλήρωση, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της.

    Συν τοις άλλοις, θεσπίζεται αντικίνητρο για τους υποψηφίους που μετέχουν αδιακρίτως σε διαδικασίες προσλήψεων χωρίς να στοχεύουν σε συγκεκριμένη θέση και όταν πετυχαίνουν κάποιο διορισμό δεν τον αποδέχοντι ή μετά από λίγο παραιτούνται με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή ακόμα και για έξι μήνες μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης. Πλέον, όσοι διοριστούν αλλά δεν αποδεχτούν τον διορισμό ή παραιτηθούν εντός 12 μηνών δεν θα έχουν δικαίωμα για τρία χρόνια να συμμετάσχουν σε νέα διαδικασία πρόσληψης.

    Επίσης, αυξάνεται από 5 σε δέκα 10 έτη το απαιτούμενο διάστημα που πρέπει να έχει παρέλθει από τον διορισμό ή την πρόσληψη ενός δημοσίου υπαλλήλου, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων ίδιας ή κατώτερης κατηγορίας από αυτή στην οποία ήδη υπηρετεί.

    Μειώνονται οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών διορισμού (από 20 σε 15 ημέρες), η προθεσμία διορισμού ή πρόσληψης από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών (από 30 σε 20 ημέρες), ενώ εισάγεται χρονικό όριο τριών ετών για τη διαδικασία αναπληρώσεων σε μία προκήρυξη από επιλαχόντες, η οποία σημειωτέον δημιουργεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού.

    Με άλλη ρύθμιση η άντληση των δικαιολογητικών από το μητρώο υποψηφίων του ΑΣΕΠ γίνεται με ευθύνη του υποψηφίου, καθώς ο ίδιος αποφασίζει από τα δικαιολογητικά που έχει καταχωρήσει στο μητρώο ποια επιθυμεί να υποβάλει ανάλογα με την προκήρυξη. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να μειωθεί το διοικητικό βάρος του ΑΣΕΠ ορίζεται ότι, δικαιολογητικά καταχωρισμένα στο μητρώο υποψηφίων δεν ελέγχονται εκ νέου ως προς την ακρίβεια και γνησιότητά τους. Σε περίπτωση ωστόσο υποβολής ψευδών δικαιολογητικών, ο υποψήφιος, εκτός από τον αποκλεισμού του από την τρέχουσα διαδικασία, αποκλείεται και από κάθε επόμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων για διάστημα πέντε ετών.

    Για λόγους επίσης, επιτάχυνσης των διαδικασιών το σύνολο της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), και όχι μόνο η υποβολή δικαιολογητικών, θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών. Στην εν λόγω πλατφόρμα θα έχει πρόσβαση το σύνολο των εμπλεκομένων, δηλαδή οι υποψήφιοι, το ΑΣΕΠ και οι αρμόδιοι φορείς στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

    Τέλος, στην ατομική συνέντευξη για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και προσωπικού επί θητεία, εισάγεται η υποχρεωτική μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος σύνταξης των πρακτικών της συνέντευξης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δημόσιο: Ερχονται 19.181 προσλήψεις μέσα στο 2025
    Δημόσιο: Ερχονται 19.181 προσλήψεις μέσα στο 2025

    Συνολικά 19.181 προσλήψεις έχει εγκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών για το 2025, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, με την υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη να εξηγεί σε συνέντευξη της το πρωί της Πέμπτης πως δεδομένου των δημοσιονομικών περιορισμών, του 1 προς 1, για κάθε μία αποχώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία πρόσληψη.

    «Πρέπει να κάνουμε μία ενδελεχή δουλειά και έλεγχο στο τι προσλήψεις θα δώσουμε» τονίζει η υφυπουργός.

    Παράλληλα, σημειώνει πως το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει όλες τις προθεσμίες από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι και το διορισμό και την ανάληψη καθηκόντων του υπαλλήλου, κάνοντας σημειακές παρεμβάσεις.

    «Ο στόχος μας είναι είναι μόλις βγαίνει ένας προγραμματισμός προσλήψεων που συνήθως εγκρίνεται το Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, το επόμενο έτος να καταφέρουμε να κάθεται στην καρέκλα ο υπάλληλος ο οποίος έχει εγκριθεί η πρόσληψή του» τόνισε η υφυπουργός.

    Ακόμα η κ. Χαραλαμπογιάννη εξήγησε ότι «σε ό,τι αφορά τις 19.181 θέσεις δεν είναι όλες οι θέσεις για το ΑΣΕΠ, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

    Είναι και το ένστολο προσωπικό, μέσα είναι και τα μέλη ΔΕΠ, είναι και οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι 1.300 άτομα.

    Η πλειονότητα των θέσεων που θα πάνε στο ΑΣΕΠ είναι περίπου στις 7.000. Αυτές οι 7.000 θα απορροφηθούν με τη διαδικασίες του ΑΣΕΠ από τη δεξαμενή, τη μεγάλη του γραπτού διαγωνισμού[…] Αμέσως μετά το ΑΣΕΠ θα κάνει μία μεγάλη προκήρυξη για αυτούς που βρίσκονται στη δεξαμενή των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που θα ακουμπάει περίπου στις 7.000 προσλήψεις.

    Από κει και πέρα έχουμε βεβαίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Να πω ότι βγήκε η προκήρυξη για τους ανθρώπους, τα άτομα με αναπηρία, 1.500 θέσεις, θα τρέξει από 21 Οκτώβρη από τη Δευτέρα που μας μπαίνει η προθεσμία για τις αιτήσεις».

    Πότε θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός ΑΣΕΠ

    Για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό η κ. Χαραλαμπογιάννη εξήγησε ότι τώρα ο νόμος προβλέπει ότι θα είναι κάθε δύο χρόνια.

    «Εμείς πήραμε την πολιτική απόφαση να απορροφηθούν τέσσερις προγραμματισμοί προσλήψεων, δηλαδή ο προγραμματισμός ’22, ’23, ’24 και ’25 από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό δεδομένου ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη δεξαμενή και δεν υπήρχε λόγος να περάσουμε σε καινούργιο διαγωνισμό».

    «Παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι εντός του ’25 θα έχουμε μία καινούργια διαδικασία διαγωνισμού προκειμένου να καλύψουμε και τις ανάγκες εκεί που δεν υπάρχει δεξαμενή» τόνισε.

    «Να επισημάνω το εξής υπάρχουν ειδικότητες που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα κάλυψης από τη δεξαμενή για παράδειγμα δεν έχουμε κτηνιάτρους ας πούμε. Πρέπει να κάνουμε ένα καινούργιο διαγωνισμό προκειμένου να καλύψουμε αυτή την ανάγκη» πρόσθεσε.

    Πρόσθεσε ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων περιλαμβάνονται και 2.700 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία μας.

    Ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο ’25 ανέφερε ακόμα η κ. Χαραλαμπογιάννη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επιτάχυνση των προσλήψεων και μπόνους στο Δημόσιο - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
    Επιτάχυνση των προσλήψεων και μπόνους στο Δημόσιο - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

    Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επίσπευση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και νέο πλαίσιο παροχής κινήτρων και ανταμοιβής στο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης για την επίτευξη της στοχοθεσίας.

    Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, μέσω του ΑΣΕΠ και τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

    Οι κυριότερες τροποποιήσεις στον ν.4765/2021 αφορούν στην:

    • προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας υποψήφιων στελεχών του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους της χώρας,
    • δυνατότητα απόδοσης αριθμού σε κάθε υποψήφιο ανά προκήρυξη, μέσω εφαρμογής λογισμικού ανοικτής κληρωτίδας, προκειμένου να καθορίζεται η σειρά κατάταξης αυτού,
    • διενέργεια του συνόλου της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ι.δ.ο.χ., μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως σε ορεινούς, νησιωτικούς δήμους, καθώς και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης και διορισμού, καθιστούν αναγκαίες τις προωθούμενες παρεμβάσεις ώστε να κινητροδοτηθούν οι υποψήφιοι ευάλωτων περιοχών, να ενισχυθεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών».

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

    Το σχέδιο νόμου που εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εντός της εβδομάδας προβλέπει:

    1. Κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2022 και 2023 καθώς και 2024 και 2025 από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022 ή άλλης μεταγενέστερης γραπτής εξέτασης, με βάση τα οριζόμενα κριτήρια.

    2. Τροποποίηση/συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων (ν.3528/2007) και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), με σκοπό τη σύντμηση των επιμέρους προθεσμιών που προβλέπονται και τη συνακόλουθη επιτάχυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορισμού των δημόσιων και των δημοτικών υπαλλήλων.

    3. Επανακαθορισμό, με εφαρμογή από το έτος 2025, του πλαισίου αναφορικά με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών, συνδεόμενο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν.4940/2022, με σκοπό την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και την ανάλογη επιβράβευση των εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Παράλληλα, καταργείται το άρθρο 23 του ν.4940/2022.

    Τι αλλάζει στα «μπόνους»

    Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ καθορίζονται:

    • το πεδίο εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων [μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι με σχέση εργασίας ι.δ.α.χ., στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (Ε.Σ.Κυ.Π.).],
    • οι προϋποθέσεις υπαγωγής φορέων και υπαλλήλων στο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, όπου ρητά μνημονεύεται ότι η καταβολή της ανταμοιβής αναστέλλεται σε περίπτωση άσκησης ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης, ενώ καταβάλλεται αναδρομικά σε περίπτωση τελεσίδικης αθώωσης ή απαλλαγής του υπαλλήλου,
    • η ακολουθητέα διαδικασία για τον καθορισμό των επιλέξιμων προς ανταμοιβή στόχων, τον υπολογισμό του τελικού ποσού ανταμοιβής ανά δικαιούχο φορέα και την καταβολή της ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο.

    Παράλληλα, συστήνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών:

    1. Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, για τον συντονισμό της εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η συγκρότηση αυτής,
    2. Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής, με αποστολή τη διαχείριση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και την παροχή συνδρομής στην ανωτέρω Επιτροπή.

    Περαιτέρω, στο Υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσεται και λειτουργεί Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής, το οποίο διαλειτουργεί με τα συστήματα που υποστηρίζουν την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία καθώς και με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» (ΣΔΑΔ), μετά τη θέση του τελευταίου σε παραγωγική λειτουργία.

    Το νέο σύστημα ανταμοιβής απευθύνεται σε φορείς με διαφορετική μορφή, διαφορετικές αρμοδιότητες, διαφορετικούς εξυπηρετούμενους και έχει δημιουργηθεί με τρόπο ώστε να μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλους φορείς στο μέλλον, καθώς είναι απλό χωρίς δύσκολους ή εξειδικευμένους τύπους εφαρμογής που προκύπτουν από πολύ εξειδικευμένα ή δύσκολο να παραχθούν στοιχεία», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

    Δείτε εδώ τις διατάξεις τοτυ νομοσχεδίου:

    Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ
    Επιπλέον τροποποιήσεις

    Τροποποιούνται διατάξεις περί Επιτελικού Κράτους (ν.4622/2019), με τη σύντμηση της προθεσμίας έγκρισης του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής καθώς και των επιμέρους προθεσμιών που τίθενται κατά τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

    Ρυθμίζονται επίσης και θέματα που αφορούν στην:

    • αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε περίπτωση μετάταξης υπαλλήλου,
    • θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος με τίτλο «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» (ΣΔΑΔ), στο οποίο μεταφέρονται όλα τα στοιχεία και οι λειτουργίες του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, του οποίου το ΣΔΑΔ είναι διάδοχος.

    Επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλων του δήμου που έχουν ήδη διατεθεί μέσω σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας σε συμβαλλόμενο δήμο, για την παροχή υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτι.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Εργασία: Σε ποια επαγγέλματα έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις την περίοδο 2015-2023;
    Εργασία: Σε ποια επαγγέλματα έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις την περίοδο 2015-2023;

    Τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τις περισσότερες καθαρές προσλήψεις την περίοδο 2015-2023 δείχνει ανάλυση της Eurobank - Δείτε αναλυτικά ποια είναι

    Εκπαιδευτικοί, σερβιτόροι και μπάρμαν, υπάλληλοι υποδοχής και ρεσεψιονίστ, υπάλληλοι γραφείου, πωλητές και ταμίες, λαντζέρηδες και καθαριστές/τριες είναι τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται οι περισσότερες προσλήψεις στην περίοδο 2015-2023 όπως επισημαίνεται στο τελευταίο τεύχος 7 Ημέρες Οικονομία της Eurobank.

    Η ανάλυση της Eurobank επικεντρώνεται στα επαγγέλματα, ανά Στατιστική Ταξινόμηση Επαγγελμά-των (ΣΤΕΠ), που παρουσιάζουν τις περισσότερες καθαρές προσλήψεις την περίοδο 2015-2023. Η ανάλυση ξεκινάει από το έτος 2015 καθώς τα έτη 2013 και 2014 δεν υπάρχουν δεδομένα για όλους τους μήνες. Παράλληλα, ο χρονικός ορίζοντας της ολοκληρώνεται το έτος 2023 καθώς είναι το τελευταίο έτος όπου υπάρχουν δεδομένα για όλους τους μήνες. Η επιλογή των επαγγελμάτων έγινε με τη συνδυαστική χρήση των ακόλουθων τριών κριτηρίων:

    Ο μεγαλύτερος αριθμός καθαρών προσλήψεων (διαφορά μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων) στην ελληνική αγορά εργασίας την περίοδο 2015-2023 αφορά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού

    1. Το υψηλότερο άθροισμα ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων την περίοδο 2015-2023.
    2. Το υψηλότερο μέσο ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων την περίοδο 2015-2023
    3. Τη συχνότητα εμφάνισής τους στη μηνιαία λίστα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τα 10 υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων την περίοδο 2015-2023.

    Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι λόγω των πολλών κατηγοριών επαγγελμάτων, για να απλοποιηθεί η ανάλυση πραγματοποιήθηκε συγχώνευση αυτών, όπου ήταν εφικτό. Μετά την επιλογή των επαγγελμάτων τα μηνιαία στοιχεία αυτών μετατράπηκαν σε ετήσια, αθροίζοντας τα αντίστοιχα μηνιαία ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων κάθε έτους. Τονίζεται ότι τα ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε νέες μόνιμες θέσεις απασχόλησης, καθώς σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχει έντονη εποχικότητα με αποτέλεσμα το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων σε ένα επάγγελμα κάποιους μήνες του έτους να ακολουθείται από αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για το ίδιο επάγγελμα κάποιους άλλους μήνες του ίδιου έτους. Ωστόσο, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δημοσιεύει δεδομένα μόνο για τα δέκα επαγγέλματα, ανά Στατιστική Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ), με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων-αποχωρήσεων και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση για το (θετικό ή αρνητικό) ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, κάθε επαγγέλματος, κάθε μήνα του έτους.

    Τα επαγγέλματα με το υψηλότερο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ξεκινώντας την ανάλυση, προκύπτει ότι το επάγγελμα που παρουσιάζει το υψηλότερο άθροισμα ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων και το υψηλότερο μέσο ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων την υπό εξέταση περίοδο είναι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δηλαδή της προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Την περίοδο 2015-2023 το αντίστοιχο ετήσιο ισοζύγιο ανέρχεται συνεχώς και από τους 75,0 χιλ. διαμορφώθηκε στους 110,8 χιλ. (+1,5 φορές ή +35,9 χιλ. απασχολούμενοι). Η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία παρουσιάζει έντονη εποχικότητα στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων καθώς το 80% κατά μέσο όρο του ετήσιου ισοζυγίου διαμορφώνεται τους μήνες Σεπτέμβριο (52,4 χιλ. εκπαιδευτικοί κατά μέσο όρο) και Οκτώβριο (23,5 χιλ. εκπαιδευτικοί κατά μέσο όρο) κάθε έτους.

    Έπεται η επαγγελματική κατηγορία των σερβιτόρων-τραπεζοκόμων-μπάρμαν όπου το αντίστοιχο ετήσιο ισοζύγιο ανήλθε από τους 68,5 χιλ. το 2015 στους 110,5 χιλ. το 2023 (+42,0 χιλ. απασχολούμενοι ή +1,6 φορές). Η άνοδος στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία συνδέεται άμεσα με την πορεία του κλάδου του Τουρισμού. Η σημαντική αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης την περίοδο που εξετάζεται (κατά 38,2% ή κατά 10,0 εκατ. τουρίστες, από τα 26,1 εκατ. στα 36,1 εκατ.) δημιούργησε αυξημένες ανάγκες στον κλάδο για την κάλυψη θέσεων που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία παρουσιάζεται πρόσκαιρη πτώση στο ισοζύγιο το έτος 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Τότε επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων με συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά η εισερχόμενη τουριστική κίνηση και κατά συνέπεια και η ανάγκη για εργαζόμενους με τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Και σε αυτή την επαγγελματική κατηγορία παρουσιάζεται έντονη εποχικότητα καθώς πάνω από το 90% κατά μέσο όρο (91,4%) του ετήσιου ισοζυγίου διαμορφώνεται το τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου κάθε έτους (20,0 χιλ. κατά μέσο όρο τον Απρίλιο, 20,1 χιλ. τον Μάιο, 24,9 χιλ. τον Ιούνιο και 16,5 χιλ. τον Ιούλιο).

    Σε άλλη μία επαγγελματική κατηγορία που σχετίζεται άμεσα με τον τουριστικό κλάδο, στους υπάλληλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών-ρεσεψιονίστ-γκρουμ-καμαριέρες-διευθυντές/-ντριες ξενοδοχείων το ετήσιο ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 1,6 φορές ή κατά 24,4 χιλ. απασχολούμενους, δηλαδή από τους 40,3 χιλ. το 2015 στους 64,7 χιλ. το 2023. Και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται εποχικότητα στις ροές προσλήψεων-αποχωρήσεων με τις υψηλότερες να εντοπίζονται κυρίως τους μήνες Απρίλιο (14,6 χιλ. κατά μέσο όρο) και Μάιο (14,8 χιλ.) αλλά και τον Ιούνιο (10,2 χιλ.) κάθε έτους με αποτέλεσμα το ισοζύγιο του συγκεκριμένου τριμήνου να διαμορφώνει το 78,1% του ετήσιου ισοζυγίου της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας.

    Άμεση σχέση με τον τουριστικό κλάδο έχει και το επάγγελμα των μαγείρων-ψηστών που ακολουθεί στη σχετική κατάταξη, με το σχετικό ισοζύγιο να ανέρχεται από τους 33,8 χιλ. το 2015 στους 55,7 χιλ. το 2023 (+1,7 φορές ή +21,9 χιλ. απασχολούμενοι), το οποίο για τους λόγους που αναφέρθηκαν αμέσως πιο πάνω, περιορίστηκε το έτος 2020 στους 34,9 χιλ. Και τα συγκεκριμένα επαγγέλματα παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα, όπως είναι αναμενόμενο, αφού άνω το 80% του ετήσιου ισοζυγίου διαμορφώνεται τους μήνες Απρίλιο (12,3 χιλ. κατά μέσο όρο), Μάιο (13,4 χιλ.) και Ιούνιο (10,2 χιλ.) κάθε έτους.

    Ακολουθεί στη σχετική κατάταξη η επαγγελματική κατηγορία των γραμματέων-δακτυλογράφων-υπαλλήλων γραφείου η οποία περιλαμβάνει πλήθος εργαζομένων που έχουν διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης (π.χ. απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας μη-τριτοβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αντικείμενο σπουδών (π.χ. οικονομολόγοι, δικηγόροι, φιλόλογοι κ.λπ.). Η μη κατηγοριοποίησή τους στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με βάση το αντικείμενο σπουδών δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τις καθαρές προσλήψεις (διαφορά προσλήψεων-αποχωρήσεων) ανά ειδικότητα. Το ετήσιο ισοζύγιο από τους 23,6 χιλ. εργαζόμενους το 2015 αυξήθηκε στους 45,0 χιλ. το 2023 (+21,4 χιλ. απασχολούμενοι ή +1,9 φορές). Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επαγγελματικές κατηγορίες, στη συγκεκριμένη δεν παρουσιάζεται έντονη εποχικότητα καθώς δεν υφίσταται σημαντική διαφοροποίηση στο μέγεθος του ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων μεταξύ των μηνών του εκάστοτε έτους.

    Επόμενη επαγγελματική ομάδα στη σχετική λίστα είναι οι πωλητές-πλασιέ-ταμίες όπου το ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων αυξήθηκε την υπό εξέταση περίοδο κατά 19,8 χιλ. απασχολούμενους (ή κατά 1,8 φορές) στους 43,2 χιλ. το 2023 από τους 23,4 χιλ. το 2015. Στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία το υψηλότερο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων εμφανίζεται τους μήνες Απρίλιο (+6,7 χιλ. απασχολούμενοι κατά μέσο όρο), Μάιο (7,4 χιλ.) και Ιούνιο (8,2 χιλ.), κατά τη διάρκεια των οποίων διαμορφώνεται το 64,1% του ετήσιου ισοζυγίου. Η αυξητική πορεία του ετήσιου ισοζυγίου της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας συμβαδίζει με την άνοδο του Λιανικού εμπορίου την περίοδο 2015-2023 η οποία αντικατοπτρίζεται στη άνοδο του δείκτη κύκλου εργασιών (+28,5%) και του δείκτη όγκου στο Λιανικό εμπόριο (+8,7%).

    Και η επαγγελματική κατηγορία των λαντζέρηδων η οποία ακολουθεί στην κατάταξη είναι άμεσα σχετιζόμενη με τον κλάδο του Τουρισμού. Το ετήσιο ισοζύγιο του συγκεκριμένου κλάδου αυξήθηκε κατά 7,9 χιλ. απασχολούμενους (ή +1,5 φορές) στους 24,5 χιλ. το 2023 από τους 16,6 χιλ. το 2015. Όπως και στην περίπτωση των υπόλοιπων σχετιζόμενων με τον τουριστικό κλάδο επαγγελματικών κατηγοριών, παρουσιάζεται έντονη εποχικότητα καθώς κατά μέσο όρο το 77,0% του ετήσιου ισοζυγίου διαμορφώνεται στους μήνες Απρίλιο (5,3 χιλ. απασχολούμενοι), Μάιο (5,9 χιλ. απασχολούμενοι) και Ιούνιο (5,6 χιλ. απασχολούμενοι).

    Ακολουθεί το επάγγελμα των καθαριστών-καθαριστριών που και αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το κλάδο του Τουρισμού. Οι αντίστοιχες ετήσιες ροές προσλήψεων-αποχωρήσεων από τις 11,6 χιλ. το 2015 ανήλθαν στις 34,4 χιλ. το 2023 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,0 φορές ή κατά 22,8 χιλ. απασχολούμενους. Η συσχέτιση με τον τουριστικό κλάδο αντικατοπτρίζεται από την εποχικότητα του σχετικού ισοζυγίου το οποίο παρουσιάζει τις υψηλότερες τιμές του τους μήνες Απρίλιο (3,0 χιλ. κατά μέσο όρο), Μάιο (4,4 χιλ.), Ιούνιο (3,3 χιλ.), Αύγουστο (2,8 χιλ.) και Σεπτέμβριο (4,4 χιλ.).

    Η επόμενη επαγγελματική κατηγορία που ακολουθεί στην κατάταξη είναι οι ανειδίκευτοι εργάτες η οποία περιλαμβάνει γενικά ανειδίκευτους εργάτες καθώς και λοιπές κατηγορίες αυτών δηλαδή ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας και κτηνοτροφίας, δημοσίων έργων, μεταποιητικών βιομηχανιών, μεταποιητικών μηχανών, ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών. Το ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων από τους 17,1 χιλ. το 2015 αυξήθηκε στους 18,2 χιλ. το 2023 (+1,1 φορές ή +1,1 χιλ. απασχολούμενοι). Οι υψηλότερες ροές προσλήψεων-αποχωρήσεων λαμβάνουν χώρα το πρώτο επτάμηνο του έτους και κυρίως τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο και Μάιο-Ιούλιο.

    Ακολουθεί η επαγγελματική ομάδα των ηθοποιών-τραγουδιστών-μουσικών-χορευτών-σκηνοθέτών-χορογράφών-ντισκ τζόκεϊ-μάγων-ζογκλέρ-μίμων. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν συμπεριλήφθηκαν τεχνικά επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο του πολιτισμού και του θεάματος δηλαδή κινηματογραφιστές, οπερατέρ, σκηνογράφοι, ηχολήπτες, φωτογράφοι και χειριστές εικονοληπτικού και ηχογραφικού εξοπλισμού, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, χειριστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χειριστές οπτικού εξοπλισμού και τεχνικοί ραδιοτηλεοπτικών μέσων, θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς διαφέρει η φύση της εργασίας τους από αυτή των ηθοποιών, τραγουδιστών κ.λπ. Το ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων από τους 9,6 χιλ. απασχολούμενους το 2015 ανήλθε στους 20,5 χιλ. το 2023 (+10,9 χιλ. ή +2,1 φορές) με τις υψηλότερες τιμές του να λαμβάνουν χώρα τους μήνες Απρίλιο (+3,1 χιλ. απασχολούμενοι κατά μέσο όρο) και Ιούνιο (+3,5 χιλ.) καθώς και το τρίμηνο Οκτωβρίου (2,1 χιλ.), Νοεμβρίου (2,1 χιλ.) και Δεκεμβρίου (4,7 χιλ.) κάθε έτους. Η εποχικότητα που παρουσιάζεται πιθανόν να σχετίζεται με την έναρξη της χειμερινής και καλοκαιρινής περιόδου στο χώρο του πολιτισμού και των θεαμάτων.

    Τέλος, έπεται η επαγγελματική ομάδα των οδηγών στην οποία συμπεριλαμβάνονται οδηγοί λεωφορείων, φορτηγών, ταξί, και διαφόρων άλλων επαγγελματικών οχημάτων. Το σχετικό ισοζύγιο από τους 10,6 χιλ. απασχολούμενους το 2015 ανήλθε στους 18,2 χιλ. το 2023 (+1,7 φορές ή +7,6 χιλ.). Στους μήνες Απρίλιο (3,3 χιλ. κατά μέσο όρο) και Μάιο (3,9 χιλ. κατά μέσο όρο) κάθε έτος εντοπίζονται οι υψηλότερες τιμές του ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων διαμορφώνεται το 52,9% του ετήσιου ισοζυγίου της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας.

    Πέρα από τα παραπάνω επαγγέλματα τα οποία παρουσιάζουν το υψηλότερο άθροισμα και την υψηλότερη μέση τιμή ετήσιων ροών προσλήψεων-αποχωρήσεων την περίοδο 2015-2023 υπάρχουν επαγγελματικές κατηγορίες που εμφάνισαν εξίσου υψηλή ή και υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση στο ετήσιο ισοζύγιο τους το ίδιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα αντίστοιχα ισοζύγια είναι πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι χειριστές μηχανημάτων και μηχανών (+4,3 φορές ή +5,7 χιλ., στους 7,4 χιλ.) και οι γυμναστές-προπονητές-αθλητές (+1,9 φορές ή +4,1 χιλ., στους 8,7 χιλ.), ενώ στην περίπτωση των ψυχολόγων-κοινωνικών λειτουργών-ανθρωπολόγων-λογοθεραπευτών-εργασιοθεραπευτών, του ιατρικού προσωπικού-φαρμακοποιών-νοσηλευτικού προσωπικού-φυσιοθεραπευτών-υπαλλήλων φαρμακείων καθώς και των αναλυτών έρευνας αγοράς-σχεδιαστών και προγραμματιστών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων η άνοδος στα αντίστοιχα ισοζύγια είναι πολύ υψηλή την περίοδο 2016-2023 (+6,3 στους 4,4 χιλ. +30,3 φορές στους 4,4 χιλ. και +5,1 φορές στους 1,3 χιλ., αντίστοιχα).

    Συμπερασματικά, από την ανάλυση που προηγήθηκε προέκυψε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καθαρών προσλήψεων (διαφορά μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων) στην ελληνική αγορά εργασίας την περίοδο 2015-2023 αφορά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού η οποία οφείλεται κυρίως στην πρόσληψη στην αρχή κάθε σχολικού έτους πλήθους εκπαιδευτικών στις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης (κυρίως αναπληρωτές) καθώς και στα ιδιωτικά φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη παρατήρηση των δεδομένων αναδεικνύει ότι είναι κυρίως τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο του Τουρισμού που παρουσιάζουν συνολικά τον υψηλότερο αριθμό καθαρών προσλήψεων στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς όπως αναφέρθηκε πιο πάνω την υπό εξέταση περίοδο παρουσιάστηκε σημαντική άνοδος της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα η οποία δημιούργησε αυξημένες ανάγκες στον κλάδο για την κάλυψη θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει το πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας δηλαδή την ισχυρή ζήτηση που έχει το τουριστικό προϊόν της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος κλάδος – που κατατάσσεται σε αυτούς με διεθνώς εμπορεύσιμη προσφορά υπηρεσιών – να προσφέρει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κάθε χρόνο ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της χώρας που εξισορροπούν το ισοζύγιο πληρωμών. Άλλωστε, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η συμμετοχή του στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία αυξήθηκε την εννεαετία 2015-2022 από 6,5% (€10,2 δις) σε 7,1% (€12,9 δις).

    Όμως, όπως έχει πολλές αναφερθεί στο δημόσιο διάλογο, παραμένει η πρόκληση της αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας προς κλάδους που παράγουν και προσφέρουν όχι μόνο διεθνώς εμπορεύσιμες υπηρεσίες αλλά και διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά όπως π.χ. ο Πρωτογενής τομέας και η Μεταποίηση. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν περισσότερες και μονιμότερου χαρακτήρα θέσεις απασχόλησης, ανθεκτικότερες σε πιθανές μελλοντικές αρνητικές διαταραχές της οικονομίας, συγκριτικά με κλάδους παροχής υπηρεσιών που παρουσιάζουν εποχικότητα στη δραστηριότητα τους ενώ θα βελτιωθεί περεταίρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και συνολικά η μακροχρόνια βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Προσλήψεις αναπληρωτών: Αύριο η β' φάση
    Προσλήψεις αναπληρωτών: Αύριο η β' φάση

    Ανακοινώνονται αύριο από το υπουργείο Παιδείας περισσότερα από 9.000 ονόματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου ανακοινώνονται όπως όλα δείχνουν οι προσλήψεις περισσότερων από 9.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης τοποθετήσεων αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία όλης της χώρας.
    Το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει έγκριση πρόσληψης για 41.900 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συνολικά, για το τρέχον σχολικό έτος ενώ την προηγούμενη σχολική χρονιά συνολικά προσελήφθηκαν πάνω από 50.000 αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα έχουμε περικοπές προσλήψεων αναπληρωτών καθώς πέρσι είχαμε περίπου 55.000 (αναπληρωτές και μόνιμους που πήραν σύνταξη) ενώ φέτος ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας στοχεύει συνολικά 52.000 περίπου (41.900 αναπληρωτές και 10.000 μόνιμοι).
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση φέτος προσλήφθηκαν συνολικά 28.730 αναπληρωτές, ενώ σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς τα κενά υπολογίζονται σε περίπου 18.000, συνεπώς αν δεν καλυφθούν θα ακολουθήσει και τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πού και πώς θα γίνουν οι 19.181 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2025 - Άναψε το «πράσινο φως»
    Πού και πώς θα γίνουν οι 19.181 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2025 - Άναψε το «πράσινο φως»

    Με ακόμα 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού ενισχύεται ο Δημόσιος Τομέας το 2025, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, καθώς και τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/μίσθωσης έργου στο δημόσιο τομέα για το έτος 2025, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα.

    Συγκεκριμένα, για το 2025 εγκρίθηκαν συνολικά 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με έμμισθη εντολή.

    Πώς θα «μοιραστούν» οι προσλήψεις:

    proslipseis 2025

    Η διαγραμματική απεικόνιση των προσλήψεων για το 2025

    Υπουργείο Εσωτερικών

    Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, η κατανομή εστιάζει κυρίως στους τομείς:

    • Υγεία: εγκρίθηκαν συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις σε συνέχεια της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.
    • Εθνική Άμυνα: εγκρίθηκε όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών και επιπλέον 2000 επαγγελματίες οπλίτες.
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση: από τις ισχυρότερες ενισχύσεις της περιόδου από το 2020 και μετά. Ένταση σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά. Μέριμνα για την κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στους μικρότερους δήμους.
    • Κλιματική κρίση: έμφαση στο πυροσβεστικό σώμα. Όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών (330) συν εξειδικευμένοι πυροσβέστες επί θητεία (450 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων & Ειδικών Καθηκόντων), συν 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κοκ).
    • Προστασία του Πολίτη: 1050 στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.
    • Παιδεία: μέλη ΔΕΠ συμπεριλαμβανομένων των διορισμών σε πανεπιστημιακές και ιατρικές σχολές και νοσοκομεία.

    Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν διακριτά τον Μάιο 2025.

    • Δικαιοσύνη: 100 δικαστικοί λειτουργοί και πλέον αυτών, 272 γραμματείς και λοιπό προσωπικό για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων.
      • Κοινωνική συνοχή και οικογένεια: ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου Υπουργείου με 372 θέσεις.
      • e-ΕΦΚΑ: 220 θέσεις.
      • Ελεγκτικοί μηχανισμοί – Ανεξάρτητες Αρχές: 550 θέσεις στην ΑΑΔΕ, 60 στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, 61 στην ΡΑΑΕΥ.
      • Μεταφορές: 370 θέσεις σε ΟΣΥ – ΣΤΑΣΥ.
      • Ενίσχυση προξενικών αρχών: 100 θέσεις.
      • Αγροτική πολιτική: 186 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς.

    Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000.

    Σύμφωνα με τον ως άνω πίνακα, από το σύνολο των περίπου 111.000 εγκεκριμένων προσλήψεων:

    • Το 26,1% αφορά στην παιδεία
    • Το 17,5 % αφορά στην υγεία
    • Το 13,2 % αφορά στην άμυνα
    • Το 11,7 % αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση
    • Το 7,3% αφορά στην προστασία του πολίτη

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΑΣΕΠ: 162 μόνιμοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
    ΑΣΕΠ: 162 μόνιμοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε 162 μόνιμες προσλήψεις, μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ - Οι ειδικότητες που ζητούνται

    Στον επίσημο προγραμματισμό του ΑΣΕΠ εντάχθηκε η νέα προκήρυξη μονίμων για την πρόσληψη 162 μονίμων υπαλλήλων, βαθμίδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).Η επεξεργασία της προκήρυξης βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
    Το ΑΣΕΠ έχει αποστείλει το κείμενο της προκήρυξης στο ΕΑΠ και αναμένει να λάβει έγκριση για την κατανομή των θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα. Μόλις το ΑΣΕΠ λάβει το τελικό «οκ» θα στείλει τον διαγωνισμό για το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να λάβει ΦΕΚ και ημερομηνίες αιτήσεων.

    Οι προσλήψεις στο ΕΑΠ θα γίνουν βάσει του κλασικού συστήματος μοριοδότησης του ΑΣΕΠ. Οι 162 προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).
  • Προσλήψεις «εξπρές» στο δημόσιο - Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών
    Προσλήψεις «εξπρές» στο δημόσιο - Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

    Δύο νομοσχέδια θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών έως τις 16 Σεπτεμβρίου, τα οποία αφορούν σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου, από το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου έως τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών και προβλέπουν, μεταξύ άλλων προσλήψεις - «εξπρές» στο δημόσιο.

    Για πρώτη φορά, μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών, φέρνει μια αλλαγή στον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση, συστήνοντας τον δικτυακό τόπο diavoulefsiypes.gr. Εκτός από τον δικτυακό τόπο www.opengov.gr, όπου υποβάλλονται από τους πολίτες τα σχόλια σε όλες τις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, στο diavoulefsiypes.gr οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν, με απλά λόγια, ποιος είναι ο σκοπός κάθε άρθρου των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Εσωτερικών και ποιο το πρόβλημα που επιχειρεί κάθε άρθρο να αντιμετωπίσει.

    Λιβάνιος: Κάνουμε πράξη ένα καλύτερο δημόσιο για όλους

    «Στο υπουργείο Εσωτερικών εργαζόμαστε συστηματικά για να κάνουμε πράξη ένα καλύτερο δημόσιο για όλους, ακούγοντας τόσο τους πολίτες όσο και τους φορείς που τους υπηρετούν», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος. «Τα δύο νομοσχέδια που εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση απαντούν σε πραγματικά προβλήματα και δίνουν συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις τόσο για την αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου, όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που καθημερινά αποτελεί την πρώτη γραμμή επαφής του κράτους με τους πολίτες».

    Συγκεκριμένα, το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», εστιάζει στους εξής πυλώνες:

    Επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο και ενίσχυση της εντοπιότητας στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

    Στόχος των σχετικών ρυθμίσεων είναι η σύντμηση των προθεσμιών σε όλη τη διαδικασία των προσλήψεων, από την προκήρυξη των θέσεων μέχρι την κάλυψή τους από τα νέα στελέχη, η ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας των υποψηφίων σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους, με υποχρέωση παραμονής στη θέση επί 15ετία, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. και η κάλυψη του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του Δημοσίου για τα έτη 2024 – 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το 2023.

    Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις:

    • Ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας επιβάλλει στην Πολιτεία να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Σήμερα, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών και νησιωτικών δήμων, σε συνδυασμό με την έλλειψη στέγης και το υψηλό κόστος αυτής, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές αυτές. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο, καθώς πολλοί από τους υποψηφίους που διορίζονται στις θέσεις αυτές, εντέλει δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται.

    Πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αυτό; Εισάγοντας μια δραστική αύξηση της μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών, προβλέπουμε 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού, και 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους, με την υποχρέωση να παραμείνουν στον φορέα και στον τόπο όπου διορίστηκαν για 15 χρόνια. Σε σχέση με την υφιστάμενη μοριοδότηση της εντοπιότητας, οι αυξήσεις φτάνουν κατά περίπτωση έως και τον τριπλασιασμό των μορίων, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και 40 δήμοι που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στη ρύθμιση αυτή.

    • Κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του 2023, με βάση τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο της εντοπιότητας, όπου αυτό προβλέπεται. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αφενός ικανοποιείται το βασικό αίτημα των επιτυχόντων του διαγωνισμού που διενεργήθηκε το 2023, προκειμένου να εκκινήσει η επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο Δημόσιο και, αφετέρου, στελεχώνονται άμεσα, εντός του 2025, οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καλύπτοντας χιλιάδες θέσεις σε κομβικούς φορείς για τη λειτουργία του κράτους που σήμερα παραμένουν κενές.
    • Συντμήσεις προθεσμιών

    Μειώνονται οι προθεσμίες δήλωσης αποδοχής του διορισμού, υποβολής των δικαιολογητικών διορισμού και του ίδιου του διορισμού, ενώ προβλέπεται ότι η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη της υπηρεσίας.

    • Θεσπίζεται κώλυμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για 3 χρόνια, για όσους διοριστούν αλλά δεν αποδεχτούν τον διορισμό ή παραιτηθούν εντός του πρώτου έτους.

    Θέσπιση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, συνδεδεμένου με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν.4940/2022

    Η αύξηση της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες αλλά και την επαγγελματική εξέλιξη των στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών. Με τη θέσπιση του ενιαίου συστήματος ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων επιδιώκεται η παρακίνηση του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα για την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων, αλλά και η επιβράβευσή του, ως απόρροια της επίτευξης συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» εστιάζει στους εξής πυλώνες:

    α) Ρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων. Κυριότερες παρεμβάσεις:

    1. Εισάγεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις, για οφειλές που βεβαιώθηκαν ως 31 Αυγούστου 2024. Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, θεσπίζεται, επιπλέον, απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και, αφετέρου, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ αγγίζει σήμερα τα 3,6 δις ευρώ.
    2. Για κάθε οφειλή προς τους Δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020.
    3. Απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων από δημοτικά τέλη, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί μη ηλεκτροδότησης και δεν αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης.
    4. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων, προκειμένου να επιβάλλεται από τους Δήμους με τρόπο δικαιότερο και αναλογικότερο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την επιβάρυνση που υφίσταται από τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Συγκεκριμένα, κάθε Δήμος θα προσδιορίζει το ποσοστό του τέλους, ακόμη και ανά περιοχή, εντός μιας σαφώς προσδιορισμένης κλίμακας, στο 0,5% ή 0,75% ή 1%, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις καθημερινές ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας του, στη συντήρηση των υποδομών και την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.
    5. Τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.
    6. Διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. με αυτές των Δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
    7. Διευκολύνονται οι Δήμοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες προσαρμογές για την αδειοδότηση των δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών, συμμορφούμενοι, σε κάθε περίπτωση, ιδίως όσον αφορά την πυρασφάλεια, με τις προβλέψεις των κανονισμών πυροπροστασίας είτε του χρόνου έναρξης λειτουργίας τους ή της ανανέωσης άδειας αυτής.

    β) Ρυθμίσεις για το προσωπικό των Δήμων και των Περιφερειών. Κυριότερες παρεμβάσεις που εισάγονται:

    1. Προκειμένου οι Ο.Τ.Α. να εκκινούν έγκαιρα τη διαδικασία προσλήψεων συμβασιούχων, ώστε το προσωπικό να παρέχει την εργασία του κατά τη χρονική περίοδο που υφίστανται οι πραγματικές ανάγκες, ο προγραμματισμός των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων του επόμενου ημερολογιακού έτους αποδεσμεύεται από την ύπαρξη εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
    2. Η παροχή γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. αντικαθίσταται από ετήσια καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 300 ευρώ, αφορολόγητη και ακατάσχετη, προκειμένου να ωφεληθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, καθώς θα λάβουν τέλος οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στην παροχή γάλακτος λόγω των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών.

    γ) Ρυθμίσεις για την ενίσχυση των Περιφερειών. Κυριότερες παρεμβάσεις:

    1. Προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης Επιτροπής για τη διαχείριση κινδύνων σε περιφερειακό επίπεδο, με αντικείμενο τη διαμόρφωση και επιστημονική τεκμηρίωση πολιτικών διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων, με τη συμμετοχή επιστημόνων και επαγγελματιών με σχετική εξειδίκευση.
    2. Διευκολύνεται η υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας και ειδικής κατάστασης πολιτικής προστασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων που σχετίζονται με την αποκατάσταση καταστροφών ή την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.
    3. Θεσπίζεται η δυνατότητα άρνησης ή παραχώρησης της αντιμισθίας των αιρετών των Περιφερειών σε κοινωφελείς σκοπούς, η οποία υφίσταται ήδη για τους αιρετούς των Δήμων.
    4. Επεκτείνεται, και για την ερχόμενη σχολική χρονιά, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων leasing για τη μίσθωση οχημάτων από τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσκολίες στη μεταφορά μαθητών που ανακύπτουν όταν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες αποβαίνουν άγονες.

    Τέλος, μια κρίσιμη πρωτοβουλία που αφορά τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης αποτελεί η σύσταση Μονάδας Σύνταξης και Εφαρμογής του Κώδικα Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, από στελέχη του Υπουργείου με εμπειρία στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την προετοιμασία του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή και, φυσικά, με τους εκπροσώπους των αιρετών και των στελεχών των Δήμων και Περιφερειών. Ο Κώδικας Αυτοδιοίκησης αποτελεί για ένα μείζονος σημασίας νομοθετικό έργο, το οποίο, μετά την πάροδο ετών και δεκάδων διάσπαρτων νομοθετημάτων που ισχύουν σήμερα, θα αποτελέσει το νέο, ενοποιημένο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στη χώρα.

    Αναβάθμιση χερσαίων συνοριακών σταθμών

    Στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργούν 16 οδικοί και 3 σιδηροδρομικοί χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί, οι οποίοι εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό εισερχόμενων και εξερχόμενων πολιτών και εμπορευμάτων. Η αναβάθμιση των συνοριακών σταθμών αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η Χώρα, σε συμμόρφωση προς το κεκτημένο Σένγκεν, προκειμένου οι συνοριακοί σταθμοί να καταστούν λειτουργικοί και σύγχρονοι, σύμφωνα με τις πρότυπες προδιαγραφές λειτουργίας και τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

    Με τις διατάξεις που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χερσαίων συνοριακών σταθμών, ορίζονται οι οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας ως αρμόδιες για τα ζητήματα αναβάθμισης, συντήρησης, επέκτασης, λειτουργίας και κατασκευής των σταθμών, καθορίζονται οι όροι δόμησής τους, η διαδικασία απαλλοτριώσεων ή παραχώρησης εκτάσεων για την κατασκευή τους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, καθώς και ζητήματα χωροθέτησης και εύρυθμης λειτουργίας τους, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του συνόλου των υπηρεσιών που στεγάζονται στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς.

    Λοιπές διατάξεις

    Στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» περιλαμβάνονται, ακόμη, διατάξεις με στόχο τη διευκόλυνση:

    1. Των γονέων στη σύνδεση της εγγραφής των τέκνων τους στην οικογενειακή μερίδα με τον έχοντα την επιμέλεια γονέα, ανεξαρτήτως του τρόπου έκδοσης του διαζυγίου.
    2. Των ομογενών της Ουκρανίας στη λήψη της ελληνική ιθαγένειας, οι οποίοι έχουν έρθει στην Ελλάδα με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και είναι κάτοχοι άδειας διαμονής προσωρινής προστασίας.
    3. Της πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα, με την ενσωμάτωση της εφαρμογής της σχετικής Σύμβασης του Tromso του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ρύθμιση αυτή ενισχύει τη διαφάνεια της δράσης της διοίκησης και, συνακόλουθα, το κράτος δικαίου, μέσω της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του δικαιώματος πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα. Ειδικότερα, εισάγεται η δυνατότητα υποβολής ανώνυμης αίτησης, καθώς επίσης και ηλεκτρονικής αίτησης. Επιπλέον, διευκρινίζονται τα απόρρητα που περιορίζουν την άσκηση του δικαιώματος και διευρύνονται οι φορείς-αποδέκτες του δικαιώματος. Τέλος, θεσπίζεται η δυνατότητα συγκρότησης ομάδας εργασίας από τον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να αξιολογείται σε ετήσια βάση η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.
    4. Των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη και αποστολή DNA, με τη μείωση του ύψους του σχετικού παραβόλου στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ. Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η δαπάνη για τη λήψη και αποστολή DNA ανέρχεται κατ΄ ανώτατο στα 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους αντί 160 που είναι σήμερα, και στα 120 ευρώ για τα λοιπά ζώα συντροφιάς. Η αποστολή DNA για τους ποιμενικούς σκύλους εξακολουθεί να εφαρμόζεται χωρίς να καταβάλλεται παράβολο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την παράλειψη στείρωσης ή αποστολής DNA, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εάν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε στείρωση ή αποστολή DNA του ζώου του. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι η ενίσχυση της στείρωσης, της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, προκειμένου να περιοριστεί το έντονο φαινόμενο της αδεσποτίας και να βελτιωθεί η ευζωία των ζώων συντροφιάς.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch