Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 17:02

ΟΑΕΔ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022, λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022, λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων». Έως σήμερα, έχουν ήδη υποβληθεί 105.000 αιτήσεις.

Το οκτάμηνης διάρκειας πρόγραμμα απευθύνεται στους εγγεγραμμένους ανέργους που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής που αναφέρονται στη δημόσια πρόσκληση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, στόχος του νέου προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Συνολικά θα απασχοληθούν σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:

Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού).

Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3%).

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4%).

Λοιποί φορείς: 1.689 θέσεις (6,7%).

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους του ΟΑΕΔ με 56,6 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους γίνεται, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinophelous-kharaktera.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.oaed.gr/proghrammata-anoikhta.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 10:59

Σχετικά Άρθρα

  • ΔΥΠΑ Πύργου: «Ήξεις, αφήξεις» από την Γιάννα Χορμόβα - Στον αέρα ακόμα το μέλλον των σχολών
    ΔΥΠΑ Πυργου: «Ήξεις, αφήξεις» από την Γιάννα Χορμόβα - Στον αέρα ακόμα το μέλλον των σχολών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τον γνωστό χρησμό της Πυθίας στο μαντείο των Δελφών, θύμιζε η χθεσινή τοποθέτηση της υποδιοικήτριας της ΔΥΠΑ Γιάννας Χορμόβα κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Πύργο αφού αν και όλοι ήλπιζαν για μία διάψευση από τα χείλη της, σε ό,τι αφορά την ανάγκη της μεταφοράς των σπουδαστών στην Πάτρα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια της σχολής τους, η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, δεν κάνει ασκήσεις επί χάρτου, ούτε κουβέντες καφενείου για το αν μία λύση είναι προτιμότερη από την άλλη. Κάνει εμπεριστατωμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες και με ακριβή τρόπο υλοποίησης».

    Ειδικότερα η υποδιοικήτρια της Υπηρεσίας, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΔΥΠΑ στον Πύργο, προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές διευθύνσεις αλλά και τους εκπροσώπους τόσο των εργαζομένων όσο και των μαθητών ένα πλάνο εναλλακτικής λειτουργίας καθώς οι νέες συνθήκες το επιβάλουν. Ωστόσο όμως όπως τονίστηκε εξετάζονται όλες οι υπάρχουσες επιλογές αλλά προς ώρας για τα εργαστηριακά μαθήματα δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις εντός του Δήμου.

    «Το ζήτημα που υπάρχει με το κτίριο του Πύργου είναι ένα ζήτημα που ανέδειξε με πάρα πολλή σοβαρότητα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και με πάρα πολλή επιμέλεια. Όπως γνωρίζετε η σχολή του Πύργου είναι από τις πρώτες σχολές που είχε αρχίσει το έργο και είναι εντός ο ανάδοχος της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, με χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο του ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο που είχαμε ήδη συμβασιοποιήσει και αυτό δείχνει και την βούλησή μας να αναβαθμίσουμε τις εκπαιδευτικές μας δομές σε όλη την χώρα αρχίζοντας από τον Πύργο. Στη διάρκεια του έργου προέκυψε ένας προβληματισμός και η ανάγκη μίας δεύτερης μελέτης αναφορικά με την στατικότητα του κτιρίου χωρίς να όχι ολοκληρωθεί ακόμα το πόρισμα της στατικής επάρκειας του κτιρίου εμείς προληπτικά και για την διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων και κυρίως των μαθητών των εκπαιδευτικών και όλες της κοινότητας η οποία στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο θεωρήσαμε σκόπιμο να ανασταλεί η διά ζώσης παρουσία των μαθητών της επαγγελματικής σχολής μαθητείας και του ΙΕΚ της ΔΥΠΑ αλλά και η αναστολή της φυσικής εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων από το ΚΠΑ του Πύργου στον χώρο αυτό.

    Βρισκόμαστε εδώ διότι έχουμε ένα πλάνο εναλλακτικής λειτουργίας στο μυαλό μας ωστόσο όμως πριν αυτό το πλάνο μπει σε πορεία υλοποίησης και βγουν οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα λειτουργήσει η λειτουργία εδώ, θέλουμε να κάνουμε και μία επίσκεψη εδώ προκειμένου να μεριμνήσουμε και να δούμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο πάντως οι μαθητές μας έχουν ήδη αρχίσει στα θεωρητικά τους μαθήματα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να μη χαθούν ώρες και θα οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας και θα υπάρχει και σχετική αναλυτική ανακοίνωση στο site της ΔΥΠΑ για τον εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας των εργαστηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Χορμόβα για να προσθέσει στην συνέχεια σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής ότι:

    «Η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, δεν κάνει ασκήσεις επί χάρτου ούτε κουβέντες καφενείου για το αν μία λύση είναι προτιμότερη από την άλλη. Κάνει εμπεριστατωμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες και με ακριβή τρόπο υλοποίησης. Το πλαίσιο αυτό, η πρόταση και η σκέψη που υπάρχει και διερευνάται για την μεταφορά των μαθητών κάποιες μέρες της εβδομάδας στην Πάτρα αφορούσε μόνο τα εργαστηριακά μαθήματα. Υπάρχει ανάγκη εργαστηριακών μαθημάτων σε χώρους και με αντικείμενο όπως μηχανικοί αυτοκινήτων, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, εγκαταστάτες. Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμες σε χώρο προς ενοικίαση και ούτε όμως και κατάλληλος χώρος προς ενοικίαση ώστε να μεταστεγαστεί το υλικό των εργαστηρίων σε άλλο χώρο εντός του Πύργου. Το διερευνούμε...».

    Αναφερόμενη στη συνέχεια η κα Χορμόβα στο ενδεχόμενο της Πάτρας σημείωσε ότι «... προφανώς και κανείς δεν θέλει να πάει στην δύσκολη λύση. Ωστόσο, εμείς ανακοινώνοντας την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας της σχολής έπρεπε πραγματικά να μεριμνήσουμε να μην χάσουν τα παιδιά αυτά τον χρόνο τους και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το σχολικό έτος κάνοντας το πλήθος και των θεωρητικών και των εργαστηριακών μαθημάτων. Στο πλαίσιο αυτό μία λύση, που δεν είναι η πιο εύκολη και πιο οικονομική, είναι η μεταφορά των μαθητών. Γιατί στην Πάτρα είναι η πλησιέστερη σχολή που έχει διαμορφωμένα εργαστήρια γι αυτά τα αντικείμενα. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις τις οποίες όμως δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε πριν οριστικοποιηθούν. Είμαστε σε συνεργασία και σε στενή συνομιλία και με κάποια συναρμόδια υπουργεία ώστε να βρούμε κι άλλους τρόπους στέγασης είμαστε και σε διερεύνηση της τοπικής κοινότητας και της πόλης του Πύργου να δούμε τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο προς ενοικίαση, ωστόσο επισημαίνω ότι τα εργαστήρια θέλουν ειδικές προδιαγραφές χώρου. Δεν είναι απλές μαθητικές αίθουσες που θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε ένα κτίριο 200 τμ και να δημιουργήσουμε πέντε αίθουσες απλές διδασκαλίας. Είναι εργαστηριακοί χώροι, έχουν άλλες απαιτήσεις σε ύψος, σε παροχή ρεύματος και γενικότερα σαν κτιριακή υποδομή».

    Επιπλέον η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ εξέφρασε την πρόθεση της Διοίκησης για αναβάθμιση της σχολής με στόχο να γίνει από τις πρώτες “πράσινες” σχολές της Ελλάδας.

    Ωστόσο όμως αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλυτικών μελετών, η αξιολόγησή τους και η απόφαση για το αν χρειαστεί νέος διαγωνισμός είτε τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης που έχει ο ανάδοχος με βάση την λύση που θα προτείνουν και οι τεχνικές υπηρεσίες και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    «Το Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης είναι απλούστερος ο τρόπος λειτουργίας του και όχι γιατί είναι δευτερεύουσας σημασίας αλλά γιατί δεν έχει τις ειδικές απαιτήσεις που έχει ένας χώρος εκπαίδευσης. Στην πρώτη φάση θα συνεχίσει η λειτουργία όπως λειτουργούσαμε στην περίοδο του Covid, ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα φυσικής εξυπηρετήσεις σε πολύ κοντινή απόσταση από το ΚΠΑ 2, Αμαλιάδας Θα διερευνήσουμε κι αυτή τη δυνατότητα να βρεθεί έτερος χώρος στέγασης και φυσικής πάλι εξυπηρέτησης των πολιτών και στον Πύργο σε πρώτη φάση όμως για να μη χαθεί κανένα ραντεβού και να μη μείνει καμιά υπόθεση πίσω θα λειτουργήσουν κανονικά εξ αποστάσεως με όλα τα εργαλεία που έχουν ήδη αναπτυχθεί από την περίοδο του Covid».

    Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΔΥΠΑ Πύργου, Ανδριάννα Σέττα στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία της ότι πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους αν μεταφερθούν τα εργαστήρια στην Πάτρα.

    «Μας έχει στεναχωρήσει όλη αυτή η κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς και αν ισχύσει κάτι τέτοιο, να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια στην Πάτρα, θα είναι δύσκολο για όλους τους μαθητές και θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν πάρα πολλά παιδιά φέτος γιατί δεν θα βολεύει να πηγαίνουμε το βράδυ σπίτι μας αλλά και πέρα από αυτό θα είναι πάρα πολλές οι ώρες που θα είμαστε στην Πάτρα. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς αυτό.
    Το ιδανικότερο θα ήταν να βρεθεί κάποιος χώρος στον Πύργο, έτσι ώστε να μην δυσκολευτούμε όλοι εμείς για να πηγαίνουμε κάθε μέρα τόσο μακριά.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά παιδιά θα σταματήσουν γιατί υπάρχουν και πολλά ανήλικα παιδιά φέτος που έχουν γραφτεί στην ΔΥΠΑ και ίσως και οι γονείς τους όπως είναι λογικό να μην τους επιτρέπουν να πηγαίνουν σε τόσο μακρινές αποστάσεις».

    Από την πλευρά του ο Μανώλης Ανδρέας, ο πρόεδρος της σχολής ΕΠΑΣ, μιλώντας εκ μέρους και των άλλων σπουδαστών ήταν απόλυτα αρνητικός, στο ενδεχόμενο της μεταφοράς τους στην Πάτρα δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως:
    «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι τραγικό, με όλα τα παιδιά που έχω μιλήσει είναι όλοι σύμφωνοι ότι δεν πρόκειται να μπούμε μέσα στα λεωφορεία. Τα λεωφορεία για Πάτρα θα φύγουν άδεια. Είναι παιδιά από χωριά, είμαστε παιδιά που δουλεύουμε. Σίγουρα θα υπάρξει μία λύση μέσα στον Πύργο. Χρειάζεται 2 ώρες να πάμε και 2 να γυρίσουμε. Είναι 4 ώρες πάρα πολύς ο χρόνος. Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Τα παιδιά που έρχονται από την Κρέστενα ή από το Λάλα μετά θα έχουν τεράστιο πρόβλημα να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

    Την έντονη αντίθεσή του σε αυτή την εξέλιξη εξέφρασε ακολούθως και ο σπουδαστής στην μηχανογραφημένη λογιστική
    Κωνσταντίνος Μανδράκης. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι δε γίνεται να μεταφερθούν τα εργαστήρια στην Πάτρα διότι έχουμε οικογένειες, επαγγέλματα τα οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω διότι από αυτά βιοποριζόμαστε. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση και θα θέλαμε από τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις μέσα στον Πύργο να κοιτάξουν πρώτα τις λύσεις τον τόπο μας και μετά σε άλλους νομούς.
    Είναι πράγματα που πρέπει να τα σκεφτόμαστε πριν παρθούν κάποιες αποφάσεις. Ευελπιστώ να αλλάξει αυτό και να συνεχίσουμε κανονικά τα εργαστήριά μας όπως συνεχίζουμε και μέσω διαδικτύου τα μαθήματα της θεωρίας. Όπως γινόταν και επί Covid. Ενάμιση χρόνο δεν υπήρχε πρόβλημα τώρα γιατί δεν κοιτάζουν αυτές τις λύσεις και μας πηγαίνουν στην Πάτρα;».

    Ως πρώην σπουδαστής σε αυτό το χώρο αλλά και ως συνδικαλιστής ο εκπρόσωπος του Σωματείου Μωσαϊκών Πλακάδων Παναγιώτης Σταθάς υπογράμμισε πως: «Το κτίριο αυτό πρέπει να επισκευαστεί για να μην φύγει από τον Πύργο η σχολή και η υπηρεσία. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΟΑΕΔ έχει πολύ μεγάλη προσφορά από για την κοινωνία. Εγώ για παράδειγμα σπούδασα στη σχολή των οικοδομών εδώ και έχω μεγάλη εμπειρία. Έχει ζήσει κόσμος από εδώ, η υπηρεσία έχει εξαιρετικούς υπαλλήλους κι εμείς επιμένουμε ότι πρέπει το κτίριο να επισκευαστεί. Να ρίξουμε επιπλέον την ευθύνη στις διοικήσεις του ΟΑΕΔ που δεν το συντηρούσαν τόσα χρόνια..
    Είναι σοβαρή υπηρεσία, πάντα δίπλα στον εργαζόμενο και τον άνεργο. Θα πρέπει όλοι λοιπόν να βάλουν πλάτη για να ξαναγίνει από την αρχή αυτό το κτίριο, να επισκευαστεί γιατί ο ΟΑΕΔ στον Πύργο έχει μεγάλη ιστορία».

    Τέλος, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη έκανε λόγο για απόφαση ταφόπλακα η οποία συντελεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της Ηλείας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «... ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης και από τους διευθυντές εδώ των σχολών της ΔΥΠΑ ότι θα βγει το κτίριο ακατάλληλο. Ένα κτίριο μεγάλο, το οποίο φιλοξενεί την μαθητεία αλλά και το ΚΠΑ 2, Πύργου. Αυτό το κτίριο λόγω στατικότητας βγαίνει ακατάλληλο προς στέγαση αυτών των δομών και ως εκτούτου υπάρχει ένα έγγραφο από την διοίκηση του ΔΥΠΑ το οποίο λέει ότι τα εργαστήρια για τους σπουδαστές μεταφέρονται στην Πάτρα και δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο. Το Εργατικό Κέντρο Πύργου, είναι αντίθετο σε αυτή την μεταφορά, είναι αντίθετο σε όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει διότι υπάρχουν εδώ στον Πύργο κτίρια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας όπου ανήκουν τα κτίρια του ΚΠΑ 2, Πύργου και με τον Δήμο Πύργου, την μαθητεία σε άλλα κτίρια. Δεν μπορεί οι μαθητές το χειμώνα με λεωφορείο να πηγαίνουν από τον Πύργο στην Πάτρα. Δεν ξέρω ποιος έβγαλε αυτή την απόφαση. Πρόκειται για μία απόφαση ταφόπλακα για την παιδεία στο νομό Ηλείας και ειδικότερα για τον Πύργο. Δεν μπορεί κάθε φορά ένας υπουργός ή μία διοίκηση του ΔΥΠΑ να βγάζει απόφαση και να λέει ότι καταργούμε την μαθητεία σε όλο το νομό Ηλείας και σε όλο τον Δήμο Πύργου.

    Θα θέλαμε να πούμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Περιφέρεια, η δημοτική αρχή, η διοίκηση του ΟΑΕΔ θα πρέπει να έρθουν σε επαφή όλοι μαζί, και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες. Ήδη υπάρχει το κτίριο του πρώην Ο.Α.Ε.Ε που μπορεί να φιλοξενήσει Υπηρεσίες του ΚΠΑ 2, Πύργου και για τα παιδιά, για τη μαθητεία, να μεταφερθούν σε κτιριακές δομές που έχει το υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορεί η παιδεία να φύγει και η παιδεία ειδικά των εργαζομένων ατόμων. Δεν μπορεί να αποδυναμώνεται κάθε φορά ο Πύργος. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό που λέμε ότι τόπος χωρίς παιδεία είναι ένας τόπος τον οποίο τον εξαναγκάζουν όλες οι πολιτικές να ζει σε μία αθλιότητα χωρίς να υπάρχει ένα μέλλον. Έχουμε μείνει η πόλη των γερόντων και ο νομός των γερόντων. Όλα τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν όνειρα και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παιδεία. Είναι ένα τραγικό γεγονός».

    xormova dypa 2

    xormova dypa 3

    xormova dypa 4

    xormova dypa 5

    .

  • ΔΥΠΑ Πύργου: Η στατικότητα του κτιρίου οδηγεί σε εκκένωση - Η ανοχή των Ηλείων οδηγεί σε μια ακόμη απώλεια; - Απαντήσεις σήμερα από τη διοίκηση
    ΔΥΠΑ Πύργου: Η στατικότητα του κτιρίου οδηγεί σε εκκένωση - Η ανοχή των Ηλείων οδηγεί σε μια ακόμη απώλεια; - Απαντήσεις σήμερα από τη διοίκηση

    Με την στατική επάρκεια του κτιρίου της ΔΥΠΑ στον Πύργο να κρίνεται επικίνδυνα μειωμένη, τα περιθώρια για συνέχιση τόσο των μαθημάτων στις Επαγγελματικές Σχολές, όσο όμως και της εργασίας των υπαλλήλων έχουν στενέψει.

    Σε ότι αφορά μάλιστα τους μαθητές, ήδη από παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ πληροφορίες θέλουν εντός της εβδομάδας και οι εργαζόμενοι να μπουν σε καθεστώς τηλεργασίας είτε πάλι να μεταφερθούν στη ΔΥΠΑ Αμαλιάδας, από όπου θα εξυπηρετείται και το κοινό.

    Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να προστεθούν και να δημιουργήσουν περαιτέρω ερωτηματικά, στην ήδη συγκεχυμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί τελευταία, με την έντονη φημολογία αναφορικά με την απόφαση μεταφοράς σε πρώτο στάδιο των εργαστηρίων των σχολών του πρώην ΟΑΕΔ στην Πάτρα και στη συνέχεια και του εξοπλισμού.

    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν επαληθευθεί, όπως είναι αναμενόμενο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όχι μόνο στους σπουδαστές οι οποίοι θα αναγκαστούν να επιβαρυνθούν με τα έξοδα μετακίνησης προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να σπαταλούν επιπλέον κόπο και χρόνο αλλά θα συμβάλει και στην περαιτέρω υποβάθμιση της Ηλείας ύστερα και από την οριστική απομάκρυνση των πανεπιστημιακών τμημάτων.

    Πηγές από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ ανέφεραν πως ένα σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της μεταφοράς των σπουδαστών με μισθωμένο λεωφορείο της υπηρεσίας στην Πάτρα. Κάτι που σημαίνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες χαμένες για τους σπουδαστές σε κάθε μεταφορά, αφού η απόσταση από τον Πύργο, στο Ρίο που βρίσκεται η δομή της ΔΥΠΑ Πατρών, σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί με το μέσο αυτό πιο γρήγορα.

    Κύκλοι των σπουδαστών προτείνουν να εξετάσει η διοίκηση της ΔΥΠΑ την μίσθωση χώρου στην περιοχή του Πύργου που να καλύψει πρόσκαιρα τις ανάγκες έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτίριο της ΔΥΠΑ Πύργου, οι οποίες εκτελούνται με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους από τον ανάδοχο. Μάλιστα καλούν τους φορείς της πόλης του Πύργου να αναλάβουν και αυτοί πρωτοβουλίες για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

    Οι πολίτες πάντως διερωτώνται τι άλλο μπορεί να ακολουθήσει και αναμένουν με ενδιαφέρον την επικειμένη άφιξη της υποδιοικήτριας της ΔΥΠΑ, Γιάννας Χόρμοβα πιθανότατα σήμερα, με την ελπίδα ότι θα ακούσουν μια επίσημη διάψευση από τα χείλη της.

  • Κοινωνικός Τουρισμός: Για ποια ΑΦΜ είναι ανοιχτή η πλατφόρμα
    Κοινωνικός Τουρισμός: Για ποια ΑΦΜ είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

    Μεγάλη είναι η «ζήτηση» και φέτος του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός».

    Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2023-2024 τέθηκε σε λειτουργία τέθηκε από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης 30/5 και σημειώνεται πως οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet (κλικ εδώ).

    Όπως έχει ανακοινωθεί, για την αποφυγή προβλημάτων, οι αιτήσεις θα κατατίθονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 05.06.2023 και ώρα 23:59, οπότε θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

    Την Τρίτη ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

    Μαζί με τους δικαιούχους, αίτηση καλούνται να υποβάλουν και οι πάροχοι καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα.

    • Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια για τους παρόχους - Καταλύματα και ακτοπλοϊκές (κλικ εδώ)

    Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος

    Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα ξεκινάει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ, όπως αναφέρει η ΔΥΠΑ σε σχετική ανακοίνωση.

    Σημειώνεται πως το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες, ενώ η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

    1. των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
    2. ii) της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

    Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.Αυξημένη επιδότηση

    • Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι.
    • Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024).
    • Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

    Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

    Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κατασκηνώσεις ΟΑΕΔ 2023: Πώς η ηλεκτρονική αίτηση, μέχρι πότε η προθεσμία
    Κατασκηνώσεις ΟΑΕΔ 2023: Πώς η ηλεκτρονική αίτηση, μέχρι πότε η προθεσμία

    Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την κατασκήνωση ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ). Πώς η υποβολή τους.

    Ξεκίνησε τη Δευτέρα 22/5 στις 10.00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2023» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ-πρώην ΟΑΕΔ).

    Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 επιταγές για παιδιά 6-16 ετών και θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ.

    Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες μέρες (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης), ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 συνεχόμενες ημέρες.

    Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα Άτομα με Αναπηρία και τους μονογονείς.

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελουμένων παιδιών, οι οποίοι είναι:

    • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
    • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
    • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

    Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι έγγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

    Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, ΕΔΩ
    Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Κατασκηνώσεις – Προγράμματα κατασκηνώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ

    Ανάλογα με το ΑΦΜ το άνοιγμα της πλατφόρμας

    Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 27.05.2023 και ώρα 23:59, οπότε θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΗΦΙΟ ΑΦΜ-ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

    1. 1,2 - 22.05.2023
    2. 3,4 - 23.05.2023
    3. 5,6 - 24.05.2023
    4. 7,8 - 25.05.2023
    5. 9,0 - 26.05.2023
    6. ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑ - 27.05.2023

    Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του λοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

    Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα οποιουδήποτε άλλου φορέα για το έτος 2023.

    Οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τη διαμονή των ωφελούμενων παιδιών τους σε παιδική κατασκήνωση του μητρώου παρόχων της ΔΥΠΑ με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

    Τα δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα

    Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.
    Στις αιτήσεις οι δικαιούχοι δηλώνουν όλα τα ανήλικα παιδιά τους, και όχι μόνο αυτά για τα οποία ζητούν επιταγή συμμετοχής στο πρόγραμμα, για λόγους μοριοδότησης. Επειδή η ταυτοποίηση των παιδιών που δηλώνονται στις αιτήσεις θα γίνει μέσω αυτεπάγγελτης αναζήτησης με βάση τον ΑΜΚΑ τους, οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέξουν ιδιαίτερα στη συμπλήρωση του σωστού ΑΜΚΑ στην αίτηση.

    Επίσης, οφείλουν να προσέξουν στη συμπλήρωση του πεδίου δήλωσης της επιθυμίας έκδοσης επιταγής, γιατί αν συμπληρώσουν την ένδειξη «ΟΧΙ», ενώ επιθυμούν να διαμείνει σε κατασκήνωση, θα αποκλεισθεί το παιδί από το πρόγραμμα, ενώ αν συμπληρώσουν την ένδειξη «ΝΑΙ», ενώ δεν είναι βέβαιοι για τη διαμονή του, θα αποκλεισθούν οι ίδιοι από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του επόμενου έτους.

    Πάροχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διατηρούν στην Ελλάδα επιχείρηση παιδικών κατασκηνώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
    Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, ΕΔΩ

    Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Κατασκηνώσεις – Πάροχοι κατασκήνωσης Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ

    Η υποβολή των αιτήσεων από παρόχους θα είναι δυνατή από 22.05.2023 έως 27.05.2023, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΟΑΕΔ: 13 προγράμματα με επιδότηση ως 17.000 ευρώ ανά θέση εργασίας
    ΟΑΕΔ: 13 προγράμματα με επιδότηση ως 17.000 ευρώ ανά θέση εργασίας

    Ποια είναι τα προγράμματα επιδότησης εργασίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

    Συνολικά 13 προγράμματα επιδότησης της εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέργων και όλη την επικράτεια, με ποσοστά επιχορήγησης έως 100% και συνολική επιδότηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση, υλοποιούνται αυτό το διάστημα, όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ) σε ανακοίνωσή της.

    Αναλυτικά, υπάρχουν 38.500 διαθέσιμες θέσεις στις εξής δράσεις:

    1. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι άνω των 55 ετών κ.ά.). Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12-24 μήνες, έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 8.500.

    2. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 45 ετών και άνω. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 7.650.

    3. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και στις γυναίκες, για την πρόσληψη ανέργων όλων των ηλικιών. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 15 μήνες, έως 12.264 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 5.000.

    4. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό, με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, για επτά μήνες. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 5.000.

    5. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία για άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, με 100% επιδότηση. Η δράση απευθύνεται σε νέους που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών. Η επαγγελματική εμπειρία διαρκεί έξι μήνες (30 ώρες εβδομαδιαία) και η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενους 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 3.900.

    6. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών. Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 3.000.

    7. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου για την πρόσληψη ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 100% του μισθού και των εισφορών για διάστημα 12-18 μηνών, έως 16.794 ευρώ ανά θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 1.700.

    8. Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12+12 μήνες, έως τα 750 ευρώ μηνιαία ανά ωφελούμενο. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 1.200.

    9. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 30-66 ετών, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, έως 17.170 ευρώ ανά θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 1.000.

    10. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, στις λιγνιτικές περιοχές των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό, με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, για επτά μήνες. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 600.

    11. Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες, για άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών. Η επιχορήγηση για τη δημιουργία νέας επιχείρησης ανέρχεται στα 14.800 ευρώ για 12 μήνες. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 450.

    12. Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, για άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών. Η επιχορήγηση για τη δημιουργία νέας επιχείρησης ανέρχεται στα 14.800 ευρώ για 12 μήνες. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 300.

    13. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Εύβοιας, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό, με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, για επτά μήνες. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 200.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ: Επίδομα 1.000 ευρώ σε ανέργους - Συνεχίζονται οι πληρωμές
    ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ: Επίδομα 1.000 ευρώ σε ανέργους - Συνεχίζονται οι πληρωμές

    Συνεχίζεται η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος 1.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ σε ανέργους που πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

    Σε εξέλιξη είναι η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος έως 1.000 ευρώ σε ανέργους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Συνολικά, από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 42.161.742 ευρώ σε 42.631 ανέργους.

    Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.

    Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα κατάρτισης και, μετά την ολοκλήρωσή του, συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης.

    Κάθε ωφελούμενος που αποκτά την πιστοποίηση δικαιούται να λάβει επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, άρα, για πρόγραμμα 200 ωρών, φτάνει στα 1.000 ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU και απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς και διοικητικοί, επιτόπιοι και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, για τη διασφάλιση της διαδικασίας αποπληρωμής τόσο των καταρτιζομένων όσο και των παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των πληρωμών επηρεάζεται σημαντικά από τη μη έγκαιρη ανάρτηση των απαραίτητων παραστατικών από τους παρόχους κατάρτισης και πιστοποίησης.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συντάξεις Μαΐου: Πάνε ταμείο μετά το Πάσχα οι συνταξιούχοι, οι πληρωμές για ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΝΑΤ, Δημόσιο
    Συντάξεις Μαΐου: Πάνε ταμείο μετά το Πάσχα οι συνταξιούχοι, οι πληρωμές για ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΝΑΤ, Δημόσιο
    Μετά το Πάσχα θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου 2023 από τον ΕΦΚΑ. Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή των συντάξεων Μαΐου θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Απριλίου.

    Ειδικότερα, η καταβολή των συντάξεων θα γίνει ως ακολούθως:

    • Την Τρίτη 25 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
    • Την Τετάρτη 26 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
    • Την Πέμπτη 27 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

    Πηγή: dikaiologitika.gr

  • ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ: Έως 12/3 οι αιτήσεις για 120.000 ανέργους - Το πρόγραμμα
    ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ: Έως 12/3 οι αιτήσεις για 120.000 ανέργους - Το πρόγραμμα

    Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις ανέργων για συμμετοχή στα προγράμματα των ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ.

    Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, μέσω ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ, ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 και ώρα 23:59.

    Συνολικά, στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος 120.000 άνεργοι που έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη επανένταξή τους.

    Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

    Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

    Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) πατώντας ΕΔΩ.

    Όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση εντός της προθεσμίας και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση της ΔΥΠΑ πατώντας ΕΔΩ και τη σελίδα επιχορήγησης ωφελουμένων με Επιταγές Κατάρτισης vouchers, πατώντας ΕΔΩ.

    Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της ΔΥΠΑ ΕΔΩ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο